Πρωταθλητές αλλά όχι πρωτοπόροι: Οι τροπαιούχοι των ευρωπαϊκών Λιγκών τα βρίσκουν... σκούρα στη νέα σεζόν

Πρωταθλητές αλλά όχι πρωτοπόροι: Οι τροπαιούχοι των ευρωπαϊκών Λιγκών τα βρίσκουν... σκούρα στη νέα σεζόν

bet365

Μετά το πρώτο ικανό δείγμα της σεζόν, η βαθμολογία σε πολλά από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δείχνει διαφορετική ομάδα στην κορυφή από εκείνη που υπερασπίζεται τον τίτλο της. Το Gazzetta παρουσιάζει το φαινόμενο από τις Top-5 Λίγκες και τις Κάτω Χώρες, μέχρι την Ελλάδα.

Το πρώτο μισό της σεζόν πριν από τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο πέρασε. Και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα λίγο ή πολύ έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι «ταχύτητες» με τις οποίους θα πορευθούν ως το τέλος. Το μεγάλο ενδιαφέρον, ασφαλώς, συγκεντρώνεται στη «μάχη» του τίτλου, η οποία ναι μεν είναι πρώιμη, αλλά παρουσιάζει τον υψηλότερο ίσως ανταγωνισμό των τελευταίων ετών. Πολύ περισσότερο, παρατηρείται η παρουσία (τουλάχιστον) μίας τουλάχιστον δύναμης σε κάθε Λίγκα που βάζει δύσκολα στον ενεργό πρωταθλητή, έχοντας «καπαρώσει» μετά το πέρας έξι, επτά, oκτώ ή και δέκα αγωνιστικών την πρωτιά κι αφήνοντας πίσω τους την ομάδα που κυνηγά το back-to-back.

Το Gazzetta, λοιπόν, παρουσιάζει το φαινόμενο που παρατηρείται στα δέκα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βάσει του ranking της UEFA, όπου οκτώ από τις δέκα πρωταθλήτριες της περασμένης σεζόν δεν φιγουράρουν στην κορυφή. Όπως συμβαίνει και στη χώρα μας και τη Superleague, αφού ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις δύο ομάδες στις Top-25 λίγκες της Ευρώπης που διατηρεί το απόλυτο.

Premier League: Η Άρσεναλ εμποδίζει τον δρόμο στη Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι «οργίασε» απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (6-3), έπαιξε καταπληκτικό ποδόσφαιρο, έγινε η τρίτη ομάδα στην ιστορία της PL με δύο παίκτες να κάνουν χατ-τρικ στο ίδιο ματς και γενικά παρέχει τη σιγουριά στους περισσότερους πως θα κατακτήσει ακόμα ένα πρωτάθλημα. Κι όμως, μετά από οκτώ αγωνιστικές, δεν βρίσκεται στην 1η θέση!

Αυτό οφείλεται στην εξίσου εντυπωσιακή Άρσεναλ. Η ομάδα του Μίκελ Αρτέτα πραγματοποιεί φανταστικό ξεκίνημα με επτά νίκες και μία ήττα, θριάμβευσε στο δικό της τοπικό ντέρμπι κόντρα στην Τότεναμ (3-1) και προς το παρόν υψώνει ανάστημα απέναντι στην υπέρ-ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Το... δυστυχές της υπόθεσης είναι ότι η μεταξύ τους κόντρα θα καθυστερήσει πολύ ακόμα. Το ματς του πρώτου γύρου αναβλήθηκε λόγω του πένθους μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ και δύσκολα θα οριστεί εκ νέου πριν τον Φεβρουάριο. Το παιχνίδι του β' γύρου από την άλλη είναι προγραμματισμένο για τον Απρίλιο, συνεπώς δεν θα δούμε ένα «ξεκαθάρισμα» στο τρέχον διάστημα που και οι δύο δείχνουν ασταμάτητες.

Premier league
Η βαθμολογία της Premier League μετά από οκτώ αγωνιστικές


Serie A: Η «εκρηκτική» Νάπολι, η Αταλάντα και η Μίλαν σε θέση βολής

Το φετινό Campionato προμηνύεται το πλέον ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο των τελευταίων ετών. Αρκεί για να καταλάβει κανείς πως Ίντερ και Γιουβέντους βρίσκονται εκτός εξάδας και η πρωταθλήτρια Μίλαν στην 4η θέση, αν και σε απόσταση βολής (-3).

Τα ηνία κρατούν ως τώρα η εντυπωσιακή και ανανεωμένη Νάπολι, από κοινού με την απροσδόκητα σταθερή Αταλάντα. Οι Παρτενοπέι με νέο ηγέτη τον «αρτίστα», Κβίτσα Κβαρατσχέλια και σε τρομερή κατάσταση τους Ανγκισά, Κιμ Μιν-Γιαέ, πήραν το ντέρμπι κόντρα στη Μίλαν και αποπνέουν ενθουσιασμό.

Οι Μπεργκαμάσκι, από την άλλη, άλλαξαν φιλοσοφία, έκαναν σημαία την άμυνά τους (3 γκολ, το καλύτερο παθητικό) και τη συντηρητική διαχείρηση, παράγοντες που τους έχουν οδηγήσει σε αήττητο ξεκίνημα μετά από οκτώ παιχνίδια.

σεριεα
Η βαθμολογία της Serie A μετά από οκτώ αγωνιστικές


La Liga: Συγκατοίκηση «Clasico» με Μπαρτσελόνα κορυφή

Η πιο αμφίρροπη «μάχη» για δύο διεξάγεται στην Ισπανία και αναμένεται συναρπαστική μέχρι τέλους. Η πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης ξεκίνησε με 9X9 σε όλες τις διοργανώσεις (το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας της), αλλά η ισοπαλία απέναντι στην Οσασούνα την φέρνει ισόβαθμη πλέον, με την Μπαρτσελόνα, η οποία υπερτερεί χάρη στη διαφορά τερμάτων (μόλις ένα γκολ παθητικό)!

Για πρώτη φορά, λοιπόν, στην κορυφή της La Liga οι Μπλαουγκράνα μετά από 91 ολόκληρες αγωνιστικές και άπαντες περιμένουν το «Clasico» της 16ης Οκτωβρίου (18:15) ως το πρώτο crash test τίτλου.

Λα Λιγκα
Η βαθμολογία της La Liga μετά από επτά αγωνιστικές

Bundesliga: Οι γκέλες της Μπάγερν και το απρόσμενο δίδυμο

Μετά τις τρεις πρώτες «στροφές», η Μπάγερν μετρούσε 3X3 με γκολ 15-1 και όλοι πίστεψαν πως άλλη μία «σαλατιέρα» κατέληξε στη Βαυαρία πριν καλά-καλά αρχίσει η σεζόν. Η εξέλιξή της, όμως, ανέτρεψε τάχιστα τα δεδομένα, αφού πλέον οι δεκάκις πρωταθλητές Γερμανίας βρίσκονται στην τρίτη θέση έπειτα από οκτώ αγωνιστικές, πίσω από απρόσμενο δίδυμο.

Η κορυφή ανήκει ως τώρα στην εκπληκτική Ουνιόν Βερολίνου, αλλά και τη Φράιμπουργκ του Κρίστιαν Στράιχ, αντίπαλο του Ολυμπιακού στο Europa League (+2 από την Μπάγερν). Αμφότερες συνεχίζουν από εκεί που το άφησαν πέρυσι και προσθέτουν έντονο ενδιαφέρον στο πρώτο κομμάτι της χρονιάς στη Bundesliga, τη στιγμή που η Ντόρτμουντ δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τα τέσσερα διαδοχικά παιχνίδια της Μπάγερν χωρίς νίκη και συγκατοικεί μαζί της στην 3η θέση.

bundeslgioa2
Η βαθμολογία της Bundesliga μετά από οκτώ αγωνιστικές


Παρί, η μοναδική εξαίρεση του Top-5

Την εξαίρεση στον κανόνα επιβεβαιώνει ως τώρα η Παρί Σεν Ζερμέν. Η παρέα του Λιονέλ Μέσι, του Κιλιάν Μπαπέ και του Νεϊμάρ προπορεύεται στη Ligue 1, όχι, όμως, με τη χαρακτηριστική ευκολία που ξέφυγε πέρυσι από τον ορίζοντα.

Μόλις πριν από δύο αγωνιστικές έμεινε μόνη στην κορυφή και πλέον βρίσκεται στο +2 από τη Μαρσέιγ του Ίγκορ Τούντορ, η οποία πραγματοποιεί εκκίνηση από τα... παλιά, παρά την σχεδόν μόνιμη γκρίνια των οπαδών προς τη διοίκηση και το αρχικά αρνητικό κλίμα γύρω από τον Κροάτη πρώην τεχνικό του ΠΑΟΚ.

Ligue 1
Η βαθμολογία της Ligue 1 μετά από εννέα αγωνιστικές

Από την Πορτογαλία, ως την Ολλανδία και την Ελλάδα

Τα τέσσερα από τα Top-5 πρωταθλήματα, όμως, δεν αποτελούν τις μοναδικές περιπτώσεις. Η χρονιά έχει ξεκινήσει με διαφορετική πρωτοπόρο από εκείνη που τελείωσε την περασμένη σεζόν, τόσο στην Ολλανδία και το Βέλγιο, όσο και στην Πορτογαλία.

Στην Eredivisie, η Άλκμααρ των Παυλίδη-Χατζηδιάκου «τρέχει» αήττητη με 20 βαθμούς σε οκτώ παιχνίδια και διαφορά +2 από τον πρωταθλητή Άγιαξ, σε ένα πάρα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με πέντε ομάδες σε απόσταση τεσσάρων βαθμών (PSV, Φέγενορντ, Τβέντε που ακολουθούν).

Την ίδια ώρα στο Βέλγιο, η πρωταθλήτρια Κλαμπ Μπριζ βρίσκεται τρίτη έχοντας υποστεί δύο ήττες σε δέκα αγωνιστικές και στην κορυφή προπορεύεται με απόσταση +5 η Αντβέρπ, ενώ ακολουθεί στο -2 η Γκενκ.

Προβάδισμα +3 απολαμβάνει και η Μπενφίκα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου στην Πορτογαλία από την πρωταθλήτρια Πόρτο, δείχνοντας ότι φέτος θα παλέψει στα ίσα για τον τίτλο. Πολύ χαμηλότερα (-9) η Σπόρτινγκ Λισαβόνας του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου που πληρώνει το κακό ξεκίνημα με μόλις τέσσερις βαθμούς στα πρώτα πέντε ματς.

Το μοτίβο τηρείται και στη Super League, καθώς ο πρωταθλητής Ολυμπιακός έχει μείνει από νωρίς στο -7 από την κορυφή, στην οποία φιγουράρει ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με το 6X6, μετά και το νικηφόρο ντέρμπι στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ.

Superleague
Η βαθμολογία της Superleague μετά από έξι αγωνιστικές

Φυσικά, είναι πολύ νωρίς ώστε όλα αυτά να σημαίνουν κάτι περισσότερο από μια πολύ δυναμική εκκίνηση. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η αγωνιστική περίοδος κι αν οι τρέχουσες πρωταθλήτριες θα ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα