Άρσεναλ-Γιουνάιτεντ: Όταν ήταν ντέρμπι κορυφής

Άρσεναλ-Γιουνάιτεντ: Όταν ήταν ντέρμπι κορυφής

Άρσεναλ-Γιουνάιτεντ: Όταν ήταν ντέρμπι κορυφής

bet365

Οι δύο «κοιμώμενοι γίγαντες» του αγγλικού ποδοσφαίρου διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Λονδίνο και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε επικά ντέρμπι από τα προηγούμενα χρόνια, που οι δύο τους διεκδικούσαν τον τίτλο της Premier League.

Το έναυσμα για ανατροπή

Την απόλυτη «αυτοκτονία» πραγματοποίησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 1997-98. Στο τέλος του πρώτου γύρου βρισκόταν στο +10 από την Άρσεναλ και τίποτα δεν έδειχνε ικανό να της στερήσει τον πέμπτο τίτλο σε έξι χρόνια. Κάτι οι τραυματισμοί, κάτι η χαλάρωση που επήλθε και η ομάδα του Φέργκιουσον έπαθε ολικό μπλακ άουτ. Άρχισε να χάνει βαθμούς, την ώρα που η Άρσεναλ πραγματοποιούσε ένα αήττητο σερί. Πριν το μεταξύ τους παιχνίδι, για την 30η αγωνιστική, η Γιουνάιτεντ είχε μεν εννέα βαθμούς διαφορά από την αντίπαλό της, αλλά ταυτόχρονα και τρία παιχνίδια περισσότερα. Το ντέρμπι απέκτησε χαρακτήρα τελικού, με την Άρσεναλ να επικρατεί με 1-0 στο Ολντ Τράφορντ, χάρις σε ένα τέρμα του Όφερμαρς. Κάπως έτσι ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση των «κανονιέρηδων», οι οποίοι στη συνέχεια εκμεταλλεύθηκαν τα χρωστούμενα παιχνίδια τους και στο τέλος της σεζόν κατέκτησαν τον τίτλο.

Στέψη στο Ολντ Τράφορντ

Κάθε τίτλος έχει τη δική γλύκα, όμως όταν αυτός έρχεται μέσα στην έδρα του μεγάλου αντιπάλου, τότε αυτή η γλύκα πολλαπλασιάζεται. Για μία ακόμη φορά, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ ήταν οι διεκδικήτριες της Premier League (μαζί με τη Λίβερπουλ αυτή τη φορά) και το μεταξύ τους παιχνίδι για την 35η αγωνιστική ήταν κομβικό. Οι «κόκκινοι διάβολοι» ήταν στο -5 από την ομάδα του Βενγκέρ και ήθελαν μόνο νίκη για να μπουν γερά στο κόλπο τις εναπομείνασες αγωνιστικές. Ωστόσο, οι «κανονιέρηδες» κατάφεραν να αλώσουν το Ολντ Τράφορντ με 1-0, χάρις σε ένα τέρμα του Βιλτόρ και ουσιαστικά να στεφθούν πρωταθλητές για τη σεζόν 2001-02.

Η «μάχη του Ολντ Τράφορντ»

Πως μπορεί να μείνει στην ιστορία ένα ντέρμπι που δεν έκρινε τίποτα (μόλις στην έκτη αγωνιστική της σεζόν 2003-04), είχε κάκιστο θέαμα στον αγωνιστικό χώρο και κανένα γκολ; Αν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων μπερδέψουν την ιδιότητα τους με αυτή του πυγμάχου. Όλα ξεκίνησαν από μία φάση που ο Βιεϊρά έκανε απόπειρα να χτυπήσει τον Φαν Νιστελρόι και δέχθηκε κόκκινη κάρτα. Οι παίκτες της Άρσεναλ θεώρησαν πως ο Ολλανδός έκανε θέατρο, ώστε να τιμωρηθεί ο συμπαίκτης τους, βάζοντάς τον στο στόχαστρο. Ώσπου, λίγο αργότερα, ο Φαν Νιστελρόι αστόχησε σε πέναλτι, με τους «κανονιέρηδες» να περιμένουν το σφύριγμα της λήξης για να ξεσπάσουν πάνω του. Με τον Κίον να πηδά κατά πάνω του, τον Λαουρέν να το σπρώχνει και 3-4 ακόμα να του κάνουν φραστική επίθεση, ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε ροντέο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο η Άρσεναλ (175 χιλιάδες λίρες) και να πέσουν βαριές «καμπάνες» στους ποδοσφαιριστές της, που ενεπλάκησαν στα επεισόδια.

Η «μάχη του μπουφέ»

Ένα σερί 49 αγώνων χωρίς ήττα έτρεχαν στην Premier League οι «κανονιέρηδες», οι οποίοι την προηγούμενη σεζόν (2003-04) ήταν “invincibles”, κατακτώντας τον τίτλο αήττητοι. Στο 50ο ματς η ομάδα του Βενγκέρ έκανε... στάση στο Ολντ Τράφορντ, στο ντέρμπι για τη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Στις 24 Οκτωβρίου 2004, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε της Άρσεναλ με 2-0 (Φαν Νιστελρόι, Ρούνεϊ), όμως η αναμέτρηση δεν έμεινε στην ιστορία επειδή οι «κόκκινοι διάβολοι» έσπασαν το αήττητο των αντιπάλων τους. Το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα σκληρό στον αγωνιστικό χώρο και η ένταση μεταφέρθηκε στη φισούνα μετά τη λήξη του. Ο Αρσέν Βενγκέρ επιτέθηκε στον Ρουντ Φαν Νιστελρόι, με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να σπεύδει να υπερασπιστεί τον ποδοσφαιριστή του και τη σύρραξη να γενικεύεται. Μέσα στο γενικό χαμό εκτοξεύθηκε ένα κομμάτι πίτσα – όπως λένε οι παρόντες από τον Φάμπρεγας – γι’ αυτό και το συγκεκριμένο ντέρμπι ονομάστηκε η «μάχη του μπουφέ» ή αλλιώς “Pizzagate”.

Η νίκη του αιώνα

115 χρόνια είχε να δεχθεί οκτώ τέρματα σε έναν αγώνα η Άρσεναλ. Από το 19ο αιώνα και το 1896, οι «κανονιέρηδες» είδαν ξανά την εστία τους να παραβιάζεται οκτώ φορές το 2011 στο Ολντ Τράφορντ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε με το εκκωφαντικό 8-2, στο παιχνίδι για την 3η αγωνιστική της Premier League, τη σεζόν 2011-12. Πρωταγωνιστής στο πάρτι των «μπέμπηδων» ήταν ο Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος έκανε χατ-τρικ, ενώ δύο τέρματα πέτυχε ο Γιανγκ και από ένα οι Γουέλμπεκ, Νάνι και Παρκ. Γουόλκοτ και Φαν Πέρσι βρήκαν δίχτυα για τους φιλοξενούμενους, όμως δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το «βατερλό» των Λονδρέζων. Προφανώς και αυτή η νίκη είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ σε ντέρμπι Γιουνάιτεντ-Άρσεναλ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα