Βαθμολογία UEFA: Τι σημαίνει η 15η για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Αντώνης Σαούλης
Βαθμολογία UEFA: Τι σημαίνει η 15η για το ελληνικό ποδόσφαιρο

bet365

Η Ελλάδα τερμάτισε στην 15η θέση, το ελληνικό ποδόσφαιρο πήρε πίσω το πέμπτο ευρωπαϊκό εισιτήριο και το Gazzetta αναλύει τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται στην Ευρώπη για τις ελληνικές ομάδες.

Πριν τις αναλύσεις να σας θυμίσουμε πως του χρόνου μπαίνουμε στην Ευρώπη ως 20οι! Καταλαβαίνετε λοιπόν το ότι φέτος τερματίσαμε στην 15η θέση στην βαθμολογία της UEFA είναι ένα μικρό θαύμα ή ένα τεράστιο άλμα αν προτιμάτε. Και ναι η 15η θέση είναι ακόμα πιο σημαντική από τότε που είχαμε πάλι πέντε ομάδες στην Ευρώπη. Γιατί; Επειδή πλέον υπάρχει και το Europa Conference League και θ' αναλύσουμε στη συνέχεια την μεγάλη διαφορά.

Ας ξεκαθαρίσουμε επίσης τι θα ισχύει του χρόνου για τις ελληνικές ομάδες και τι για την σεζόν 2023/24.

Για την σεζόν 2022/23 (4 ευρωπαϊκά εισιτήρια)

  • Ο πρωταθλητής θ' αρχίσει από τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League (με πιθανότητες να μπει και στον 2ο)
  • Ο 2ος, ο 3ος και ο 4ος (ή ο Κυπελλούχος) θ' αρχίσουν από τον 2ο προκριματικό του Europa Conference League

Για την σεζόν 2023/24 (5 ευρωπαϊκά εισιτήρια)

  • Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League (στο μονοπάτι των πρωταθλητών)
  • Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League (στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών)
  • Ο Κυπελλούχος (ή ο τρίτος της βαθμολογίας) στον 3ο προκριματικό του Europa League
  • O τρίτος και ο τέταρτος (ή ο τέταρτος και ο πέμπτος) στον 2ο προκριματικό του Europa Conference League

Γιατί το Conference League τα κάνει όλα... καλύτερα;

Πέντε εισιτήρια είχαμε ξανά και στο παρελθόν. Με δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League και με τρεις ομάδες στο Europa League. Ποια ήταν η διαφορά του τότε με το τώρα το Conference. Κι εξηγούμαστε. Βάζαμε τις τρεις ομάδες μας στα προκριματικά του Europa League κι έτρεμε το φιλοκάρδι μας για μια καλή κλήρωση. Γιατί μια κακή κλήρωση θα σήμαινε ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ αποκλεισμός από την Ευρώπη. Τώρα όμως όχι.

Τι αλλάζει λοιπόν για τις πέντε ελληνικές ομάδες το καλοκαίρι του 2023 στην Ευρώπη; Οτι αυξάνουμε τις πιθανότητες μας να έχουμε μίνιμουμ τρεις ομάδες σε ευρωπαϊκό όμιλο και γιατί όχι και τις πέντε ομάδες μας σε ευρωπαϊκό όμιλο.

Οι δύο ομάδες λοιπόν που θα δώσουν την μάχη τους στα προκριματικά του Champions League ουσιαστικά χρειάζονται μία πρόκριση για να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκό όμιλο. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί αν περάσουν έναν γύρο στο Champions League κι αποκλειστούν στη συνέχεια θα πάνε στα playoffs του Europa League κι αν αποκλειστούν κι εκει θα μπουν στους ομίλους του Conference League!

Το ίδιο ισχύει και για τον Κυπελλούχο Ελλάδας ή τον 3ο της βαθμολογίας. Δηλαδή θα θέλει μίνιμουμ μία πρόκριση για να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό όμιλο. Γιατί θα μπει στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, αν προκριθεί (στα playoffs) κι αποκλειστεί θα μπει στους ομίλους του Conference. Aν αποκλειστεί (από τον 3ο γύρο στο Europa) θα χρειαστεί την πρόκριση στα playoffs του Conference. Eίτε έτσι, είτε αλλιώς θα χρειαστεί ΜΟΝΟ ΜΙΑ πρόκριση στα προκριματικά.

Τώρα για τις δύο ομάδες που θα μπουν στα προκριματικά του Conference θα ισχύει ότι ίσχυε και φέτος για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αρη και ότι θα ισχύει και το καλοκαίρι που μας έρχεται για τις τρεις ομάδες που θα πάρουν ευρωπαϊκό εισιτήριο (ο ΠΑΟΚ και δύο εκ των ΑΕΚ, Αρη, Παναθηναϊκού).

Ο ΠΑΟΚ (αν)έδειξε τα οφέλη του Conference League

Και η φετινή πορεία του ΠΑΟΚ έδειξε τα οφέλη που μπορεί να δώσει συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο το Europa Conference League αλλά και σε κάθε σύλλογο ξεχωριστά. Η δυναμικότητα της διοργάνωσης είναι τέτοια που οι ομάδες μας μπορούν να μπουν αρχικά σε ευρωπαϊκό όμιλο και στη συνέχεια σε 6 ματς να πάρουν βαθμούς, λεφτά και γιατί όχι και προκρίσεις στα νοκ άουτ.

Εδειξε λοιπόν ο Δικέφαλος του Βορρά πως όχι μόνο δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την συγκεκριμένη διοργάνωση αλλά αν δώσουμε το focus που απαιτεί θα μας γυρίσει πολλαπλά οφέλη.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα