Το πρόβλημα είναι ότι δεν νίκησε, όχι ότι δεν έπαιξε…

Το πρόβλημα είναι ότι δεν νίκησε, όχι ότι δεν έπαιξε…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Το πρόβλημα είναι ότι δεν νίκησε, όχι ότι δεν έπαιξε…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την ισοπαλία της Εθνικής στο Κόσοβο που επί της ουσίας ψαλιδίζει τις ελπίδες για δεύτερη θέση στον όμιλο…

Θα ακουστούν πάλι όλες εκείνες οι «φωνές» για μία Εθνική ομάδα, η οποία δεν βλέπεται, δεν παίζει ποδόσφαιρο, είναι βαρετή. Ισχύει σε ότι έχει να κάνει με την εμφάνιση στο Κόσοβο, με την διαφορά ότι το πρόβλημα δεν είναι στην παρούσα φάση το ποδόσφαιρο της, αλλά η αναποτελεσματικότητα της.

Για μία ακόμη φορά ένα ματς που έπρεπε να το πάρουμε, χωρίς να είμαστε καλύτεροι από τον αντίπαλο, δεν το πήραμε. Για να κάνεις μία τέτοια υπέρβαση όπως αυτή που αναζητά αυτή η Εθνική ομάδα, να πάει δηλαδή στο Μουντιάλ, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η αποτελεσματικότητα. Οι νίκες με 1-0 του Φερνάντο Σάντος. Μία τέτοια θα έπρεπε να πάρουμε στο Κόσοβο, αλλά δεν την πήραμε και μαζί ψαλιδίσαμε και τις ελπίδες για πρόκριση.

Ο Γιώργος Καραγκούνης έλεγε πάντα. «Μπορώ να παίρνω εγώ τις νίκες με 1-0 και να πηγαίνω στα Euro και τα Μουντιάλ, κι’ άσε τους δημοσιογράφους να γράφουν ότι δεν παίζουμε καλά…». Αυτό ακριβώς χρειάζεται η Εθνική ομάδα, αποτελέσματα και όχι καλό ποδόσφαιρο στην παρούσα φάση.

Αλλωστε ας γίνουμε ρεαλιστές. Εμείς παίζουμε με επιθετικό δίδυμο δύο παιδιά που έκαναν φέτος μεταγραφή σε μικρομεσαίες ομάδες του ολλανδικού πρωταθλήματος με 1 εκατ. ευρώ και το Κόσοβο έπαιζε με τον Ράσιτσα που πήγε με 11 εκατ. για βασικός στη Νόριτς, επειδή πέρυσι έβγαλε μάτια στην Μπουντεσλίγκα και τον Μουρίτσι που πήγε πριν ένα χρόνο με 18 εκατ. ευρώ στη Λάτσιο. Ας είμαστε ρεαλιστές κι’ ας πούμε ότι η χρηματιστηριακή αξία των 11 ποδοσφαιριστών που ξεκίνησαν βασικοί για το Κόσοβο είναι σαφώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των 11 Ελλήνων.

Ας είμαστε ρεαλιστές κι’ ας μιλήσουμε για το αν το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να καλύπτει απουσίες σαν αυτή του Φορτούνη, του Πέλκα, του Τζιόλη, του Μασούρα, του Ζέκα, όλων όσων τέλος πάντων έλειπαν από αυτό το ματς, λόγω τραυματισμού.

Όλα αυτά είναι δεδομένα και όποιος τα ξεχνά είτε το κάνει από αφέλεια, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, αλλά από την άλλη αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε και απαιτήσεις. Και η απαίτηση από το χθεσινό ματς ήταν η νίκη. Θα έπρεπε να την έχουν πάρει, διότι ένα λάθος, σαν αυτό με την Γεωργία έχεις πιθανότητες να το κρύψεις, δεύτερο λάθος, είναι σχεδόν απίθανο να το καλύψεις.

Η πρόκριση στο Μουντιάλ ήταν έτσι κι αλλιώς υπερβατικός στόχος, αλλά οι νίκες κόντρα σε Γεωργία και Κόσοβο όχι. Αυτή η νέα φουρνιά παιδιών θα πρέπει να μάθει να κερδίζει, διαφορετικά όλη αυτή η προσπάθεια θα πάει στράφι. Ο τρόπος με τον οποίο ισοφαρίστηκαν χθες, το χρονικό σημείο στο οποίο ισοφαρίστηκαν, δείχνει ότι δεν έχουν τον χαρακτήρα, δεν έχουν την αποφασιστικότητα, δεν έχουν την συγκέντρωση.

Ισχύει ότι βάση εικόνας δεν έπρεπε να νικήσουμε, αλλά κυρίως αυτό που ισχύει είναι ότι το ταμπλό στο 90+2 έγραφε 0-1. Αν θες να κάνεις το ταξίδι στο όνειρο προστάτεψέ το. Ποτέ η Εθνική Ελλάδας δεν έκρυψε το τόπι και όσοι το λησμονούν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό της. Όταν πέτυχε όμως, είχε σχέδιο, χαρακτήρα, προσωπικότητα και νίκες. Αυτές τις νίκες του 1-0 που όλοι σιχτίριζαν, αλλά η ίδια η ομάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο τις απολάμβανε με προκρίσεις σε Euro και Παγκόσμια Κύπελλα…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.