“Μα γίνεται ολόκληρη Ελλάδα να μη γεμίζει ένα γήπεδο για την Εθνική;”

“Μα γίνεται ολόκληρη Ελλάδα να μη γεμίζει ένα γήπεδο για την Εθνική;”

“Μα γίνεται ολόκληρη Ελλάδα να μη γεμίζει ένα γήπεδο για την Εθνική;”

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για όσα άκουσε από έναν Ιρλανδό δημοσιογράφο παραμονές του Ελλάδα - Ιρλανδία για τα προκριματικά του Euro 2024.

Σε μια κουβέντα μας, για το RTÉ, το εθνικό ραδιόφωνο της Ιρλανδίας, ενόψει του Ελλάδα - Ιρλανδία για την προκριματική φάση του Euro 2024, έπιασα τον εαυτό μου να παρατηρεί τον Ραφ, έναν Ιρλανδό συνάδελφο μου, σε μια zoom κλήση, να με παρακολουθεί εμβρόντητος την ώρα που του εξηγούσα ότι ο σημερινός ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας φτάνει να “παρακαλάει” τους ποδοσφαιρόφιλους να γεμίσουν το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και να δημιουργήσουν “καυτή” ατμόσφαιρα. Στο δικό του μυαλό ο Ιρλανδός θεωρούσε ως περίπου αυτονόητο ότι οι Έλληνες θα γέμιζαν ένα γήπεδο 32.500 θέσεων. Διότι εκείνος είδε τους Ιρλανδούς να γεμίζουν τον περασμένο Μάρτιο το Aviva Stadium των 51.700 θέσεων στο Δουβλίνο, και προφανώς έκανε την υπόθεση ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι μιας χώρας που αγαπά το ποδόσφαιρο και έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από την πατρίδα του δεν θα ζοριζόταν να γεμίσει ένα γήπεδο για ένα κρίσιμο ματς της Εθνικής.

Εξηγούσα στον Ραφ ότι οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοιι μεγαλώνουμε με τη νοοτροπία ότι η Εθνική είναι κάτι μικρότερο από τον αγαπημένο σύλλογο, αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό για να τον πείσει ότι βρήκε ένα μέρος της εξήγησης. “Μια χώρα που κατέκτησε το Euro και ζούσε για μια δεκαετία στην τελική φάση των μεγάλων διοργανώσεων και έφτασε μέχρι τα νοκ αουτ του Μουντιάλ πώς γίνεται να μην έχει δημιουργήσει το κοινό της;”, με ρωτούσε. Άντε να του εξηγήσεις, σε μια ημίωρη ραδιοφωνική συνομιλία…

Τούτες τις μέρες ο Γκας Πογέτ βλέπει την δημοφιλία και την απήχησή του να δοκιμάζονται, κυρίως λόγω της επιλογής του να αφήσει εκτός κλήσεων τον Κώστα Φορτούνη και δευτερευόντως επειδή από τις κλήσεις του λείπει και ο πρώτος σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος Τάσος Δουβίκας. Θα πω για ακόμη μια φορά ότι ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή όχι με τις επιλογές του, συζητάμε για έναν προπονητή που εκ των προτέρων σχολίασε ότι “μπορεί να έχω κάνει λάθος στις επιλογές μου για αυτά τα δύο παιχνίδια - θα το διαπιστώσουμε στην πράξη”, δηλαδή για κάποιον που δεν διεκδικεί το αλάθητο. Και θα συμπληρώσω ότι συζητάμε για κάποιον του οποίου οι επιλογές δείχνουν, στην διάρκεια των 16 μηνών που ζει ως ομοσπονδιακός προπονητής, ότι κάνει “του κεφαλιού του” και όχι κάτι άλλο - δηλαδή δεν έχει δημιουργήσει τη φήμη κάποιου που κάνει χάρες ή εξυπηρετεί μικροσυμφέροντα.

Ακόμη όμως και αν κάποιος σήμερα αμφιβάλει ή αμφισβητεί την ορθότητα των επιλογών του Πογέτ, θα έπρεπε να την διαχωρίζει αυτή τη συζήτηση από την επιθυμία του, εφόσον έχει την οικονομική δυνατότητα, να βρεθεί στις 16 του μήνα στη Νέα Φιλαδέλφεια για να υποστηρίξει την προσπάθεια της Εθνικής για την πρόκριση στην τελική φάση του Euro.

Επειδή μου τυχαίνει να συζητώ με τους ποδοσφαιριστές, διακρίνω στην συντριπτική πλειονότητά τους, ανεξάρτητα από το ηλικιακό γκρουπ, τη λαχτάρα να βρεθούν σε μια μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική Ομάδα. Και το καταλαβαίνεις στην κουβέντα ότι θα τους βοηθούσε πολύ το γεμάτο γήπεδο. Δεν δημιουργείται αλλιώς η αύρα - το hype την δημιουργεί, λειτουργεί τόσο παρακινητικά όσο δεν φαντάζεστε.

Θα ήταν μεγάλη υπόθεση για αυτή την Εθνική να αυξήσει τις πιθανότητές της για την πρόκριση. Στο μυαλό του προπονητή μόνο το γεμάτο γήπεδο που θα δημιουργήσει ατμόσφαιρα έδρας και θα εκνευρίσει τον αντίπαλο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες. Όχι μόνο απέναντι στην Ιρλανδία - απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο καιρός έχει δείξει ότι η Εθνική δυσκολεύεται να βρει τον κόσμο της στην κερκίδα. Επειδή δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, εύχομαι να αρχίσει να βρίσκει υποστήριξη άνευ όρων από τις εξέδρες. Η μιζέρια του ΟΑΚΑ δεν την βοήθησε τα τελευταία χρόνια να βρει τον δρόμο για την τελική φάση μιας διοργάνωσης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.