Η «προίκα» της Εθνική μας ενόψει Σουηδίας (vids)

Η «προίκα» της Εθνική μας ενόψει Σουηδίας (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Η «προίκα» της Εθνική μας ενόψει Σουηδίας (vids)

bet365

Η «γαλανόλευκη» πέρασε από το Μπατούμι και πάει στη Στοκχόλμη με το... ιστορικό πως είναι πάντα καλή απέναντι στις ομάδες που βρίσκονται στα θεωρητικά δικά της ή και μεγαλύτερα στάνταρ.

Αποστολή εξετελέσθη για τη «γαλανόλευκη» καθώς έφυγε από το Μπατούμι με τους 3 βαθμούς στις αποσκευές της και πάει στη Σουηδία με την ψυχολογία όλων στα ύψη, ώστε να δώσει εκεί έναν «μεγάλο τελικό».

Το ματς της Στοκχόλμης είναι το πιο κομβικό, μέχρι το επόμενο, στον όμιλό της καθώς βρίσκεται στο «-3» από τους Σκανδιναβούς και σε περίπτωση νίκης θα τους «πιάσει» στη 2η θέση και θα βρεθεί στο «-1» από τους πρωτοπόρους Ισπανούς που θα υποδεχθούμε στο άμεσο μέλλον.


Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδειξε στη Γεωργία «χαρακτήρα», «κυνήγησε» το αποτέλεσμα μέχρι τέλους, στο φινάλε βρήκε δις στόχο και ενόψει του αγώνα της ερχόμενης Τρίτης (12/10) έχει μία «προίκα» που μόνη της κατάφερε να «χτίσει» και σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητη. Ποια είναι αυτή; Πώς απέναντι στους κατά τεκμήριο «μεγάλους αντιπάλους», δηλαδή ομάδες από το πάνω «ευρωπαϊκό ράφι» που στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκονται περίπου μαζί μας ή και ψηλότερα, τα πηγαίνουμε πολύ καλά.

Αυτό μας έχει «διδάξει» η παρουσία της Εθνική μας στο γήπεδο και τα αποτελέσματα που έχει φέρει από το 2020 και ύστερα, όπου μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπίσει την Ισπανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Αυστρία και δις τη Σλοβενία, όπου εκτός των άλλων η Ελλάδα αγνοεί την ήττα σε επίσημο ματς.

*Πριν από περίπου 1 μήνα (8 Σεπτεμβρίου) η «γαλανόλευκη» φιλοξένησε την επόμενη αντίπαλό της Σουηδία και κέρδισε 2-1, σε έναν αγώνα όπου κατά τεκμήριο έκανε την καλύτερη εμφάνιση των τελευταίων ετών. Δέχθηκε μεν φάσεις αφού έπαιζε με έναν «ισχυρό αντίπαλο», μην το ξεχνάμε αυτό. αλλά σημείωσε 2 γκολ, απόλεσε ισάριθμες καθαρές» φάσεις σε κομβικά χρονικά σημεία του αγώνα (Παυλίδης, Μπουχαλάκης) και διαχειρίστηκε τα τελευταία λεπτά που οι Σκανδιναβοί μείωσαν. Σε απλά ελληνικά κέρδισε γιατί το άξιζε, έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο και κατέθεσε στο γήπεδο «ψυχή».

*Η τελευταία ήττα της Εθνικής μας σε επίσημο ή φιλικό ματς ήταν από τους Ελβετούς, στο φιλικό του περασμένου Σεπτεμβρίου με σκορ 2-1. Σε έναν αγώνα που πάντως ήταν καλη, έβγαλε φάσεις και στο δεύτερο ημίχρονο θα μπορούσε να αποσπάσει μίνιμουμ την ισοπαλία με το δοκάρι του Παυλίδη. Κυρίως σε εκείνη την ευκαιρία, καθώς είχε και άλλες.

*Τον περασμένο Ιούνιο κέρδισε τους Νορβηγούς 2-1 σε φιλικό που έγινε στην Ισπανία. Σκόραρε πολύ νωρίς δις (Μασούρας, Ανδρούτσος), έλεγξε τον αγώνα και οι Σκανδιναβοί μείωσαν σε στατική μπάλα, αφού γενικότερα δεν την απείλησαν ιδιαίτερα. Πήρε μία επαγγελματική/δίκαιη νίκη.


*Στο φιλικό των Βρυξελλών (1-1) με το Βέλγιο, απέναντί της βρέθηκε το Νο1 στην Παγκόσμια Κατάταξη. Ε και; Οκ σκόραρε με τον Αζάρ και είχε 1-2 πολύ καλές ευκαιρίες (κυρίως με τον Λουκάκου), αλλά και η «γαλανόλευκη» βρήκε γκολ, στο 0-0 βρέθηκε μια ανάσα από το να προηγηθεί (μεγάλη επέμβαση του Μινολέ στον Μασούρα), έβγαλε φάσεις (π.χ. με Μπακασέτα) και δεν παράτησε το παιχνίδι (ισοφάριση με Τζαβέλα). Και όλα αυτά απέναντι σε ένα παγκόσμιο «μεγαθήριο», μην το ξεχνάμε αυτό.

*Στην Ισπανία ναι μεν απέσπασε 1-1 με μόνο μία τελική (το πέναλτι/γκολ του Μπακασέτα), αλλά πλην τη φάσης που ο Μοράτα άνοιξε το σκορ και το δοκάρι του Ολμο που σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι, θυμάστε άλλη «καθαρή» ευκαιρία των γηπεδούχων; Μετά την ισοφάριση της Ελλάδος στο 56' οι «φούρια ρόχα» έκαναν μόλις 2 τελικές, που δεν λογίζονται ούτε ως «μικροευκαιρίες». Ναι μεν κρατούσαν μπάλα, αλλά ως εκεί. Η Ελλάδα είχε οδηγήσει την αναμέτρηση εκεί ακριβώς που ήθελε, όπως την ήθελε.


*Τον Νοέμβριο του 2020 υποδέχθηκε τους Σλοβένους, σε έναν αγώνα που είχε τον χαρακτήρα «τελικού» αφού με νίκη θα τερμάτιζε πρώτη στον Ομιλο του Nations League, ενώ για τους φιλοξενούμενους αρκούσε να μην χάσουν. Οι τελικές ήταν 14-3 υπέρ της, δέχθηκε μόνο μία «φάση» και αυτή στις καθυστερήσεις σε στατική μπάλα (απευθείας εκτέλεση φάουλ), ενώ κυρίως στο δεύτερο μισό απόλεσε αρκετές «καθαρές» όπως εκείνες των Κουρμπέλη, Φορτούνη και κυρίως του Παυλίδη. Το τελικό 0-0 την αδικεί.


*Η εικόνα της στο φιλικό της Αυστρίας τον Οκτώβριο του 2020 όπου και έχασε 2-1 ήταν ίσως η χειρότερη αυτής της διετίας κόντρα στις ομάδες από το θεωρητικά «πάνω ράφι». Ομως και πάλι άνοιξε το σκορ (Φορτούνης) και ηττήθηκε λόγω ενός «μπλακ άουτ» που υπέστη στο διάστημα 77'-80' όπου και δέχθηκε 2 γκολ. Λεπτομέρεια μεν, άκρως σημαντική δε. Ακόμη στη «μη καλή της ημέρα» η Εθνική μα έφτασε κοντά στο θετικό αποτέλεσμα απέναντι σε μία καλή ομάδα, κάτι που «σημαίνει» πάρα πολλά.

*Τον Σεπτέμβριο του 2020 έπαιξε στη Σλοβενία, στην τότε πρεμιέρα των ομίλων του Nations League και έφυγε «ξεκούραστα» με τον βαθμό. Σε όλο το ματς της έγινε μόνο μία «καθαρή» φάση (με τον Σπόραρ στο φινάλε), σε αντίθεση με τους διεθνείς μας που είχαν υπερδιπλάσιες τελικές (13-5) και «φλέρταραν» αρκετές φορές με το γκολ (κυρίως με τους Σιόβα, Παυλίδη).

Υπό αυτές τις συνθήκες οι Ελληνες παίκτες στέλνουν ξεκάθαρο... μήνυμα πως είναι φτιαγμένοι για τα... δύσκολα.

@Photo credits: eurokinissi
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα