Άρης: Προσωπικότητα και προσωπικότητες

Άρης: Προσωπικότητα και προσωπικότητες

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Άρης: Προσωπικότητα και προσωπικότητες

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τους μαχητές του Μπούργος και την παρακαταθήκη της πρεμιέρας του Άρη στην Ευρώπη.

Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αλλά στην παρούσα φάση το ζητούμενο για όλες τις ελληνικές ομάδες είναι να παρουσιαστούν έτοιμες για τις προκλήσεις της Ευρώπης. Ο Άρης είχε τον ρόλο του φαβορί απέναντι στην Γκόμελ, όμως πόσες φορές έχουμε δει σχέδια να πηγαίνουν στο βρόντο και τα καλοκαίρια να στιγματίζουν ολόκληρη τη χρονιά με αποκλεισμούς; Πόσω μάλλον απέναντι σε ομάδες με αγωνιστικό ρυθμό, με ματς στα πόδια τους.

Οι «κίτρινοι», λοιπόν, εμφανίστηκαν πανέτοιμοι, παρότι έχουν πολλούς νέους παίκτες: Ένα σύνολο που, παρά τα θετικά δείγματα και τις ηχηρές μεταγραφές, δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο για να παρουσιάσει αυτό που στο μυαλό του προπονητή μπορεί να θεωρηθεί ως έτοιμη ομάδα. Ο Χερμάν Μπούργος, ωστόσο, είχε προαναγγείλει πως η ομάδα του θα βγει στο χορτάρι με νοοτροπία νικητή. Κι αυτό ακριβώς έκανε. Έδειξε πως έχει προσωπικότητα και προσωπικότητες που αντανακλούν στο χορτάρι το μαχητικό πνεύμα του προπονητή τους.

Ο Άρης, στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν, μπροστά στον κόσμο του, βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά δεν άφησε λεπτό να πάει χαμένο. Δεν «πάγωσε», δεν άλλαξε προσέγγιση για να ανασυνταχθεί. Αντέδρασε άμεσα και έμεινε συγκεντρωμένος στο πλάνο. Έβγαλε πάθος και ένταση στο παιχνίδι του, δυνατά μαρκαρίσματα, τακτική προσήλωση. Είχε αυτή τη νοοτροπία που εκφράζει τον «Μόνο». Προφανώς η γρήγορη απάντηση με το πέναλτι του Γκρέι έπαιξε το ρόλο της, αλλά οι «κίτρινοι» δεν έδειξαν σε κανένα σημείο του αγώνα ότι θα συμβιβαστούν με κάτι λιγότερο από την ευρεία νίκη.

Ο Αντρέ Γκρέι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αυτό που έδειξε απέναντι στην Γκόμελ ήταν πως δεν είναι μόνο τα γκολ αυτά που μπορεί να προσφέρει στον Άρη. Οι κινήσεις του ανάμεσα στους αμυντικούς, ο τρόπος που δημιουργεί χώρους για τους συμπαίκτες του που έρχονται από πίσω ή από τα πλάγια, η επικοινωνία με συμπαίκτες που δεν έχουν κάνει παρά μόνο μερικές προπονήσεις μαζί, δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση για το πώς μπορεί να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα, σε μια θέση που «πονούσε». Ο Καμάτσο, με βάση και τις πληροφορίες που τον ακολούθησαν από την Πορτογαλία, είναι ένας ποδοσφαιριστής που αν βρει το κατάλληλο περιβάλλον, μπορεί να προσφέρει πολλά. Ο Άρης και ο Μπούργος φαίνεται ότι του προσφέρουν αυτό το περιβάλλον. Δεν ήταν μόνο το υποδειγματικό, «σεντερφορίσιο» τελείωμά του στο τρίτο γκολ του Άρη, αλλά η συνολική του αγωνιστική συμπεριφορά, ο τρόπος που έτρεχε όταν η ομάδα δεν είχε την μπάλα, οι κινήσεις στον χώρο.

Ο Ιτούρμπε βρήκε στο πρώτο ματς της χρονιάς την εμφάνιση που τόσο χρειαζόταν, με ένα φάουλ-αριστούργημα και μια εκπληκτική ασίστ. Η σταθερότητα στην απόδοσή του είναι το μεγάλο στοίχημα, όμως παρατηρώντας το παιχνίδι του Άρη και τους νέους του συμπαίκτες, δημιουργείται η αίσθηση πως θα είναι κι ο ίδιος καλύτερος. Αποδεδειγμένα μπορεί με μια του κίνηση να κάνει τη διαφορά. Η λειτουργία της μεσαίας γραμμής δεν άφησε περιθώρια στους Λευκορώσους να δημιουργήσουν, ελέγχοντας πλήρως τον ρυθμό, ενώ ο Πάλμα έκανε πάρα πολλή δουλειά, κέρδισε το πέναλτι της ισοφάρισης, μοίρασε δύο ασίστ, ταλαιπώρησε πολύ τους αμυντικούς και έβαλε το κερασάκι με μια ακόμα αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ.

Η προσθήκη του Μανού Γκαρθία ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες και δημιουργεί ένα εκρηκτικό μεσοεπιθετικό μείγμα, από κείνα που το «Κλεάνθης Βικελίδης» γουστάρει να χειροκροτεί. Χωρίς καν να έχουμε βάλει ακόμα στην εξίσωση τον Ζερβίνιο και τον Ντιόπ.

Σύμφωνοι, δεν πρόκειται παρά μόνο για το πρώτο δείγμα, σύμφωνοι, ήταν απέναντι σε ομάδα χαμηλής δυναμικής, αλλά η εικόνα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ο Άρης έχει συγκεντρώσει μια φουρνιά παικτών που έχουν πολλά να αποδείξουν. Έχουν μεγάλο κίνητρο και ο Μπούργος μοιάζει ιδανικός για τη διαχείριση τους. Η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση είναι συνήθως στοιχεία-κλειδιά για τους ποδοσφαιριστές αυτούς. Και μια νίκη σαν αυτή του «Κλεάνθης Βικελίδης», ουσιαστικά τους κερδίζει χρόνο για την προσαρμογή, φτιάχνει με το «καλημέρα» τα αποδυτήρια, που παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση του προπονητή. Βάζει τη βάση.

Όπως πάντα, ο Άρης πρέπει να χτίσει σε αυτή τη νίκη για να αποκτήσει την πολυπόθητη σταθερότητα, την αγωνιστική ισορροπία. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν θα τη βρει. Όμως ο Μπούργος έχει στη φαρέτρα του τις προσωπικότητες για να φτιάξει το σύνολο που θα ανεβάσει επίπεδο την ομάδα. Ένα σύνολο από μαχητές. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είχε κάποτε δηλώσει ο Γκρέι: «Όταν έρχεσαι από εκεί που έρχομαι εγώ δεν έχεις τίποτα να χάσεις...».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.