Παναθηναϊκός: Και τώρα πώς παίζεις στο «Γ. Καραϊσκάκης»;

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Και τώρα πώς παίζεις στο «Γ. Καραϊσκάκης»;

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για τα δυο σενάρια της πράσινης ενδεκάδας στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, εστιάζοντας σε Μπερνάρ, Παλάσιος, Τσέριν και... Γιοβάνοβιτς.

Βαθείς γνώστες της παναθηναϊκής ιστορίας δεν είμαστε, αλλά προπονητή του Τριφυλλιού αήττητο στα πρώτα πέντε παιχνίδια του εναντίον του Ολυμπιακού δεν βρίσκεις εύκολα! Το κατάφερε (μεταξύ πολλών άλλων…) ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Το κοντέρ από πέρυσι γράφει 2 νίκες - 3 ισοπαλίες και αν μη τι άλλο περιποιεί τιμή για τον Σέρβο τεχνικό αυτή η επίδοση εναντίον του πρωταθλητή, ειδικά αν θυμηθεί κάποιος ότι το τελευταίο προ Γιοβάνοβιτς αποτέλεσμα σε ντέρμπι αιωνίων ήταν εκείνο το 1-4 στη Λεωφόρο που θα μπορούσε να είναι και 2-7. Στο τελευταίο ματς των play offs, όπου οι Πράσινοι νομοτελειακά βάσει ποδοσφαιρικής λογικής είχαν καταρρεύσει με τον Μπόλονι που είχε απολυθεί (Συλαϊδόπουλος στον πάγκο). «Λογικά», διότι από ένα σημείο και έπειτα «αυτό» που έπαιζε ο Παναθηναϊκός με το ρόστερ που διέθετε επί Μπόλονι δεν αντιπροσώπευε τον Παναθηναϊκό, αλλά τον… Τριφυλλιακό.

Περασμένα - ξεχασμένα θα πει κάποιος, αλλά δεν είναι έτσι. Με τον Γιοβάνοβιτς στον πάγκο ο Παναθηναϊκός ακόμα και στα παιχνίδια στα οποία ήταν κατώτερος του Ολυμπιακού κατάφερε να μην ηττηθεί, «γυρίζοντας» τη ροή αποτελεσμάτων των τελευταίων ετών, μια «σταγόνα» στη μακρά ιστορία των δύο ομάδων. Το είχε καταφέρει αυτό και επί Γιώργου Δώνη (με πολύ κατώτερου επιπέδου ρόστερ) ο Παναθηναϊκός: να εμφανίζεται πολύ ανταγωνιστικός στα περισσότερα παιχνίδια του με τον Ολυμπιακό. Δεν τον είχε νικήσει όμως! Το είχε καταφέρει και με τον Μπόλονι. Περιστασιακά. Ωστόσο με τον Γιοβάνοβιτς γενικά στα ντέρμπι οι Πράσινοι κατάφεραν να το «γυρίσουν». Αργησαν, αλλά τα κατάφεραν, ξεκινώντας από τη νίκη τους επί της ΑΕΚ πέρυσι, στο τελευταίο ντέρμπι της regular season.


Το «κουφό» εφέτος είναι ότι δεν έχουν προηγηθεί ποτέ σε ντέρμπι πρωταθλήματος! Μόνο στην εντός έδρας ρεβάνς (1-1) του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ! Ούτε στη Λεωφόρο, ούτε εκτός έδρας! Νίκες με ανατροπή επί ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στον πρώτο γύρο, ισοπαλία ανέλπιστη επί του ανώτερου Ολυμπιακού λόγω της αλησμόνητης «σφαλιάρας» του Αβιλα στον Ιωαννίδη, ήττα με 1-0 στην OPAP Arena, ήττα και από τον ΠΑΟΚ με 3-0 στη Λεωφόρο. Και παίζουν εναντίον μιας ομάδας η οποία σε πάρα πολλά παιχνίδια έχει δεχθεί τρομερές ευκαιρίες ή γκολ από τον αντίπαλο στα πρώτα δέκα λεπτά!


Ο Λάζλο Κλέινχέισλερ, ο οποίος αρχικά είχε επιλεγεί ως βασικός από τον Γιοβάνοβιτς στο ματς με το Βόλο αποκλείεται να είναι μέλος της αρχικής ενδεκάδας του Τριφυλλιού το Σάββατο εναντίον του Ολυμπιακού (έχει ήδη χάσει προπονήσεις), συνεπώς πάρα πολλά ερωτηματικά δεν υπάρχουν για τον Σέρβο κόουτς, δεδομένου ότι και ο Μάγκνουσον που δεν έχει πάρει ούτε λεπτό συμμετοχής μετά από τη θλάση της 8ης Ιανουαρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα είναι έτοιμος, αλλά στον πάγκο. Το δίλημμα «Κώτσιρας ή Βαγιανίδης» μπορεί να υφίσταται όμως δεν είναι το πιο σημαντικό. Το πολύ βασικό ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι η διάταξη με την οποία θα παρατάξει την ομάδα του ο Ιβάν...

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ, ΜΕ 4-3-3


Σ' αυτή την περίπτωση ο Ανταμ Τσέριν παίρνει θέση στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού μαζί με τους Ρουμπέν Πέρεθ και Κουρμπέλη. Ετσι αγωνίστηκε το Τριφύλλι στα δύο τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια του. Στην Τρίπολη όπου ηττήθηκε 1-0 παίζοντας από το πρώτο ημίχρονο με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κουρμπέλη και στο «Κλέανθης Βικελίδης» όπου νίκησε με 2-1. Και στα δύο ματς ο Μπερνάρ αγωνίστηκε ως αριστερός εξτρέμ και δεν είχε καλή απόδοση, ενώ τη δεξιά πτέρυγα κάλυψαν οι Παλάσιος (Τρίπολη) και Μαντσίνι (στη Θεσσαλονίκη).

Αν παραταχθεί σ' αυτή τη διάταξη ο Παναθηναϊκός, θα μείνει εκτός ενδεκάδας είτε ο Μπερνάρ που παρουσιάζει κάμψη στην απόδοσή του παρότι «έτρεχε» πολύ καλό ατομικά β’ γύρο μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου, είτε ο Παλάσιος, ο οποίος προερχόταν μέχρι το ματς με τον Αρη από 13 σερί ματς χωρίς γκολ. Και δεν είχε επιλεχθεί ως βασικός από τον Γιοβάνοβιτς ούτε στο ματς με το Βόλο, παρά το (σούπερ τυχερό) νικητήριο γκολ του επί του Αρη στο 86’! Μπήκε στην ενδεκάδα από... σπόντα μετά τον τραυματισμό του Κλέινχέισλερ στην προθέρμανση και έκανε τα... πάντα (ασίστ, κερδισμένο πέναλτι, κερδισμένη αποβολή, δυο δοκάρια!) εκτός από το να σκοράρει! Δύσκολη, πολύ δύσκολη επιλογή σ΄ αυτή την περίπτωση για τον κόουτς, εμείς θα επιλέγαμε βασικό τον Παλάσιος δεξιά και τον Μαντσίνι αριστερά...

Ο Παλάσιος σκοράρει εναντίον του Ολυμπιακού


ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΜΕ 4-2-3-1

Σ' αυτή την περίπτωση μένει εκτός ενδεκάδας ο Ανταμ Τσέριν, όπως είχε μείνει και στο εντός έδρας ματς με το Βόλο. Ο Μπερνάρ παίζει ως οκτάρι/επιτελικός μέσος μπροστά από τους Ρουμπέν – Κουρμπέλη, οι Μαντσίνι – Παλάσιος παίζουν ως εξτρέμ (άγνωστο σε ποια πλευρά ο καθένας, αλλά πιθανότατα ο Παλάσιος δεξιά) και ένας εκ των Ιωαννίδη / Σπόραρ θα είναι ο φορ (πιθανότατα ο Ιωαννίδης). Σ’ αυτή την περίπτωση ο Παναθηναϊκός πιθανώς να «τρομάξει» τον Ολυμπιακό, αλλά θα χρειαστεί καταπληκτικό τακτικά και «αθλητικά» ματς από τον Μπερνάρ και τον Κουρμπέλη προκειμένου να μην «ανοίξουν» οι γραμμές. Μ’ αυτή τη διάταξη (και με διαφορετικούς παίκτες στη θέση του αριστερού εξτρέμ) έχει αγωνιστεί ο Παναθηναϊκός μόνο στα τελευταία εντός έδρας παιχνίδια του, με τον ΠΑΟΚ (0-3), τη Λαμία (2-0) και το Βόλο (2-0).

Συνεπώς, οι προβλέψεις απαγορεύονται και όλα θα είναι ανοιχτά μέχρι και την Παρασκευή. Διότι ο Γιοβάνοβιτς προφανώς «δουλεύει» και τις δύο επιλογές στο μυαλό του και μπορεί να τις δοκιμάσει και στις προπονήσεις. Επισημαίνεται πως ο Ολυμπιακός παίζει σταθερά 4-2-3-1 με «δεκάρι» (τον Χάμες) και είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να αλλάξει διάταξη στο σαββατιάτικο ματς, χρησιμοποιώντας τρεις χαφ (Εμβιλά, Σαμασέκου, Χουάνγκ). Χωρίς πάντως, να αποκλείεται…

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...