Το “Derby d’Italia” έχει τη δική του ιστορία

Το “Derby d’Italia” έχει τη δική του ιστορία

Το “Derby d’Italia” έχει τη δική του ιστορία

bet365

Η Γιουβέντους υποδέχεται απόψε την Ίντερ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

Γιουβέντους – Ίντερ 2-4 (11/5/2022)

Τρεις φορές έχουν συναντηθεί στον τελικό του Coppa Italia οι δύο ομάδες. Οι δύο πρώτες ήταν τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 (νικήτρια και στις δύο περιπτώσεις η Γιουβέντους), όμως ο πιο συναρπαστικός τελικός ήταν αυτός που έγινε πριν από έξι μήνες στη Ρώμη. Ανατροπή στην ανατροπή πραγματοποιήθηκε στο Ολίμπικο, με την Ίντερ να ανοίγει το σκορ και τη Γιουβέντους να το «γυρίζει» σε 2-1. Οι «νερατζούρι» ισοφάρισαν σε 2-2, για να στείλουν το ματς στην παράταση, όπου ανέλαβε δράση ο Ιβάν Πέρισιτς. Ο Κροάτης άσος σκόραρε δύο φορές για την Ίντερ, διαμορφώνοντας το τελικό 2-4 και δίνοντας στην ομάδα του Μιλάνου το πρώτο της κύπελλο μετά από έντεκα χρόνια.

Γιουβέντους – Ίντερ 1-3 (3/11/2012)

Ένα σερί 49 αγώνων χωρίς ήττα «έτρεχε» στη Serie A η Γιουβέντους, η οποία την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο είχε κατακτήσει αήττητη το πρωτάθλημα. Μετά τις δέκα πρώτες αγωνιστικές, η «Μεγάλη Κυρία» έδειχνε και πάλι να μην έχει αντίπαλο. Μόνο που η Ίντερ είχε αντίθετη άποψη, κατά την επίσκεψή της στο Τορίνο. Μπορεί η Γιούβε να προηγήθηκε στο σκορ, όμως οι φιλοξενούμενοι έκαναν τη μεγάλη ανατροπή. Με δύο γκολ του Μιλίτο και ένα του Παλάσιο, η ομάδα του Αντρέα Στραματσόνι (!) επικράτησε με 1-3 και μείωσε στον ένα βαθμό τη διαφορά της από την πρωτοπόρο Γιουβέντους. Μόνο που στο τέλος της σεζόν, αυτοί που χαμογέλασαν ξανά ήταν οι «μπιανκονέρι».

Ίντερ – Γιουβέντους 1-1 (19/10/2002)

Ποιος είπε ότι ένα ντέρμπι που έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1, θα ήταν συνηθισμένο; Το παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής της Serie A όδευε... σβηστά μέχρι το 89’ στη λευκή ισοπαλία. Ωστόσο, από εκείνο το σημείο και μετά έγιναν, όσα δεν είχαν γίνει στο προηγούμενο διάστημα. Με τα νεύρα των ποδοσφαιριστών να είναι τεντωμένα από το πάθος και την ένταση, υπήρξε γενικευμένη σύρραξη, μετά το εύστοχο πέναλτι του Ντελ Πιέρο για τη Γιουβέντους. Μορφέο και Κόντε αντίκρισαν την κόκκινη κάρτα από το διαιτητή, με την Ίντερ να φτάνει σε μία δραματική ισοφάριση στο 95’. Το γκολ πιστώθηκε στον Βιέρι, όμως στη συνείδηση όλων έμεινε ως σκόρερ ο τερματοφύλακας Τόλντο. Και στη συνέχεια, η... μισή Γιουβέντους έπεσε πάνω στον Κολίνα, διαμαρτυρόμενη για επιθετικό φάουλ στον Μπουφόν.

Ίντερ – Γιουβέντους 2-2 (9/3/2002)

Μαζί με τη Ρόμα βρίσκονταν σε απόσταση ενός βαθμού η καθεμία και μάχονταν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το ντέρμπι της 26ης αγωνιστικής θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της κούρσας, εφόσον θα υπήρχε κάποια νικήτρια, όμως το «θρίλερ» συνεχίστηκε. Κι αυτό γιατί οι δύο ομάδες έμειναν στο 2-2, σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι που κρίθηκε στις καθυστερήσεις και σημαδεύτηκε από τα εκπληκτικά γκολ του Κλάρενς Ζέεντορφ. Ο Ολλανδός μέσος πέτυχε και τα δύο τέρματα των «νερατζούρι», με ισάριθμες οβίδες έξω από τη μεγάλη περιοχή. Από αυτό το αποτέλεσμα επωφελήθηκε προσωρινά η Ρόμα, μόνο που στο τέλος αυτή που χαμογέλασε ήταν η Γιουβέντους. Η Ίντερ «αυτοκτόνησε» την τελευταία αγωνιστική και ο τίτλος πήγε στο Τορίνο.

Γιουβέντους – Ίντερ 1-0 (26/4/1998)

Πρόκειται για το πιο πολυσυζητημένο παιχνίδι των δύο ομάδων, το οποίο είχε και... τρίτο ημίχρονο, παίρνοντας μεγάλες προεκτάσεις εκτός αγωνιστικού χώρου. Ένας βαθμός χώριζε τις δύο ομάδες πριν το ντέρμπι της 31ης αγωνιστικής και μετά το υπέρ της 1-0 (Ντελ Πιέρο) η Γιουβέντους ουσιαστικά αγκάλιασε τον τίτλο. Ωστόσο, οι αποφάσεις του διαιτητή Τσεκαρίνι βρέθηκαν στο επίκεντρο, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών από πλευράς «νερατζούρι». Αρχικά, αρνήθηκε πέναλτι στην Ίντερ, σε μαρκάρισμα του Ιουλιάνο στον Ρονάλντο, ενώ στην εξέλιξη της φάσης υπέδειξε την εσχάτη των ποινών υπέρ της Γιουβέντους. Όλα όσα έγιναν στο γήπεδο, μεταφέρθηκαν στο ιταλικό κοινοβούλιο, με τον Ντομένικο Γκραμάτσιο να κάνει λόγο για «κλέφτες», στρεφόμενος κατά του συναδέλφου του και πρώην παίκτη της Γιουβέντους, Μάσιμο Μάουρο. Κάτι που προκάλεσε τη διακοπή στη συνεδρίαση της Βουλής.

Γιουβέντους – Ίντερ 9-1 (10/6/1961)

Πριν από 60 και πλέον χρόνια σημειώθηκε η μεγαλύτερη νίκη κάποιας ομάδας επί της άλλης στο “Derdy dItalia”, ενώ ταυτόχρονα ήταν το μοναδικό παιχνίδι, που σημειώθηκε διψήφιος αριθμός τερμάτων. Ωστόσο, υπάρχει έντονο παρασκήνιο πριν το 9-1 της Γιουβέντους επί της Ίντερ. Αρχικά, το παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο για τις 16 Απριλίου, όμως διεκόπη μετά από εισβολή οπαδών της «Μεγάλης Κυρίας». Αρχικά, η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος το κατοχύρωσε υπέρ της Ίντερ, όμως στη συνέχεια η απόφαση άλλαξε και όρισε επανάληψη του αγώνα. Η διοίκηση των «νερατζούρι» ξεσηκώθηκε και σε ένδειξη διαμαρτυρίας η Ίντερ κατέβηκε με την ομάδα των νέων στο γήπεδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Γιουβέντους να συντρίψει την αντίπαλό της με 9-1 και τον Ομάρ Σίβορι (κάτοχος της Χρυσής Μπάλας εκείνη τη χρονιά) να σημειώνει έξι τέρματα.

 

SERIE A Τελευταία Νέα