Η ανασκόπηση της Serie A για το 2021 (vids)

Νίκος Κικίδης
Η ανασκόπηση της Serie A για το 2021 (vids)

bet365

Ο... επαναστατικός σφυγμός στο Μιλάνο και η ανατροπή ενός δυνάστη. Το 2021 έφερε τα πάνω - κάτω στη Serie A και άφησε τις καλύτερες υποσχέσεις για τη νέα χρονιά!

H Covid-19 έκανε ό,τι μπορούσε για να το αποτρέψει, αλλά το ποδόσφαιρο άνθισε και πάλι στα γήπεδα της Serie A. Στους τόπους πίστεως και ερωτικής εξομολόγησης προς τις ομάδες, έστω κι αν πιστοί και ερωτευμένοι αναγκάστηκαν να παραμείνουν για μήνες μακριά από τα στάδια. Αυτό όμως δεν αποθάρρυνε τους Ιταλούς από το να πρωταγωνιστήσουν ξανά.

Από μια αυτοκρατορία που διαλύεται μέχρι τον γίγαντα που ξύπνησε από λήθαργο, η Serie A απασχόλησε με την επικαιρότητά της, με τα γκολ και τις ανατροπές, τις αποχωρήσεις και τις μεταγραφές. Κι επειδή το κουβάρι είναι... μακρύ, το Gazzetta πιάνει την άκρη του νήματος και ξετυλίγει τα πιο σημαντικά γεγονότα που «υπέγραψαν» το ιταλικό ποδόσφαιρο μέσα στο 2021.

The king is dead...

Το τέλος μιας αυτοκρατορίας... Μιας δυναστείας που διήρκησε για εννιά συναπτά έτη στη Serie A και επέβαλε bianconeri αλυσίδες σε όλους όσοι στόχευαν τον δικό της θρόνο. Το 2021 όμως ήταν η χρονιά που η Γιουβέντους αναγκάστηκε να παραδώσει το στέμμα της. Η πρόσληψη του Αντρέα Πίρλο στην τεχνική ηγεσία δεν συνδυάστηκε με το όραμα και τη δίψα για επιτυχίες που έτρεφε η ομάδα, με τη Γηραιά Κυρία να προχωρά σε ένα απογοητευτικό πρώτο μισό που την βρήκε να τερματίζει στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος, οριακά εντός θέσεων που οδηγούν στο Champions League.

Η κατάκτηση του Κυπέλλου στα τέλη της άνοιξης έδωσε μια νότα ελπίδας στο Τορίνο που ενισχύθηκε με την επιστροφή τον αρχιτέκτονα της παντοδυναμίας, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, σε ένα καλοκαίρι ωστόσο που ολοκληρώθηκε με την πιο εκκωφαντική ανατροπή. Μέσα σε ένα θρίλερ διάρκειας ελάχιστων ημερών, ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ιταλία για να επιστρέψει στο Μάντσεστερ, ταράζοντας τα μεταγραφικά νερά της Serie A. Και παρόλο που η νέα σεζόν ξεκίνησε με υποσχέσεις χάρη στην κατάκτηση του Super Cup, τα μαύρα σύννεφα δεν άργησαν να επιστρέψουν στον ουρανό του Τορίνο, με την Γιουβέντους να ολοκληρώνει τη χρονιά παλεύοντας να προλάβει το τρένο του Champions League.

...Long live the king

Ο θρόνος της έκπτωτης Γηραιάς Κυρίας βρήκε νέο κάτοχο. Με τον Αντόνιο Κόντε στο τιμόνι η Ίντερ έσπασε όλα τα κοντέρ και χάρη στις εντυπωσιακές της εμφανίσεις έσπασε το φράγμα των 90 βαθμών, κατακτώντας το 19ο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Στον μαραθώνιο των 38 αγωνιστικών οι Νερατζούρι τελικά απέτρεψαν τη Μίλαν από το να γράψει το δικό της παραμύθι και κέρδισαν τη μάχη της πόλης, όπως και εκείνη της Serie A. Το καλοκαίρι που μεσολάβησε πάντως ήταν δύσκολο από όλες τις απόψεις. Η Elliot αρνήθηκε να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο και να προχωρήσει σε μεταγραφές, γεγονός που ώθησε τον Κόντε προς την έξοδο.

Και μαζί του το μεγάλο πυροβολικό των Νερατζούρι, Ρομέλου Λουκάκου, που ετοίμασε βαλίτσες για Αγγλία και επέστρεψε στο Λονδίνο για χάρη της Τσέλσι. Η πρόσληψη του Ιντζάκι στην τεχνική ηγεσία αρχικά φάνηκε απλώς σαν... προχειροδουλειά, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή της διοίκησης. Με την Ίντερ να ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της για το 2021 στην κορυφή της βαθμολογίας και στο +4 από τη δεύτερη, Μίλαν, είναι πλέον φανερό πως στο Μιλάνο έχουν χτίσει γερά θεμέλια για το back-to-back.

Η επιστροφή του κοιμώμενου γίγαντα

Η τελευταία φορά που τερμάτισε στην πρώτη τριάδα της βαθμολογίας ήταν πίσω στο 2013. Οκτώ χρόνια ανυποληψίας όμως ήταν πάρα πολλά για τη Μίλαν. Μπορεί τελικά στο φινάλε της περσινής σεζόν να έσκυψε το κεφάλι μπροστά στη μισητή συμπολίτισσα, αλλά ακόμα και η δεύτερη θέση θεωρείται υπέρβαση. Πως θα μπορούσε άλλωστε να χαρακτηριστεί διαφορετικά από τη στιγμή που οι Ροσονέρι κατάφεραν με ένα περιορισμένο μπάτζετ να υπερκεράσουν όλα τα εμπόδια και να αναδειχθούν ως η καλύτερη ομάδα της Ιταλίας, πίσω μόνο από την Ίντερ;

Χωρίς ουσιαστικές προσθήκες και με το πρότζεκτ Ντοναρούμα να αποτελεί οριστικά παρελθόν, η Μίλαν συνεχίζει απτόητη και στο δεύτερο μισό τις χρονιάς τις εντυπωσιακές πτήσεις, με τους μόλις τέσσερις βαθμούς που την χωρίζουν από την κορυφή να μην μπορούν σε καμία περίπτωση να της κόψουν τα φτερά για όνειρα επιστροφής σε έναν ροσονέρο θρόνο.

Γκολ και θέαμα στο «Κολοσσαίο» του Μπέργκαμο

Καμία συνθηκολόγηση, κανένα έλεος, κανένας δισταγμός. Απόλυτα απελευθερωμένη από την τέχνη του αποτελέσματος και από μακιαβελικές πρακτικές, η Αταλάντα συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Να σκορπά τρόμο στις αντίπαλες άμυνες. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν με την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα (98 γκολ), απόδοση που της επέτρεψε να βρεθεί για ακόμη μια φορά στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Με την ίδια συνταγή η κούρσα των Μπεργκαμάσκι συνεχίστηκε για όλο το υπόλοιπο του 2021 και η Πρωτοχρονιά θα τους βρει να φιγουράρουν στα υψηλά στρώματα της Serie A.

Το παζάρι της Serie A

  • Η κορυφαία μεταγραφή

Η αλήθεια είναι πως τα οικονομικά δεδομένα στην Ιταλία δεν επέτρεψαν στους συλλόγους να ενεργοποιήσουν «βόμβες» κατά την μεταγραφική περίοδο. Τουναντίον η δραστηριότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέχρι και φτωχή. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ορισμένα deals δεν κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά και να αποτελέσουν ακόμη ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα.

Και το πιο κομβικό εξ αυτών πιθανότατα είναι εκείνο του Έντιν Τζέκο, ο οποίος φόρεσε το καλοκαίρι τη φανέλα της Ίντερ έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ανελιχθεί σε μια από τις πιο αξιόπιστες λύσεις μπροστά από τα αντίπαλα δίχτυα. Με 8 γκολ στη Serie A και άλλα τρία στο Champions League, ο Βόσνιος έβγαλε ασπροπρόσωπους τους Νερατζούρι που πόνταραν στην εμπειρία για να αναπληρώσουν το κενό του Ρομέλου Λουκάκου στην αιχμή του δόρατος.

  • Η αποχώρηση που συγκλόνισε

Σε εκ διαμέτρου αντίθετη βαθμίδα βρίσκονται οι αποχωρήσεις από την Ιταλία, οι οποίες αν μη τι άλλο συγκέντρωσαν τις περισσότερες επικεφαλίδες. Αν και η μετακόμιση του Λουκάκου στο Λονδίνο για λογαριασμό της Τσέλσι τάραξε αδιαμφισβήτητα τα λιμνάζοντα νερά της Serie A, η... πρωτιά ανήκει αλλού.

Στις 27 Αυγούστου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε επισήμως την επιστροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα ετοίμαζε βαλίτσες για να εγκαταλείψει οριστικά το Τορίνο. Ο γάμος του άλλωστε με τη Γιουβέντους δεν... έπεισε ποτέ την πλειοψηφία της ποδοσφαιρικής κοινότητας και μια απογοητευτική σεζόν με μόλις ένα Κύπελλο για παρηγοριά αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

  • Η διθυραμβική επιστροφή

Το 2010 αποχωρούσε από την Ιταλία με δάκρυα στα μάτια. Μια δεκαετία όμως αργότερα η επιστροφή του ασώτου υιού θα ήταν γεγονός. Μπορεί όχι στο Μιλάνο για λογαριασμό της πολυαγαπημένης του Ιντερ, αλλά λίγο πιο νότια, στους κεντρικούς δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας.

Μετά την αποχώρησή του από την Τότεναμ, ο Ζοσέ Μουρίνιο έδωσε τα χέρια με τη Ρόμα και γύρισε στο πρωτάθλημα που έχει στιγματίσει όσο λίγοι από την άκρη των πάγκων. Και μπορεί αυτή τη φορά ο Πορτογάλος να μην κάνει πρωταθλητισμό, όμως έχει όλη την εμπειρία και... μοναδικότητα που χρειάζεται για να αφήσει ανεξίτηλα χαραγμένο το σημάδι του στις μνήμες των Ρωμαίων.

Το πρόσωπο που ξεχώρισε

Αγγελικό πρόσωπο με βλέμμα δολοφόνου. Το 2021 αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη χρονιά του Ντούσαν Βλάχοβιτς, ο οποίος δεν σταματά να ματώνει τα αντίπαλα δίχτυα προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων. Η ισοφάριση του ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο με τα περισσότερα γκολ (33) σε ένα ημερολογιακό έτος στη Serie A θα μπορούσε από μόνο του να θέσει πρώιμο τέλος σε οποιοδήποτε debate. Όμως ο Σέρβος δεν μένει εκεί.

Καταλαμβάνει επίσης και τον τίτλο του πιο «φονικού» σκόρερ στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με 81% αποτελεσματικότητα μπροστά από τα αντίπαλα δίχτυα, κερδίζοντας επάξια το προσωνύμιο ως «Σέρβος Χάαλαντ». Κι εφόσον συνεχίσει σε τέτοιους ρυθμούς, οι οπαδοί της Φιορεντίνα καλά θα κάνουν να αδράξουν κάθε ευκαιρία, κάθε λεπτό που αγωνίζεται με την βιόλα φανέλα, διότι το καλοκαίρι ο 23χρονος πολύ πιθανόν να φέρει... χρυσό στα ταμεία του συλλόγου της Φλωρεντίας.

Το ματς της χρονιάς

Μια ποδοσφαιρική εποποιία που ολοκληρώθηκε χωρίς νικητή. Οκτώ γκολ, εκατέρωθεν αποβολές, ανατροπές, επιστροφές και ένα μοναδικό buzzer beater για το κερασάκι στην τούρτα συνέθεσαν μια πανδαισία θεάματος στο «Olimpico» που βρήκε τις Λάτσιο και Ουντινέζε ισόπαλες 4-4! Παρά το προβάδισμα 1-3 των φιλοξενούμενων στο ημίχρονο, οι Λατσιάλι κατάφεραν να επιστρέψουν από την κόλαση και να γυρίσουν τούμπα το ματς στο τελευταίο δεκάλεπτο (79΄). Η αποβολή όμως του Πάντιτς στο 57΄τελικά τους λύγισε, με την Ουντινέζε να απαντά στο 90+7΄και να ολοκληρώνει το ματς με δέκα παίκτες δευτερόλεπτα αργότερα...

Το κορυφαίο γκολ του 2021

Ένα έργο τέχνης γεννημένο στην κυνικότητα μιας ρωμαϊκής αρένας. Τον περασμένο Απρίλιο ο Ντανιέλε Βέρντε δημιούργησε ένα κομψοτέχνημα στο «Ολίμπικο» χάρη στο οποίο ισοφάρισε (73΄) προσωρινά για τη Σπέτσια απέναντι στη Λάτσιο. Βλέποντας μια βαθιά μπαλιά να κατευθύνεται προς το μέρος του, ο πρώην άσος της ΑΕΚ ζύγισε υπέροχα το σώμα του και με ένα απίθανο γυριστό δεν άφησε καμία επιλογή στον Πέπε Ρέινα...

Οι Έλληνες της Serie Α

Κώστας Μανωλάς: Μπορεί τον Δεκέμβριο να αποχώρησε οριστικά από τα γήπεδα της Serie A για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, όμως το 2021 τον βρήκε να φοράει τα γαλάζια από την αρχή μέχρι το τέλος του. Μια χρονιά βέβαια που πιθανότατα να θέλει να αφήσει πίσω του, καθώς τα πολλαπλά προβλήματα τραυματισμών δεν του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει τις εμφανίσεις που θα ήθελε με τη Νάπολι. Highlight του έτους η συμμετοχή του στο Supercoppa Italia απέναντι στη Γιουβέντους, τρόπαιο ωστόσο που κατέληξε στα χέρια της Γηραιάς Κυρίας (2-0).

Γιώργος Κυριακόπουλος: Στον αντίποδα ο Γιώργος Κυριακόπουλος διένυσε μια πειστική χρονιά με τα χρώματα της Σασουόλο, η οποία έχασε στο... νήμα τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Conference League. Το νέο έτος πάντως ενδέχεται να επιφυλάσσει έναν νέο σταθμό στην καριέρα του Έλληνα αριστερού μπακ, ο οποίος έχει τραβήξει τα βλέμματα των Τράμπζονσπορ και Τζένοα.

Μπάμπης Λυκογιάννης: Έχοντας καθιερωθεί στο βασικό σχήμα της Κάλιαρι, ο Μπάμπης Λυκογιάννης συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα για την ομάδα της Σαρδηνίας. Ενδεικτικό είναι πως τη φετινή σεζόν μετράει 19 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, καταγράφοντας συνολικά 1245 αγωνιστικά λεπτά.

Δημήτρης Νικολάου: Το καλοκαίρι αποφάσισε να αλλάξει περιβάλλον και έπειτα από μια διετία στην Έμπολι το 2021 τον βρήκε να παίρνει μεταγραφή στην Σπέτσια. Χάρη στις εντυπωσιακές εμφανίσεις που πραγματοποιεί μάλιστα με τη φανέλα των νεοφώτιστων έχει τραβήξει την προσοχή της Νάπολι, η οποία τον θωρεί ως μια ιδανική λύση για την ενίσχυση της αμυντικής γραμμής μετά την αποχώρηση του Κώστα Μανωλά.

 

SERIE A Τελευταία Νέα