Ένα απόγευμα στο ολοκαίνουργιο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Λεμεσού

Άκης Κατσούδας
Οι οπαδοί της Πάφου.
Επισκεφτήκαμε την Κύπρο για να παρακολουθήσουμε από κοντά έναν αγώνα ποδοσφαίρου σε ένα από τα πιο υπερσύγχρονα στάδια της Ευρώπης.

Η Λεμεσός έχει γνωρίσει ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Τεράστιοι ουρανοξύστες, υπερπολυτελή ξενοδοχεία και κτίρια που φιλοξενούν μεγάλες εταιρίες από ολόκληρο τον κόσμο, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην πόλη.

Ένα, λοιπόν, από τα κτίσματα που έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας εδώ και περίπου έναν χρόνο είναι το ολοκαίνουργιο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Λεμεσού που φέρει την ονομασία: Alphamega Stadium. Πριν περάσουμε, όμως, στο εσωτερικό του, καλό θα ήταν να αναφέρουμε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την κατασκευή του.

Για αρχή αξίζει να σημειωθεί ότι το στάδιο δημιουργήθηκε προκειμένου να φιλοξενεί τους αγώνες των τριών μεγάλων ομάδων της περιοχής: του Άρη Λεμεσού, ο οποίος κατέκτησε το περσινό πρωτάθλημα Κύπρου, του Απόλλωνα Λεμεσού και της Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού. Φυσικά, το γήπεδο έχει χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Κύπρου.

Η ιδέα για τη δημιουργία του πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, όταν το Τσίρειο, το μέχρι πρότινος κύριο ποδοσφαιρικό στάδιο της πόλης, άρχισε να εμφανίζει αρκετά προβλήματα στατικότητας.

Η ιστορία της δημιουργίας του γηπέδου στη Λεμεσό

Το εσωτερικό και το εξωτερικό του νέου γηπέδου.
Στα αριστέρα το εσωτερικό του γηπέδου, πριν ξεκινήσει το παιχνίδι. Στα δεξιά, η εξωτερική του όψη.

Όπως διαβάζουμε, το νέο γήπεδο αναμενόταν να κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο που τελικά δημιουργήθηκε, αλλά μόνο για τις ανάγκες της ΑΕΛ και του Άρη Λεμεσού. Κι αυτό γιατί ο Απόλλωνας, ο οποίος μετράει 4 πρωταθλήματα Κύπρου 9 κύπελλα, σκόπευε να δημιουργήσει το δικό του. Η τεράστια οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα το 2013 ανάγκασε την ομάδα να αλλάξει πλάνα και να αποφασίσει τελικά να συμπορευτεί με τις άλλες δύο.

Μετά από μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι τελικές υπογραφές για τη δημιουργία του έπεσαν στις 4 Ιανουαρίου 2019. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον ίδιο κιόλας μήνα. Τρία χρόνια και μια πανδημία μετά, το έργο παραδόθηκε σε λειτουργία. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριου του 2022 -λίγες εβδομάδες ύστερα από εκείνα της Opap Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια-.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το έργο κόστισε συνολικά 31 εκατομμύρια ευρώ, οι συνολικές θέσεις των οπαδών που μπορούν να φιλοξενηθούν σε αυτό φτάνουν τις 11 χιλιάδες, ενώ έχει λάβει 4 αστέρια από την UEFA, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει ακόμη και ευρωπαϊκό τελικό.

Για να μπορέσουμε, όμως, να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το ολοκαίνουργιο γήπεδο της Λεμεσού, θα έπρεπε να το επισκεφτούμε. Όπως και κάναμε. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: το γήπεδο έχει βρίσκεται στην περιοχή Κολόσσι, λίγο έξω από την πόλη και αρκετά κοντά στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου.

Η κούπα, ο παλμός των οπαδών της Πάφου και το ματς

Ο παλμός των οπαδών της Πάφου.
Οι οπαδοί της Πάφου στήριξαν την ομάδα από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό.

Από την πρώτη στιγμή που φτάνουμε στον χώρο αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της κατασκευής. Χαρακτηριστικό είναι ότι γύρω από το στάδιο υπάρχει μια τεράστια έκταση που έχει δημιουργηθεί προκειμένου οι θεατές των παιχνιδιών να μπορούν να παρκάρουν τα οχήματά τους. Αφού αφήσαμε το δικό μας, τραβήξαμε για την είσοδο.

Ο αγώνας που πρόκειται να δούμε από κοντά είναι μεταξύ του Άρη Λεμεσού και της Πάφου. Εμείς βρισκόμαστε από την πλευρά των φιλοξενουμένων, πίσω ακριβώς από τη μία εκ των δύο εστιών. Πριν φτάσουμε, όμως, στις εξέδρες θα πρέπει να κάνουμε μια απαραίτητη στάση στο κυλικείο του γηπέδου για να εφοδιαστούμε με προμήθειες.

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε φυσικά είναι να αγοράσουμε μερικές κούπες. Η κούπα είναι ίσως ένα από τα πιο νόστιμα «γηπεδικά» φαγητά που μπορεί να βρει κανείς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πιάτο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και αποτελείται από αλεσμένο κρέας, σιτηρά, μπαχάρια και διάφορα μυρωδικά. Συνοδεύεται εξαίσια με λεμόνι.

Έχοντας προλάβει να φάμε ήδη δύο από αυτές, βγαίνουμε στις εξέδρες. Η θέα του γηπέδου είναι εντυπωσιακή. Οι κερκίδες, τα ολοκαίνουργια -και πεντακάθαρα- καθίσματα, η φοβερή οπτική του αγωνιστικού χώρου. Όλα σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό γήπεδο.

Οι Παφίτες έχουν γεμίσει ολόκληρη την κερκίδα και περιμένουν πώς και πώς να ξεκινήσει το παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί του Άρη Λεμεσού με τα πράσινα φωνάζουν τα δικά τους συνθήματα.

Η θέα του αγωνιστικού χώρου από τις κερκίδες είναι εντυπωσιακή.
Η θέα του αγωνιστικού χώρου από τις κερκίδες είναι εντυπωσιακή.

Το ματς είναι ντέρμπι από τα πρώτα λεπτά. Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή καθώς οι φιλοξενούμενοι σηκώνουν ένα μεγάλο πανί που καλύπτει όλες τις θέσεις. Άπαντες μπαίνουν από κάτω και το κουνούν δυνατά. Είναι ο καλύτερος τρόπος που έχουν για να στηρίξουν την ομάδα τους σε αυτό το δύσκολο παιχνίδι.

Ο αγώνας έχει ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκειά του. Οι γηπεδούχοι βέβαια στο τέλος καταφέρνουν να πάρουν τη νίκη με σκορ 2-1 και να πάρουν ισχυρό προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου.

Παρά την ήττα, όμως, οι οπαδοί της Πάφου μένουν στο γήπεδο για να χειροκροτήσουν τους ποδοσφαιριστές και να φωνάξουν συνθήματα για την ομάδα τους. Από την απέναντι πλευρά, δεν υπάρχουν γιουχαΐσματα. Εικόνες που για τα δεδομένα της Super League μοιάζουν κάπως ουτοπικές.

Το γήπεδο είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό με τα φώτα της νύχτας. Έχει φτάσει η ώρα της επιστροφής στην Πάφο. Η Λεμεσός έχει βάλει και πάλι τα καλά της. Όσο φεύγουμε, το μάτι μας πέφτει πάνω στους θεόρατους ουρανοξύστες. Από τους πάνω ορόφους, σίγουρα η θέα του γηπέδου θα είναι μοναδική.

@Photo credits: Άκης Κατσούδας
 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ CYTA Τελευταία Νέα