Τσέλσι: Ο Τοντ Μπόελι θέλει να αγοράσει κι άλλες ομάδες

Τσέλσι: Ο Τοντ Μπόελι θέλει να αγοράσει κι άλλες ομάδες

Σωτήρης Μυκονίου
Τσέλσι: Ο Τοντ Μπόελι θέλει να αγοράσει κι άλλες ομάδες

bet365

Ο νέος ιδιοκτήτης της Τσέλσι επιθυμεί να αποκτήσει κι άλλες ομάδες για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των ταλέντων των Λονδρέζων.

Το μοντέλο της πολυιδιοκτησίας των ομάδων φαίνεται να αρέσει αρκετά στον νέο ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Τοντ Μπόελ, ο οποίος σκέφτεται ήδη τις επιλογές του για να πάρει και δεύτερη ομάδα, όπως είναι το Βέλγιο ή η Πορτογαλία που ανέφερε ο ίδιος μιλώντας σε κόσμο στην Νέα Υόρκη. Το «Athletic» αναλύει τις καλύτερες επιλογές που διαθέτει, αλλά και γιατί προκρίνεται η καθεμία.

Οι επιλογές του Τόντ Μπόελι στην Ευρώπη για τη νέα ομάδα που θέλει να αποκτήσει

Η δεύτερη είναι μία πολύ καλή επιλογή για να μαζεύεις εκεί ταλέντα από την Νότια Αμερική μέχρι οι νεαροί αυτοί παίκτες να είναι έτοιμοι για να πάρουν άδεια εργασίας και να πάρουν μεταγραφή της Τσέλσι. Το πρωτάθλημα της Πορτογαλίας συνεισφέρει αρκετά και στο κομμάτι της άδειας, αφού σύμφωνα με τα κριτήρια της FA γι' αυτές, θεωρείται ένα πρωτάθλημα επιπέδου δύο και άρα οι παίκτες που αγωνίζονται εκεί παίρνουν δέκα βαθμούς, καθώς κι άλλους πέντε αν παίξουν τα μισά ή παραπάνω διαθέσιμα αγωνιστικά λεπτά της ομάδας του. Το σύνολο των 15 αυτών πόντων κλειδώνει την έγκριση μιας άδειας εργασίας για την Premier League. Στις επιλογές του Μπόελι μπορεί να είναι η Βιζέλα, που τα προηγούμενα χρόνια είχε υπάρξει ανεπίσημη ομάδα... δορυφόρος της Μπράγκα. Ανήκε σ' ένα κιζενικό όμιλο, οι οποίοι πωλούν τις ομάδες ο ένας μετά τον άλλον τον τελευταίο καιρό. Μία άλλη διαθέσιμη επιλογή είναι και η Κάσα Πία, την οποία έχει ο ιδιοκτήτης της Σπέτσια, Ρόμπερτ Πλάτεκ.

Παρόμοια κίνηση έχει κάνει κι ένας από τους ιδιοκτήτες της Κρίσταλ Πάλας, Ντέιβιντ Μπλάιτζερ, που έχει αγοράσει την πορτογαλική Εστορίλ.

Σ' αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τους κανόνες της UEFA, δύο ομάδες που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη δεν μπορούν να παίξουν στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση, κάτι που σημαίνει πως δεν θα είχε νόημα ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι να ασχοληθεί με τις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας ή και άλλων πρωταθλημάτων. Τώρα το πως καταφέρνουν να το κάνουν οι Λειψία και Σάλτσμπουργκ είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Μία άλλη επιλογή είναι το Βέλγιο, που επίσης στα κιτάπια της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είναι πρωτάθλημα επιπέδου δύο. Εκεί, υπάρχουν οι επιλογές της Σερκλ Μπριζ, της Κορτράικ και της Μαλίν. Η πρώτη ανήκει στον ιδιοκτήτη της Μονακό, Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, που, παρ' ότι είναι Ρώσος, δεν έχει υποστεί κυρώσεις εξαιτίας του πολέμου, αλλά θα ήταν ανοιχτός να συζητήσει την πώληση της ομάδας. Η δεύτερη ανήκει στον Βίνσεν Ταν, που έχει στην ιδιοκτησία του ακόμα τις Κάρντιφ, Σαράγιεβο και Λος Άντζελες FC, αλλά θέλει εδώ και χρόνια να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο. Η τρίτη έχει Βέλγους ιδιοκτήτες, που επίσης θέλουν να απεμπλακούν.

Οι ομάδες του Βελγίου και γενικότερα η λίγκα χρησιμοποιείται αρκετά για την ανάπτυξη ταλέντων. Πρόσφατα η Μάντσεστερ Σίτι αγόρασε και πρόσθσε στο CFG την Λομέν, που βρίσκεται στην δεύτερη κατηγορία ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Λέστερ έχει την Λέουβεν.

Μία ακόμη κατάλληλη χώρα θα μπορούσε να είναι και η Γαλλία, αλλά η πρώτη κατηγορία λόγω βαθμών για την άδεια εργασίας, όπου σαν επιλογές θα μπορούσες να είναι οι Ανζέ, Οσέρ, Λανς και και Λοριάν. Αντίστοιχα εκεί οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι έχουν την Τρουά ενώ εκείνοι της Μίλαν, την Τουλούζ.

Τέλος, μία ακόμη καλή επιλογή για την Ευρώπη είναι η Ολλανδία. Παλαιότερα η Τσέλσι είχε ανεπίσημες σχέσεις με την Φίτεσε στην οποία έστελνε δανεικούς. Πρόσφατα το CFG προσπάθησε να προθέσει την Μπρέντα στο μπουκέτο με την Μάντσεστερ Σίτι και τις υπόλοιπες ομάδες, όμως το deal δεν έγινε λόγω αντιδράσεων των οπαδών.

Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία δεν είναι τόσο προσιτά πρωταθλήματα για τέτοιες διαδικασίες για διαφορετικούς λόγους το καθένα ενώ σε μία δεύτερη ζώνη επιλογών βρίσκονται οι Ελλάδα, Πολωνία, Σερβία, Σουηδία και Τουρκία.

Η επιλογή της Βραζιλίας για την Τσέλσι και τον Τοντ Μπόελι

Μία καλή λύση για την αγορά ομάδα εκτός Ευρώπης θα μπορούσε να είναι και η Βραζιλία. Άλλωστε, η Ρεντ Μπουλ, το μοντέλο λειτουργίας της οποίας θαυμάζει τόσο πολύ ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της Τσέλσι, έχει κι αυτή επιλέξει να έχει ομάδα εκεί.

Άλλωστε τόσο ο συνιδιοκτήτης της Κρίσταλ Πάλας, Τζον Τέξτορ όσο και το City Football Group αναζητούν ευκαιρίες για την αγορά ομάδας εκεί δείχνοντας πως προκρίνουν κι εκείνοι με την σειρά τους την συγκεκριμένη χώρα.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα