Παναθηναϊκός: Η δεύτερη σερί υψηλότατη παραγωγή, οι στατικές φάσεις και ο... νέος Κουρμπέλης

Παναθηναϊκός: Η δεύτερη σερί υψηλότατη παραγωγή, οι στατικές φάσεις και ο... νέος Κουρμπέλης

Παναθηναϊκός: Η δεύτερη σερί υψηλότατη παραγωγή, οι στατικές φάσεις και ο... νέος Κουρμπέλης

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το ρεκόρ του Παναθηναϊκού κόντρα στον Παναιτωλικό, την εκμετάλλευση των στατικών φάσεων και τον ρόλο που υπηρετεί άριστα στα τελευταία παιχνίδια ο αρχηγός του «τριφυλλιού».

Ο Παναθηναϊκός έκανε το αυτονόητο κόντρα στον Παναιτωλικό, παίζοντας παράλληλα και καλό ποδόσφαιρο, επέστρεψε στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και για ακόμη ένα παιχνίδι απέδειξε πως έκλεισε μια και καλή την κάκιστη παρένθεση του Ιανουαρίου, η οποία του κόστισε τη διαφορά ασφαλείας από την ΑΕΚ. Το «τριφύλλι» ανεξάρτητα από την κατάληξη της τελευταίας αγωνιστικής στη κανονική διάρκεια της Super League, θα μπει στα playoffs ως ένας σοβαρός διεκδικητής του τίτλου, κάτι που είχε να συμβεί από τη σεζόν 2014-2015, γεγονός που δείχνει τα τεράστια βήματα προόδου που έχουν γίνει στο «τριφύλλι» τη τελευταία διετία.

Από την «καταστροφή» της πέμπτης θέσης την εφιαλτική σεζόν 2020-2021, στη περσινή κατάκτηση του Κυπέλλου και στη φετινή πορεία πρωταθλητισμού, οι «πράσινοι» έχουν κάνει άλματα προς τα εμπρός, τα οποία φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο οργανισμός έχει μπει στο δρόμο της κανονικότητας σε όλα τα επίπεδα και είτε ο σύλλογος πανηγυρίσει το τίτλο στο φινάλε της σεζόν, είτε όχι, φαίνεται πως οι χρονιές που ήταν κομπάρσος και όχι πρωταγωνιστής ο Παναθηναϊκός, κλειδώθηκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Χρονιές που «τραυμάτισαν» τον γίγαντα αλλά δεν ήταν ικανές να τον «σκοτώσουν».

Αυτά για την μεγάλη εικόνα, την οποία δεν πρέπει να ποτέ να ξεχνάμε και πάντα πρέπει να την έχουμε στο μυαλό μας, καθώς η εποχή του Γιοβάνοβιτς στον σύλλογο δεν ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 ή του 1995 ή του 2002, αλλά το καλοκαίρι του 2021.

Στα... φρέσκα κουλούρια, στο σημερινό σημείωμα με την βοήθεια του Wyscout θα αναφερθούμε σε κάποια επιμέρους στοιχεία της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τον Παναιτωλικό που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ παραγωγής

Στο παιχνίδι με τον Βόλο ο Παναθηναϊκός έκανε ρεκόρ παραγωγής φάσεων, ολοκληρώνοντας το ματς με 3.9xGoals. Απέναντι στον Παναιτωλικό, αυτή η επίδοση ξεπεράστηκε με τους «πράσινους» να φτάνουν στο 3.97xGoals, ρεκόρ για την φετινή σεζόν. Σχεδόν 4 «σίγουρα» γκολ αλλά η μπάλα κατέληξε στο πλεκτό μόνο δύο φορές και αυτό είναι «θέμα». Όπως ήταν και στο 2-0 επί του Βόλου. Στα παιχνίδια που έρχονται στο μίνι πρωτάθλημα, ο κυνισμός και η αποτελεσματικότητα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον τίτλο.

Από κει και πέρα, Το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μπορεί να έχει στην αγωνιστική του ταυτότητα ένα αργό τέμπο μέσα από το οποίο κυριαρχεί στο χορτάρι με «όπλο» την κυκλοφορία της μπάλας αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν του αφαιρεί την δυνατότητα της υψηλής δημιουργίας.

ggg

Το αγωνιστικό στιλ του Παναθηναϊκού επί Γιοβάνοβιτς αυτό ήταν και αυτό είναι και με τούτο βρίσκεται στη κορυφή του πρωταθλήματος σε ολόκληρη την έως τώρα σεζόν. Το positional play δεν αλλάζει, ούτε και φυσικά και το counter press για άμεση επανάκτηση της κατοχής ή κάποια μοτίβα ανάπτυξης που δημιουργούν αυτοματισμούς. Σίγουρα στο επιθετικό τρίτο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης κυρίως στους συνδυασμούς και στην γρήγορη αλλαγή πλευράς, σίγουρα και στο κομμάτι της πίεσης μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικό το «τριφύλλι», αλλά αυτή η έκδοση ξέρει πολύ καλά τι πρέπει και πως πρέπει να το κάνει πάνω στο χορτάρι, κάνει αρκετά πράγματα καλά μέσα στον αγωνιστικό χώρο και για αυτό βρίσκεται εδώ που βρίσκεται.

H εκμετάλλευση των στατικών φάσεων

Τα κόρνερ του αντιπάλου είναι μια καλή ευκαιρία για να «χτυπήσεις» στο ανοιχτό γήπεδο. Ο Παναιτωλικός στη Λεωφόρο σε κάθε στατική μπάλα, ακόμη και αν αυτή ήταν στο ύψος της σέντρας, ανέβαζε παίκτες προς την περιοχή του Παναθηναϊκού και «γέμιζε» προς την περιοχή του Μπρινιόλι. Σε μία από αυτές τις φάσεις, το «τριφύλλι» έφυγε στο επιθετικό τρανζίσιον και έκανε μία πολύ καλή μεταφορά.

Δημιούργησε μια κατάσταση που όλοι οι προπονητές θέλουν να βλέπουν, ένα 5vs5, στο οποίο οι κινήσεις των παικτών δημιούργησαν λάθος στην άμυνα των φιλοξενούμενων και έφεραν τον Μαντσίνι αμαρκάριστο. Στη φάση εκείνη μπορεί ο Παλάσιος να κάνει τη χειρότερη δυνατή επιλογή, αλλά το πάτημα στη περιοχή του Κουρμπέλη και του Μαντσίνι, έδωσαν την ευκαιρία στο «τριφύλλι» να εκμεταλλευθεί την ασταθέστατη επέμβαση του Γκρατερόλ.

ggg

Ο «Κούρμπε» αντιλήφθηκε το λάθος και με μία ασίστ από εκείνες που σε τούτη τη γωνιά «αρρωσταίνουμε» όταν τις βλέπουμε, έδωσε το 1-0 στον Μαντσίνι. Θα μπορούσε να κοντρολάρει και να σουτάρει. Θα μπορούσε να σουτάρει με την μία για να γίνει «ήρωας», όπως στο ματς με τον Βόλο. Σαν να παίζει στην αυλή του σπιτιού του, όμως, με καθαρό μυαλό στο 100% σιγούρεψε το γκολ για την ομάδα του. Πιο σημαντικό, εξάλλου, από το όνομα στη πλάτη, είναι το σήμα στο μέρος της καρδιάς.

Ο... νέος Κουρμπέλης

Για δεύτερο σερί εντός έδρας παιχνίδι ο Δημήτρης Κουρμπέλης έδωσε τη λύση στο γκολ και αυτό από μόνο του συνιστά «είδηση» και μάλιστα πολύ ευχάριστη για τον Παναθηναϊκό. Στο παγιωμένο από πέρσι 4-3-3 του Ιβάν είτε παίζει ο Μπερνάρντ είτε ο Τσέριν, ο Κουρμπέλης υπηρέτησε και χθες τον ρόλο του αριστερού εσωτερικού μέσου, με τον Σλοβένο χαφ να παίζει δεξιά και πιο μπροστά, σε μια ασυμμετρία μεταξύ των δύο κεντρικών μέσων που συμβαίνει. Πάντα ένας από τους δύο(ανάλογα με τα χαρακτηριστικά) παίζει πιο μπροστά και ο μόνος σταθερός σε αυτή την εξίσωση είναι ο Ρουμπέν Πέρεθ.

Ο Ιβάν έδωσε περισσότερες ελευθερίες στον Κουρμπέλη, του ζήτησε να παίζει πολύ πιο ψηλά σε σχέση με την εποχή και τα παιχνίδια που έπαιζε στο «6» και ο αρχηγός των «πρασίνων» σε αυτό το κομμάτι της σεζόν αποδεικνύεται σε αυτό τον ρόλο, κομβικός. Οι επαφές του στην αντίπαλη περιοχή αυξήθηκαν εντυπωσιακά(3 με τον Βόλο, 4 με τον Παναιτωλικό όταν ο μέσος όρος του στη σεζόν είναι στο 1.28) με την συμμετοχή του στις στατικές φάσεις να βοηθούν στην άνοδο του αριθμού, αυξήθηκαν όλοι οι δείκτες της ποιοτικής του δημιουργίας και σε παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός θα έχει ανάγκη την απόλυτη ισορροπία στη μεσαία γραμμή, το φορμάρισμα του αρχηγού είναι μία πολύ ευχάριστη κατάσταση.

Στο πνευματικό κομμάτι ο ίδιος έβγαλε τρομερή αντίδραση μετά την αποβολή στη Τρίπολη και αν συνεχίσει έτσι, πολύ δύσκολα δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό...

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.