Ο Ζοσέ Μουρίνιο και οι... βασιλιάδες των αποζημιώσεων!

Νίκος Κικίδης
Ο Ζοσέ Μουρίνιο και οι... βασιλιάδες των αποζημιώσεων!

bet365

Από τον Κόντε στον Μουρίνιο και από τον Ποτσετίνο στον Νούνο. Το Gazzetta παρουσιάζει τις δέκα μεγαλύτερες αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί σε προπονητές, με την Τσέλσι του Αμπράμοβιτς να... καταδυναστεύει τη λίστα!

Ανέκαθεν ο ρόλος του προπονητή ήταν ο πιο απαιτητικός. Άλλοτε αρχιτέκτονας και άλλοτε... αποδιοπομπαίος τράγος, ο τεχνικός ενός (κορυφαίου και μη) συλλόγου έχει την ευχή και κατάρα να αποτελεί πάντα και παντού τον πρωταγωνιστή. Σε κάθε νίκη, μα... κυρίως σε κάθε ήττα.

Η άμμος στην κλεψύδρα για εκείνον που κάθεται στην άκρη του πάγκου θα είναι πάντα λιγότερη σε σχέση με τους ποδοσφαιριστές και τα στενά χρονικά περιθώρια προτού επέλθει η απόλυση αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Μια απόλυση ωστόσο πολλές φορές συνοδεύεται και από μια εξίσου γερή αποζημίωση. Και η Premier League αδιαμφισβήτητα το επιβεβαιώνει. Με την Τσέλσι να ηγείται και τις υπόλοιπες να ακολουθούν, το Gazzetta παρουσιάζει τις δέκα μεγαλύτερες αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί από ομάδες σε προπονητές, οι οποίοι έλαβαν νωρίτερα απ΄ότι περίμεναν το μήνυμα της... αποχώρησης.

Αντόνιο Κόντε, Τσέλσι (2018) - 30,8 εκατ. ευρώ

Αντόνιο Κόντε, Τσέλσι (2018) - 30,8 εκατ. ευρώ

Ζοσέ Μουρίνιο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2018) - 22,5 εκατ. ευρώ

Ζοσέ Μουρίνιο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2018) - 22,5 εκατ. ευρώ

Ζοσέ Μουρίνιο, Τσέλσι (2007) - 21,3 εκατ. ευρώ

Ζοσέ Μουρίνιο, Τσέλσι (2007) - 21,3 εκατ. ευρώ

Λοράν Μπλαν, Παρί Σεν Ζερμέν (2016) - 20 εκατ. ευρώ

Λοράν Μπλαν, Παρί Σεν Ζερμέν (2016) - 20 εκατ. ευρώ

Νούνο Εσπίριτο Σάντο, Τότεναμ (2021) - 16,6 εκατ. ευρώ

Νούνο Εσπίριτο Σάντο, Τότεναμ (2021) - 16,6 εκατ. ευρώ

Λουίς Φελίπε Σκολάρι, Τσέλσι (2009) - 16,1 εκατ. ευρώ

Λουίς Φελίπε Σκολάρι, Τσέλσι (2009) - 16,1 εκατ. ευρώ

Φάμπιο Καπέλο, Εθνική Ρωσίας (2015) - 15,4 εκατ. ευρώ

Φάμπιο Καπέλο, Εθνική Ρωσίας (2015) - 15,4 εκατ. ευρώ

Μαουρίσιο Ποτσετίνο, Τότεναμ (2019) - 14, 8 εκατ. ευρώ

Μαουρίσιο Ποτσετίνο, Τότεναμ (2019) - 14, 8 εκατ. ευρώ

Αντρέ Βίλας Μπόας, Τσέλσι (2012) - 14,2 εκατ. ευρώ

Αντρέ Βίλας Μπόας, Τσέλσι (2012) - 14,2 εκατ. ευρώ

Ρομπέρτο Ντι Ματέο, Τσέλσι (2012) - 11,8 εκατ. ευρώ

Ρομπέρτο Ντι Ματέο, Τσέλσι (2012) - 11,8 εκατ. ευρώ

Μπορεί στην πρώτη του περίοδο στο τιμόνι της Τσέλσι να κατέκτησε την Premier League και το FA Cup, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Έπειτα από μια δεύτερη σεζόν γεμάτη δυσκολίες, ο Κόντε έβγαλε τους Μπλε στην πέμπτη θέση και εκτός Champions League, με τους ιθύνοντες να του δείχνουν την πόρτα της εξόδου το καλοκαίρι του 2018. Μια απόλυση που έκανε τον Ιταλό κατά 30,8 εκατομμύρια ευρώ πλουσιότερο...

Αν το τρόπαιο της Premier League δεν μπορούσε να σώσει τον Κόντε, τότε δεδομένα το Europa δεν θα μπορούσε να σώσει τον Μουρίνιο. Παρά την κατάκτηση μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης το 2017, ο Πορτογάλος απολύθηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα μισά της επόμενης σεζόν λόγω της κάκιστης πορείας στο πρωτάθλημα, με την αποζημίωσή του να αγγίζει τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόλυση από την Γιουνάιτεντ δεν αποτελούσε κάτι πρωτόγνωρο για τον πολύπειρο Πορτογάλο coach. Μια δεκαετία πριν άλλωστε είχε πάρει μια γερή γεύση για το τι εστί αποζημίωση όταν βρισκόταν ακόμα στον πάγκο της Τσέλσι. Παρά τις back to back κατακτήσεις της Premier League, ο Μουρίνιο είδε την πόρτα της εξόδου το φθινόπωρο του 2007, βάζοντας παράλληλα στην τσέπη 21,3 εκατομμύρια ευρώ!

Η ηλεκτρική καρέκλα της Παρί Σεν Ζερμέν δεν έκανε εξαίρεση για τον θρύλο του γαλλικού ποδοσφαίρου, Λοράν Μπλαν. Το 2016 οι Παριζιάνοι ανακοίνωσαν το τέλος της συνεργασίας τους, με τον Ουνάι Έμερι να τον διαδέχεται στον πάγκο της ομάδας. Ο ίδιος πάντως εισέπραξε μια διόλου ευκαταφρόνητη αποζημίωση της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Από το ασφαλές περιβάλλον της Γουλβς, στο Λονδίνο και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στην Τότεναμ. Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο επιχείρησε το επόμενο βήμα στην καριέρα του και το καλοκαίρι του 2021 συμφώνησε με τους Spurs για την έναρξη της συνεργασίας τους. Μια συνεργασία ωστόσο που αποδείχθηκε βραχύβια, αφού μέσα σε μερικούς μήνες μάζεψε τις βαλίτσες του και μαζί μια αποζημίωση της τάξεως των 16,6 εκατ. ευρώ, αποχωρώντας από τον πάγκο της ομάδας.

Το καλοκαίρι του 2008 οι απαιτήσεις για τον πάγκο της Τσέλσι ήταν υψηλές. Η παρουσία της στο τελικό του Champions League της προηγούμενης περιόδου είχε ανεβάσει τον πήχη για τους υποψήφιους διαδόχους του Γκρααντ, με τους Μπλε τελικά να καταλήγουν στο όνομα του Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Μια επιλογή ωστόσο που δεν τους δικαίωσε, αφού τα αρνητικά αποτελέσματα ώθησαν τον Βραζιλιάνο στην πόρτα της εξόδου μόλις επτά μήνες αργότερα.

Το όνομα από μόνο του πρόδιδε πως σε περίπτωση απόλυσης, η αποζημίωση θα ήταν υψηλή. Έτσι κι έγινε, με την Ομοσπονδία της Ρωσίας να απομακρύνει τον χειμώνα του 2015 τον Φάμπιο Καπέλο από την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας λόγω της κάκιστης παρουσίας στο Μουντιάλ του 2014, αλλά και των αρνητικών αποτελεσμάτων στα προκριματικά του Euro 2016. Το ποσό που έλαβε ο Ιταλός πάντως από το... λογιστήριο ξεπέρασε τα 15 εκατομμύρια ευρώ!

Η παρουσία στον τελικό του Champions League την προηγούμενη σεζόν δεν στάθηκε αρκετή για να σώσει τον Ποτσετίνο από την απόλυση. Έχοντας την Τότεναμ στην 14η θέση της βαθμολογίας στη νέα περίοδο, η διοίκηση αποφάσισε να δώσει τέλος εποχής, με τον Αργεντινό να αποχωρεί με γερή αποζημίωση από το κλαμπ

Οι φίλοι της Τσέλσι τον υποδέχθηκαν ως... μετενσάρκωση του Μουρίνιο όταν έφτασε στο κλαμπ το 2012. Τα αποτελέσματα άλλωστε με την Πόρτο επέτρεπαν έναν τέτοιο συνειρμό, όμως η οπαδική τάξη πολύ σύντομα θα συνειδητοποιούσε πως οι συγκρίσεις δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Έπειτα από μόλις οκτώ μήνες παρουσίας στον Λονδρέζικο πάγκο, ο Πορτογάλος φέρελπις (τότε) προπονητής διώχθηκε με τις... κλωτσιές, αλλά και με 14,2 εκατ. ευρώ στο χέρι!

Ο άνθρωπος που κλήθηκε να διαδεχτεί τον Βίλας Μπόας στην τεχνική ηγεσία άκουγε στο όνομα Ρομπέρτο Ντι Ματέο. Ο Ιταλός ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού το 2012, όμως από το... πουθενά κατάφερε να χαρίσει στην Τσέλσι το πρώτο της Champions League στο τέλος της σεζόν. Το βαρύτιμο τρόπαιο ωστόσο δεν άλλαξε το - πιθανότατα προδιαγεγραμμένο - μέλλον του, αφού στο ξεκίνημα της σεζόν 2012-2013 αντίκρισε την πόρτα της εξόδου.