Η ΑΕΚ δείχνει έτοιμη να αποδώσει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ

Η ΑΕΚ δείχνει έτοιμη να αποδώσει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ

Η ΑΕΚ δείχνει έτοιμη να αποδώσει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για όσα έδειξε η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα απέναντι στην Τράμπζονσπορ, σε συνέχεια όσων είχε δείξει στα προηγούμενα παιχνίδια προετοιμασίας.

Παρακολουθώντας την “πρόβα” της πριν από το πρώτο ματς της 3ης προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ, αν έπρεπε να βασιστείς μόνο σε αυτό το δείγμα για να εξάγεις συμπέρασμα σχετικά με το αν η ΑΕΚ είναι ή όχι έτοιμη για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, θα έλεγες “ναι”. Διότι η Τράμπζονσπορ μπορεί να έχει νέο προπονητή, αλλά δεν διέφερε πάρα πολύ από μια ομάδα που έκανε πολύ καλά πράγματα στη σεζόν 2021-’22 στην Τουρκία και είχε καλή ευρωπαϊκή παρουσία στην σεζόν 2022-’23 στο Europa League.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να συγκρίνεις την Τράμπζονσπορ με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Για να έχουμε μια ιδέα που θα μας βοηθούσε ελαφρώς στην συζήτηση, η κλινική σύγκριση των δεδομένων απόδοσης της Τράμπζονσπορ στο περσινό τουρκικό πρωτάθλημα με αυτά της Ντινάμο στο περσινό κροατικό πρωτάθλημα, μέσα από το Comparisonator, δείχνει υπεροχή της προσεχούς αντιπάλου της ΑΕΚ. Σκέφτεσαι όμως ότι ένα ματς στην Τουρκία απέναντι στην 6η ομάδα του περσινού τουρκικού πρωταθλήματος είναι μια καλή ευκαιρία για να τσεκάρεις την σημερινή δυναμική της ΑΕΚ.

Σε συνέχεια των όσων είχε δείξει στα αμέσως προηγούμενα παιχνίδια, στο “Şenol Güneş” η ΑΕΚ δημιούργησε μια αίσθηση που επιβεβαιώνει την εκτίμηση όσων την παρακολουθούσαν στην διάρκεια της προηγούμενης σεζόν. Ο ίδιος προπονητής με τους ίδιους ποδοσφαιριστές είναι πολύ φυσιολογικό να έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την “περσινή” απόδοση, και αυτό είναι που φαίνεται να καταφέρνουν. Η ΑΕΚ που εμφανίστηκε στα φιλικά είναι μια ώριμη ομάδα. Όχι μια έτοιμη ή, πολύ περισσότερο, μια αλάνθαστη ομάδα, αλλά σίγουρα ένα σύνολο που αποδίδει με αρκετά μεγάλη συνέπεια για την εποχή το σύνολο των αρχών του μοντέλου παιχνιδιού που πρεσβεύει ο προπονητής της.

Στα τελευταία φιλικά ο Ματίας Αλμέιδα μας δίνει την εντύπωση ότι ετοιμάζει, ή βελτιώνει το “εναλλακτικό” περσινό αγωνιστικό πλάνο - της μεσαίας πίεσης. Αυτό που είχε χρησιμοποιήσει σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Τόσο απέναντι στον Βόλο όσο και απέναντι στην Τράμπζονσπορ έβαλε, κατά διαστήματα, την ομάδα του να τοποθετηθεί στον χώρο της μεσαίας γραμμής και να “περιμένει” τον αντίπαλο, αρχίζοντας την ασφυκτική πίεση σε υψηλή ένταση σε αυτόν τον χώρο του τερέν και όχι ψηλότερα. Η ιστορία θα μας δείξει αν όλο αυτό είναι μια προετοιμασία του Αργεντινού προπονητή για ένα πλάνο που θα βάλει σε εφαρμογή στο πρώτο ή το δεύτερο παιχνίδι της προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ ή αν πρόκειται για μια παράσταση που επιθυμούσε να αποκτήσουν τώρα οι παίκτες του για να τη χρησιμοποιήσουν σε επόμενη φάση.

Όταν είχε την ένταση - σήμα κατατεθέν της εποχής Αλμέιδα, η ΑΕΚ ήταν πολύ αποτελεσματική στις μονομαχίες και την διεκδίκηση της μπάλας και γι’ αυτό πολύ καλή απέναντι στην Τράμπζονσπορ. Οι στιγμές αδυναμίας της ήταν, κατά την φάση άμυνας, μόνο όταν κάποιος από τους επιθετικούς δεν γινόταν πολύ πιεστικός προς τον κάτοχο της μπάλας με συνέπεια να διευκολύνει τον αντίπαλο για να χτίσει μια άμεση επίθεση με μια μεταβίβαση στο βάθος της επίθεσης, στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ. Και ίσως και μια δυο περιπτώσεις που οι κεντρικοί μέσοι δεν πρόλαβαν είτε να τοποθετηθούν μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς είτε να αντιδράσουν καλά στις ενέργειες τους με συνέπεια οι παίκτες της Τράμπζονσπορ να βρουν χώρο και χρόνο για εκτελέσεις από καλές θέσεις.

Η ΑΕΚ όμως έκανε πολλά περισσότερα πράγματα καλά. Έβγαινε με ταχύτητα που πρόδιδε άνεση, επίγνωση, αυτοπεποίθηση και καλή ενδοεπικοινωνία από την πίεση που της ασκούσε η Τράμπζονσπορ και ανέβαζε το τέμπο κατά το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης των επιθέσεων. Με άλλα λόγια, απέφευγε το πρέσινγκ και έπαιζε γρήγορα κατά την εκδήλωση και την ολοκλήρωση μιας επίθεσης. Εκεί ήταν που έβρισκε μπροστά της, με την καλή έννοια, το ευεργέτημα της παραμονής όλων των “περσινών” ποιοτικών ποδοσφαιριστών.

Με τον Λιβάι Γκαρσία σε αυτή την πνευματική, ψυχολογική και αγωνιστική κατάσταση, και τόση ποιότητα πίσω του, η ΑΕΚ έχει κάθε λόγο να νιώθει σιγουριά σε σχέση με το επιθετικό κομμάτι. Όσο για το αμυντικό, προφανώς εξαρτάται από την παρουσία ή την απουσία του Ντομαγκόι Βίντα, ενός ηγέτη του παιχνιδιού της, αλλά έχει λόγους να νιώθει ότι μπορεί να αποδώσει καλά απέναντι σε μια ποιοτική ομάδα - την Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Στο ποδόσφαιρο είναι όλα σχετικά. Στο τελευταίο του φιλικό πριν από το πρώτο ματς με την Ντνίπρο, ο Παναθηναϊκός, απέναντι στην Ράγιο Βαγεκάνο, είχε φανεί ανέτοιμος, κι ύστερα ήρθε μια καλή απόδοση και μια μεγάλη νίκη εκτός έδρας, στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν. Με άλλα λόγια το γεγονός ότι η ΑΕΚ έδειξε να ρολάρει στα φιλικά δεν αποτελεί εγγύηση και, πολύ περισσότερο, λόγο εφησυχασμού για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα. Με όσα όμως έχει δείξει στα φιλικά η ΑΕΚ έχει διατηρήσει την αυτοπεποίθησή της. Και αυτό είναι μεγάλο εφόδιο για μια ομάδα που πέρσι δεν έπαιζε στην Ευρώπη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.