Το απόλυτο δε φέρνει (πάντα) την ευτυχία

Το απόλυτο δε φέρνει (πάντα) την ευτυχία

bet365

Η Πορτογαλία ήταν η μοναδική εθνική, που σημείωσε το απόλυτο των νικών στα προκριματικά του Euro 2024 και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τι έκαναν στην τελική φάση, όσες ομάδες έφτασαν εκεί, χωρίς καμία βαθμολογική απώλεια νωρίτερα.

Η Γαλλία προσπάθησε να φτάσει στο 8/8 στο δεύτερο όμιλο των προκριματικών του Euro, όμως η Ελλάδα της στέρησε αυτό το επίτευγμα με το 2-2 στην τελευταία αγωνιστική. Οι «τρικολόρ» απέτυχαν να πάνε για τρίτη φορά στην ιστορία τους στην τελική φάση με το απόλυτο των νικών και αν κρίνει κανείς τι έγινε στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, μάλλον... γούρι τους έφερε η ισοπαλία στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κι αυτό γιατί ποτέ η εθνική Γαλλίας δεν έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, όταν προερχόταν από αυτό το απόλυτο σερί.

Η πρώτη φορά ήταν στο Euro 1992, με 8/8 στα προκριματικά απέναντι σε Τσεχία, Ισπανία, Ισλανδία και Αλβανία, όμως στην τελική φάση δεν κατάφερε να περάσει ούτε από τον όμιλο, με Σουηδία, Αγγλία και Δανία. Η δεύτερη φορά είχε άρωμα... ελληνικό για τη Γαλλία, καθώς πρόκειται για το Euro 2004. Ως εν ενεργεία πρωταθλητές Ευρώπης, οι «τρικολόρ» έκαναν... παρέλαση στα προκριματικά, με 8/8 και γκολ 29-2! Ωστόσο, η πορεία της στα γήπεδα της Πορτογαλίας σταμάτησε στα προημιτελικά από τον Χαριστέα και τα άλλα παιδιά. Και λίγες ημέρες μετά, η «γαλανόλευκη» έφτανε στην κορυφή της Ευρώπης.

char

Μία από τις καλύτερες εθνικές ομάδες της Ευρώπης τη δεκαετία 1995-2005 ήταν αυτή της Τσεχίας, αγωνιζόμενη μία φορά σε τελικό (1996, ήττα από Γερμανία) και μία φορά σε ημιτελικό (2004, ήττα από Ελλάδα). Ωστόσο, στη διοργάνωση που έφτασε με το απόλυτο στην τελική φάση, ήταν στο Euro 2000. Η παρέα του Νέντβεντ και όλων των άλλων αστέρων έκανε το 10/10 στα προκριματικά (Σκωτία, Βοσνία, Λιθουανία, Εσθονία και Νησιά Φερόε), όμως στάθηκε άτυχη στη συνέχεια. Κι αυτό γιατί στην κλήρωση έπεσε πάνω στη διοργανώτρια Ολλανδία, στην παγκόσμια πρωταθλήτρια – και μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης – Γαλλία και στη Δανία. Δύο ήττες στις δύο πρώτες αγωνιστικές από Ολλανδούς και Γάλλους στέρησαν από τους Τσέχους να περάσουν από τον όμιλο.

Μετά την... παρένθεση του Euro 2008, όπου καμία ομάδα δεν πήγε με το απόλυτο στην τελική φάση, ακολούθησε το Euro 2012. Ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο οποίο δύο ομάδες έφτασαν χωρίς απώλειες στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Η Γερμανία και η Ισπανία. Και η μία από αυτές έγινε η πρώτη που κατέκτησε το τρόπαιο, κάνοντας το απόλυτο στα προκριματικά. Η πορεία της Γερμανίας σταμάτησε από την Ιταλία στα ημιτελικά, αντίθετα η Ισπανία νίκησε τη «σκουάντρα ατζούρα» στον τελικό και έκανε το back to back σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

spain

Τέσσερα χρόνια μετά, στο Euro 2016, η μοναδική ομάδα που έκανε το απόλυτο στα προκριματικά ήταν η Αγγλία με 10/10. Τα «λιοντάρια» πήγαν στα γήπεδα της Γαλλίας, με την πεποίθηση πως μπορούν να φτάσουν για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης, 50 χρόνια μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η... κακή μέρα φάνηκε από το ξεκίνημα για τους Άγγλους, που «έφτυσαν αίμα» για να περάσουν από τον όμιλο και στη συνέχεια αποκλείστηκαν στο πρώτο νοκ-άουτ. Και μάλιστα, όχι από κάποια ποδοσφαιρική υπερδύναμη, αλλά από την Ισλανδία, που αγωνιζόταν για πρώτη φορά στην ιστορία της σε μεγάλη διοργάνωση.

Το Euro 2020 έγινε... το 2021, λόγω πανδημίας, με δύο ομάδες να πηγαίνουν στη διοργάνωση με το απόλυτο στα προκριματικά. Και ξανά, όπως το 2012, η μία από αυτές κατέκτησε το τρόπαιο. Η Ιταλία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, μετά το 10/10 στα προκριματικά και 3/3 στη φάση των ομίλων. Στα νοκ-άουτ ζορίστηκε, όμως τα κατάφερε, νικώντας στον τελικό την Αγγλία, μέσα στο Γουέμπλεϊ. Στο δρόμο προς το τρόπαιο, η «σκουάντρα ατζούρα» απέκλεισε στα προημιτελικά το Βέλγιο, το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε κάνει – επίσης – το απόλυτο σε προκριματική φάση και ομίλους. Πλέον, η Πορτογαλία μπήκε και αυτή φέτος στο κλειστό κλαμπ των ομάδων, που έχουν κάνει το απόλυτο, μετά το δικό της 10/10 στην προκριματική φάση. Άραγε θα τα καταφέρει στα γήπεδα της Γερμανίας; Η προϊστορία δείχνει 2/8 μέχρι τώρα...

ital

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος