Wyscout Analysis: Ο κυριαρχικός ΑΠΟΕΛ και το «κλειδί» για την Ομόνοια

Ιάσονας Θεριός
APOEL - Omonoia
Όσο ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια μετρούν αντίστροφα για το μεγάλο μεταξύ τους ντέρμπι (16:00 - Cablenet Sports 1HD), το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει τα σημαντικότερα σημεία της επικείμενης μονομαχίας τους.

Οι δείκτες του ρολογιού γυρίζουν και η ώρα πλησιάζει. Η ποδοσφαιρική Κύπρος έχει ήδη μπει για τα καλά στους ρυθμούς του σπουδαιότερου ντέρμπι της. ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια μπορεί να βρίσκονται σε πλήρως διαφορετικές περιόδους. Οι Γαλαζοκίτρινοι βρίσκονται στην pole position του Πρωταθλήματος Cyta και στοχεύουν στην επιστροφή στον θρόνο τους, όσο το Τριφύλλι παλεύει για το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να αφαιρέσει το κύρος της μεταξύ τους «μονομαχίας» και λίγο πριν οι δυο τους τα... πουν στην «αρένα» του «ΓΣΠ» το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, βάζει στο μικροσκόπιό του τους δύο αιώνιους αντιπάλους.

Η διπλή υπεροχή του ΑΠΟΕΛ

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και χωρίς νούμερα η ανωτερότητα του ΑΠΟΕΛ είναι κάτι παραπάνω από φανερή στο χορτάρι. Όχι μόνο σε σχέση με την Ομόνοια, αλλά και πιθανότατα με κάθε άλλη ομάδα. Το σύνολο του Σα Πίντο δείχνει αποφασισμένο για τον τίτλο και φροντίζει να αποδεικνύει τα «μπορώ» του με συνέπεια. Άλλωστε αποτελεί την πιο κυριαρχική ομάδα του Πρωταθλήματος Cyta.

Καμία άλλη ομάδα δεν έχει καλύτερη Expected Goals Difference από τον ΑΠΟΕΛ με 0,73xGD ανά 90 λεπτά. Η συγκεκριμένη τιμή προκύπτει από την αφαίρεση των xG που δημιουργεί μια ομάδα με αυτά που δέχεται. Τι σημαίνει αυτό για τον ΑΠΟΕΛ; Πως οι Γαλαζοκίτρινοι έχουν τον τρόπο να απειλούν περισσότερο από όσο απειλούνται σταθερά. Δημιουργούν με συνέπεια δηλαδή καλύτερες ευκαιρίες από αυτές που δέχονται για αυτό και κυριαρχούν.

Ο ΑΠΟΕΛ «φτιάχνει» φάσεις για 1,66xG σε κάθε ματς και δέχεται απειλή της τάξης του 0,93xGA, πάντα εξαιρουμένων των πέναλτι. Η υπεροχή του δε, σε σχέση με την Ομόνοια είναι διπλή, αφού καταφέρνει και να απειλεί περισσότερο από το Τριφύλλι αλλά ταυτόχρονα και να απειλείται λιγότερο από αυτό. Η ομάδα του Αναστασίου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 1,35xG/90' και 1,02xGA/90'. Η xG Difference των Πρασίνων ανέρχεται στο 0,33 είναι δηλαδή σχεδόν η... μισή από αυτή του ΑΠΟΕΛ, γεγονός που - στο μέτρο του δυνατού - φανερώνει την ξεκάθαρη διαφορά δυναμικής των δύο αντιπάλων τη δεδομένη στιγμή, με την Ομόνοια φυσικά να έχει τον... αστερίσκο των πολλών διαφορετικών προπονητών φέτος.

Η «κηλίδα» της τριάρας και το κλειδί για την Ομόνοια

Αν κάτι πάντως οφείλει να ανησυχεί την Ομόνοια εν όψει του ντέρμπι δεν είναι τόσο το τι κάνει ο ΑΠΟΕΛ γενικά, αλλά τι έκανε στις δύο προηγούμενες φετινές μάχες τους και ειδικά στο παιχνίδι του Δεκεμβρίου. Το Τριφύλλι δέχθηκε βαριά ήττα με τριάρα (3-0), όμως η εικόνα της αναμέτρησης ήταν αυτή που προβλημάτισε πραγματικά. Οι Γαλαζοκίτρινοι κυριάρχησαν πλήρως και «έπνιξαν» τον αντίπαλό τους.

Ο ΑΠΟΕΛ δημιούργησε φάσεις και πέτυχε τρία τέρματα ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα για το Τριφύλλι σε εκείνο το παιχνίδι ήταν τα όσα το ίδιο έκανε - ή μάλλον δεν έκανε - επιθετικά. Απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό της η Ομόνοια είχε το χειρότερό της παιχνίδι δημιουργικά φέτος.

Έφτιαξε φάσεις για μόλις 0,41xG με επτά τελικές προσπάθειες. Κάθε σουτ της είχε επομένως περίπου 5% πιθανότητες να γίνει γκολ, άρα μιλάμε για πολύ κακές ποιοτικά ευκαιρίες, «σκοτωμένες» στιγμές. Δεν μπόρεσε να προβληματίσει την άμυνα του αντιπάλου της και στην πραγματικότητα για αυτό δεν διεκδίκησε τίποτα από το ντέρμπι.

Η αίσθηση είναι πως ανασταλτικά, ειδικά με τον Αναστασίου που έχει σουλουπώσει κάπως την κατάσταση, η Ομόνοια μπορεί να αντεπεξέλθει. Εκεί που θα χρειαστεί το... βήμα παραπάνω είναι στην επίθεση και τη δημιουργία ευκαιριών. Οι Πράσινοι δεν θα έχουν τον κομβικότατο Σεμέδο ευελπιστούν να δουν τους Κακουλλή και Μπεζούς σε μια από τις καλές τους μέρες, προκειμένου να τους δώσουν το καλύτερο δυνατό απέναντι σε έναν ομολογουμένως ανώτερο αυτή τη στιγμή αντίπαλο.

Δεδομένα σε παιχνίδια που είναι κάτι παραπάνω από... παιχνίδια, όπως αυτό το ντέρμπι, οι λεπτομέρειες, το πνευματικό κομμάτι παίζουν κι αυτά τεράστιο ρόλο. Και μπορεί ο ΑΠΟΕΛ αυτή τη στιγμή να δείχνει και να είναι «άπιαστος» στο χορτάρι, όμως κανείς δεν μπορεί να στερήσει την ελπίδα και την πίστη από την Ομόνοια.

@Photo credits: Sports Images Cyprus/SAVVIDES
 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ CYTA Τελευταία Νέα