Νάπολι: Πώς ήταν ο κόσμος την τελευταία φορά που πανηγύρισε το Scudetto;

Νάπολι: Πώς ήταν ο κόσμος την τελευταία φορά που πανηγύρισε το Scudetto;

napoli_fans_1990

bet365

Η Νάπολη εξερράγη ξανά από ποδοσφαιρική χαρά, καθώς η ομάδα του Σπαλέτι φόρεσε το στέμμα της Serie A για πρώτη φορά από το 1987, και το Gazzetta σας υπενθυμίζει σε ποιον κόσμο πανηγύρισαν οι Παρτενοπέι το τελευταίο τους Scudetto.

Τα στενά σοκάκια δεν άλλαξαν στο ελάχιστο. Οι ηλικιωμένοι κύριοι και κύριες που λιάζονται και κουτσομπολεύουν στα μικρά μπαλκόνια είναι ακόμα εκεί. Οι αμέτρητες γαλανόλευκες κορδέλες κρέμονται με τον ίδιο τρόπο από τους γκρίζους ψηλούς τοίχους των δρόμων, δίνοντας την απαραίτητη εορταστική αίσθηση. Κανείς δεν ξέρει αν το συναίσθημα αυτό έχει προηγούμενο, σίγουρα η δίψα υπήρξε πολύ μεγαλύτερη.

Άλλωστε, η αντίστροφη μέτρηση, εκείνη της επιστροφής της Νάπολι στην κορυφή του ιταλικού ποδοσφαίρου άρχισε πριν από 33 χρόνια, το 1990, όταν οι Παρτενοπέι με τον Ντιέγκο Μαραντόνα ακόμα στις τάξεις τους έφτασαν στο δεύτερο Scudetto της ιστορίας του, το τελευταίο μέχρι σήμερα. Η Νάπολι είναι ξανά πρωταθλήτρια μετά από τόσο καιρό, πολλά παρέμειναν ίδια, μα ακόμα περισσότερα άλλαξαν. Γιατί εκείνη η αντίστροφη μέτρηση, η αναμονή για μια ακόμα κατάκτηση της Serie A άρχισε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο.

Το 1990...

  • Η Δυτική και Ανατολική Γερμανία ενώνονται. Έναν χρόνο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, στις 3 Οκτωβρίου υπογράφεται η Συνθήκη Ενοποίησης μεταξύ των δύο ξεχωριστών μέχρι τότε χωρών και σχηματίζεται η επί της ουσίας σημερινή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το Δυτικό και το Ανατολικό Βερολίνο γίνονται ξανά μια ενιαία πόλη.
  • Στα τέλη του Ιανουαρίου, 38.000 Ρώσοι πολίτες περνούν από μια τεράστια ουρά στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας περιμένοντας υπομονετικά για ένα από εκείνα τα περίφημα μπέργκερ και μερικές τηγανητές πατάτες. Η παγκοσμιοποίηση κάνει μια από τις πρώτες της μεγάλες εμφανίσεις στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος McDonald's στη Σοβιετική Ένωση, έναν χρόνο πριν αυτή διαλυθεί.
  • Τον Απρίλιο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γίνεται για πρώτη φορά Πρωθυπουργός Ελλάδας, με τη Νέα Δημοκρατία να επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 46,89%. Αρχικά το κόμμα εξέλεξε μόνο 150 βουλευτές αλλά με τη στήριξη ενός βουλευτή της Δημοκρατικής Αναγέννησης κατάφερε εν τέλει να πάρει αυτοδυναμία. Η συγκεκριμένη Κυβέρνηση διαλύθηκε το 1993.
  • Τον Αύγουστο, το Ιράκ, με τη δικαιολογία πως το Κουβέιτ κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο υπό κλίση και «κλέβει» τον ιρακινό «μαύρο χρυσό», εισβάλει στη γειτονική του χώρα, ξεκινώντας τον Πόλεμο του Κόλπου. Εν τέλει η συμμαχική δύναμη 35 κρατών απελευθερώνει το Κουβέιτ από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν το 1991. Αυτός ήταν ο πρώτος πόλεμος με τηλεοπτική κάλυψη.
  • Οι τιμές της ελληνικής αγοράς, σε δραχμές φυσικά, δεν είχαν καμία σχέση με όσα ισχύουν σήμερα. Ενδεικτικά, με λιγότερες από 200 δραχμές κανείς μπορούσε να απολαύσει ένα σουβλάκι και μια Coca Cola, ενώ αμέτρητα παιδιά αγόραζαν τις χαρακτηριστικές τσίχλες-μπάλες με μια δραχμή ανα τεμάχιο. Ο καφές κόστιζε περίπου 100 δραχμές και ο βασικός μισθός ανερχόταν στις 36.869 δραχμές.
  • Τον Απρίλιο ο διακεκριμένος Έλληνας καρδιοχειρουργός, Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί επιτυχώς την πρώτη εν Ελλάδι μεταμόσχευση καρδιάς στο νοσοκομείο «Υγεία». Χάρη στα δικά του χέρια, στο στήθος του 62χρονου Γ. Καραφίλη χτυπά μια ξένη καρδιά, γεγονός που δεν είχε επαναληφθεί μέχρι τότε στα ελληνικά ιατρικά χρονικά.
  • Τον Νοέμβριο ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι δημοσιεύει την πρώτη επίσημη πρόταση για τον Παγκόσμιο Ιστό, το γνωστό σε όλους σήμερα World Wide Web ή www. Το όραμα ενός κόσμου όπου όλοι μέσω του διαδικτύου θα μπορούσαν να ανταλλάζουν πληροφορίες αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.
  • Τον Φεβρουάριο, μετά από 27 χρόνια εγκλεισμού, ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίζεται. Ο ηγέτης του κινήματος που έβαλε τέλος στο άπαρτχαϊντ της Νοτίου Αφρικής είχε καταδικαστεί σε ισόβια φυλάκιση κατηγορούμενος για προδοσία. Η αποφυλάκισή του υπήρξε ένα από τα πιο ιστορικά γεγονότα του έτους με τον Νοτιοαφρικανό να έχει γίνει σύμβολο κατά της καταπίεσης των Aφρικανών.
  • Θα ακολουθούσαν στην κυριολεξία αμέτρητες ακόμα προβολές αλλά τον Δεκέμβριο προβάλλεται για πρώτη φορά η πασίγνωστη Χριστουγεννιάτικη κωμωδία «Μόνος στο σπίτι». Από τότε μέχρι και σήμερα οι περιπέτειες της οικογένειας Μακ Άλιστερ κάθε χρόνο γεμίζουν την εορταστική περίοδο εκατομμυρίων νοικοκυριών.
  • Οι περίφημες Τρεις Χάριτες ντεμπουτάρουν στο Μega και... αφήνουν ιστορία. Η πασίγνωστη κωμωδία γυναικείων χαρακτήρων των Ρέππα και Παπαθανασίου με πρωταγωνίστριες τρεις αδερφές που αναγκάζονται να συγκατοικήσουν με την αγαπημένη τους θεία θα λατρευτεί από το ελληνικό κοινό.
  • Toν Νοέμβριο, 47 γυναίκες στο Ιράν προχωρούν σε μια από τις πιο εμβληματικές πορείες της ιστορίας, διαμαρτυρόμενες για το γεγονός πως το κράτος επέτρεπε μόνο σε άντρες να οδηγούν. Για περίπου μισή ώρα οδήγησαν τα αυτοκίνητά τους σε ένα χαρακτηριστικό κομβόι που εν τέλει διαλύθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι επιπτώσεις ήταν μεγάλες, όσες δούλευαν στην κυβέρνηση απολύθηκαν, ενώ σε όλες απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα για έναν χρόνο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα