Μπουφόν: Δέκα πράγματα που ίσως να μη γνωρίζατε για τον 45χρονο θρύλο!

Ιάσονας Θεριός
Μπουφόν: Δέκα πράγματα που ίσως να μη γνωρίζατε για τον 45χρονο θρύλο!

bet365

Ο Τζανλουίτζι Μπουφόν στα 45 του αποφάσισε να κρεμάσει τα γάντια του και το Gazzetta ρίχνει το βλέμμα σε όσα πιθανότατα δεν είναι τόσα γνωστά για τη ζωή και την καριέρα του.

Η ατάκα ακούγεται κλισέ, μα αν κάποιος μπορεί να σηκώσει πλέον το βάρος της, τότε αυτός είναι ο Τζανλούιτζι Μπουφόν: Το τέλος μιας εποχής. Ο Ιταλός μύθος στα 45 του χρόνια αποφάσισε πως ήρθε στιγμή να βάλει τέλος στην ανεπανάληπτη καριέρα του και ανακοίνωσε και επίσημα την απόσυρσή του. Ένας παίκτης που σε 28 χρόνια έζησε τα πάντα, μια σταθερά του ποδοσφαίρου όσο εκείνο ξεδιπλωνόταν στον χρόνο.

Το Gazzetta δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει τον τεράστιο Τζίτζι. Ωστόσο, οι ασύλληπτες του επεμβάσεις, η λατρεία για την Πάρμα και η αγάπη για τη Γιουβέντους, οι αμέτρητοι τίτλοι και η... πληγή του Champions League πιθανότατα έχουν ταξιδέψει εδώ και καιρό στα μάτια και τα αυτιά των ποδοσφαιρόφιλων του κόσμου. Κι αυτό είναι ένας καλός λόγος να στρέψουμε τα βλέμμα μας σε όσα στοιχεία από τη ζωή και την καριέρα του Μπουφόν πιθανότατα δεν είναι τόσο γνωστά.

Η ατζούρα αθλητική του οικογένεια

Η ατζούρα αθλητική του οικογένεια

Η αγαπημένη λιχουδιά των παιδικών του χρόνων

Η αγαπημένη λιχουδιά των παιδικών του χρόνων

Ο... απρόσμενος ήρωάς του

Ο... απρόσμενος ήρωάς του

Η ατάκα που... σκάλωσε τον Νέβιο Σκάλα

Η ατάκα που... σκάλωσε τον Νέβιο Σκάλα

Η αγάπη για το πόκερ

Η αγάπη για το πόκερ

Η μεγάλη του φοβία

Η μεγάλη του φοβία

Η ομάδα που του αρέσει από τη Γερμανία

Η ομάδα που του αρέσει από τη Γερμανία

Ο... ροκάς Τζίτζι

Ο... ροκάς Τζίτζι

Μπουφόν ο πρόεδρος

Μπουφόν ο πρόεδρος

Η μάχη με την κατάθλιψη

Η μάχη με την κατάθλιψη

Ο Τζίτζι ήρθε στον κόσμο ως το τελευταίο από τα τρία παιδιά του Αντριάνο και της Μαρία Στέλλα στην Τοσκάνη. Και από την πρώτη στιγμή έδειχνε προορισμένος να γίνει αυτό που έγινε. Άλλωστε το DNA του σχεδόν τον πρόσταζε να ακολουθήσει τον δρόμο του αθλητισμού. Η μητέρα του ήταν δισκοβόλος, τρεις φορές πρωταθλήτια Ιταλίας, και ο πατέρας του σφαιροβόλος. Οι αδερφές του επαγγελματίες παίκτριες βόλεϊ και ο θείος του μπασκετμπολίστας. Μιλάμε μάλιστα, για μια οικογένεια της οποίας όλα τα μέλη εκπροσώπησαν τη Σκουάντρα Ατζούρα στο υψηλότερο επίπεδο. Ο ίδιος ξεκίνησε από πινγκ-πονγκ αλλά κατέληξε τελικά στο ομορφότερο των αθλημάτων.

«Για μένα πάντα θα είναι πάντα το αγόρι με τα μυτερά μαλλιά, τα κόκκινα μάγουλα και τη φουσκωτή κοιλιά», δήλωσε κάποτε μια από τις αδερφές του, τονίζοντας την αγάπη του Μπουφόν για το φαγητό. Όταν ήταν μικρός περνούσε τα καλοκαίρια του στην επαρχία της Περτεγκάντα μαζί με τους θείους και τη γιαγιά του, η οποία ετοίμαζε στον εγγονό της την αγαπημένη λιχουδιά. «Ήταν μαγικά, έπαιζα και έτρωγα. Πάντα είχα γεμάτο στομάχι. Λάτρευα τα σάντουιτς με μορταδέλα. Τα καταβρόχθιζα απίστευτα γρήγορα», αναφέρει στη βιβλιογραφία του ο Μπουφόν, γυρνώντας πίσω σε εκείνα τα χρόνια.

Ως παιδί, ο Μπουφόν συνήθως έπαιζε στο κέντρο ως μέσος. Ποτέ του δεν είχε σκεφτεί το τέρμα, ωστόσο το 1990, όταν 12 ετών, όλα άλλαξαν. Παρακολουθούσε το Μουντιάλ της Ιταλίας στο σπίτι του και στην αρχή του έκανε εντύπωση το όνομα «Καμερούν». Λίγες στιγμές μετά ερωτεύτηκε τον ήρωά του, τον Αφρικανό γκολκίπερ Τόμας Ενκονό. Ο Τζίτζι έχει παραδεχθεί πως έγινε τερματοφύλακας αφού θαύμασε το θάρρος εκείνου. Μάλιστα, χρόνια μετά ταξίδεψε στο Καμερούν για να παίξει μαζί του σε φιλανθρωπικούς αγώνες, ενώ έδωσε στον πρώτο του γιο το όνομά του.

Τον Νοέμβριο του 1995, αγχωμένος πριν από ένα παιχνίδι κόντρα στη Μίλαν, ο τότε κόουτς της Πάρμα, Νέβιο Σκάλα, πήγε στο δωμάτιο του 17χρονου Μπουφόν. Σκεφτόταν σοβαρά να ρίξει τον νεαρό στη μάχη για πρώτη φορά, όμως μέσα του ένιωθε νευρικός με το ενδεχόμενο, δεν ήταν σίγουρος. «Τζίτζι, τι θα γινόταν αν έπαιζες αύριο; Θα ήσουν έτοιμος;», τον ρώτησε.

Ο Σκάλα ακόμα θυμάται την αφοπλιστική απάντηση του εφήβου: «Μίστερ, γιατί αγχώνεστε; Ποιο είναι το πρόβλημα;». Έχει να το... λέει o Ιταλός κόουτς, πως ο 17χρονος Μπουφόν δεν ένιωσε ούτε ψήγμα άγχους μπροστά στην πιθανότητα να ντεμπουτάρει κόντρα στη σούπερ Μίλαν του Σάκι, του Μπάτζο, του Γουεά, του Μαλντίνι!

Ο Τζίτζι κρύβει έναν... τζογαδόρο μέσα του. Για την ακρίβεια, είναι παθιασμένος με το πόκερ. Η αγάπη του για το παιχνίδι άρχισε μέσα από το διαδίκτυο. Μάλιστα, ο Μπουφόν για καιρό έπαιζε online ενώ υπήρξε και Ambassador του PokerStars, διαδικτυακού παιχνιδιού, στην Ιταλία. Φημολογείται επίσης πως ο Μπουφόν έχει μια γενικότερη ροπή προς τα τυχερά παίγνια.

Μπορεί ανέκαθεν να έδειχνε ατρόμητος κάτω από τα γκολποστ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο Μπουφόν δεν φοβάται τίποτα. Τη μεγάλη του φοβία έδωσε στο φως της δημοσιότητας ο Φάμπιο Καπέλο. Ο Ιταλός κόουτς αποκάλυψε πως μετά την προθέρμανση εν όψει ενός ματς, έντρομος ο Μπουφόν του ζήτησε να μην παίξει. Ο λόγος; Γύρω από το τέρμα είχαν μαζευτεί πάρα πολλές σφήκες, έντομα που ανέκαθεν τρόμαζε τον Τζίτζι. Ο Καπέλο αμέσως είπε στον αναπληρωματικό γκολκίπερ να ετοιμαστεί, ωστόσο λίγο μετά ο Μπουφόν άλλαξε τη γνώμη του και αποφάσισε να παίξει κανονικά.

Εντάξει, στην Ιταλία είναι γνωστό πως η καρδιά του Μπουφόν είναι χωρισμένη στα δύο για χάρη της Γιουβέντους και της Πάρμα. Ο 45χρονος όμως, έχει ακόμα μια αγάπη πέρα από τα σύνορα της πατρίδας του. Ο λόγος για την... Μπορούσια Μενχελγκλάντμπαχ ή απλά Γκλάντμπαχ. Στον μικρό Τζίτζι άρεσε η εμφάνισή της κι έτσι πάντα την επέλεγε για να παίξει στο Subutteo. Το πρόβλημα βέβαια ήταν πως δεν μπορούσε να προφέρει το όνομά της! Για αυτό, όταν την αντιμετώπισε στο Champions League μάλιστα, οι οπαδοί της, που ήξεραν αυτή την ιστορία, του χάρισαν ένα κασκόλ της Γκλάντμπαχ που αντί για τον... γλωσσοδέτη έγραφε: «Μια γερμανική ομάδα».

Το πρώτο του παιδί, όπως είπαμε και παραπάνω, πήρε το όνομα του ποδοσφαιρικού του ήρωα, όμως το δεύτερο του μουσικού του. Ο Μπουφόν ανέκαθεν λάτρευε τη μουσική και ιδιαίτερα τη ροκ. Μάλιστα, ήταν εντελώς τρελαμένος με τους Van Halen, το γνωστό συγκρότημα των 80s. Τόσο τρελαμένος που στον δεύτερό του γιο έδωσε το όνομα του τραγουδιστή τους, Ντέιβιντ-Λι.

Ο Τζίτζι κρέμασε τα γάντια του, αλλά αν σε αυτά είδατε ποτέ να αναγράφεται το «C.U.I.T», ήρθε η ώρα να μάθετε το γιατί. Αυτά τα γράμματα είναι τα αρχικά από το Commando Ultrà Indian Trips, του συνδέσμου των οργανωμένων οπαδών της Καραρέζε. Ο Τζίτζι κατάγεται από την Καράρα και η τοπική ομάδα πάντα είχε ξεχωριστή σημασία για τον ίδιο. Μάλιστα, όχι απλά επένδυσε σε εκείνη, αλλά για περίπου τρία χρόνια υπήρξε και πρόεδρός της!

«Ήμουν πλούσιος και διάσημος, αλλά η κατάθλιψη με χτύπησε. Δεν ήμουν ικανοποιημένος ούτε με τη ζωή ούτε με το ποδόσφαιρο. Αισθανόμουν μια μαύρη τρύπα στην ψυχή μου». Όπως έχει ομολογήσει ο ίδιος, όταν ήταν 26 ετών βρήκε τον εαυτό του χωμένο στην πιο δύσκολη μάχη της ζωή τους, να πολεμά την κατάθλιψη. Ωστόσο, ο Τζίτζι ευτυχώς κατάφερε να βγει από τη φυλακή του και να σταθεί ξανά στα πόδια.