Ήταν σκληρό, αλλά και «εντός προγράμματος» αυτό που έπαθε ο ΠΑΟΚ

Ήταν σκληρό, αλλά και «εντός προγράμματος» αυτό που έπαθε ο ΠΑΟΚ

Ήταν σκληρό, αλλά και «εντός προγράμματος» αυτό που έπαθε ο ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ευρωπαϊκή βραδιά που «στράβωσε» από το 1ο λεπτό και εξελίχθηκε σε μεγάλη δοκιμασία για τον “άπειρο” ΠΑΟΚ.

Το γνωρίζαμε ότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι έτοιμος. Δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμος τέτοια εποχή σε ένα καλοκαίρι τόσο πολλών αλλαγών στο έμψυχο δυναμικό του. Ειδικά μάλιστα λόγω και της στρατηγικής επιλογής που έκανε ο μεγαλομέτοχος για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου και την επιδίωξη να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με την ανάδειξη & πώληση ποδοσφαιριστών. Όταν οι 5 στους 11 είναι καινούργιοι, και οι περισσότεροι καινούργιοι είναι νέοι και σε κάθε περίπτωση άπειροι σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η αρχή είναι δύσκολη. Και γίνεται δυσκολότερη όταν απέναντι βρίσκεται μια ομάδα που έχει καλύτερη αγωνιστική κατάσταση επειδή έχει προλάβει να δώσει δύο παιχνίδια πρωταθλήματος.

Με αυτά τα δεδομένα, η κατάσταση έγινε ακόμη δυσκολότερη στο πρώτο λεπτό, όταν ο ΠΑΟΚ πλήρωσε πολύ ακριβά μια κακή εκτίμηση του Κάργα και βρέθηκε πίσω στο σκορ. Για μια τόσο καινούργια ομάδα, που είχε στο τερέν αρκετούς καινούργιους που ήταν και πρωτόπειροι σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, αυτή εξελίχθηκε σε πολύ μεγάλη δοκιμασία.

Κοιτάζοντάς το ψύχραιμα, ο παρατηρητής αντιλαμβάνεται ως φυσιολογικό αυτό που συνέβη στη Σόφια. Μια άπειρη ομάδα που είναι υπό κατασκευή πλήρωσε ακριβά τις παιδικές ασθένειες και έχασε 2-0. Διότι “παιδική ασθένεια” ήταν και η συμπεριφορά των Ζάστρε και Ντάγκλας Αουγκούστο στην φάση της επίτευξης του δεύτερου γκολ της Λέφσκι. Φυσικά ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει περισσότερες και - κυρίως αυτό - πιο ποιοτικές ευκαιρίες στην διάρκεια του β’ ημιχρόνου. Και έμοιαζε προβλέψιμη και γι’ αυτό σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμη η επιλογή του Ραζβάν Λουτσέσκου να ποντάρει στην ανάπτυξη από τις πτέρυγες και να μην επιχειρήσει να διασπάσει τις αμυντικές γραμμές της Λέφσκι από τον κεντρικό άξονα. Μονότονα, ο ΠΑΟΚ έψαχνε τους χώρους άλλοτε στην πλάτη της βουλγαρικής άμυνας και άλλοτε κυκλοφορώντας την μπάλα στις πτέρυγες. Η Λέφσκι διάβασε το παιχνίδι, προσαρμόστηκε, οργανώθηκε καλά, και με την ψυχολογία που της έδινε το 2-0 κατάφερε να μείνει συγκεντρωμένη, να μη χάσει την αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό στις μονομαχίες και τελικά να μην επιτρέψει στον ΠΑΟΚ να φτιάξει μια αξιόλογη ευκαιρία. Η Λέφσκι διαχειρίστηκε το παιχνίδι πολύ ψύχραιμα και ώριμα, δεν έδωσε στον ΠΑΟΚ την ευκαιρία να την πιέσει κατά το χτίσιμο των επιθέσεων, δεν τον άφησε να την πιέσει ούτε στο μεσαίο τρίτο του τερέν για να της κλέψει την μπάλα και να αντεπιτεθεί άμεσα. Ήταν μια πολύ καλά διαβασμένη ομάδα από έναν πολύ καλό προπονητή, που απέδωσε, ψυχοπνευματικά και αθλητικά, στο μάξιμουμ των σημερινών δυνατοτήτων της.

Κανείς δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει πώς θα παίζει ο ΠΑΟΚ όταν θα έχουν προσαρμοστεί όλοι αυτοί οι νεοφερμένοι, όταν θα έχουν αφομοιώσει τις αρχές του αγωνιστικού μοντέλου του Λουτσέσκου, και όταν ο Ρουμάνος θα τους έχει μεταδώσει τη νοοτροπία του. Η ποιότητα που έχουν δείξει στο παρελθόν οι περισσότεροι εκ των νεοαποκτηθέντων υπόσχεται μια καλή προοπτική. Όμως ο ΠΑΟΚ χρειάζεται χρόνο. Η έλλειψη ενδοεπικοινωνίας μεταξύ ποδοσφαιριστών που βάσει ρόλων θα έπρεπε να συνδυαστούν ήταν μια καθαρή ένδειξη ότι αυτή η έκδοση δεν έχει γίνει ακόμη ομάδα. Και δεν θα μπορούσε να έχει γίνει ομάδα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς επίσημα παιχνίδια. Και όταν από μια ομάδα απουσιάζουν βασικά στοιχεία όπως αυτό της επίγνωσης μεταξύ των ποδοσφαιριστών του, δεν μπορεί να διασπάσει μια τόσο πολυπρόσωπη άμυνα.

Το φανταζόμασταν ότι η αρχή της νέας ομάδας θα έχει δοκιμασίες. Το κακό για τον ΠΑΟΚ είναι ότι αυτές εμφανίστηκαν αμέσως και έβαλαν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική του. Ναι, προφανώς δεν είναι ευχάριστο, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι αυτό που συνέβη στη Σόφια ήταν εκτός προγράμματος. Απέναντι σε μια πιο έτοιμη ομάδα, στη δεδομένη στιγμή, μπορούσε να συμβεί. Και τώρα μένει να δείξει ο ίδιος ο ΠΑΟΚ, ως οργανισμός και ως κοινωνία πόσο συνειδητοποιημένος είναι για την “νέα αρχή” και πόσο έτοιμος είναι να υποστηρίξει αποτελεσματικά την ομάδα σε αυτή την κρίσιμη φάση που βρίσκεται, στη φάση της δημιουργίας.

“Γυρίζει” το 2-0 στην Τούμπα; Προφανώς “γίνεται”, αλλά δεν είναι το πιο απλό για τη σημερινή έκδοση του ΠΑΟΚ. Θα χρειαστεί να σταθεί και εκείνη όσο τυχερή στάθηκε η Λέφσκι στο πρώτο λεπτό του παιχνιδιού. Και κυρίως θα χρειαστεί τη μαζική υποστήριξη της κερκίδας. Αλλιώς δεν “γυρίζει”.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.