Νάπολι: Η επόμενη μέρα σε μια «πρωτάρα» πρωταθλήτρια

Νάπολι: Η επόμενη μέρα σε μια «πρωτάρα» πρωταθλήτρια

Νάπολι: Η επόμενη μέρα σε μια «πρωτάρα» πρωταθλήτρια

bet365

Το μέλλον του Σπαλέτι, το μεταγραφικό παζάρι κι ένας πρόεδρος σε «πόλεμο» με τον λαό του. Η Νάπολι πανηγυρίζει πρωτάθλημα μετά από 33 χρόνια, αλλά πολύ σύντομα θα κληθεί να βρει τον τρόπο να διατηρηθεί στην κορυφή...

«Η επιτυχία περιλαμβάνει να βαδίζεις από αποτυχία σε αποτυχία, δίχως να χάνεις τον ενθουσιασμό σου» έλεγε ο περιβόητος ρήτορας, Ουίνστον Τσώρτσιλ. Ένα απόφθεγμα που ίσως περιτυλίγει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο το φετινό «θαύμα» της Νάπολι, μιας ομάδας που υπέμεινε για δεκαετίες την ανυποληψία σε τέτοιο βαθμό που πολλοί τη... συνέδεσαν με το όνομά της.

Αν ανατρέξουμε άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν, η μεγαλύτερη μερίδα του φίλαθλου κόσμου πάντα είχε μια τάση να την... χλευάζει. Πότε για την αποτυχία της να βάλει φρένο στην παντοκρατορία της Γιουβέντους επί εποχής Σάρι, πότε για την άδοξη δεύτερη θέση στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν η χρυσή γενιά των Καβάνι, Χάμσικ, Πάντεφ, Ινσίνε έκοψε και πάλι δεύτερη το νήμα πίσω από τη Γηραιά Κυρία.

Κάθε προσπάθεια ωστόσο που έμοιαζε σαν αποτυχία προς το ουδέτερο κοινό, αποτελούσε κι ένα βήμα πιο κοντά προς την έκρηξη του Βεζούβιου! Ο κόσμος της άλλωστε ποτέ δεν παραπονέθηκε, ποτέ δεν ένιωσε προδομένος. Τη στήριξε δίχως να χάσει ούτε στάλα από το σθένος του, μέχρι εκείνη τη στιγμή που τελικά η λάβα ξεχύθηκε από τις κορυφές. Η Νάπολι είναι και πάλι πρωταθλήτρια Ιταλίας έπειτα από 33 ολόκληρα χρόνια, όμως η ίδια γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως η επιτυχία δεν είναι τελική.

Και μπροστά της πλέον έχει μια νέα αποστολή. Μια δοκιμασία που πρέπει να φέρει εις πέρας αν θέλει να παραμείνει στην κορυφή του ιταλικού ποδοσφαίρου. Από το μέλλον των Οσιμέν - Κβαρατσχέλια, μέχρι τον άτυπο «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ διοίκησης και οπαδών, το Gazzetta αναλύει την επόμενη μέρα στη Νάπολι και τα κρίσιμα ερωτήματα που θα σμιλεύσουν τη δυναμική της για τη νέα σεζόν.

Το μέλλον του «αρχιτέκτονα» Σπαλέτι

Προτού ωστόσο περάσουμε στα επί μέρους, ας μιλήσουμε πρώτα για το πρόσωπο που σπάνια προβάλλεται ως πρωταγωνιστής. Το «γκελ» άλλωστε που έχουν οι Οσιμέν και Κβαρατσχέλια στον Τύπο αλλά και στον κόσμο μπορεί να είναι ασυναγώνιστο, όμως προκειμένου οι δυο τους να ευδοκιμήσουν έπρεπε πρώτα να βάλει το χεράκι του ο αρχιτέκτονας, Λουτσιάνο Σπαλέτι. Αν ταξιδέψουμε μόλις δώδεκα μήνες πίσω στο παρελθόν, θα ανακαλύψουμε πως οι στόχοι για τον Ιταλό ήταν τελείως διαφορετικοί.

Ενώ η Νάπολι περνούσε σε μια νέα, μεταβατική εποχή έχοντας χάσει τους ηγέτες της μέσα σε ένα καλοκαίρι (Ινσίνιε, Μέρτενς, Κουλιμπαλί, Φαμπιάν Ρουίθ), πολλοί έκριναν πως η περηφάνια του ιταλικού Νότου θα έκανε καιρό να σταθεί ξανά στα πόδια της. Τελικά, αυτές οι υποθέσεις δεν θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο παράταιρες από την πραγματικότητα.

Παραδίδοντας τα «κλειδιά» σε νέα πρόσωπα όπως οι Οσιμέν, Κβαρατσχέλια, Κιμ - Μιν - Τζε, Ζιελίνσκι και Ανγκισά, ο Σπαλέτι κατάφερε να σφυρηλατήσει ένα σύνολο γαλουχημένο στην πρωτοβουλία, το επιθετικό ποδόσφαιρο και το... 4-3-3. Πλέον όμως, το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το μέλλον του Ιταλού; Η εκκωφαντική του επιτυχία εξάλλου με τη Νάπολι φαίνεται να έχει τραβήξει τα βλέμματα πολλών ομάδων από την Ευρώπη, με δημοσιεύματα να βάζουν το παιχνίδι τις Τσέλσι και Τότεναμ για την απόκτησή του.

Καθώς ωστόσο το όνομα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο φαίνεται να έχει προκριθεί από τη διοίκηση των Μπλε, οι Spurs φαίνεται να είναι οι μοναδικοί πραγματικοί ανταγωνιστές της Νάπολι. Την ίδια στιγμή βέβαια στο «Μαραντόνα» δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και φαίνεται να έχουν προτείνει ήδη στον Σπαλέτι ένα νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο κλαμπ έως το καλοκαίρι του 2025. Κι αν πιστέψουμε τα ιταλικά media, ο 64χρονος κλίνει προς την παραμονή του στον τόπο που λατρεύεται!

Το ανελέητο «κυνήγι» για τους Οσιμέν - Κβαρατσχέλια

Και μπορεί ο ανταγωνισμός να μην είναι... γιγαντιαίος για τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, όμως η κατάσταση με το «φονικό» δίδυμο των Παρτενοπέι βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή! Βίκτορ Οσιμέν και Κβίτσα Κβαρατσχέλια κατάφεραν να μαγέψουν με τις εμφανίσεις τους τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Champions League και ήδη οι πρώτες «σειρήνες» έχουν αρχίσει να «ενοχλούν» τον πρόεδρο της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις.

Για την περίπτωση του Νιγηριανού δε, οι «μνηστήρες» είναι σαφώς περισσότεροι. Σύμφωνα με τα γερμανικά media, η Μπάγερν Μονάχου έχει αποφασίσει να βγει στην αγορά το καλοκαίρι για την απόκτηση ενός καθαρού φορ και προτεραιότητά της παραμένει ο 24χρονος. Την ίδια στιγμή το προφίλ του αρέσει και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αν και ο Έρικ Τεν Χαγκ φαίνεται να προτιμά περισσότερο τον Χάρι Κέιν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στη Νάπολι δεν πρόκειται να μπουν σε διάλογο για μια πρόταση κάτω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, με τον Οσιμέν να είναι έτοιμος να αποτελέσει την ακριβότερη πώληση στην ιστορία του συλλόγου.

Την ίδια ώρα το «παραμύθι» που γράφει ο Κβαρατσχέλια στο «Μαραντόνα» φαίνεται πως έχει νέα κεφάλαια και για το μέλλον. Ο Ντε Λαουρέντις έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να τον πουλήσει στο θερινό παζάρι, ιδίως από τη στιγμή που και οι μεταγραφικές σειρήνες είναι πιο «ντροπαλές» για την περίπτωσή του. Αν και ο ίδιος έχει ξεκινήσει ένα άτυπο «φλερτ» με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η παρουσία του Βινίσιους Ζούνιορ στο αριστερό «φτερό» της Βασίλισσας τον καθιστά προς το παρόν εκτός πλάνων.

Ένα ακόμα όνομα βέβαια που απασχολεί το μεταγραφικό ρεπορτάζ είναι κι εκείνο του Κιμ - Μιν - Τζε, ο οποίος έχει καταφέρει να εκτοξεύσει τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Χάρη στις εντυπωσιακές εμφανίσεις του άλλωστε έχει καταστήσει ανεπαίσθητη την απουσία του Κουλιμπαλί στο κέντρο της άμυνας, μαγνητίζοντας παράλληλα τα βλέμματα κορυφαίων ομάδων της Premier League όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι.

Το «πορτοφόλι» της Νάπολι για το καλοκαίρι

Οι ενδεχόμενες αποχωρήσεις ωστόσο δεν είναι τα μοναδικά ερωτήματα για τους Παρτενοπέι για το καλοκαίρι που ακολουθεί. Αν και στον ιταλικό Νότο δεν πρόκειται να ξεφύγουν από το πλάνο των τελευταίων ετών που βασιζόταν περισσότερο σε προσιτές επιλογές, τα ιταλικά ΜΜΕ έχουν συντάξει ήδη μια λίστα με πιθανούς στόχους που μπορεί να ενδιαφέρουν τους Ναπολιτάνους.

Πρώτος και καλύτερος ο «Δανός Χάαλαντ της Αταλάντα», Ράσμους Χόιλουντ, ο οποίος τη φετινή σεζόν έχει καταφέρει να κάνει το «μπαμ» στην Ιταλία με 14 γκολ και έξι ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Σε περίπτωση ωστόσο που η επιλογή του δεν προχωρήσει, υπάρχει και η εναλλακτική του Ματέο Ρετέγκι, επιθετικού της Τίγκρε, που πρόσφατα άνοιξε λογαριασμό με τα χρώματα της εθνικής Ιταλίας.

Παράλληλα η Νάπολι ενδέχεται να εξερευνήσει και περιπτώσεις από τη Bundesliga, με τον μέσο της Ντόρτμουντ, Μαχμούντ Νταχούντ , αλλά και τον αμυντικό της Ουνιόν Βερολίνου, Ντανίλο Ντοέκι, να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Το ανοικτό μέτωπο, οι ultras και o Ντε Λαουρέντις

Πέρα από το καθαρά αγωνιστικό σκέλος πάντως, ο ιδιότροπος πρόεδρος της Νάπολι οφείλει να φροντίσει και τη σχέση του με την οπαδική τάξη των Παρτενοπέι. Πόσω δε μάλλον από τη στιγμή που τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έχει ξεφύγει για τα καλά, με πανό και διαδηλώσεις εις βάρος του ισχυρού άνδρα του κλαμπ, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τους οργανωμένους με απώτερο σκοπό την παραίτηση.

Ο «πόλεμος» μάλιστα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δυο πλευρών πήρε ακόμα πιο άγρια τροπή μετά τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Νάπολης ανήμερα του αγώνα κόντρα στην Άιντραχτ για τους «16» του Champions League, με τον εκπρόσωπο των ultras αργότερα να απαιτεί προσωπικό... ραντεβού με τον Ντε Λαουρέντις.

Μέσα στον Απρίλιο δε και στον αγώνα κόντρα στη Λέτσε, μερίδα οπαδών στοχοποίησε τον γιο του, Εντουάρντο, που παρακολουθούσε την αναμέτρηση από τα VIP και στο τέλος φυγαδεύτηκε για να γλιτώσει το... ξύλο από τον οργισμένο όχλο.

Αν κρίνουμε πάντως από την παράξενη ιδιοσυγκρασία του Ιταλού προέδρου η κατάσταση δύσκολα θα αμβλυνθεί σύντομα, την ίδια ώρα που ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν το... κουνάει από τον προεδρικό θώκο του συλλόγου.

 

SERIE A Τελευταία Νέα