Premier League: Τα δέκα μεταγραφικά «μπαμ» μέχρι στιγμής

Βασίλης Μπαλατσός
Premier League: Τα δέκα μεταγραφικά «μπαμ» μέχρι στιγμής

bet365

Το Gazzetta σας παρουσιάζει τις δέκα πιο σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις που έχουν γίνει στην Premier League μέχρι τη σέντρα της σεζόν 2023-24.

Για ακόμα ένα καλοκαίρι τα λεφτά που «παίζουν» στην αγορά της Premier League είναι... εξωπραγματικά. Μέχρι στιγμής τα χρήματα που έχουν σπαταλήσει τα κλαμπ του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου για αγορές ποδοσφαιριστών είναι πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό πως στη δεύτερη της σχετικής λίστας, La Liga, έχουν δοθεί συνολικές από όλες τις ομάδες 250 εκατομμύρια ευρώ, με τα 103 εκατομμύρια να είναι μόνο από τη μεταγραφή του Τζουντ Μπέλιγκχαμ στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το Gazzetta σας παρουσιάζει τα δέκα «μπαμ» που έχουν γίνει στον... μαγικό κόσμο της Premier League. Τουλάχιστον μέχρι την πρώτη σέντρα της σεζόν, καθώς μέχρι τέλος Αυγούστου αναμένεται να... σκάσουν ακόμα περισσότερες «βόμβες».

Χαρακτηριστικό είναι πως εκτός δεκάδας έμειναν «μεταγραφάρες», όπως επί παραδείγματι του Ματέο Κόβασιτς στην Μάντσεστερ Σίτι, του Γιούριεν Τίμπερ στην Άρσεναλ, του Αντρέ Ονάνα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του Τζέιμς Μάντισον στην Τότεναμ.

Ντέκλαν Ράις - Άρσεναλ, 117 εκατομμύρια ευρώ

Ντέκλαν Ράις - Άρσεναλ, 117 εκατομμύρια ευρώ

Γιόσκο Γκβάρντιολ - Μάντσεστερ Σίτι, 90 εκατομμύρια ευρώ

Γιόσκο Γκβάρντιολ - Μάντσεστερ Σίτι, 90 εκατομμύρια ευρώ

Ράσμους Χόιλουντ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 75 εκατομμύρια ευρώ

Ράσμους Χόιλουντ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 75 εκατομμύρια ευρώ

Κάι Χάβερτς - Άρσεναλ, 75 εκατομμύρια ευρώ

Κάι Χάβερτς - Άρσεναλ, 75 εκατομμύρια ευρώ

Ντομινίκ Σομποσλάι - Λίβερπουλ, 70 εκατομμύρια ευρώ

Ντομινίκ Σομποσλάι - Λίβερπουλ, 70 εκατομμύρια ευρώ

Μέισον Μάουντ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 64 εκατομμύρια ευρώ

Μέισον Μάουντ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 64 εκατομμύρια ευρώ

Σάντρο Τονάλι - Νιούκαστλ, 70 εκατομμύρια ευρώ

Σάντρο Τονάλι - Νιούκαστλ, 70 εκατομμύρια ευρώ

Κρίστοφερ Ενκουνκού - Τσέλσι, 60 εκατομμύρια ευρώ

Κρίστοφερ Ενκουνκού - Τσέλσι, 60 εκατομμύρια ευρώ

Μούσα Ντιαμπί - Άστον Βίλα, 50 εκατομμύρια ευρώ

Μούσα Ντιαμπί - Άστον Βίλα, 50 εκατομμύρια ευρώ

Αλέξις Μακ Άλιστερ - Λίβερπουλ, 40 εκατομμύρια ευρώ

Αλέξις Μακ Άλιστερ - Λίβερπουλ, 40 εκατομμύρια ευρώ

Μέχρι στιγμής η 'Αρσεναλ έχει κάνει την πιο ακριβή μεταγραφή στο Νησί. Οι Κανονιέρηδες έδωσαν μεγάλη «μάχη» για να πείσουν την Γουέστ Χαμ να πουλήσει τον αρχηγός της, Ντέκλαν Ράις και εν τέλει τα κατάφεραν, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι Λονδρέζοι έδωσαν 117 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του διεθνή Άγγλου χαφ και εκλεκτού του Μικέλ Αρτέτα, ενώ αναμένεται να καταβάλλουν κι ακόμα έξι εκατ. ευρώ με τη μορφή μπόνους. Πρόκειται για την πιο... κοστοβόρα μεταγραφή Άγγλου ποδοσφαιριστή στην ιστορία του αθλήματος.

Ο Ντέκλαν Ράις είναι η μοναδική μεταγραφή της Premier League, την ώρα που... γράφονται αυτές οι γραμμές, η οποία έσπασε το «φράγμα» των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γιόσκο Γκβάρντιολ. Ο 21χρονος Κροάτης κεντρικός αμυντικός ήταν ο πρώτος στόχος της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις τον έκανε δικό της. Το «deal» των δυο πλευρών έκλεισε στα 90 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τα μπόνους, ενώ το 20% πήγε στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Ο πιο ακριβός αμυντικός όλων των εποχών έβαλε την υπογραφή του σε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Ο Έρικ Τεν Χαγκ είχε ζητήσει ένα «εννιάρι» για την ενίσχυση της γραμμής κρούσης της ομάδας του, είχε ξεχωρίσει την περίπτωση του Ράσμους Χόιλουντ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν του χάλασε το... χατίρι. Οι Κόκκινοι Διάβολοι βγήκαν νικητές στη «μάχη» με την Παρί Σεν Ζερμέν και έκαναν δικό τους τον Δανό επιθετικό αντί 75 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την πιο ακριβή πώληση που έχουν κάνει ποτέ οι Μπεργαμάσκι. Στην πρώτη του σεζόν σε υψηλό επίπεδο είχε 16 γκολ και επτά ασίστ σε 42 εμφανίσεις.

Η πρώτη μεγάλη κίνηση της Άρσεναλ στο τρέχον μεταγραφικό παζάρι. Ο Κάι Χάβερτς στην αρχή του καλοκαιριού βρέθηκε κοντά στη Ρεάλ Μαδρίτης, όμως η περίπτωση του δεν προχώρησε και εν τέλει έμεινε στην... πόλη. Τα δυο κλαμπ του Λονδίνου τα βρήκαν στα 75 εκατομμύρια ευρώ και ο Γερμανός υπέγραψε συμβόλαιο πέντε ετών. Ο 23χρονος τελείωσε τη σεζόν ως πρώτος σκόρερ της κάκιστης Τσέλσι, έχοντας εννέα γκολ (όσα και ο Στέρλινγκ) και μια ασίστ σε 47 εμφανίσεις.

Η Λίβερπουλ «ξήλωσε» όλο της το κέντρο και για αυτό οι μοναδικές τις κινήσεις ήταν στον άξονα. Η δεύτερη προσθήκη ήταν αυτή του Ντομινίκ Σομποσλάι, ο οποίος προορίζεται για εσωτερικός μέσος στο πλάνο του Γιούργκεν Κλοπ. Οι Reds πιστεύουν στον 22χρονο Ούγγρο μέσο και έδωσαν 70 εκατομμύρια για να τον κάνουν δικό τους. Ο διεθνής χαφ υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο και επέλεξε τη φανέλα με το εμβληματικό No.8 του Στίβεν Τζέραρντ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δημιούργησε μια φανταστική τριάδα επιθετικών μέσων, καθώς ενώ είχε τον Μπρούνο Φερνάντες και τον Κρίστιαν Έρικσεν προχώρησε στην απόκτηση του Μέισον Μάουντ. Οι Κόκκινοι Διάβολοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως ο διεθνής Άγγλος μεσοεπιθετικός δεν σκόπευε να ανανεώσει το συμβόλαιο του με την Τσέλσι και συμφώνησε με τους Μπλε για την αγορά του αντί 64 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 24χρονος που προέρχεται από τις ακαδημίες της Τσέλσι έφυγε από το Λονδίνο ύστερα από 18 χρόνια και έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο με τη Γιουνάιτεντ για πέντε συν ένα έτη.

Η Νιούκαστλ στην πρώτη της «φουλ» χρονιά στην εποχή των Αράβων επέστρεψε στην Ευρώπη έπειτα από έντεκα χρόνια και στο Champions League ύστερα από μια 20ετία. Οι Magpies φέτος αναμένεται να είναι ακόμα καλύτεροι, καθώς έχουν ενισχυθεί. Κορυφαία τους μεταγραφή είναι ο Σάντρο Τονάλι. Οι Καρακάξες τα βρήκαν με τη Μίλαν στα 70 εκατομμύρια ευρώ και έκαναν τον 23χρονο χαφ τον πιο ακριβό Ιταλό ποδοσφαιριστή όλων των εποχών! Ο Τονάλι υπέγραψε για πέντε χρόνια.

Πρόκειται για μια μεταγραφή που είχε «κλείσει» από τον Ιανουάριο, όμως επισημοποιήθηκε το καλοκαίρι. Ο Κρίστοφερ Ενκουνκού είναι η καλύτερη κίνηση της Τσέλσι στο μεταγραφικό παζάρι, όμως ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο είναι άτυχος, καθώς θα στερηθεί των υπηρεσιών του για τέσσερις μήνες. Η συμφωνία των Λονδρέζων με τη Λειψία έκλεισε στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο ως το 2029. Την προηγούμενη σεζόν μέτρησε 23 γκολ και εννέα ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο Ουνάι Έμερι έκανε την Άστον Βίλα έναν «πονοκέφαλο» για κάθε μεγάλη ομάδα της Premier League και την οδήγησε στην Ευρώπη ύστερα από 13 χρόνια. Οι Χωριάτες βγήκαν στο Conference League, άφησαν εκτός Ευρώπης την Τότεναμ και η 12η Τσέλσι ούτε τους... έβλεπε στον βαθμολογικό πίνακα. Το κλαμπ για να ενισχύσει τον Ισπανό κόουτς έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του, καθώς έδωσε 50 εκατομμύρια ευρώ στην Μπάγερ Λεβερκούζεν και απέκτησε τον Μούσα Ντιαμπί. Μια πραγματικά σπουδαία κίνηση για έναν παίκτη 24 χρονών που κατά καιρούς είχε τραβήξει τα βλέμματα τόσο της Ρεάλ Μαδρίτης όσο και της Άρσεναλ. Ο διεθνής Γάλλος εξτρέμ υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο.

Όπως προαναφέραμε η Λίβερπουλ έκανε ολικό «λίφτινγκ» στο κέντρο της, το οποίο μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί με ένα «εξάρι». Η πρώτη της κίνηση ήταν η απόκτηση του Αλέξις Μακ Άλιστερ στις αρχές Ιουνίου. Ο Αργεντινός πρωταθλητής Κόσμου με την Αλμπισελέστε κόστισε 40 εκατομμύρια ευρώ στους Reds, όση ήταν η ρήτρα αγοράς που είχε τεθεί στο συμβόλαιο του από την Μπράιτον. Ο 24χρονος χαφ που έκανε... θαύματα στο Μουντιάλ του Κατάρ υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας ως το καλοκαίρι του 2028.