Wyscout Analysis: Μπακαμπού και Ιωαννίδης είναι διαφορετικά αλλά άκρως σημαντικά «9άρια» (vids)

Γιώργος Ντυμένος
 Wyscout Analysis: Μπακαμπού και Ιωαννίδης είναι διαφορετικά αλλά άκρως σημαντικά «9άρια» (vids)

bet365

Οι Σεντρίκ Μπακαμπού και Φώτης Ιωαννίδης που αναμένεται να βρεθούν απόψε στην κορυφή της επίθεσης του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού αντίστοιχα δεν κινούνται/λειτουργούν το ίδιο μέσα στο γήπεδο, ωστόσο προβάλουν αποτελεσματικοί και συνάμα κομβικοί για τις ομάδες τους.

Η «μάχη των αιωνίων» επισκιάζει κάθε τι άλλο στην εγχώρια αγωνιστική κίνηση και όταν παίζει Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, όπως φυσικά και το αντίθετο, πάντα θα πρόκειται για ένα τεράστιο ντέρμπι.

Στο οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα και ανεξαρτήτως τις συνθήκες, πόσο δε όταν στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μπάλα και η μεταξύ τους αναμέτρηση χαρακτηρίζεται και δικαίως ως ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη της «μάχης» του πρωταθλήματος.

Αγώνες τέτοιου επιπέδου όπου υπάρχει εκατέρωθεν ποιότητα, ατομική και συνολική, σου προκαλούν «πονοκέφαλο» εάν μπεις στη διαδικασία να ξεχωρίσεις κάποιο «ζευγάρι», επειδή όμως η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου θα παραμένει διαχρονικά το γκολ, όσο άδικο και αν ακούγεται ή είναι αυτό, θα σταθούμε μέσω του Wyscout στα «9άρια» των «μονομάχων» μας, τους Σεντρίκ Μπακαμπού και Φώτη Ιωαννίδη αντίστοιχα.

Οπου θα παρατηρήσουμε πως κάνουν... διαφορετική δουλειά μέσα στο γήπεδο αλλά αμφότεροι με μόνο μία ενέργεια είναι σε θέση να κρίνουν την έκβαση του ματς.

Σεντρίκ Μπακαμπού
Αγώνες:
19
Λεπτά: 1.303'
Από τις τελευταίες χρονικά προσθήκες του Ολυμπιακού στο «πάρε-δώσε» του καλοκαιριού ήταν ο 31χρονος φορ, καθώς ανακοινώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου προερχόμενος από τη Μαρσέιγ. Λίγες ημέρες μετά ντεμπουτάρισε με τα «ερυθρόλευκα» στον αγώνα του «Κλεάνθης Βικελίδης» κόντρα στον Αρη και σταδιακά έγινε starter. Πρόκειται για κλασικό «φουνταριστό» του «κουτιού», κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται στα «πατήματά» του μέσα στο γήπεδο.
...

Τελικές: 36
On target: 17
Γκολ: 11
xG: 8,48
Ο Μπακαμπού είναι ένας εκ των πλέον αξιόπιστων επιθετικών της κατηγορίας και με 11 προσωπικά τέρματα βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ μαζί με τους Γκαρσία και Καρέλη, των ΑΕΚ και Παναιτωλικού αντίστοιχα.

Κατά μέσο όρο βρίσκει δίχτυα κάθε 118' που αγωνίζεται και «χρειάζεται» λιγότερες από τέσσερις τελικές για να το πράξει, δείγμα πως διαθέτει το κατάλληλο «ένστικτο». Μάλιστα σε ορισμένες για εκατοστά δεν... κούνησε πλεκτό, όπως π.χ. το δοκάρι που είχε στο «Αθανάσιος Διάκος».

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ήδη βρίσκεται πολύ πάνω από τα xGoals που του αναλογούν με γνώμονα τις φάσεις που «πρωταγωνίστησε» ως τώρα στη σεζόν. Το σχετικό εύρημα αποκτά μεγαλύτερη «αξία» καθώς δεν παίρνει τα στατικά και μετρά μόνο μία εκτέλεση πέναλτι που μάλιστα ήταν εύστοχη (με τον Ατρόμητο, στο πρώτο του εν Ελλάδι τέρμα).


Σχεδόν όλες οι τελικές του είναι από το ύψος του πέναλτι ή και μέσα από την αντίπαλη μικρή περιοχή και δείχνει παίκτης που ξέρει το πώς να κινείται χωρίς την μπάλα, ώστε να ξεμαρκάρεται και να βρίσκει ελεύθερα μέτρα για να «εκτελέσει».Κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό στις στημένες φάσεις που «κερδίζει».


Επαφές στο ύψος του πέναλτι: 63
Παρατηρώντας το «heat map» του διεθνή στράικερ γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι βρίσκεται συνεχώς κοντά στα αντίπαλα καρέ και οι «ερυθρόλευκοι» τον ψάχνουν. Ηδη μετρά 63 επαφές με την μπάλα στο ύψος του πέναλτι, δηλαδή περίπου στα 10 ίσως και λγότερα μέτρα από την εστία, κάτι που επιτρέπει σε επιθετικούς της κλάσης του να γίνουν άκρως επικίνδυνοι. Κατά μέσο όρο κάνει μία κάθε 20' και οι περισσότερες ήταν «φαρμάκι».

Οπως για παράδειγμα συνέβη στις πέντε που κατέγραψε στο πρόσφατο 0-3 της Λαμίας.
...

Στις δύο πρώτες ήταν εκ των πρωταγωνιστών της μεγάλης χαμένης τριπλής ευκαιρίας του 22' (αρχικά «έφτιαξε» το πλασέ του Φορτούνη και ύστερα πήρε την κεφαλιά αλλά εκείνος και ο συμπαίκτης του... έπεσαν πάνω στον Κορνέζο), ύστερα είχε μία απειλητική κεφαλιά στο 37', στη συνέχεια σκόραρε στο 60', ενώ στο 77' πέρασε λίγο άουτ ένα δυνατό του σουτ που επιχείρησε.

Εκτός από ικανότατος με την μπάλα στα πόδια παρουσιάζεται αρκετά «δυνατός» και από αέρος, όπου οι 10 από τις 36 τελικές του είναι με κεφαλιά (αντίστοιχα και οι 10 εκ των 63 σχετικών επαφών του στο ύψος του πέναλτι) και εξ' αυτών τρεις κατέληξαν στα αντίπαλα δίχτυα (στα δύο ματς με τον ΟΦΗ και σε εκείνο του Πανθεσσαλικού).


Πάσες: 161/197
Ποσοστό ευστοχίας: 81,7%
Ο διεθνής φορ, όπως και κάθε παίκτης της θέσης του, γίνεται συνήθως ο αποδέκτης της εκάστοτε επίθεσης και συμμετέχει περισσότερο στο «εκτελεστικό» και όχι το «δημιουργικό» σκέλος. Ωστόσο αυτό δεν «μεταφράζεται» ότι Κονγκολέζος δεν ξέρει μπάλα. Δύσκολα θα του πάρει κάποιος την κατοχή και πασάρει με ψηλά ποσοστά ευστοχίας που ξεπερνούν το 80%.

Το 6-1 επί του Παναιτωλικού ήταν ο αγώνας που συμμετείχε περισσότερο στο κομμάτι της ανάπτυξης όπου και «μέτρησε» 16/18, ενώ στο 2-1 με αντίπαλο τον ΟΦΗ, επίσης στο «Γ. Καραϊσκάκης», κατέγραψε το απόλυτο (9/9).
...

Ο 31χρονος δεν πιστώνεται μέχρι στιγμής κάποια ασίστ σε «ερυθρόλευκο» τέρμα, όμως ήταν άμεσα «μέσα» σε εκείνα των Μπιελ και Βαλμπουενά, κατά σύμπτωση αμφότερα με αντίπαλο τα «καναρίνια» σε Αγρίνιο και Φάληρο αντίστοιχα.

Ευρύτερα έχει «φτιάξει» 18 «ερυθρόλευκες» φάσεις για συμπαίκτες του, εκ των οποίων ορισμένες ήταν «καθαρές» ευκαιρίες όπως των Μπιελ, Παπασταθόπουλου κόντρα σε ΟΦΗ και ΑΕΚ αντίστοιχα στα εντός έδρας ματς της ομάδα του. Οπου μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις «έκοψε» την κατάλληλη στιγμή την μπάλα μέσα στα αντίπαλα καρέ (η μία με κεφαλιά).

Ως κορυφαία του εμφάνιση σε αυτό σκέλος, της δημιουργίας, δύναται να ειπωθεί πως ήταν το ντέρμπι των «αιωνίων» του πρώτου γύρου όπου και με την ιδιότητα της «κολόνας» μέσα στην περιοχή του Μπρινιόλι «έφτιαξε» τρεις τελικές για τους Πειραιώτες, εκ των οποίων μάλιστα στις δύο (των Χάμες Ροντρίγκες, Μπιελ) επενέβη ο Ιταλός πορτιέρε. Δείτε χαρακτηριστικά από που «σέρβιρε».
...

Ως στυλ ποδοσφαιριστή ναι μεν... ασχολείται περισσότερο με το «εκτελεστικό» κομμάτι όμως είναι και σε θέση να βγάλει συμπαίκτη του σε καλή θέση, όπως για παράδειγμα έπραξε στη Νίκαια όπου είχε 3/3 μεταβιβάσεις στο ύψος του πέναλτι των γηπεδούχων.
...

Φώτης Ιωαννίδης
Αγώνες: 23
Λεπτά: 1.042'
Ο 23χρονος φορ διανύει την τρίτη του σεζόν στο «τριφύλλι», καθώς αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2020 από τον Λεβαδειακό. Παρότι «φουνταριστός» κινείται και σε ελεύθερο ρόλο έξω από το «κουτί», κάτι που αποτυπώνεται στα «πατήματά» του μέσα στο γήπεδο, ενώ σε αρκετά ματς, όπως εκείνο του Αγρινίου, είχε και επίσημα την «ιδιότητα» του περιφερειακού στράικερ.
....


Τελικές: 24
On target: 10
Γκολ: 3
xG: 3,35
Ο νεαρός στράικερ διεκδικεί τον τίτλο του «Ελληνα Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ», αφού αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου ήρθε από τον πάγκο και με δικά του γκολ «λύτρωσε» το «τριφύλλι». Ηδη «μετρά» τρία προσωπικά και όλα ήταν κρίσιμα, προς το φινάλε των αναμετρήσεων και μετά την είσοδό του ως αλλαγή, αφού πιο συγκεκριμένα χάρισε στους «πράσινους» τη νίκη 1-0 επί του Παναιτωλικού, άνοιξε το σκορ στο 2-0 επί του Ατρόμητου και ισοφάρισε τον ΟΦΗ σε 1-1.

Συνολικά έχει βγάλει μέχρι στιγμής 24 τελικές άρα κατά μέσο όρο «χρειάζεται» οκτώ για να βρει δίχτυα, ενώ οι Σαράνοφ, Χουτεσιώτης, γκολκίπερ των Λαμία και Ιωνικού αντίστοιχα, του «στέρησαν» με δύσκολες επεμβάσεις τους σε κοντινά σουτ/πλασέ που επιχείρησε στα μεταξύ τους παιχνίδια, τη δυνατότητα να διευρύνει τον προσωπικό του λογαριασμό.

Ευρύτερα η συντριπτική πλειοψηφία των τελικών του είναι «μέσα» από το αντίπαλο κουτί, ενώ για παράδειγμα στο γκολ που σημείωσε στο Αγρίνιο πήρε ο ίδιος το «ριμπάουντ» μετά από δική του προσπάθεια και πρώτη απόκρουση του πορτιέρε Ανέστη.

Πάσες: 154/189
Ποσοστό ευστοχίας: 81,5%
Ασίστ: 2
Σίγουρα ένας φορ διακρίνεται/ξεχωρίζει από την ευχέρειά του σκοράρισμα και το συγκεκριμένο στοιχείο είναι που τον χαρακτηρίζει. Ο Ιωαννίδης όμως ξέχωρα από την επαφή που διατηρεί με τα αντίπαλα δίχτυα βοηθά τα μέγιστα και στο κομμάτι της δημιουργίας αφού «βλέπει» γήπεδο.

Το σχετικό εύρημα αποτυπώνεται από το γεγονός πως κατά μέσο όρο «πουλά» μία μπάλα κάθε μισή ώρα που αγωνίζεται (34/1.042') και ότι πασάρει με πάνω από 80% ευστοχία. Μάλιστα στο 1-0 των «Ζωσιμάδων» κατέγραψε το απόλυτο (17/17).
...

Σίγουρα επειδή βρίσκεται στην κορυφή της «πράσινης» διάταξης δεν παίρνει πολλές σχετικές προσπάθειες, όμως το ότι στέλνει την μπάλα στο επιθετικό τρίτο του «τριφυλλιού» με ποσοστό ευστοχίας 77,8% δεν περνά απαρατήρητο.

Για αυτό άλλωστε και έχει δύο ασίστ, καθώς με έξυπνες μεταβιβάσεις του έβγαλε τους Μαντσίνι, Κλεϊνχέισλερ σε θέση για γκολ κόντρα σε Αρη και Λαμία αντίστοιχα και εκείνοι δεν αστόχησαν. Οι συγκεκριμένες πάσες του ήταν «προϊόν» και οξυδέρκειας, ξέχωρα φυσικά από την ικανότητα που διαθέτει..

Μάλιστα εκτός από τα τρία τέρματα που μετρά και τις δύο ασίστ του είναι ακόμη ουσιαστικά «μέσα» σε επιπλέον δύο «πράσινα» γκολ που προήλθαν επειδή παίζει με ευκολία έξω από το «κουτί».

Πιο συγκεκριμένα στο 3-0 επί του ΠΑΣ στη Λεωφόρο ήταν εκείνος που πήρε την πρώτη μπάλα για τον Αϊτόρ που με τη σειρά του σκόραρε στο 70' ύστερα από ατομική του ενέργεια, ενώ στο 0-2 του «Αθανάσιος Διάκος» έπαιξε σαν «10άρι» κοντά/σωστά/κάθετα για τον Μπερνάρντ που στο 23' έβγαλε τον Παλάσιος σε θέση τετ α τετ και ο Αργεντίνος δεν αστόχησε.

Ευρύτερα οι κινήσεις του μακριά από την περιοχή και μεταξύ των αντίπαλων γραμμών δείχνουν σε θέση να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα σε κάθε άμυνα, κάτι που φαίνεται ότι έχει «ενταχθεί» στην ανάπτυξη του «τριφυλλιού» . Για παράδειγμα στο 1-0 επί του Αστέρα Τρίπολης στο «Απόστολος Νικολαϊδης» οι «πράσινοι» τον έψαξαν 11 φορές, όλες έξω από τα καρέ του τερματοφύλακα Παπαδόπουλου.
...

Για αυτό άλλωστε εκτός από τις δύο ασίστ του έχει «φτιάξει» ακόμη έξι φάσεις, μικρές ή μεγάλες, για την ομάδα του, με πλέον χαρακτηριστική τη διπλή χαμένη του «Γεντί Κουλέ» στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με τον ΟΦΗ. Μάλιστα το συμπέρασμα πως είναι σε θέση να δημιουργήσει παιχνίδι «ενισχύεται» από το που έβγαλε δύο τελικές του Μαντσίνι στο πρόσφατο 2-0 επί του Βόλου.
...

Kλείνοντας δείχνει παίκτης που πάει στο 1vs1 και κατά μέσο όρο το «ψάχνει» τέσσερις φορές σε κάθε φουλ αγώνα που εμφανίζεται, με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 50% (47,7%). Αυτό σημαίνει και με γνώμονα τους χώρους που κινείται ότι ουκ ολίγες φορές θα βρεθεί μόνος μέσα και στα όρια της αντίπαλης περιοχής, με ότι θετικό συναπάγεται αυτό για το «τριφύλλι». Προσέξτε για παράδειγμα το που «πέτυχε» το αντίστοιχο απόλυτο (3/3) στο «Κλεάνθης Βικελίδης».
...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα