Από τη “Masia”, στην Αγγλία και πάλι πίσω

Από τη “Masia”, στην Αγγλία και πάλι πίσω

Από τη “Masia”, στην Αγγλία και πάλι πίσω

bet365

Ο Ανταμά Τραορέ, γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, θα φορέσει ξανά τη φανέλα των «μπλαουγκράνα», μετά το πέρασμά του από την Premier League. Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται ποιοι άλλοι ποδοσφαιριστές έκαναν το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Αγγλία-Βαρκελώνη.

Σεσκ Φάμπρεγας: Η Μπαρτσελόνα κυλούσε στο αίμα του, αφού ο παππούς του τον πήγε στο Καμπ Νου, όταν ήταν μόλις εννέα μηνών. Στην ηλικία των δέκα ετών πέρασε το κατώφλι των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα και έμαθε τα μυστικά της μπάλας μαζί με τον Μέσι και τον Πικέ. Στα 16 του αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του μακριά από τη Βαρκελώνη, καθώς πίστευε ότι δε θα είχε πολλές ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Μετακόμισε στο Λονδίνο, για λογαριασμό της Άρσεναλ, στην οποία πολύ γρήγορα έγινε πρώτο βιολί στη μεσαία γραμμή. Μετά από οκτώ χρόνια ηγετικής παρουσίας στους «κανονιέρηδες», το 2011 ο Φάμπρεγας επέστρεψε στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα, προκειμένου να αγωνιστεί πλάι στους παλιούς του συμπαίκτες στη “Masia”. Ούτε τότε κατάφερε να γίνει βασικός, αφού στη μεσαία γραμμή δέσποζαν οι Τσάβι-Ινιέστα-Μπουσκέτς, με τον Ισπανό χαφ να αποχωρεί το 2014, ξανά με προορισμό την Αγγλία.

fab

Ζεράρ Πικέ: Ως αμυντικός μέσος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, όμως πριν καν υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο, αποφάσισε να αποχωρήσει από τους «μπλαουγκράνα». Μόλις 17 ετών ήταν όταν αποφάσισε να αναζητήσει την ποδοσφαιρική του τύχη στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ για να τον αποκτήσει. Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ήταν στο Ολντ Τράφορντ, χωρίς όμως να πάρει πολλές ευκαιρίες. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν πίστεψε ιδιαίτερα στις ικανότητές του και το 2008, λίγο μετά την κατάκτηση του Champions League με τους «μπέμπηδες», έδωσε τη συγκατάθεσή του για να αποχωρήσει. Έναντι μόλις πέντε εκατομμυρίων ευρώ, η Μπαρτσελόνα τον πήρε πάλι πίσω στο Καμπ Νου και για 15 χρόνια είχε ένα «βράχο» στα μετόπισθεν. Μέχρι και σήμερα, ο Ζεράρ Πικέ αποτελεί τον ηγέτη στην άμυνα των Καταλανών, με τον ίδιο να έχει κατακτήσει ό,τι τρόπαιο υπάρχει με τους «μπλαουγκράνα» και να είναι μέλος όλων των σπουδαίων ομάδων των προηγούμενων ετών.

piq

Έρικ Γκαρσία: Σε ηλικία μόλις επτά ετών πέρασε το κατώφλι της “Masia” και έμεινε για σχεδόν μία δεκαετία. Η παρουσία του Πεπ Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι ήταν ένας από τους βασικούς λόγους, που ο Ισπανός αμυντικός αποφάσισε στα 17 να μετακομίσει στην Αγγλία, για να αγωνιστεί στη δεύτερη ομάδα των «πολιτών». Γρήγορα ανέβηκε στην πρώτη ομάδα και σταδιακά άρχισε να παίρνει ευκαιρίες από τον προπονητή του. Ωστόσο, η επιθυμία του ήταν να επιστρέψει στη Βαρκελώνη και να φορέσει τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας. Αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με τη Σίτι και το περασμένο καλοκαίρι έγινε ξανά κάτοικος Καμπ Νου, ελπίζοντας πως θα συμβάλλει στην αγωνιστική ανάσταση της ομάδας, υπό τις οδηγίες του Τσάβι.

gar

Ζεράρ Ντεουλοφέου: Μόλις εννέα ετών ήταν όταν πήγε να παίξει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Αφού πέρασε από όλα τα κλιμάκια, το 2011, στα 17 του, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Μπορεί να υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τους «μπλαουγκράνα», όμως γρήγορα παραχωρήθηκε στην Έβερτον. Στην αρχή με τη μορφή δανεισμού και στη συνέχεια με κανονική μεταγραφή. Μία ρήτρα που υπήρχε στη συμφωνία των δύο ομάδων, έδωσε την ευκαιρία στην Μπαρτσελόνα να τον κάνει πάλι δικό της, το καλοκαίρι του 2017. Ο Ισπανός εξτρέμ επέστρεψε με μεγάλες φιλοδοξίες στο Καμπ Νου, όμως γρήγορα οι ελπίδες του εξανεμίστηκαν. Μέσα σε ένα εξάμηνο παραχωρήθηκε εκ νέου δανεικός, με προορισμό ξανά την Premier League. Ακολούθησε κανονική μεταγραφή στη Γουότφορντ και πλέον αγωνίζεται στην Ουντινέζε.

deu

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα