Είναι πολλά τα λεφτά… Premier

Είναι πολλά τα λεφτά… Premier

Κόβεντρι Λούτον, Σάββατο, 18.45! Δυο ιστορικές ομάδες, το «Γουέμπλεϊ» κατάμεστο και οι Βρετανοί καρφωμένοι στις παμπ να δουν την ομάδα που θα συμπληρώσει το παζλ της επόμενης Premier League. Και μπορεί το Νησί να είναι στο… κόκκινο, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη ίσως δε γνωρίζει το ζευγάρι των play – offs της Championships.

Δεν θα τους αλλάξει τη μοίρα, δεν θα επηρεάσει τον ποδοσφαιρικό ευρωπαϊκό χάρτη, όμως στο άκουσμα των χρημάτων που θα καρπωθεί ο νικητής, τότε, οι ίλιγγοι θα είναι διαδοχικοί. Ναι, είναι πολλά τα εκατομμύρια, είναι συντριπτικά περισσότερα από αυτά που εισπράττουν ομάδες εντός και του Big 5 της Ευρώπης. Ναι, ο νικητής του Champions League θα πάρει πολύ λιγότερα από αυτά που θα πάρει η Λούτον ή η Κόβεντρι κι αυτό από μόνο του αποτυπώνει το μεγαλείο του συγκεκριμένου ραντεβού.

Η Λούτον ήταν στα ιδρυτικά στελέχη της Premier League, όμως έπαιξε για ένα έτος, ενώ η Κόβεντρι δεν έχει αγωνιστεί τα τελευταία 22 χρόνια. Ένα ματς, ένας νικητής και με το… καλημέρα στην κατηγορία 170 εκατ. λίρες. Ποσό… τρομακτικό για όλες τις ομάδες του πλανήτη. Η ευτυχία από την καταστροφή κρέμονται σε μια κλωστή. Η Ντέρμπι Κάουντι έχασε τον τελικό των play - Offs της Championship με 2-1 από την Άστον Βίλα το 2019 και κατέληξε μία ομάδα γεμάτη χρέη και κατέληξε στη League One.

Η Ρέντινγκ έχασε από τη Χάντερσφιλντ στον τελικό του 2017 και βρέθηκε στη League One. Τα χρήματα… φέρνουν την ευτυχία στο Νησί, αρκεί να ξοδευτούν με… σοφία, να χτίσουν σε αυτά, και τότε το μέλλον είναι ευοίωνο.

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Νίκος Κικίδης

image

Άνοδος στην Premier, η εκτόξευση ενός συλλόγου!

Η Κόβεντρι κόντρα στη Λούτον στον τελικό των play - Offs της Championship (18.45, 27/5). Οι δύο ομάδες γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια θέση στη Premier και άρα και η παρουσία στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξει δραματικά η τύχη ενός συλλόγου εντός και εκτός γηπέδου. Η άνοδος μέσω του τελικού των play-offs δεν είναι απλά η κατάκτηση ενός τροπαίου.

Δίνει ένα πολύ πιο περιζήτητο έπαθλο, ένα μεγάλο οικονομικό έπαθλο που έρχεται μαζί με το τρόπαιο και την άνοδο. «Αυτό το ματς στο Γουέμπλεϊ προσφέρει το μεγαλύτερο οικονομικό έπαθλο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και θα είναι μια τρομερή εξαιρετική διαφήμιση για το Πρωτάθλημα μετά από μια άλλη συναρπαστική σεζόν», δηλώνει ο Ζαλ Ουντβάντια, βοηθός διευθυντή του Sports Business Group της Deloitte.

Τι λένε όμως όσοι ξέρουν καλά τη σημασία του αγώνα; «Οι δυο ομάδες προσβλέπουν στην επιστροφή τους στην κορυφαία κατηγορία για πρώτη φορά μετά από ένα διάστημα πάνω από δύο δεκαετίες. Το διακύβευμα είναι υψηλό. Είναι μεγάλο. Τόσο η Κόβεντρι όσο και η Λούτον ανταγωνίζονταν η μία την άλλη στη League Two μόλις πριν από πέντε σεζόν. Όλη αυτή η διαδικασία είναι απόδειξη της δυναμικής, των ευκαιριών και του ανταγωνισμού στην πυραμίδα της αγγλικής Football League.

Το έπαθλο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να κλείσουν οι ομάδες νέα ταλέντα, καθώς και στην επένδυση σε υποδομές ή και στις Ακαδημίες τους. Όπως επίσης το να μπορούν οι φίλαθλοι να απολαμβάνουν πιο συναρπαστικές ευκαιρίες και αγωνιστικές εμπειρίες. Και βέβαια η νικήτρια ομάδα θα έχει τις πιο καλές πιθανότητες να παραμείνει ανάμεσα στις τοπ ομάδες στην Αγγλία» τονίζει

image

Πόσο αξίζει πραγματικά η νίκη στον τελικό των play - Offs;

Σύμφωνα με την εταιρεία Deloitte Sports Business Group, η κατάκτηση του τίτλου μέσω του τελικού των play - Offs το 2022-23 θα δώσει στον νικητή έσοδα της τάξεως των τουλάχιστον 170 εκατομμυρίων λιρών για τις επόμενες τρεις σεζόν. Αυτό το νούμερο μπορεί να πάει σε ένα ποσό πάνω από 290 εκατομμύρια εάν η ομάδα που θα πάρει την άνοδο δεν πέσει μετά την πρώτη της σεζόν στη Premier.

Η Deloitte, η λογιστική εταιρεία, εκτιμά ότι μια σεζόν στη Premier League θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα που θα είναι το λιγότερο 90 εκατομμύρια λίρες! Προσθέστε και δύο χρόνια με εγγυημένες πληρωμές και έχετε μία εικόνα. Μην ξεχνάμε και την επιπλέον οικονομική στήριξη που παρέχει η Premier League σε ομάδες που έχουν υποβιβαστεί. Οι εγγυημένες πληρωμές που θα φτάνουν τα 80 εκατ. λίρες. Άρα η νικήτρια ομάδα σε βάθος τριετίας θα πάρει τουλάχιστον 170 εκατ. λίρες ακόμα και εάν πέσει κατηγορία μετά από 12 μήνες.

Οι πληρωμές εξασφαλίζουν ότι οι σύλλογοι που έχουν υποβιβαστεί λαμβάνουν το 55% της κεντρικής διανομής που λαμβάνει κάθε σύλλογος της Premier στην πρώτη σεζόν του στο EFL και 45% στη 2η σεζόν. Οι σύλλογοι που ήταν στη Premier για περισσότερες από μία σεζόν πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν το 20% σε επίπεδο τελικής πληρωμής στο τρίτο τους έτος.

Η Νότιγχαμ, η οποία πήρε την άνοδο στη Premier, αφότου νίκησε τη Χάντερσφιλντ στον τελικό, εξασφάλισε για τον τρίτο της χρόνο την πληρωμή της από τη συγκεκριμένη κατηγορία, διότι μπόρεσε να κρατηθεί κατηγορία μετά το εντυπωσιακό φινάλε. Θα λάβει επίσης κάποιου είδους αμοιβή με βάση την αξία της ομάδας, όπως όλοι οι σύλλογοι της Premier League, όταν βέβαια δημοσιευτούν τα οικονομικά στοιχεία για τις πληρωμές σε συλλόγους για τη σεζόν 2022-23.

Η Μπρέντφορντ, η οποία εξασφάλισε την 13η θέση κατά την πρώτη της σεζόν στη Premier παράλληλα διασφάλισε πληρωμές που πήγαν σε ύψος σχεδόν 15 εκατομμυρίων λιρών το 2021-22. Η αποφυγή του υποβιβασμού στην πρώτη της σεζόν της έδωσε και μία τρίτη χρονιά πληρωμών. Επομένως, υπάρχει η πιθανότητα είτε η Κόβεντρι είτε η Λούτον να λάβουν ακόμα και 300 εκατομμύρια από φέτος έως και το 2028!

«Ξοδέψτε σοφά αυτά τα χρήματα», τόνισε ο Τιμ Μπριτζ, διευθυντής του Sports Business Group της Deloitte. «Η διατήρηση της θέσης μίας ομάδας στη Premier League είναι το μεγαλύτερο έπαθλο. Έτσι μπορείς να δημιουργήσεις έναν πλήρως και απόλυτα βιώσιμο ποδοσφαιρικό σύλλογο», συμπληρώνει.

Τι μπορεί να συμβεί σε ομάδες που δεν νικούν στον τελικό; Πολλά από αυτά που μπορεί να συμβούν εξαρτώνται από την οικονομική σταθερότητα των συλλόγων και το πόσο επηρεάζονται από την ήττα τους.

image

Δυο αουτσάιντερ προ των πυλών της Premier League

Μια πενταετία πίσω και το όνειρο της Premier League μοιάζει τουλάχιστον... απατηλό για την Κόβεντρι. Ο σύλλογος εκείνη την εποχή βολοδέρνει στην τρίτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και οι φιλοδοξίες είναι σίγουρα πολύ πιο ταπεινές σε σχέση με το σήμερα. Κι όμως πέντε χρόνια αποδείχθηκαν αρκετά για να αλλάξουν σε τέτοιο βαθμό τις δυναμικές.

Με τον Μαρκ Ρόμπινς να συνθέτει μια καλοκουρδισμένη μηχανή που κατέγραψε μόλις μια ήττα σε 19 αγωνιστικές μέσα στη σεζόν στην Championship, η Κόβεντρι Σίτι μετατράπηκε σε ένα από τα φαβορί για την άνοδο. Μια πορεία ακόμα πιο συγκλονιστική αν αναλογιστεί κανείς πως το κλαμπ παρέμενε στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα μετά τις πρώτες επτά αγωνιστικές, αγνοώντας την γλυκιά γεύση της νίκης. Καθώς ωστόσο η σεζόν εξελισσόταν, άλλο τόσο ανέβαινε και το σύνολο του Ρόμπινς που τελικά τερμάτισε στην πέμπτη θέση της Championship με «σφραγισμένο» ένα εισιτήριο για τα play-off ανόδου.

Εκεί η μοίρα την έφερε αντιμέτωπη με την Μίντλεσμπρο, η οποία από την πλευρά της είχε τερματίσει μια θέση πάνω με πέντε βαθμούς διαφορά. Το «διπλό» ωστόσο της Κόβεντρι στο «Riverside» την έθεσε νοκ-άουτ και την καταδίκασε σε ακόμα μια χρονιά στην Championship, τη στιγμή που οι φιλοξενούμενοι σφράγισαν την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό του «Wembley» απέναντι στη Λούτον. Στο τελευταίο τους βήμα πριν από το όνειρο της επιστροφής στην Premier League έπειτα από 22 ολόκληρα χρόνια...

Η Κόβεντρι βέβαια δεν ήταν η μοναδική που στην αρχή της σεζόν είχε τον τίτλο του αουτσάιντερ. Σε παρόμοια μοίρα βρισκόταν και η Λούτον, η οποία μάλιστα μέχρι τον Νοέμβριο έδειχνε πως δεν θα διεκδικούσε καν την έξοδο στα play off ανόδου. Η αποχώρηση ωστόσο του προπονητή Νέιθαν Τζόουνς σε συνδυασμό με την άφιξη του Ρομπ Έντουαρντς, του θαυματουργού πρώην τεχνικού της Φόρεστ Γκριν Ρόβερς, ανάπλασε τελείως τη σεζόν για τη Λούτον.

«Πολλοί συχνά με ρωτούν για τη φόρμουλα της νίκης, αλλά αυτό έχει να κάνει με τους ανθρώπους που θα συνεργαστείς. Ο καθένας θα μπορούσε να έρθει και να κάνει παρόμοια δουλειά με μένα, είναι αρκετά εύκολο βασικά. Απλά είμαι τυχερός που με διάλεξαν» ήταν η μάλλον... ταπεινή του απάντηση μπροστά στην αποθέωση που έχει γνωρίσει στο κλαμπ.

Από την άλλη πλευρά οι ιθύνοντες του συλλόγου δεν χάνουν ευκαιρία για να τον εξυμνήσουν: «Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο από τον Ρομπ (σ.σ Έντουαρντς). Η εικόνα του και ο χαρακτήρας του είναι εξαιρετικοί, αντικατοπτρίζει το κλαμπ. Θα λέγαμε μάλιστα ότι εκείνος ίσως είναι λίγο καλύτερος από εμάς».

Και πώς η γλώσσα τους να μην στάζει... μέλι, από τη στιγμή που το κλαμπ κατάφερε να εξασφαλίσει την τρίτη θέση στην Championship, ξεπερνώντας μάλιστα το εμπόδιο της Σάντερλαντ στα play-off ανόδου; Πλέον σαν μοναδικό εμπόδιο στα όνειρα επιστροφής στέκεται η Κόβεντρι Σίτι, με τη Λούτον να έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στα σαλόνια της Premier League έπειτα από 31 ολόκληρα χρόνια.

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image