Wyscout Analysis: Οι φορμαρισμένοι το 2023 Αμραμπατ και Μπιέλ (vids)

Γιώργος Ντυμένος
 Wyscout Analysis: Οι φορμαρισμένοι το 2023 Αμραμπατ και Μπιέλ (vids)

bet365

Στο μεγάλο ντέρμπι της «OPAP Arena» όπου η ΑΕΚ θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό οι Νόρντιν Αμραμπατ και Πεπ Μπιέλ καλούνται να πιστοποιήσουν την πολύ καλή κατάσταση που βρίσκονται στο νέο έτος. O Μαροκινός δημιουργεί ποικιλοτρόπως και σκοράρει με λίγες τελικές, ενώ ο Ισπανός «λειτουργεί» σαν φορ στο επιθετικό κομμάτι και ψάχνει πολύ το 1 vs 1.

Με το μεγάλο ντέρμπι της «OPAP Arena» θα κλείσει απόψε (12/3) η κανονική διάρκεια της Stoiximan Super League, όπου η ΑΕΚ θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό σε ένα ματς που... βγάζει πρωταθλητή. Παρότι και για τις δύο ομάδες θα ακολουθήσουν οι 10 «τελικοί» των play offs η συγκεκριμένη αναμέτρηση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη και στη Νέα Φιλαδέλφεια θα συγκρουστούν παίκτες με προσωπικότητα και δεδομένη αγωνιστική αξία.

Ισως ένα κλικ παραπάνω την προσοχή τραβά το «ζευγάρι» των Νόρντιν Αμραμπατ, Πεπ Μπιέλ καθώς το 2023 παρουσιάζονται ιδιαίτερα φορμαρισμένοι και οι προπονητές τους περιμένουν πολλά από τον Μαροκινό και Ισπανό μεσοεπιθετικό αντίστοιχα. Πόσο δε με γνώμονα το γεγονός πως ευρύτερα διανύουν πολύ καλή σεζόν. Το ότι μπήκαν τη νέα χρονιά με το... πόδι στο γκάζι, αποτυπώνεται και μέσω του Wyscout, κάτι που θα δούμε παρακάτω.

Νόρντιν Αμραμπατ
Αγώνες: 9
Λεπτά: 728'
Στο δεξί «φτερό» της Ενωσης βρίσκεται ως επί το πλείστων ο 35χρονος μεσοεπιθετικός στα εννέα ματς πρωταθλήματος που έχει εμφανιστεί το 2023. Ωστόσο σε κάποια παιχνίδια βρέθηκε για λίγο και αριστερά (κυρίως στα ντέρμπι), ενώ στη Νίκαια ήταν για μερικά λεπτά «10άρι» πίσω από τον Αραούχο στο δεύτερο μισό. Πάντως ο Ματίας Αλμέιδα τον χρησιμοποιεί κυρίως εκεί και μάλιστα από τα πατήματά του στο γήπεδο δείχνει εξτρέμ που «γυρίζει».
...

Πάσες: 291/401
Ποσοστό επιτυχίας: 72,5%
Ασίστ: 1
Ο Αμραμπατ πασάρει το νέο έτος με εξαιρετικά, για τη θέση του, ποσοστά επιτυχίας, κάτι που πιστοποιεί την πολύ καλή κατάσταση που βρίσκεται. Σε αρκετά παιχνίδια της Ενωσης τα αντίστοιχα νούμερα κυμαίνονταν άνω από 80%, όπως για παράδειγμα στο 4-1 επί του Παναιτωλικού που σε 76' «έχασε» μόνο οκτώ σχετικές μπάλες (43/51, 84,3%).
...
Μάλιστα σε αυτό το ματς έβγαλε και την ασίστ για το 3-1 του Πινέδα, με κίνηση και σέντρα από την κλασική του πλευρά.

Εδώ ας ανοίξουμε μία παρένθεση. Στα εννέα του ματς το 2023 έχει «φτιάξει» επιπλέον 18 «κιτρινόμαυρες» ευκαιρίες, μικρές ή μεγάλες, εκτός της φάσης που σκόραρε ο Μεξικανός, κάτι που σημαίνει πως συμπεριλαμβανομένης εκείνης που κατέληξε στα δίχτυα το πράττει κάθε 38' που εμφανίζεται.

Εξ' αυτών μάλιστα οι τέσσερις λογίζονται για κλασικές, όπως οι δύο των «Ζωσιμάδων» από Αραούχο, Γκαρσία στο πρώτο μισό, όπου συνολικά ο Μαροκινός δημιούργησε πέντε καλές στιγμές για την Ενωση από τρία διαφορετικά σημεία, όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα.
...

Οπου μεταξύ άλλων πάνω παρατηρούμε πως εκμεταλλεύεται τα καλά του πόδια και αναζητά την μακρινή μπαλιά. Ο Αμραμπατ δείχνει ικανότατος ώστε να μεταφέρει τη δράση στο επιθετικό τρίο της ΑΕΚ με «25αρα» ή και «30αρα» μεταβίβαση και σε αυτό το διάστημα η αντίστοιχη επίδοσή του είναι πάρα πολύ καλή (20/35, 58%).

Στο 3-0 επί του Λεβαδειακού κατέγραψε το απόλυτο (6χ6) και είναι σε θέση να «γυρίσει» στην πίσω ζώνη και να «φτιάξει» παιχνίδι από εκεί.
...

Ευρύτερα στέλνει την μπάλα με ποσοστό επιτυχίας 50% στο σημείο του πέναλτι με κάθετη αλλά και πλάγια ανάπτυξη (π.χ. το 2023 έχει επιχειρήσει 70 παράλληλες, δηλαδή κατά μέσο όρο πλαγιοκοπεί πέντε φορές σε κάθε ημίχρονο, ανεξαρτήτως αν το πετυχαίνει ή όχι), ενώ αρέσκεται να πηγαίνει στο 1 vs 1, να ξεμαρκάρεται δηλαδή και να κάνει πιο «εύκολη» την τελική του πάσα.

Για παράδειγμα στο ντέρμπι της «OPAP Arena» με τον Παναθηναϊκό το επεδίωξε 13 φορές και οι 10 ήταν πετυχημένες (από αριστερά που δεν είναι η κλασική του θέση είχε 3χ3!),
...

Ευρύτερα το πόσο κομβικός είναι για την «κιτρινόμαυρη» ανάπτυξη αποτυπώνεται στο ότι κατά μέσο όρο η μπάλα περνά από τα πόδια του κάθε 168 δευτερόλεπτα (!), δηλαδή «χοντρικά» μία φορά κάθε 2,5 λεπτά, αφού έχει δεχθεί 260 πάσες σε 728' παρουσίας του. Για παράδειγμα στη νίκη (2-0) επί του Αστέρα Τρίπολης δέχθηκε 51 σε 69'!

Τελικές; 13
Γκολ: 5
xG: 2,19
Ο Αμραμπατ στα 13 πρώτα ματς της σεζόν που έγιναν το 2022 είχε αθροιστικά 12 τελικές και τρία γκολ, εκ των οποίων τα δύο με πέναλτι κόντρα σε Αστέρα Τρίπολης και Ατρόμητο. Στα εννέα όμως που έπαιξε μετά την Πρωτοχρονιά έχει ήδη βγάλει 13 και παράλληλα μετρά πέντε προσωπικά τέρματα, όπου ναι μεν εκ νέου τα δύο ήταν από την άσπρη βούλα (με Λεβαδειακό, Αρη), ωστόσο έχει ήδη παραπάνω από διπλάσιο προσωπικό απολογισμό με γνώμονα των xG του.


Με τον Παναιτωλικό μάλιστα όπου και σκόραρε σε open play με δυνατό σουτ είχε ακόμη μία καλή στιγμή ώστε να διπλασιάσει τα τέρματά του σε αυτό το ματς, ενώ ευρύτερα αρέσκεται να απειλεί τον αντίπαλο γκολκίπερ από τα όρια της μεγάλης του περιοχής.

Αμυντικές «μονομαχίες»: 26/45
Ποσοστό επιτυχίας: 57,7%
Ο 35χρονος και ευρύτερα όλοι οι μεσοεπιθετικοί της ομάδας αποτελούν την πρώτη ζώνη άμυνας της ΑΕΚ, αφού οι «κιτρινόμαυροι» αρέσκονται να πρεσάρουν ψηλά. Αυτόματα ο Αμραμπατ εμπλέκεται σε αρκετές ανασταλτικές διεκδικήσεις και σε ποσοστό άνω του 50% βγαίνει «νικητής».

Το ότι θα πιέσει σε όλη την πλευρά, άρα θα βοηθήσει και το μπακ του, αντανακλάται στο σχετικό απόλυτο (4χ4) που κατέγραψε στη Νίκαια.
...

Πεπ Μπιέλ
Αγώνες: 9
Λεπτά: 738’
Στα «ερυθρόλευκα»… πολυεργαλεία συγκαταλέγεται ο Ισπανός μεσοεπιθετικός, καθώς παίζει παντού στην τριάδα πίσω από τον φορ. Ως επί το πλείστων τον βρίσκουμε δεξιά, όμως σε αρκετά ματς πέρασε αριστερά (π.χ. με Αρη, ΟΦΗ στο Φάληρο), ενώ σε άλλα κινήθηκε περισσότερο μέσα στο «κουτί». Από τα πατήματά του άλλωστε αποτυπώνεται πως δεν είναι κλασικός παίκτης γραμμής, αλλά αρέσκεται να συγκλίνει.
...

Πάσες: 181/241
Ποσοστό επιτυχίας: 75,1%
Ασίστ: 1
Ο Μπιέλ «χάνει» μόλις μία στις τέσσερις μεταβιβάσεις που επιχειρεί το 2023 και αυτό είναι πολύ σημαντικό για παίκτη που σκοπός του είναι να «δημιουργήσει» παιχνίδι. Πόσο δε όταν οι συμπαίκτης τον αναζητούν συχνά μέσα στο γήπεδο και για παράδειγμα στα 60’ που έπαιξε στο πρόσφατο 6-0 με τον Λεβαδειακό δέχθηκε 19 μεταβιβάσεις.

Στο 1-1 του Περιστερίου όπου «έχασε» μόνο επτά (28/35) ήταν και εκείνος που «έφτιαξε» το γκολ του Μπακαμπού και μάλιστα το έπραξε κάθετη ανάπτυξη, αφού μπορεί κινείται και πίσω από τον φορ.
...

Κάτι ανάλογο μάλιστα έπραξε αρκετά και στο 2-1 επί του ΟΦΗ στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου σε δύο περιπτώσεις που το επιχείρησε από τη θέση «10» έβγαλε τους Ροντινέι και Ελ Αραμπί σε πλεονεκτική θέση, αλλά οι Μανδάς και Βούρος αντίστοιχα τους είπαν «όχι» στην προσπάθειά τους να σκοράρουν.
...
Στο ίδιο ματς ήταν «μέσα» στο 2-1 του Μαροκινού αφού μετέφερε σωστά την μπάλα στον Εμβιλά εντός καρέ και ο Γάλλος «σέρβιρε» στον Ελ Αραμπί. Ευρύτερα στο νέο έτος βρίσκει «ερυθρόλευκη» φανέλα στο ύψος του πέναλτι με ποσοστό που αγγίζει το 60% ευστοχίας, δηλαδή κατά μέσο όρο είναι σωστές τρεις στις πέντε αντίστοιχες μεταβιβάσεις του, με ότι θετικό απορρέει αυτό για την μεσοεπιθετική γραμμή του Ολυμπιακού.

Στο Πανθεσσαλικό για παράδειγμα «κατέγραψε» 4/5 και μία εξ’ αυτών «έφερε» το δοκάρι του Ροντινέι.
...

Από τα δικά του πόδια ξεκίνησε και το δοκάρι του Χάμες στην Τούμπα, όπως και συνολικά ακόμη εννέα «ερυθρόλευκες» φάσεις το 2023 πλην της ασίστ στον Μπακαμπού και συμπεριλαμβανομένων των δύο ευκαιριών του Βραζιλιάνου μπακ κόντρα σε Βόλο και ΟΦΗ που αναφέραμε παραπάνω.

Ο 26χρονος, ελέω και της καλής τεχνικής κατάρτισης που τον διακρίνει, πάει συχνά στο 1 vs 1. Μέχρι στιγμής στο νέο έτος το έχει επιχειρήσει 52 φορές και μάλιστα με 50% επιτυχία, κάτι που επιτρέπει στον ίδιο να «δημιουργήσει» χωρίς πίεση αλλά και να «χτίσει»/τελειώσει επίθεση με εκείνον αμαρκάριστο ή ευρύτερα τον Ολυμπιακό με παίκτη παραπάνω.

Στο 1-0 επί του Αρη το «έψαξε» σε τέσσερις περιπτώσεις και σε όλες τα κατάφερε, όπου στις τρεις βρήκε συμπαίκτη του στο επιθετικό τρίτο και στη μία απώλεσε το ίδιος τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία του 71’. Ο λόγος; Οι δύο εκ των τεσσάρων ήταν εντός της αντίπαλης μικρής περιοχής, αφού «έχει», αυτό που λέμε, την «κλειστή ντρίμπλα».
...

Τελικές: 23
Γκολ: 4
xG: 5,24
Το 2023 αναλαμβάνει πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες , κάτι που αποτυπώνεται στα αντίστοιχα νούμερα που μετρά. Οχι μόνο γιατί βρήκε ήδη δίχτυα τέσσερις φορές όσα και το 2022 σε 11 εμφανίσεις του, αλλά κυρίως επειδή παίρνει τελικές και τα δύο του τέρματα (με Λαμία, Λεβαδειακό) ήταν ουσιαστικά από θέση φορ. Αυτόματα λειτουργεί καλά σαν «κρυφός επιθετικός», ενώ συνολικά απειλεί τα αντίπαλα καρέ κάθε 32’ που παίζει.

Ελέω Μανδά μάλιστα δεν έχει μίνιμουμ πέντε, καθώς ο 22χρονος γκολκίπερ του ΟΦΗ έκανε φανταστική εμφάνιση κόντρα στον Ολυμπιακό όπου ο Ισπανός είχε επτά απόπειρες να σκοράρει, τέσσερις on target και 1,97 xG, ωστόσο δεν κατάφερε να βρει δίχτυα (οι δύο επεμβάσεις του νεαρού πορτιέρε στις προσπάθειές του ήταν εξ’ επαφής και με το ένα χέρι!).

Μάλιστα οι πέντε εξ’ αυτών ήταν στο ύψος του πέναλτι (όπως και ορισμένες άλλες του 26χρονου όπως π.χ. σε Λαμία, Βόλο) κάτι που επίσης «φωνάζει» ότι δύναται να απειλήσει ως δεύτερος φορ, χωρίς πάντως αυτό να αναιρεί ότι «ψάχνει» και το σουτ, κυρίως από τα 10 μέτρα.

Αμυντικές «μονομαχίες»: 32/54
Ποσοστό επιτυχίας: 59,2%
Κλείνοντας ο Μπιέλ συγκαταλέγεται στους μεσοεπιθετικούς που βοηθούν τα μέγιστα και στο ανασταλτικό κομμάτι, αφού αρέσκεται να πρεσάρει ψηλά και να ανακτά κατοχές. Κατά μέσο όρο βγαίνει «νικητής» σε κάθε έξι από 10 αντίστοιχες «μονομαχίες» εμπλέκεται το 2023 και δεν μπαίνει σε «καλούπια». Για παράδειγμα στον αγώνα με τον Λεβαδειακού όπου ο Ολυμπιακός έμενε ψηλά εκείνος κατέγραψε 6/7 αντίστοιχες φάσεις, η συντριπρική τους πλειοψηφία ήταν στο αντίπαλο μισό και οι περισσότερες στο επιθετικό τρίτο.
...

Στο ματς με τον Αρη όμως κλήθηκε να παίξει και στις δύο πλευρές, ενώ η ομάδα του είχε περισσότερη… αμυντική δουλειά. Ετσι έπρεπε να «βοηθήσει» τα μπακ και το κοντέρ του μέτρησε 8/14 σχετικές διεκδικήσεις, σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου, αφού οι 4/7 ήταν στο μισό των Πειραιωτών. Πρόκειται για παίκτη που «γυρίζει».
...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα