Στα χνάρια του πατρός

Στα χνάρια του πατρός

Στα χνάρια του πατρός

bet365

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ θα βρεθεί στα γήπεδα της Premier League, με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, όπως είχε κάνει πριν από αρκετά χρόνια και ο πατέρας του, Άλφι. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ακόμη περιπτώσεις πατέρα-γιου, που αγωνίστηκαν στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Πίτερ Σμάιχελ – Κάσπερ Σμάιχελ

Ο μικρός Κάσπερ είχε κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις στα αγγλικά γήπεδα, όταν ο πατέρας του κατακτούσε το ένα τρόπαιο πίσω από το άλλο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη δεκαετία του ‘90 και τον έπαιρνε μαζί στους πανηγυρισμούς. Ο Πίτερ Σμάιχελ θεωρείται μέχρι και σήμερα ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην ιστορία της Premier League, με το γιο του να βαδίζει στα χνάρια του και να θεωρείται τα τελευταία χρόνια ένας από τους καλύτερους γκολκίπερ των αγγλικών γηπέδων. Μία ακόμη ιδιαιτερότητα των δύο Σμάιχελ είναι πως αμφότεροι έχουν κατακτήσει τον τίτλο της Premier League. Ο πατέρας πέντε φορές με τη Γιουνάιτεντ, ο γιος μία φορά με τη Λέστερ. Και φυσικά, ο Κάσπερ έχει διαδεχθεί τον Πίτερ στην εστία της εθνικής Δανίας.

sch

Πολ Ινς – Τομ Ινς

«Είμαι εντελώς διαφορετικός από τον πατέρα μου και είμαι χαρούμενος που είμαι απλά ο Τομ», είχε δηλώσει με απόλυτη ειλικρίνεια κάποια στιγμή ο Ινς ο νεότερος. Πράγματι, ο Τομ Ινς δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να κάνει τη σπουδαία καριέρα του πατέρα του. Ο Πολ Ινς ήταν ακρογωνιαίος λίθος στη μεσαία γραμμή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την εποχή που οι «κόκκινοι διάβολοι» ξεκίνησαν να σαρώνουν τους τίτλους στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Αγωνίστηκε, επίσης, στη Λίβερπουλ, ομάδα από την οποία ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο ο γιος του. Ο Τομ Ινς δε μέτρησε ούτε μία συμμετοχή στην Premier League με τους «κόκκινους», κάτι που όμως κατάφερε με μικρότερες ομάδες. Στα «μεγάλα σαλόνια» αγωνίστηκε με την Κρίσταλ Πάλας, τη Χαλ και τη Χάντερσφιλντ. Πατέρας και γιος έχουν συνυπάρξει στην ίδια ομάδα (Μπλάκμπουλ, Ρέντιγνκ) ως προπονητής και παίκτης, αντίστοιχα.

inc

Φρανκ Λάμπαρντ Sr. - Φρανκ Λάμπαρντ Jr.

Πρόκειται για την κυριολεξία της έκφρασης «ο γιος βάδισε στα χνάρια του πατέρα». Κι αυτό γιατί ο Φρανκ Λάμπαρντ ο πρεσβύτερος έδωσε το δικό του όνομα στο γιο του. Ο Λάμπαρντ ο νεότερος έκανε σπουδαία καριέρα στην Τσέλσι και την εθνική Αγγλίας, έχοντας στην κατοχή του δεκάδες τίτλους και ατομικές διακρίσεις. Τα πρώτα βήματα του «Φράνκι», μέχρι το μεγάλο άλμα στην Τσέλσι, είχαν γίνει στη Γουέστ Χαμ, την ομάδα που αγωνίστηκε σχεδόν σε όλη του την καριέρα ο πατέρας του. Για 18 ολόκληρα χρόνια (1967-1985), ο “Frank Senior” αποτέλεσε πιστό στρατιώτη των «σφυριών», παραδίδοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στο γιο του.

lam

Στιβ Μπρους – Άλεξ Μπρους

Ο σπουδαίος Άγγλος αμυντικός συνέβαλλε τα μέγιστα στη δημιουργία της δυναστείας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη δεκαετία του ’90. Κατέκτησε τρεις φορές την Premier League, με το γιο του, Άλεξ, να βαδίζει στα δικά του χνάρια. Ο Μπρους ο νεότερος έγινε και αυτός κεντρικός αμυντικός, χωρίς όμως να κάνει τη μεγάλη καριέρα του πατέρα του. Σε αντίστοιχο υψηλό επίπεδο δε βρέθηκε ποτέ και οι κακές γλώσσες λένε, πως όσα κατέφερε, έγιναν με την εύνοια του πατέρα του. Κι αυτό γιατί οι μοναδικές παρουσίες του σε ομάδες της Premier League έγιναν με προπονητή τον Στιβ Μπρους. Αρχικά στην Μπέρμιγχαμ και στη συνέχεια στη Χαλ. Μάλιστα, όταν ο Μπρους ο πρεσβύτερος αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της Χαλ, λίγους μήνες αργότερα είδε την πόρτα της εξόδου και ο γιος του.

bru

Ίαν Ράιτ – Σον Ράιτ Φίλιπς - Μπράντλεϊ Ράιτ Φίλιπς

Πρόκειται για την πιο ιδιαίτερη περίπτωση από όλες, καθώς στα βήματα του πατέρα, Ίαν Ράιτ, δε βάδισε μόνο ένας γιος, αλλά δύο. Η μεγάλη δόξα του αγγλικού ποδοσφαίρου, που έκανε σπουδαία καριέρα στην Άρσεναλ τη δεκαετία του ’90 (δεύτερος σκόρερ στην ιστορία των «κανονιέρηδων» με 185 γκολ) έγινε πατέρας μόλις στα 18 του χρόνια και είδε τα δύο πρώτα του παιδιά να βαδίζουν στα χνάρια του. Ο πρωτότοκος Σον Ράιτ Φίλιπς έκανε κι αυτός σπουδαία πράγματα στην Premier League, αγωνιζόμενος σε Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι και ΚΠΡ. Από τους «πολίτες» ξεκίνησε την καριέρα του και ο Μπράντλεϊ Ράιτ Φίλιπς, ωστόσο στη συνέχεια αγωνίστηκε σε μικρότερες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

wri

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα