Βίκτορ Οσιμέν: Το υβρίδιο των Μπαπέ-Λουκάκου άξιζε τα 70 εκατομμύρια (vids & infographics)

Βίκτορ Οσιμέν: Το υβρίδιο των Μπαπέ-Λουκάκου άξιζε τα 70 εκατομμύρια (vids & infographics)

Βίκτορ Οσιμέν: Το υβρίδιο των Μπαπέ-Λουκάκου άξιζε τα 70 εκατομμύρια (vids & infographics)

bet365

Για να στέκεται αήττητη στην κορυφή, η φετινή Νάπολι δεν χρειάζεται ούτε Μπαπέ, ούτε Λουκάκου. Αρκεί που διαθέτει το υβρίδιό τους, τον Βίκτορ Οσιμέν, στο step-up του οποίου οι Παρτενοπέι ξαναβρήκαν δυναμική πρωταθλητισμού.

Όταν ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις έδινε τα χέρια με τον Βίκτορ Οσιμέν και τον ατζέντη του τον Αύγουστο του 2020, η Λιλ είχε ήδη ανάψει το «πράσινο φως». Τα 70 εκατ. ευρώ, 50 σε ρευστό και 20 εκατ. από έμψυχα ανταλλάγματα (ανάμεσά τους κι ο Ορέστης Καρνέζης) ήταν υπέρ-αρκετά για το «εργοστάσιο» εξαγωγών των Λιλουά, αλλά και για να τον χρίσουν την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Νάπολι. Το μείζον ζήτημα ήταν ο παίκτης να «ψηθεί» στο 100%, αφού δεν είχε κρύψει τον πόθο του να βρεθεί στον «μαγικό» κόσμο της Premier League ώστε να πραγματοποιήσει το step-up στα σκαλοπάτια του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Έναν χρόνο μετά, η Νάπολι αποδεικνύεται ο ευκταίος προορισμός του. Η επιλογή για την οποία αν κι ο ίδιος αμφέβαλε, τον εξελίσσει σε τροχιά MVP. Ο 22χρονος Νιγηριανός στράικερ είναι το Α και το Ω της φετινής επίθεσης των Παρτενοπέι, που μπορεί να μην είναι η πιο παραγωγική στη Serie A, αλλά είναι αρκούντως λειτουργική για να καθιστά ισορροπημένο το σύνολο του Λουτσιάνο Σπαλέτι και να το διατηρεί στην κορυφή, αήττητο από το ξεκίνημα της σεζόν. Κι αυτό το χρωστά εν πολλοίς στο ξεχωριστό χαρμάνι ενός «Super Eagle».

Ο νέος Λουκάκου της Serie A

Οι περγαμηνές που τον συντρόφευαν από τη Γαλλία, λαμπρές. Ωστόσο, η μετάβαση από τη Ligue 1 στο Campionato, σε μια σεζόν όπως η περσινή με αρκετές μεταπτώσεις υπό τις οδηγίες του ιδιότυπου, Τζενάρο Γκατούζο, ήταν πρόκληση. Προβλήματα προσαρμογής και τραυματισμοί δοκίμασαν την ανθεκτικότητά του, είχαν ως συνέπεια να χάσει τα 23 από τα 53 επίσημα παιχνίδια των Ναπολιτάνων σε Ιταλία κι Ευρώπη. Ακόμη κι έτσι, στο φινάλε της σεζόν έπιασε διψήφιο αριθμό τερμάτων (10 γκολ, 3 ασίστ).

Φέτος, απέχει μόλις ένα (9), σε 18 λιγότερες συμμετοχές κι όλα αυτά πριν καν μπει Νοέμβριος. Η βελτίωση, ή καλύτερα η ωρίμανσή του στον ιταλικό Νότο πρώτα μέσα από το «Castel Volturno» κι έπειτα μέσα από τις εντυπωσιακές επελάσεις του στα επίσημα ματς, είναι ραγδαία κι εντυπωσιακή. Το άγουρο «κτήνος» που έκανε δειλά-δειλά την εμφάνισή του στο «Σαν Πάολο» πριν αυτό μετονομαστεί σε «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα», έχει αποκτήσει την υπόσταση που του αξίζει. Ακούραστος, αλτρουιστής, εμμονικός να κυνηγά την κάθε φάση μέχρι να ακουστεί σφύριγμα ή η μπάλα να βγει εκτός παιχνιδιού. Μα και αποτελεσματικός, με 9 γκολ σε xGoals 7,2 (ο προσδοκώμενος αριθμός γκολ με βάση την ποιότητα των τελικών ευκαιριών ενός παίκτη).

Η τελευταία του παράσταση απέναντι στη Μπολόνια (3-0), στην ένατη νίκη σε δέκα παιχνίδια (9-1-0), περικλείει περισσότερο από κάθε άλλη το εύρος της συνεισφοράς του. Ακόμη και στις βραδιές που δεν σκοράρει, είναι η αδιαμφισβήτητη αιχμή του δόρατος, ο μοχλός πίεσης των αντιπάλων κι άμεσης απελευθέρωσης του Ινσίνιε, του Ελμάς και του Φαμπιάν Ρουίθ για να ρολάρει η επίθεση της ομάδας. Από την ομαδική πίεση στην οποία συμμετείχε κι ο ίδιος προήλθε το κλέψιμο για το 1-0, από δύο δικές του ενέργειες καταλογίστηκαν τα δύο πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο capitano Ινσίνιε. Πετώντας για μια κεφαλιά αναγκάζοντας τον Μεδέλ να τον σταματήσει με το χέρι στην πρώτη περίπτωση, πέφτοντας στο έδαφος μετά από ανατροπή, αφού μπήκε «σφήνα» σε δύο αμυντικούς στη δεύτερη.

Τα στατιστικά του Οσιμέν κόντρα στη Μπολόνια

  • Οι αριθμοί του Οσιμέν κόντρα στη Μπολόνια, καθοριστικός ακόμη κι όταν δεν σκοράρει. Πηγή: SofaScore

Να πει κανείς ότι ο τεχνικός των Ροσομπλού, Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, δεν το είχε δει να έρχεται; Το 'χε δει και το 'χε περιγράψει όσο πιο εύστοχα θα μπορούσε, βρίσκοντας στο πρόσωπο του Οσιμέν τον άμεσο διάδοχο του Λουκάκου στα ιταλικά γήπεδα.

«Ελέγχει και μεταλλάσσει την ισορροπία ακόμη περισσότερο από τον Λουκάκου. Μοιάζει να είναι μηχανοκίνητος. Είναι απαθής, αλλά με την καλή έννοια του όρου. Τρέχει, ανοίγει το παιχνίδι, γυρίζει πίσω, σκοράρει. Είναι πραγματικά δυνατός, δεν το περίμενα να είναι τόσο πολύ. Τα 70 εκατομμύρια ευρώ άξιζαν πράγματι για αυτόν».

Το γράφημα του Sofascore για τον φετινό Οσιμέν

  • Τα κατορθώματα του Οσιμέν τη φετινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις. Πηγή SofaScore

Ποιος έχει ανάγκη Μπαπέ όταν έχει Οσιμέν; Όχι ο Σπαλέτι

Η συμμετοχή του στο pressing, η αφοσίωση στα μαρκαρίσματα φαίνεται και στο παραπάνω heat map, τον «χάρτη» των κινήσεών του στο γήπεδο από το SofaScore. Έντονο κόκκινο μέχρι και πίσω από το ημικύκλιο, σε μια ομάδα που σπανίως χαρίζει κατοχή και κλείνεται στο δικό της μισό.

Είναι τομείς του παιχνιδιού στους οποίους παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, σε σχέση πάντα με το πρώιμο δείγμα του από την περασμένη σεζόν. Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι πιστώνεται αυτή την άνθιση, καθώς χάρη στο δικό του αγωνιστικό πλάνο και τη διδαχή στις προπονήσεις έχει καταφέρει να πάρει πολλά περισσότερα από τον Νιγηριανό συγκριτικά με τον Γκατούζο.

«Είναι συνηθισμένος στο να καλπάζει στους ανοιχτούς χώρους, για αυτό και το να επιστρέφει πίσω για να κλέψει μπάλα ή να υποστηρίξει τον συμπαίκτη του και μετά να τρέξει ξανά προς την επίθεση, ήταν πράγματα που κλήθηκε να μάθει και μαθαίνει ακόμα.

Είναι, όμως, σπουδαίος επαγγελματίας, ένα υπέροχο παιδί που είναι πάντα πρόθυμο να μάθει και να βελτιωθεί».

Κάπως έτσι, ο Οσιμέν έχει πετύχει να «σβήσει» κάθε άλλον κορυφαίο επιθετικό από το μυαλό του προπονητή του. Στα μάτια του Σπαλέτι, ο Οσιμέν είναι καλύτερος από τον Κιλιάν Μπαπέ. «Αυτή τη στιγμή, προτιμώ τον Οσιμέν.Το πιστεύω εδώ και καιρό», συμφωνούσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου όταν εγκωμίαζε τον βασικό του επιθετικό, με κοπλιμέντα που μάλλον αρμόζουν στον πρώτο σκόρερ της φετινής Νάπολι, που παρεπιμπτόντως μετράει περισσότερα γκολ κι από τον... αυθεντικό Μπαπέ στην Παρί (9 έναντι 6).

Το καθάρισμα στις υδρορροές πίσω από ένα υπόδειγμα αφοσίωσης

Οι συμπαίκτες του τον λατρεύουν. Ο ίδιος θέλει να περνάει όσο περισσότερο χρόνο γίνεται μαζί τους και άπαντες νιώθουν τυχεροί που τον έχουν στην ομάδα. Κι αυτή η μεταξύ τους χημεία και η συμπάθεια που τρέφουν οι έτεροι «attackanti» για τον Οσιμέν, επανέφεραν ουσιαστικά τη χαμένη αλεγρία των εποχών Μαουρίτσιο Σάρι στους Παρτενοπέι.

«Ο Βίκτορ ήρθε πέρυσι και είχε κάποιες δυσκολίες στην προσαρμογή του, είχε και προβλήματα τραυματισμών επίσης, για αυτό προσπάθησα να τον βοηθήσω. Είναι έξυπνο παιδί, θέλει να ακούει και να μαθαίνει. Του δίνω όλη την αγάπη του κόσμου», είπε ο ρέκορντμαν τερμάτων του κλαμπ, Ντρις Μέρτενς, επιβεβαιώνοντας το σπάνιο ποιόν αγωνιστικά και μη του μεσιέ Οσιμέν.

Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν όλα όσα έχει στο παρόν μοιάζουν με ένα πολυτελές καταφύγιο. Από όλες τις θύμησες του παρελθόντος, από τα λούκια που καθάριζε στους δρόμους κι από τα σκουπίδια που κουβαλούσε στους ώμους για να τα βγάλει πέρα, από τα τσικό των Ultimate Strikers στη Νιγηρία μέχρι την ευρωπαϊκή αναρρίχηση προς την κορυφή. Ο Βίκτορ Οσιμέν είναι για όλα ευγνώμωνκαι δεν θα γινόταν να χάσει τον έλεγχο, την προσήλωση και τη μενταλιτέ που μπορεί να τον κάνει πρωταθλητή, ακόμη κι αν έχει γίνει αποδέκτης ρατσιστικών επιθέσεων από μερίδα ανεγκέφαλων (όπως συνέβη από τιφόζι της Ρόμα).

«Ως παιδί, καθάριζα υδρορροές στους δρόμους για ελάχιστα χρήματα και για να εξασφαλίσω λίγο νερό. Δεν παραπονιόμουν, είμαι χαρούμενος που το έκανα γιατί πιστεύω ότι το να δουλεύω τόσο πολύ για να πάρω αυτά τα χρήματα, ήταν σημαντικό για μένα, είχα συνείδηση ​​στο πώς να ξοδέψω αυτά τα χρήματα και να βοηθήσω την οικογένειά μου.Ήμουν στους δρόμους κουβαλώντας και έπρεπε να κυνηγάω αυτοκίνητα, για να τους το πουλήσω. Νιώθω ότι αυτοί οι αγώνες με βοήθησαν στη ζωή. Νιώθω ότι έχω πετύχει ένα κατόρθωμα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά μου στη ζωή. Είμαι ευγνώμων για το πού βρίσκομαι σήμερα και για όσα πέρασα, που με διαμόρφωσαν στον άνθρωπο που είμαι».

 

SERIE A Τελευταία Νέα