Wyscout analysis: Ο Μπερνάρντ δεν απειλεί και ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη το κάτι παραπάνω από τον Βραζιλιάνο

Wyscout analysis: Ο Μπερνάρντ δεν απειλεί και ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη το κάτι παραπάνω από τον Βραζιλιάνο

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: Ο Μπερνάρντ δεν απειλεί και ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη το κάτι παραπάνω από τον Βραζιλιάνο

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για την μέχρι τώρα απόδοση του Μπερνάρντ και την ανάγκη να γίνει αυτό που χρειάζεται το Τριφύλλι στο κρίσιμο φινάλε της σεζόν.

Το καλοκαίρι του 2022 ο Παναθηναϊκός έκανε την απόλυτη οικονομική υπέρβαση για τα δικά του δεδομένα και αποφάσισε να επενδύσει το μεγαλύτερο συμβόλαιο της δεκαετίας στον Μπερνάρντ, με τον Βραζιλιάνο διεθνή μέσο να λαμβάνει 1.5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ποτέ και κανείς επί των ημερών του Γιάννη Αλαφούζου δεν είχε φτάσει σε αυτά τα ποσά, δείγμα και των προθέσεων της διοίκησης του συλλόγου για σημαντική ενίσχυση πρωταθλητισμού το περασμένο καλοκαίρι.

Στο ποδόσφαιρο για να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα προσφοράς, δεν θα πρέπει ποτέ να αγνοούμε το οικονομικό κομμάτι. Ποτέ. Δεν μπορεί ένας οργανισμός να έχει τις ίδιες απαιτήσεις από όλους. Όσο περισσότερες οι απολαβές, τόσο αυξάνονται οι ευθύνες, οι προσδοκίες, τα «θέλω» από έναν ποδοσφαιριστή. Οπότε και όσοι βρισκόμαστε απέξω, δεν γίνεται να κρίνουμε το ίδιο τον Τσέριν με τον Μπερνάρντ ή το ίδιο τον Μάγκνουσον με τον Πούγγουρα ή τον Σπόραρ με τον Ιωαννίδη.

Με την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος να ολοκληρώνεται σε δύο αγωνιστικές, ο Μπερνάρντ δεν έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά, για την οποία τον πήρε ο Παναθηναϊκός. Μπορεί να υπήρχαν παιχνίδια που να ξεχώριζε στη μεσαία γραμμή, μπορεί να είναι ότι πιο ποιοτικό διαθέτει το έμψυχο δυναμικό του κλαμπ και ένα καταπληκτικό παιδί εντός των αποδυτηρίων, όμως, μέχρι και σήμερα δεν έχει καταφέρει να έχει διάρκεια σε μία σταθερά πολύ καλή εικόνα και κυρίως δεν έχει μπορέσει να αλλάξει τη ζωή του «τριφυλλιού» στα γκολ και στη δημιουργία. Πράγματα για τα οποία αποκτήθηκε.

Είναι άλλο πράγμα να έχεις έναν παίκτη στη μεσαία γραμμή που θα μπορεί να σου περάσει κάθετα την μπάλα, να κάνει μια αλλαγή πλευράς στο παιχνίδι, να μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά και να «χτίσει» συνεργασίες με τους συμπαίκτες του και άλλο μαζί με όλα αυτά να παίρνεις την απόλυτη ουσία. Γκολ και τελικές πάσες που δημιουργούν ευκαιρίες. Δεν λέμε ασίστ, διότι για τις ασίστ παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο ο έτερος πόλος της συνεργασίας, ο εκτελεστής και είναι πέρα για πέρα άδικος και «επικίνδυνος» αριθμός αξιολόγησης της απόδοσης σε βάθος χρόνου. Μεταξύ άλλων ο «Μπένι» θα πρέπει να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά του την ώρα του αγώνα, καθώς αρκετές φορές όταν ξεκινά το ματς με δυο-τρεις κακές ενέργειες, τον παίρνει από κάτω και στη συνέχεια «χάνεται», όπως έγινε στο πρόσφατο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο.

Με την βοήθεια του Wyscout, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα εξής για την απόδοση του Λατινοαμερικάνου άσου:

  • Ο Μπερνάρντ έχει σκοράρει μόνο ένα γκολ μέχρι στιγμής στη Super League. Αυτό στη Νίκαια κόντρα στον Ιωνικό. Και αυτό η επίδοση της πολύ απλά βρίσκει την εξήγησή της στο γεγονός πως δεν απειλεί. Δεν είναι απειλητικός για τον αντίπαλο τερματοφύλακα, δεν βρίσκεται σε θέσεις ικανές για να γίνει επικίνδυνος και να εκτελέσει. Τα xGoals του ανά παιχνίδι βρίσκονται στο 0.11. Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητή η διαφορά, δεν βρίσκεται ούτε στη πρώτη πενηντάδα της σχετικής λίστας στο φετινό πρωτάθλημα. Σε αυτό παίζει ρόλο και ο τρόπος που αγωνίζεται πάνω στο χορτάρι, η φιλοσοφία του, καθώς προτιμά να δημιουργεί από το να σκοράρει. Μόνο που στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού που δεν έχει το εύκολο γκολ κανένας, αυτό δεν μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα στη γενικότερη λειτουργία της ομάδας.
  • Πάμε τώρα και στο κομμάτι της δημιουργίας. Εκεί όπου φυσικά και είναι πολύ καλύτερος σε σχέση με το σκοράρισμα αλλά και πάλι όχι ανάμεσα στους κορυφαίους της Λίγκας. Στην κατηγορία «key passes» βρίσκεται στη 18η θέση με 0.75 ανά παιχνίδι ενώ πρώτος είναι ο Ελίασον της ΑΕΚ με 1.28 και δεύτερος ο Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ με 1.2 ανά ενενηντάλεπτο.
  • Παράλληλα έχει 3 ασίστ αλλά όπως είπαμε και παραπάνω ο δείκτης των Xassist που μας δείχνει την ποιότητα των τελικών πασών είναι πιο αξιόπιστος και εκεί βρίσκεται στο 4.85, θα «έπρεπε» να έχει δηλαδή ακόμη δύο παραπάνω. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται στο top-5 πίσω από τους Άμραμπατ, Χάμες, Ρομπάιγ και Γκατσίνοβιτς.

Ο συνδυασμός της εικόνας πάνω στο χορτάρι με τους αριθμούς, επιβεβαιώνουν πως η μεγάλη έλλειψη στο παιχνίδι του Μπερνάρντ είναι το γκολ. Εκεί υστερεί, σε αυτό το κομμάτι ίσως θα έπρεπε να αλλάξει η ομαδική και η ατομική προσέγγιση, καθώς τα «τελειώματα» του μόνο άσχημα δεν είναι και ο Παναθηναϊκός δεν παίρνει παρά ελάχιστα από τον άξονά του στο κομμάτι του σκοραρίσματος.

Ο Μπερνάρντ, παράλληλα, τώρα που η σεζόν μπαίνει στο πιο κρίσιμό της κομμάτι καλείται να βγει ποδοσφαιρικά «μπροστά», να καταθέσει την ποιότητα και την προσωπικότητά του και με συνεχόμενες καλές εμφανίσεις να δικαιώσει την στήριξη ολόκληρου του οργανισμού προς το πρόσωπό του. Όταν μιλάμε για αυτού του ύψος το συμβόλαιο και για έναν πρότερο ποδοσφαιρικό βίο στο κορυφαίο επίπεδο και μάλιστα ως πρωταγωνιστής, το καλός σε ένα παιχνίδι και λιγότερο καλός στο επόμενο και τούμπαλιν, προφανώς δεν είναι αρκετό και δεν φτάνει σε έναν Παναθηναϊκό που φέτος επέστρεψε στη κανονικότητα του μεγέθους του και δίνει «μάχη» για να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Φυσικά και επειδή το παραπάνω σημείωμα είναι καθαρά ποδοσφαιρικό, αξίζει να ξεκαθαρίσει ουδείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον βραχύσωμο άσο για αδιαφορία ή για οποιαδήποτε αρνητική συμπεριφορά, καθώς αποτελεί πρότυπο επαγγελματία και παράδειγμα προς μίμηση στο Κορωπί. Το ζητούμενο, λοιπόν, ήταν και παραμένει η βελτίωση της απόδοσής του, ώστε ο Παναθηναϊκός να πάρει πολλά περισσότερα πράγματα από εκείνον στα δώδεκα παιχνίδια που θα κρίνουν το πρωτάθλημα.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.