Γιατί άρχισες, Αρσεναλ ξανά να θυμίζεις…

Γιατί άρχισες, Αρσεναλ ξανά να θυμίζεις…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Γιατί άρχισες, Αρσεναλ ξανά να θυμίζεις…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τα δύο χρόνια Αρτέτα και την βελτίωση των «Κανονιέρηδων» τις τελευταίες εβδομάδες που τους βάζουν ξανά στο κόλπο της τετράδας…

Η Αρσεναλ τα τελευταία χρόνια ήταν κοντά στο να συνηθίσει την απουσία της από το Τσάμπιονς Λιγκ και μαζί την αδυναμία ακόμη και της διεκδίκησης της τέταρτης θέσης της βαθμολογίας. Φέτος είναι η 5η διαδοχική σεζόν που δεν παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και η πρώτη τον 21ο αιώνα που δεν παίζει καν Ευρώπη, αφού τις δύο τελευταίες σεζόν τερμάτισε στην 8η θέση της βαθμολογίας.

Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να κρίνουμε λοιπόν την εφετινή Αρσεναλ και όχι με τα δεδομένα της ομάδας του παρελθόντος που έπαιζε καταπληκτικό ποδόσφαιρο και που διεκδικούσε τα πρωταθλήματα, ούσα επί 20 συναπτά έτη στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας.

Η φετινή Αρσεναλ λοιπόν αρχίζει να θυμίζει, όσο κυλάει ο χρόνος και οι αγωνιστικές, μία κανονική εκδοχή της Αρσεναλ. Όχι μόνο λόγω της αποτελεσματικότητάς της, αλλά και του ποδοσφαίρου που παίζει. Τα πιτσιρίκια του Μικέλ Αρτέτα, ο οποίος παρεμπιπτόντως αυτές τις ημέρες συμπληρώνει δύο χρόνια στον πάγκο της Αρσεναλ και αρχίζει να δείχνει μέρος της δουλειάς του, κάνουν εξαιρετικές εμφανίσεις και φαίνεται ότι έχουν πλέον βάλει το club στο σωστό δρόμο.

Η Αρσεναλ πλέον σκοράρει, δημιουργεί, παίρνει αποτελέσματα και μακριά από την έδρα της. Το 5-0 της boxing day κόντρα στη Νόριτς, ήταν απλά η συνέχεια του 4-1 στο «Ελαντ Ρόουντ» κόντρα στη Λιντς. Η Αρσεναλ που κέρδιζε εκτός έδρας μόνο με αίτηση να μοιράζει τεσσάρες και πεντάρες. Μία Αρσεναλ που βελτιώνει όλες τις στατιστικές επιδόσεις της. Στα τέσσερα τελευταία ματς έχει βάλει 14 γκολ, ενώ στα πρώτα 15 του πρωταθλήματος είχε πετύχει μόλις 18 γκολ.

Η Αρσεναλ δημιουργεί πλέον εκτός από το να σκοράρει, ενώ έχει ως μεγάλο προσόν της ότι δουλεύει όλες τις λεπτομέρειες του κάθε ματς. Η Αρσεναλ δεν έχει δεχθεί γκολ από κόρνερ στο πρωτάθλημα, (μόνο αυτή και η Γουλβς), αντίθετα έχει ήδη πετύχει επτά από εκτελέσεις κόρνερ (μόνο η Λίβερπουλ περισσότερα). Η Αρσεναλ πλέον έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία της στα 11 από τα τελευταία 19 ματς που έχει δώσει, κυρίως η Αρσεναλ δείχνει να βελτιώνει την εικόνα της θεαματικά από ματς σε ματς και να εξελίσσει τα ταλέντα της. Πάνω από τα μισά γκολ των «Κανονιέρηδων» στο εφετινό πρωτάθλημα τα έχουν πετύχει παιδιά που δεν έχουν κλείσει καν τα 22 χρόνια τους, όπως ο Σακά, ο Μαρτινέλι, ο Σμιθ Ρόου.

Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας του Αρτέτα είναι μακράν του δεύτερου, ο μικρότερος στην Πρέμιερ Λιγκ και η βασική ενδεκάδα της αποτελείται στη συντριπτική πλειοψηφία της από παίκτες που είναι κάτω των 24 ετών, ξεκάθαρο δείγμα για το μέλλον που έχει αυτή η ομάδα. Με εξαίρεση τον Τζάκα, τον Τόμας Πάρτει και τον Λακαζέτ δεν θα βρεις ούτε παίκτη που να έχει κλείσει τα 25 χρόνια του βασικό στην Αρσεναλ, όλοι είναι μικρότεροι…

Βεβαίως είναι και μία εντελώς νέα ομάδα. Ο τερματοφύλακας και οι δύο από τους τέσσερις της άμυνας και ο μεσοεπιθετικός Μάρτιν Εντεγκάαρντ είναι φετινές μεταγραφές. Οι υπόλοιποι με εξαίρεση τον Τζάκα και τον Λακαζέτ είτε είναι από τις ακαδημίες της ομάδας (μικρά παιδιά), είτε μεταγραφές των τελευταίων δύο ετών.

Ασφαλώς και της λείπουν ακόμη κομμάτια στο παζλ. Ενας σέντερ φορ υψηλού επιπέδου είναι το βασικότερο έλλειμμα. Από τη στιγμή που με τον Ομπαμεγιάνγκ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η ομάδα δεν βρίσκει άκρη και ο Λακαζέτ δεν είναι για βασικός σε αυτό το επίπεδο, όπου οι ανταγωνιστές έχουν Κέιν για παράδειγμα, η Αρσεναλ έχει ένα εμφανές έλλειμμα ποιότητας στη θέση του φορ.

Όπως και στην θέση των κεντρικών χαφ χρειάζεται μάλλον επιπλέον ενίσχυση, ενώ και οι επιλογές που έχει στον πάγκο υστερούν εμφανώς σε ποιότητα σε σχέση με τους βασικούς ποδοσφαιριστές. Αλλά αυτό είναι κάτι που διορθώνεται με τον χρόνο, αυτό που καίει την Αρσεναλ για φέτος είναι επιτέλους να βάλει τις βάσεις δημιουργίας μίας καλής ομάδας και φυσικά η επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η τέταρτη θέση στην οποία βρίσκεται τώρα θα είναι μία υπέρβαση για αυτό το ρόστερ την φετινή σεζόν και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους οπαδούς της και όχι ως αυτοσκοπός. Ο τερματισμός στην πρώτη εξάδα, από την οποία έχει λείψει δύο συνεχόμενες χρονιές είναι ο πραγματικός στόχος και φυσικά η δημιουργία μίας νέας ομάδας ικανή να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

Αλλωστε και η τέταρτη θέση στην οποία έχει ανέβει τις τελευταίες αγωνιστικές είναι λίγο πλασματική, αφού αν η Τότεναμ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίες ακολουθούν πάρουν τη νίκη στα λιγότερα ματς που έχουν, θα προσπεράσουν τους «Κανονιέρηδες». Η βελτίωση της Αρσεναλ είναι εκεί, η δουλειά του Αρτέτα πλέον φαίνεται και η Αρσεναλ δείχνει ικανή να επιστρέψει σύντομα στα γνώριμα στάνταρ της, αυτό είναι το ενθαρρυντικό και όχι το αν θα βγει τέταρτη στη βαθμολογία φέτος. Αλλωστε, είπαμε μιλάμε για την ομάδα που έχει να παίξει πέντε χρόνια Τσάμπιονς Λιγκ και τις δύο τελευταίες χρονιές τερμάτισε στην όγδοη θέση…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.