Ζίβκοβιτς: Ο ηγέτης του ΠΑΟΚ έγινε… μπακ και πάει στο Μουντιάλ!

Ζίβκοβιτς: Ο ηγέτης του ΠΑΟΚ έγινε… μπακ και πάει στο Μουντιάλ!

bet365

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς θα πάει στο Μουντιάλ του Κατάρ και στην Τούμπα έχουν δικαίωμα να… ανοίγουν σαμπάνιες για την περίπτωσή του. Ο Σταύρος Σουντουλίδης εξηγεί το γιατί…

Πάντοτε τα ματς εξελίσσονται σαν συνάρτηση, πόσα δικαιώματα δίνεις στους αντιπάλους. Αν είναι πολλά, τότε και τα προβλήματά σου μπορεί να είναι πολλά. Έλα, όμως, που ο Ντράγκαν Στοϊκοβιτς τόλμησε. Και δικαιώθηκε με την παλικαρίσια πρόκριση της Σερβίας στη Λισαβόνα.

Τόλμησε, επειδή γνώριζε τι έχει στα χέρια του. Παίζοντας για 70 λεπτά με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς μπακ-χαφ! Καθαρό 3-5-2 που, μάλλον, μπέρδεψε τον Φερνάντο Σάντος έκανε τους «Αετούς» πιο ευκίνητους και το κυριότερο πολύ πιο δημιουργικούς πάνω στο χορτάρι του Ντα Λουζ.

Πριν από την σέντρα υπήρχαν αρκετές αμφιβολίες για το σχέδιο του Σέρβου ομοσπονδιακού, που στα νιάτα του υπήρξε μέγας καλλιτέχνης με την μπάλα στα πόδια, ένα από τα καλύτερα «δεκάρια». Παλιάς κοπής. Η αθλητική εφημερίδα «Republika» χαρακτήρισε «μάλλον ως κακόγουστο αστείο» την απόφαση του να αντικαταστήσει τον τραυματία Λάζοβιτς (της Ελλάς Βερόνα) με τον Ζίβκοβιτς κι αφήνοντας τον Ράντονιτς στον πάγκο.

Όμως, ο Στοϊκοβιτς έβλεπε στο πρόσωπο του 25χρονου άσου του ΠΑΟΚ το απαιτούμενο πάθος, τη διάθεση να θυσιαστεί πάνω στο χορτάρι, εξάλλου είχε φροντίσει να δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι έχει επιστρέψει και είναι στα καλύτερα του! Η Σερβία διακρίνεται, άλλωστε, για την ομορφιά και την ανισορροπία της. ‘Η θα πηγαίνει σε δύο σερί διοργανώσεις ή θα κάνει σχεδόν μια δεκαετία για να εμφανιστεί.

Ο «Ζίλε» τώρα ετοιμάζεται να πάει και στο Μουντιάλ 2022. Έχοντας στο… διαβατήριο για το Κατάρ, κολλημένα «ένσημα» 70 λεπτών (τόσα έπαιξε χτες μέχρι να μείνει από δυνάμεις και να αντικατασταθεί από τον Ράντονιτς) ως μπακ-χαφ και η σκέψη μου πηγαίνει πίσω στον Σεπτέμβριο του 2020 όταν αποφάσιζε να αφήσει τη Λισαβόνα και να έρθει απ’ το πουθενά στη Θεσσαλονίκη.

Έψαχνε, τότε, μια ομάδα για να επιστρέψει στη σκηνή. Δεν έψαχνε για χρήματα. Χώρο και χρόνο ήθελε, να αισθανθεί ξανά σημαντικός, όλα αυτά τα βρήκε στην Τούμπα. Κι όταν ωρίμασαν τα πράγματα βρήκε και τα χρήματα, άλλωστε από την περασμένη εβδομάδα το όνομά του είναι στην πρώτη θέση της μηνιαίας μισθοδοσίας, μετά το νέο τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε με τον ΠΑΟΚ.

Οι «ασπρόμαυροι» έχουν κάθε δικαίωμα μια φορά να παινεύουν τους εαυτούς τους. Για τα αντανακλαστικά που έδειξαν και το πως λειτούργησαν στην περίπτωσή του Αντρίγια. Φανταστείτε, τώρα, να μην είχε υπογράψει την ανανέωση και να έβγαινε τον Ιανουάριο στην αγορά για να βρει ομάδα, κοτσάροντας και μια πρόκριση σε Παγκόσμιο Κύπελλο στο αν μη τι άλλο πλούσιο βιογραφικό του.

Καλά κάνουν, λοιπόν, στη Μικράς Ασίας και χαμογελούν για το καμάρι του Νις. «Στον ΠΑΟΚ νιώθω σαν το σπίτι μου», είπε αμέσως μετά την υπογραφή του νέου συμβολαίου, ο νέος ηγέτης των Κυπελλούχων Ελλάδας, που επέστρεψε στις κλήσεις της Εθνικής Σερβίας και άρχισε να τοποθετεί το όνομά του στην κουβέντα για το αύριο του σερβικού ποδοσφαίρου.

Γενικά στην Τούμπα υπάρχει μια καλή σχέση με τους Σέρβους και τη δική τους παρουσία σε Μουντιάλ. Ας μην ξεχνάμε πως το 2018 πήγαν στη Ρωσία, χάρη σ’ ένα γκολ του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς στον «τελικό» με τη Γεωργία (1-0) που είχε γίνει τέτοια εποχή πριν από τέσσερα χρόνια στο Βελιγράδι. Και τότε, όπως και τώρα, θα πάρουν πίσω ένα μέρος των χρημάτων που επένδυσαν στους δύο Σέρβους, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε σύλλογος που θα έχει ποδοσφαιριστές στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου δικαιούται αποζημίωσης.

Όμως, προς το παρόν, οι Σέρβοι γιορτάζουν. Ο Πατριάρχης Πορφύριος έγραψε στο Instagram ότι «οι ποδοσφαιριστές είναι πραγματικοί ήρωες», ο Νόβακ Τζόκοβιτς άνοιξε το παράθυρο του ξενοδοχείου στο Τορίνο και φώναξε σ’ όλη την πόλη «πάμε, brate» και ο πρόεδρος της χώρας, Αλεκσάνταρ Βούσιτς, εν πτήση προς το Βελιγράδι επιβεβαίωσε το πριμ του ενός εκατομμυρίου ευρώ στον Αντρίγια Ζίβκοβιτς και την υπόλοιπη παρέα των «Αετών». Χαλάλι τους…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.