Μεταγραφές: Ελεύθεροι για όλα τα... γούστα

Βασίλης Μπαλατσός
Μεταγραφές: Ελεύθεροι για όλα τα... γούστα

bet365

Το Gazzetta σας παρουσιάζει ανά θέση μερικές... ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που κυκλοφορούν ακόμα στην αγορά ως ελεύθεροι.

Η μεταγραφική περίοδος στα μεγάλα πρωταθλήματα του εξωτερικού ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου, όμως υπάρχουν ακόμα κάποιες ανοιχτές αγορές. Επί παραδείγματι στην Ελλάδα οι ομάδες μπορούν να πάρουν παίκτες μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, στην Τουρκία έως τις 15 του μήνες και σε δυο 24ωρα θα ολοκληρωθεί το «παζάρι» στην... δραστήρια Σαουδική Αραβία.

Φυσικά υπάρχει το «παράθυρο» των ελεύθερων ποδοσφαιριστών. Μια αγορά που περιέρχει ακόμα αρκετά και «βαριά» ονόματα, κυρίως με έμπειρους παίκτες που δεν έχουν βρει ακόμα την επόμενη πρόκληση της καριέρας τους.

Το Gazzetta «σκάναρε» την μεταγραφική αγορά και σας παρουσιάζει «free agents» για όλα τα... γούστα. Από «βαριά» ονόματα που για πρώτη φορά βρίσκονται χωρίς ομάδα αυτή την εποχή, έως ποδοσφαιριστές από την «εγχώρια» αγορά που ακόμα δεν έχουν βρει ποδοσφαιρική στέγη.

Τερματοφύλακες

Τερματοφύλακες

Αμυντικοί

Αμυντικοί

Χαφ

Χαφ

Μεσοεπιθετικοί

Μεσοεπιθετικοί

Επιθετικοί

Επιθετικοί

Φυσικά στους «άσους» η περίπτωση που ξεχωρίζει είναι αυτή του Νταβίντ Ντε Χέα. Άλλωστε μιλάμε για ένα από τα πιο βαριά «ονόματα» της αγοράς. Σχεδόν δύο μήνες μετά την αποχώρηση του από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ακόμα δεν έχει βρει ομάδα. Τις προηγούμενες εβδομάδες ακούστηκε για τη Μπάγερν Μονάχου, για τη Ρεάλ Μαδρίτης μετά τον τραυματισμό του Τιμπό Κουρτουά, ενώ είχε γραφτεί και για ομάδες της Σαουδικής Αραβίας.

Αναμφισβήτητα είναι ένα όνομα που δεν «κολλάει» σε αυτή τη λίστα. Από το 2009 παίζει κάθε χρόνο στο κορυφαίο επίπεδο. Δυο χρόνια στην Ατλέτικο Μαδρίτης και ακόμα δώδεκα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στα 32 του χρόνια έχει κάνει 664 εμφανίσεις και ακόμα περιμένει την νέα του πρόκληση.

Από εκεί και πέρα ξεχωρίζουν στη λίστα ο επί 11 χρόνια τερματοφύλακας της Ίντερ, Σαμίρ Χαντάνοβιτς και ο Κάσπερ Σμάιχελ. Ο 39χρονοςΣλοβένος πορτιέρε αγωνίζεται στην Ιταλία από το 2004 και μέχρι σήμερα δεν έχει επικοινώνησει απόφαση να σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Από την πλευρά του ο Δανός αποχώρησε το προηγούμενο καλοκαίρι από τη Λέστερ ύστερα από 11 χρόνια, έπαιξε μια σεζόν στη Νις και αποχώρησε ως ελεύθερος. Δημοσιεύματα των συνδέουν με την Άντερλεχτ, όμως όσο γράφονται αυτές οι γραμμές παραμένει ελεύθερος.

Τέλος από την ισπανική αγορά παραμένoυν ελεύθεροι o 41χρονος Ντιέγκο Λόπεθ, ο 36χρονος Κίκο Κασίγια και ο 38χρονος Βραζιλιάνος Ντιέγκο Άλβες.

Τερματοφύλακες:

  • Νταβίντ Ντε Χέα
  • Σαμίρ Χαντάνοβιτς
  • Κάσπερ Σμάιχελ
  • Ντιέγκο Λόπεθ
  • Κίκο Κασίγια
  • Ντιέγκο Άλβες.

Στην αμυντική γραμμή ας το «πάρουμε» από το κέντρο της άμυνας. Το «μεγαλύτερο όνομα» πιθανότατα είναι αυτό του Ζερόμ Μπόατενγκ. O 35χρονος κεντρικός αμυντικός έπειτα από μια διετία στη Ligue 1 αποχώρησε από τη Λυών και μέχρι στιγμής δεν έχει υπογράψει σε άλλη ομάδα. Μετά από μια δεκαετία που σάρωσε με την Μπάγερν Μονάχου και σήκωσε δυο Champions League πήγε στους Λιονέ, με τους οποίους μέτρησε 35 εμφανίσεις, εκ των οποίων τις οκτώ την προηγούμενη σεζόν.

«Έμπειρος» στο υψηλό επίπεδο είναι και ο Σκορντάν Μουσταφί. Ο 31χρονος κεντρικός αμυντικός έπαιξε 5,5 χρονιά στην Άρσεναλ, έως τον Φεβρουάριο του 2021 και την τελευταία διετία έπαιξε στην Ισπανία για λογαριασμό της Λεβάντε. Στην ίδια ηλικία είναι και ο Φιλ Τζόουνς, ο οποίος αποχώρησε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από 12 χρόνια. Ο Άγγλος στόπερ τον περασμένο Ιούλιο είχε γραφτεί και για τον Άρη.

Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις είναι ο 37χρονος Γάλλος Αντίλ Ραμί που έπαιξε την τελευταία διετία στην Τρουά και ο 34χρονος Βίκτορ Ρουίθ, ο οποίος αποχώρησε από τη Ρεάλ Μπέτις ύστερα από τρία χρόνια.

Στα άκρα της άμυνας ξεχωρίζουν o 34χρονος πρώην ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα και της Σεβίλλης, Αλεΐς Βιδάλ, ο οποίος παίζει τόσο δεξί μπακ όσο και εξτρέμ. Ελεύθερος είναι και ο Κέβιν Μάλκουιτ, ο οποίος μετά από μια προβληματική σεζόν στη Νάπολι τα πήγε καλά στην Τουρκία με τη φανέλα της Ανκαραγκουτσού. Στο αριστερό άκρο της άμυνας υπάρχουν οι περιπτώσεις του 29χρονου Βραζιλιάνου, Ντάλμπερτ, ο οποίος την προηγούμενη σεζόν δεν έκανε συμμετοχή με την Ίντερ και του 34χρονου Άγγλου Ράιαν Μπερτράντ, ο οποίος προέρχεται από τραυματισμό στο γόνατο.

Όσο αναφορά την ελληνική αγορά οι Κωνσταντίνος Σταφυλίδης και Σωκράτης Παπασταθόπουλος παραμένουν ελεύθεροι.

Κεντρικοί αμυντικοί:

  • Ζερόμ Μπόατενγκ
  • Σκορντάν Μουστάφι
  • Φιλ Τζόουνς
  • Αντίλ Ραμί
  • Βίκτορ Ρουίθ
  • Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Ακραίοι μπακ:

  • Αλεΐς Βιδάλ
  • Κέβιν Μάλκουιτ
  • Ντάλμπερτ
  • Ράιαν Μπερτράντ
  • Κωνσταντίνος Σταφυλίδης

Στην κατηγορία των μέσων «λάμπει» η περίπτωση του «γνώριμου» μας, Γιαν Εμβιλά. Μετά από τρία χρόνια στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό αποχώρησε με την ολοκλήρωση του συμβολαίου και περιμένει την κατάλληλη επιλογή. Ο 33χρονος χαφ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γράφτηκε για Φούλαμ, Μαρσέιγ και Σαουδική Αραβία, όμως ακόμα κυκλοφορεί ελεύθερος, όπως και ο πρώην συμπαίκτης του στους Πειραιώτες Παϊτίμ Κασάμι.

Εξίσου έμπειρη λύση με τον Εμβιλά είναι αυτή του Μόργκαν Σνάιντερλιν. Ο 33χρονος μέσος με καριέρα σε Σαουθάμπτον, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έβερτον και Νις. Στις αρχές Αυγούστου υπέγραψε στην Κόνιασπορ από την οποία αποχώρησε στις 10 του ίδιου μήνα.

Ξεχωρίζει επίσης και ο 32χρονος χαφ, Ρομπέρτο Περέιρα. Ο Αργεντινός αγωνίζεται κυρίως στο «8» αλλά και στο «10» και έμεινε χωρίς ομάδα ύστερα από μια τριετία στην Ουντινέζε. Έχει αγωνιστεί επίσης σε Ρίβερ Πλέιτ, Γιουβέντους και Γουότφορντ.

Χωρίς συμβόλαιο παραμένει και ο Τσέκα. Ο Πορτογάλος κεντρικός χαφ έπαιζε την προηγούμενη εξαετία στη Γαλλία για λογαριασμό των Λιλ, Ντιζόν και Ρεν, στην οποία έπαιξε την προηγούμενη σεζόν και έκανε μόνο εννέα εμφανίσεις.

Στους free agent μέσους δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στον 33χρονο Γερμανό Σεμπάστιαν Ρούντι και στον 34χρονο Αργεντινό Χαβιέρ Παστόρε. Ο πρώτος έχει περάσει όλη την καριέρα του στη Bundesliga και με την ολοκλήρωση της σεζόν έφυγε από την Χόφενχαϊμ, ενώ ο Αργεντινός τα τελευταία χρόνια «ψάχνεται» στην καριέρα του. Τελευταίος του σταθμός ήταν η Κατάρ SC, στην οποία έμεινε ένα εξάμηνο.

Μέσοι:

  • Γιαν Εμβιλά
  • Ρομπέρτο Περέιρα
  • Μόργκαν Σνάιντερλιν
  • Τσέκα
  • Σεμπάστιαν Ρούντi
  • Χαβιέρ Παστόρε
  • Παϊτίμ Κασάμι

Στους μεσοεπιθετικούς υπάρχει μια πληθώρα επιλογών είτε μιλάμε δεκάρια είτε για εξτρέμ. Το όνομα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτό του Εντέν Αζάρ. Μετά από τέσσερα χρόνια με μόλις 76 εμφανίσεις αποχώρησε από τη Ρεάλ Μαδρίτης και στα 32 του χρόνια εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να παρατήσει το ποδόσφαιρο. Το όνομα του έχει γραφτεί για MLS και Σαουδική Αραβία, ενώ τις τελευταίες ώρες πριν την απόκτηση του Ντάνιελ Ποντένσε είχε προταθεί και στον Ολυμπιακό.

Μια επίσης... ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του Τζέσι Λίνγκαρντ. Ένας παίκτης με μεγάλη ποιότητα, όμως με προσωπικά προβλήματα που τον έκαναν να χάσει τον δρόμο του. Την προηγοιύμενη σεζόν έφυγε από το «σπίτι» του, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ύστερα από 21 χρόνια, πήγε στη Νότιγχαμ για μια σεζόν για να βρει τον εαυτό του, χωρίς όμως επιτυχία. Στα 30 του ψάχνει μια νέα ευκαιρία.

Τις τελευταίες ώρες της «deadline day» τρεις ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών έλυσαν το συμβόλαιο τους. Την 1η Σεπτέμβρη ο 28χρονος Ολλανδός Ανβάρ Ελ Γκάζι πήρε «διαζύγιο» από την Αϊντχόφεν και σύμφωνα με δημοσιεύματα ψάχνει την επιστροφή του στην Premier League στην οποία έχει φορέσει τις φανέλες της Άστον Βίλα και της Έβερτον. Την ίδια ημέρα από τη Σεβίλλη αποχώρησαν ο 35χρονος πρωταθλητής κόσμου με την Αργεντινή Παπού Γκόμες και ο 27χρονος Ολλανδός εξτρέμ Ουσάμα Ιντρίσι.

Από εκεί και πέρα στην ίδια λίστα βρίσκεται ο πρώην ποδοσφαιριστής Ρεάλ Μαδρίτης και Παρί Σεν Ζερμέν, Χεσέ, η καριέρα του οποίου βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση». Τελευταίοι του ποδοσφαιρικοί σταθμοί είναι οι Λας Πάλμας, Ανκαραγκουτσού και Σαμπντόρια, όπου δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά.

Από την αγορά της Bundesliga κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι ο 29χρονος επιτελικός χαφ Ζαν Πολ Μποέτιους, ο οποίος δεν κατάφερε να βοηθήσει την Χέρτα Βερολίνου να παραμείνει στην κατηγορία και ο εξτρέμ. Καρίμ Μπελαραμπί. O 33χρονος εξτρέμ δεν θα αγωνιστεί με την Μπάγερ Λεβερκούζεν ύστερα από 12 χρόνια.

Τέλος αναφορικά με την ελληνική αγορά ελεύθεροι παραμένουν ο 33χρονος Μαροκινός Ομάρ Ελ Καντουρί και ο 35χρονος Σουριναμέζος Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, οι οποίοι μετά από χρόνια αποχώρησαν από τον ΠΑΟΚ.

Εξτρέμ:

  • Εντέν Αζάρ
  • Παπού Γκόμες
  • Ουσάμα Ιντρίσι
  • Καρίμ Μπελαραμπί
  • Χεσέ

Επιτελικοί χαφ:

  • Τζέσι Λίνγκαρντ
  • Ζαν Πολ Μποέτιους
  • Ομάρ Ελ Καντουρί
  • Ντιέγκο Μπίσεσβαρ

Πάμε και στο «9». Βάσει βιογραφικού η περίπτωση του Μούσα Μαρεγκά ξεχωρίζει. Με την Πόρτο σε 190 εμφανίσεις έχει 72 γκολ και 32 ασίστ σε 4,5 σεζόν. Τελευταίος του σταθμός ήταν η Αλ Χιλάλ στην οποία σε 75 εμφανίσεις μέτρησε 25 γκολ και 7 ασίστ. Φυσικά ο σέντερ φορ από το Μάλι δεν είναι μια «οικονομική» λύση.

Ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του Σάντι Μίνα. Ο 27χρονος πρώην διεθνής Ισπανός αποχώρησε από τη Θέλτα, από την οποία απομακρύνθηκε μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης και την καταδίκη του σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Πρόκειται για μια υπόθεση του 2017 η οποία τελεσεδίκησε πρωτόδικα τον περασμένο Μάιο. Συνολικά με την ομάδα του Βίγκο αγωνίστηκε σε 163 αγώνες με απολογισμό 42 τέρματα και 17 ασίστ. Τον Ιούλιο είχε απασχολήσει τον Άρη χωρίς να προχωρήσει η περίπτωση του. Πρόσφατα έφτασε κοντά στη Σαμπντόρια αλλά οι οπαδοί μπλόκαραν τη μεταγραφή λόω της καταδίκης του.

Μόνο μια σεζόν έμεινε στη Ντόρτμουντ ο Άντονι Μοντέστ. Οι Βεστφαλοί αγόρασαν τον Γάλλο επιθετικό από την Κολωνία το περασμένο καλοκαίρι αντί 5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε 28 εμφανίσεις με τη Μπορούσια σκόραρε δυο φορές και έδωσε μια ασίστ σε 28 εμφανίσεις. Περισσότερα στην καριέρα του έχει παίξει στην Κολωνία, με την οποία μετράει 157 συμμετοχές, 79 γκολ και δέκα ασίστ.

Έμπειρη λύση είναι και αυτή του Αντρέ Αγιού. Στα 33 του χρόνια ο Γκανέζος έμεινε ελεύθερος μετά από μια χρονιά στη Νότιγχαμ Φόρεστ, στην οποία έπαιξε 13 φορές χωρίς να βρει δίχτυα. Στην καριέρα του έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Μαρσέιγ, Σουόνσι, Γουέστ Χαμ και Φενέρμπαχτσε.

Κλείνοντας από την ελληνική αγορά πρόσφατα έμεινε ελεύθερος από τον Άρη ο Αντρέ Γκρέι. O 32χρονος Τζαμαϊκανός φορ έφυγε για πρώτη φορά από το Νησί πέρυσι το καλοκαίρι και υπέγραψε στους Θεσσαλονικείς, όμως δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Με τους Κίτρινους είχε 13 γκολ και τρεις ασίστ σε 40 συμμετοχές.

Σέντερ φορ:

  • Μούσα Μαρεγκά
  • Αντρέ Αγιού
  • Αντονί Μοντέστ
  • Αντρέ Γκρέι
  • Σάντι Μίνα