Παναθηναϊκός: Το προφίλ των Σπαρτάκ Τρνάβα και Ράκοβ

Παναθηναϊκός: Το προφίλ των Σπαρτάκ Τρνάβα και Ράκοβ

Κώστας Ζάλιαρης
Παναθηναϊκός: Το προφίλ των Σπαρτάκ Τρνάβα και Ράκοβ

bet365

Ομάδες... κουπάτες και με ελληνικό χρώμα θα κληθεί να κοντράρει ο Παναθηναϊκός εφόσον βρεθεί στα play-off του Europa Conference League. Η Σπαρτάκ του Κυριάκου Σαββίδη και η Ράκοβ των Παπανικολάου και Σβάρνα.

Οι «πράσινοι» στη μεγάλη επιστροφή τους στην Ευρώπη μετά από μια πενταετία κι αφού καταφέρουν να κάμψουν την αντίσταση της Σλάβια Πράγας στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League, θα βρουν απέναντί τους πολύ ενδιαφέροντες αντιπάλους.

Η αναμέτρηση της Σπαρτάκ Τρνάβα απέναντι στην Ράκοβ θα είναι εκείνη που θα αναδείξει τον ενδεχόμενο επόμενο αντίπαλο του «τριφυλλιού», με τους δύο συλλόγους να περιλαμβάνουν Έλληνες ποδοσφαιριστές στη σύνθεσή τους.

  • Η Κυπελλούχος Ράκοβ

Έπειτα από την επιτυχία της περασμένης αγωνιστικής περιόδου και την κατάκτηση του πολωνικού Κυπέλλου, η Ράκοβ κατάφερε να βρεθεί αυτή τη στιγμή στα προκριματικά της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Το φετινό της ταξίδι ξεκίνησε από τον δεύτερο προκριματικό, όπου επιβλήθηκε με άνεση 5-0 στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στην Αστάνα και σημειώθηκε γλυκιά ήττα (1-0) στην ρεβάνς.

Στον πολωνικό σύλλογο βρίσκονται ο Έλληνας αμυντικός μέσος, Γιάννη Παπανικολάου, που γεύτηκε τη χαρά του θριάμβου στο Κύπελλο την περασμένη ποδοσφαιρική χρονιά, ενώ, φέτος μετακινήθηκε στο κλαμπ και ο αμυντικός της ΑΕΚ, Στράτος Σβάρνας, με τη μορφή δανεισμού μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι.

Η αλήθεια είναι οι τελευταίες χρονιές κρίνονται επιτυχημένες για την Ράκοβ, αφού έκανε το back-to-back στο Κύπελλο και κατέκτησε και το Super Cup Πολωνίας. Το Μiejski Stadion Piłkarski Raków στο οποίο και αγωνίζεται έχει χωρητικότητα μόλις 5.500 θέσεων.

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές προσθήκες που πραγματοποίησε στο ρόστερ της για φέτος είναι ο Σουηδός χαφ, Γκούσταβ Μπέργκρεν από την Χάκεν, όπως επίσης και ο επιθετικός, Φαμπιάν Πιασέτσκι που μετακινήθηκε στην Ράκοφ από την Σλασκ Βρότσλαβ.

Η περσινή ήταν η παρθενική παρουσία της πολωνικής ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, απέκλεισε τις Σούντουβα και Ρούμπιν Καζάν στα προκριματικά του Europa Conference League, ωστόσο, στα play-off δεν τα κατάφερε απέναντι στην Γάνδη.

  • Η Σπαρτάκ του ένδοξου παρελθόντος

Με παρουσία στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1969 και με άλλες δυο συμμετοχές στα προημιτελικά του θεσμού, η Σπαρτάκ Τρνάβα σαφώς και είναι αρκετά πιο... μπαρουτοκαπνισμένη σε τέτοιο επίπεδο ποδοσφαίρου, από την Ράκοβ.

Οι Σλοβάκοι, επίσης Κυπελλούχοι στη χώρα τους όπως και οι Πολωνοί, έχουν στις τάξεις τους τον άλλοτε μέσο του Πανιωνίου, Κυριάκο Σαββίδη. Την περασμένη αγωνιστική περίοδο η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος, ωστόσο, έκανε όλη τη διαδρομή για να φτάσει στον τελικό και να πάρει το Κύπελλο, επικρατώντας 2-1 της Σλόβαν Μπρατισλάβας. Μάλιστα, η Αστυνομία δεν έδινε το ok για τη διεξαγωγή εκείνου του αγώνα, είχε εισηγηθεί την αναβολή, όμως, το ματς έγινε και το τρόπαιο κατευθύνθηκε στην ενδεχόμενη μελλοντική αντίπαλο του Παναθηναϊκού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό καλοκαίρι μετά και την ολοκλήρωση των αγωνιστικών του υποχρεώσεων με το κλαμπ, ο άλλοτε αμυντικός της Λίβερπουλ, Κυπελλούχος Αγγλίας, πρωταθλητής σε Σλοβακία, Ρωσία και Τουρκία και με περισσότερες από 100 συμμετοχές με την εθνική ομάδας της πατρίδας του, Μάρτιν Σκρτελ, αποσύνθηκε από την ενεργό δράση.

Η Σπαρτάκ Τρνάβα δεν θα ξεχάσει ποτέ τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1969, όπου μετά το 3-0 από τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ κυνήγησε την πρόκριση μέχρι τέλους, έχοντας το 2-0 από το 49', αλλά μένοντας εκεί με αποτέλεσμα ο τελικός να παραμείνει ένα μεγάλο όνειρο.

Την σεζόν 2018-2019 κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από 45 χρόνια με τον Nestor El Maestro στην άκρη του πάγκου. Την ίδια σεζόν η ομάδα είχε βρεθεί και για πρώτη φορά στους ομίλους του Europa League τερματίζοντας 3η σε γκρουπ με τις Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Φενέρμπαχτσε και Άντερλεχτ. Οι ευρωπαϊκοί προημιτελικοί σημειώθηκαν τις σεζόν 1972-1973 (αποκλεισμός από Ντέρμπι Κάουντι) και 1973-1974, όπου η Ούιπεστ επικράτησε.

Με πέντε πρωταθλήματα Τσεχοσλοβακίας (1968, 1969, 1971, 1972 και 1973), 4 Κύπελλα (1967, 1971, 1975 και 1986), αλλά και ένα πρωτάθλημα Σλοβακίας (2018) και 3 Κύπελλα (1998, 2019, 2022), η Σπαρτάκ Τρνάβα εδρεύει στο City Aréna - Štadión Antona Maltinského, 19.200 θέσεων.

Φέτος ενισχύθηκε παίρνοντας ελεύθερους τον Σλοβάκο αμυντικό, Λούκας Στέτινα από την Σπάρτα Πράγας, τον χαφ, Τζέικουμπ Πάουρ από την Ζίλινα, τον δεξιό εξτρέμ, Έρικ Ντάνιελ από την Σλόβαν Μπρατισλάβας και τον μεσοεπιθετικό Σάμουελ Στέφανικ από την πολωνική Τερμάλικα.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα