Αναστασίου: Το καλύτερο ξεκίνημα της καριέρας του

giannis anastasiou
Στη δεύτερη του θητεία στην Ομόνοια ο Γιάννης Αναστασίου έχει κάνει το καλύτερο ξεκίνημα του σε ομάδα, σε σχέση με τις προηγούμενες επτά δουλειές του σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο Γιάννης Αναστασίου αποχώρησε από την Κηφισιά έπειτα από τη συμπλήρωση ενός γύρου της Stoiximan Superleague και τον Φλεβάρη επέστρεψε στη Λευκωσία, για τη δεύτερη θητεία του στην Ομόνοια. Αυτή τη φορά βέβαια σε διττό ρόλο.

Το Τριφύλλι άρχισε τη σεζόν με τον Σωφρόνη Αυγουστή, τον διαδέχτηκε τον Γενάρη ο Νορβηγός Τσετίλ Ρέικνταλ, ο οποίος όμως «άντεξε» στον πάγκο της ομάδας μόλις 40 ημέρες! Το κυπριακό κλαμπ χτύπησε την πόρτα ενός «γνώριμου» προσώπου και γνώστη του αντικειμένου, όπως είναι ο Γιάννης Αναστασίου, για να βγάλει τα... κάστανα από τη φωτιά.

Στις 21 Φεβρουαρίου η Ομόνοια ανακοίνωσε την πρόσληψη του Έλληνα τεχνικού, ως υπηρεσιακό προπονητή μέχρι το τέλος της σεζόν και εν συνεχεία ο 51χρονος θα αναλάβει ρόλο Σύμβουλου Στρατηγικού Ποδοσφαιρικού Σχεδιασμού. Επί της ουσίας ο Αναστασίου ήταν υπεύθυνος να βρει τον... αντικαταστάτη του. Για να το θέσουμε πιο σωστά τον διάδοχο του.

Οκτώ μέρες μετά την πρόσληψη του και έπειτα από «ξεψάχνισμα» κι άλλων περίπτωσεων ο Αναστασίου έδωσε το πράσινο φως για την πρόσληψη του Βάλντας Νταμπράουσκας. Έναν προπονητή που είχε κάνει έργο στη Βουλγαρία με τη Λουντογκόρετς και άφησε καλό όνομα στην Ελλάδα με τη θητεία του στον ΟΦΗ, παρόλο που η «σχέση» τους δεν πήγε όπως θα περιμέναν οι δυο πλευρές.

Οι δυο άνδρες σχεδιάζουν μαζί την Ομόνοια της επόμενης χρονιάς, όμως αυτό δεν σημαίνει πως έχει τελειώσει αυτή η χρονιά. Τουναντίον. Μπορεί η Ομόνοια να έχει μείνει στο -8 από τον πρωτοπόρο ΑΠΟΕΛ, όμως είναι ζωντανή στη μάχη της Ευρώπης, ούσα στο -1 από την 3η ΑΕΚ Λάρνακας και στο -2 από τον πρωταθλητή Άρη Λεμεσού, ενώ βρίσκεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου, έχοντας ως στόχο να διατηρήσει την κούπα της.

Ο κόουτς Αναστασίου έχει μπει δυνατά στις υποχρεώσεις του ως προπονητής της Ομόνοιας και μάλιστα σε σημαντικά ματς. Οι Πράσινοι έκαναν το 2/2 στα Play Off του κυπριακού πρωταθλήματος (1-2 με Άρη Λεμεσού, 2-1 από την Ανόρθωση), ενώ νίκησαν με 3-1 την ΑΕ Ζακακίου για το Κύπελλο και πήραν το εισιτήριο για την ημιτελική φάση του θεσμού.

Το αξιοσημείωτο είναι πως το ρεκόρ 3-0-0, είναι το καλύτερο που έχει κάνει στην καριέρα του ο Αρτινός τεχνικός, στο ξεκίνημα του, στις προηγούμενες επτά δουλειές του σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα ξεκινήματα του Αναστασίου

Στην πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητή, στον Παναθηναϊκό, τη σεζόν 2013 ο Γιάννης Αναστασίου ξεκίνησε με νίκη επί του Παναιτωλικού στη Λεωφόρο (2-0), όμως εν συνεχεία έχασε με 3-0 από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και έφερε ισοπαλία με τη Βέροια εντός έδρας, με 1-1.

Μετά την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό έπειτα από τον αποκλεισμό - σοκ από την Καμπάλα, ο Έλληνας προπονητής μετακόμισε στην Ολλανδία για λογαριασμό της Ρόντα, το καλοκαίρι του 2016. Στις τρεις πρώτες αγωνιστικές είχε δυο ισοπαλίες με Χέρακλες (1-1) - Άγιαξ (2-2) και μια ήττα από τη Φίτεσε (0-1). Η πρώτη του νίκη ήρθε στις 16 Οκτωβρίου (0-1 με την Εξέλσιορ), έπετια από έξι ήττες και τρεις ισοπαλίες.

Τρίτος σταθμός του ήταν η Κόρτραϊκ στο Βέλγιο, το καλοκαίρι του 2017. Στις πρώτες τρεις αγωνιστικές είχε μια ήττα από την Σαρλερουά (1-0) και δυο νίκες με Λόκερεν (1-0) και Έουπεν (1-2). Αυτές ήταν και οι μοναδικές του νίκες στο πρωτάθλημα, καθώς στη συνέχεια είχε σερί με έξι ήττες και πέντε ισοπαλίες, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει τον Νοέμβριο.

Εν συνεχεία ακολουθήσε η πρώτη του θητεία στην Ομόνοια, τον Νοέμβριο του 2018. Τότε είχε αρχίσει με δυο νίκες κόντρα σε Ερμή (2-1) και Δόξα Κατωκοπιάς (1-2), όμως στο τρίτο του ματς έμεινε στην εντός έδρας ισοπαλία με την Ανόρθωση. Όπως στο δεύτερο έτσι και στο πρώτο πέρασμα του αντιμετώπισε στο τρίτο του ματς τον σύλλογο της Αμμοχώστου, όμως σε αντίθεση με τότε αυτή τη φορά έκανε το 3Χ3.

Με ίδιο ρεκόρ με την Ομόνοια άρχισε και στον Ατρόμητο. Ο Αναστασίου επέστρεψε στην Ελλάδα τη σεζόν 2019-20, για λογαριασμό του Ατρομήτου και στα πρώτα του ματς καθοδήγησε τους Περιστεριώτες στα προικριματικά του Europa League. Η ομάδα του απέκλεισε με δυο νίκες τη Ντουνάισκα Στρέντα για το δεύτερο γύρο (1-2, 3-2) και έμεινε όρθια στη Βαρσοβία κόντρα στη Λέγκια (0-0) αλλά αποκλείστηκε στο Περιστέρι, όπου ηττήθηκε με 2-0. Στο πρωτάθλημα πανηγύρισε τρίποντο την πέμπτη αγωνιστική μετά από δυο ισοπαλίες και δυο ήττες.

Ο Παναιτωλικός είναι η πρώτη και μέχρι στιγμής η μοναδική επαρχιακή ομάδα που έχει αναλάβει ο 52χρονος κόουτς. Πήγε στην Αιτωλοακαρνανία το 2021 και άρχισε με σερί 1-1-1. Εντός έδρας «λευκή» ισοπαλία με τον Αστέρα, «διπλό» στην επιστροφή του στο Περιστέρι ως αντίπαλος (1-2) και ήττα στο Αγρίνιο από τον ΠΑΟΚ (1-2).

Τελευταίος του σταθμός πριν την επιστροφή του στην Κύπρο ήταν η Κηφισιά. Ο Αναστασίου ανάλαβε να «χτίσει» την ομάδα στην παρθενική σεζόν της στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και έμεινε εκεί, όπως προείπαμε, μέχρι το φινάλε του πρώτου γύρου. Στις τρεις πρώτες αγωνιστικές ηττήθηκε σε Ζωσιμάδες (3-0) και Τούμπα (2-1), όμως είναι ο προπονητής με τον οποία το κλαμπ η «Σταχτοπούτα» του πρωταθλήματος μας πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στη Superleague.

Τα ρεκόρ του Αναστασίου στα τρία πρώτα του ματς

  • Παναθηναϊκός: 1-1-1
  • Ρόντα: 0-2-1
  • Κόρτραϊκ: 2-0-1
  • Ομόνοια (1η θητεία): 2-1-0
  • Ατρόμητος: 2-1-0
  • Παναιτωλικός: 1-1-1
  • Κηφισιά: 1-0-2
  • Ομόνοια (2η θητεία): 3-0-0
 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ CYTA Τελευταία Νέα