Λούτον: Το στριμωγμένο γήπεδο που για να φτάσεις στην εξέδρα περνάς από... ακάλυπτους σπιτιών! (vid)

Το γήπεδο-σήμα κατατεθέν της Λούτον που βρίσκεται μια... ανάσα από την Premier League

bet365

Το «Κένιλγουορθ Ρόουντ», το σπίτι της Λούτον από το 1905, μπορεί να γίνει απόψε το μικρότερο γήπεδο όλων των εποχών στην Premier League. Και ταυτόχρονα το πιο... iconic, αφού για να φτάσεις στην εξέδρα πρέπει να περάσεις πάνω από... ακάλυπτους σπιτιών!

Ο πλουσιότερος τελικός στον κόσμο, αυτός με το μεγαλύτερο έπαθλο για τον νικητή ανεξαρτήτως αθλήματος και Λίγκας, είναι και πάλι εδώ. Λίγοι θα περίμεναν πως το φετινό τρίτο και τελευταίο εισιτήριο ανόδου για την Premier League θα διεκδικούσαν δύο κλαμπ με τα ένδοξά τους χρόνια ριζωμένα στον 20ο αιώνα, δύο κλαμπ με «αντι-εμπορικό» όνομα που βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο μετά από δεκαετίες.

Λούτον και Κόβεντρι, το εκ πρώτης όψεως... αντιτουριστικό ζευγάρι των play-offs της Championship που μόλις πέντε χρόνια πριν ήταν ζευγάρι στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία του Νησιού, θα συμπληρώσει το παζλ της επόμενης Premier League.

Αν η Κόβεντρι επικρατήσει, θα επιστρέψει στα «σαλόνια» μετά από 22 χρόνια. Αν πάλι το εισιτήριο καταλήξει στη Λούτον, θα λήξει η δική της αναμονή συνολικά 31 ετών μακριά από το πρώτο σκαλί, ακριβώς πριν την έναρξη της νέας εποχής που λέγεται Premier. Και ταυτόχρονα, θα αφήσει εποχή για το μικρότερο και πιο... iconic γήπεδο, από τις ιδιαίτερες εισόδους του οποίου θα περνούν ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο Μο Σαλάχ και οι υπόλοιποι αστέρες.

Ο λόγος για το «Κένιλγουορθ Ρόουντ», το στριμωγμένο cult διαμάντι της Λούτον με τους οριακά πάνω από 10.000 θεατές χωρητικότητα (10.356) για το οποίο το εγχειρίδιο των γηπέδων στη Μεγάλη Βρετανία που κυκλοφόρησε το 1987 ανέφερε: «Δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο στριμωγμένο είναι μέχρι να το επισκεφτείς».

@maapify 😅 Good luck to the away supporters #fyp #foryou #lutontownfc #COYH #lutontown #luton #uk #soccer #football #kenilworthroad #eflchampionship #learnedontiktok #explained ♬ original sound - MAAPIFY

Τι το ξεχωριστό έχει το «Κένιλγουορθ»; Ασφαλώς όχι μόνο τον περιορισμένο αριθμό θέσεων για τα δεδομένα της Premier League. Ούτε το ότι διατηρείται στην ίδια κατάσταση χωρίς σημαντική ανακαίνιση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που το μετατρέπει σε απόλυτο σήμα κατατεθέν και ολίγον τι... σουρεάλ για τον λαμπερό κόσμο της PL, είναι η διαδρομή από την είσοδο του γηπέδου ως τις εξέδρες.

Η κεντρική πύλη του βρίσκεται στην οδό «Oak Road» και δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση είσοδο γηπέδου, αλλά μια κλασική γειτονιά βικτοριανών σπιτιών. Από αυτά ακριβώς τα σπίτια, όμως, φτάνει στην εξέδρα όποιος μπαίνει μέσα!

Το αλλόκοτο «αρχιτεκτονικό θαύμα» βρίσκει τους φίλους της Λούτον κάθε εβδομάδα να περνούν μέσα από ακάλυπτους σπιτιών, ανεβαίνοντας μια σειρά από σκαλιά τα οποία οδηγούν στη θύρα του «Oak Road End». Κι εκεί που όλα θυμίζουν μια κανονική κατοικία, απλώνεται μπροστά η θέα του αγωνιστικού χώρου στο βάθος μιας εξαιρετικά χαμηλής κατασκευής που απαιτεί να σκύψεις για να μη χτυπήσεις το κεφάλι σου.

Το σκηνικό είναι τόσο αντιφατικό, ένας γείτονας που μένει σε ένα από αυτά τα σπίτια δήλωσε στη «Sun» ότι μέχρι πριν επτά χρόνια ήταν συχνό φαινόμενο να σπάνε τα παράθυρά τους από μπάλες που έφευγαν εκτός γηπέδου.

Κι αν η Λούτον καταφέρει να νικήσει στον τελικό του «Γουέμπλεϊ»; Όλη αυτή η «old-school» πραγματικότητα θα μεταφερθεί στις οθόνες και τους γρήγορους ρυθμούς της Premier League. Βάσει κανονισμών επιτρέπεται. Το πλάνο της διοίκησης είναι να χτίσει νέο γήπεδο 19.500 θεατών, αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να συμβεί εγκαίρως για την πιθανή πρώτη σεζόν της στην Premier. Όσο για εκείνους που ασκούν κριτική για την ποιότητα των εγκαταστάσεων μιας δυνητικά συμμετέχουσας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη; Ο CEO του κλαμπ, Γκάρι Σουίτ, έδωσε την καλύτερη απάντηση:

«Μπορεί να χρειαζόμαστε κανένα βαψιματάκι περιστασιακά, αλλά αυτή είναι η πραγματική ζωή. Αν δεν μπορείς να δεχτείς πως είναι το γήπεδό μας, δεν αγαπάς το ποδόσφαιρο. Είναι έτσι ακριβώς από τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ίσως και από πιο πριν, δεν καταλαβαίνω γιατί μιλά κανείς τώρα γι' αυτό επειδή μπορεί να ανέβουμε στην Premier. Δεν χρειάζεσαι φανταχτερό περιβάλλον για να πετύχεις. Το παλιό μπορεί να είναι και όμορφο. Μην ανησυχείτει, ο Χάαλαντ δεν θα μπαίνει από αυτή την είσοδο. Θα περπατά από την άλλη σκατένια είσοδο που έχουμε».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα