Κριστιάνο Ρονάλντο vs Λίβερπουλ: Το πρώτο αίμα, η στέψη και ο Κόκκινος φόβος...

Νίκος Κικίδης
Κριστιάνο Ρονάλντο vs Λίβερπουλ: Το πρώτο αίμα, η στέψη και ο Κόκκινος φόβος...

bet365

Μάχες βαμμένες στο... Κόκκινο. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανταμώνει ξανά με τη Λίβερπουλ στην επιστροφή του στα πάτρια εδάφη και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ένα παραπάνω λόγο να χαμογελά.

Η επιστροφή του άσωτου υιού σήμανε ντελίριο ενθουσιασμού στις τάξεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ένα δικό τους παιδί, το γέννημα θρέμμα του συλλόγου, ο απόλυτος σταρ που γαλουχήθηκε με τις αξίες των Κόκκινων Διάβολων επέστρεφε σπίτι του έπειτα από 12 χρόνια. Αυτή η συμβολική ανατροπή μάλιστα της τελευταίας στιγμής στα σχέδια της μισητής συμπολίτισσας έκανε την μεταγραφή του ακόμα μια ενθουσιώδη.

Η μοίρα του Κριστιάνο Ρονάλντο άλλωστε θα μπορούσε να του επιτρέψει φορέσει τα γαλάζια της Μάντσεστερ Σίτι. Αντίθετα ο Πορτογάλος πήρε το καλοκαίρι το αεροπλάνο για Μάντσεστερ προκειμένου να επιστρέψει στο «Όλντ Τράφορντ», στον τόπο που έφτιαξε το όνομά του, που κατέκτησε το πρώτο του Champions League, την πρώτη του Χρυσή Μπάλα.

Η συμφωνία με την Γιουβέντους δεν καθυστέρησε και η παρουσίασή του ήταν πλέον προ των πυλών. Η επιστροφή του ασώτου υιού είχε πάρει επιτέλους σάρκα και οστά σαν μια ζωγραφική πορεία του Ρέμπραντ. Πολλοί όμως δεν ενθουσιάστηκαν με το ιστoρικό deal της Γιουνάιτεντ, ειδικά στην Premier League. Εξάλλου ο Κριστιάνο κατά την πρώτη πενταετή του θητεία στο Μάντσεστερ είχε προλάβει να αναπτύξει μεγάλες αντιπαλότητες, να πληγώσει ορκισμένους εχθρούς του συλλόγου. Και ειδικά απέναντι στη Λίβερπουλ ο Πορτογάλος συγκρατεί κυρίως θετικές αναμνήσεις...

Κάτι περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα ο 36χρονος ετοιμάζεται να ζήσει ξανά τη μητέρα όλων των μαχών στην Αγγλία. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ διασταυρώνουν τα ξίφη τους το απόγευμα της Κυριακής (24/10, 18:30) όμως αυτή τη φορά η σύγκρουση έχει αύρα... 2000s με τον Ρονάλντο να έχει ανακτήσει τον ρόλο του ηγέτη και να καθοδηγεί τους Κόκκινους Διάβολους απέναντι στους Reds του Γιού​​​​​​ργκεν Κλοπ. Και η αλήθεια είναι πως το παρελθόν... κλείνει το μάτι στον Ρονάλντο και στους Κόκκινους Διάβολους.

Το «πρώτο αίμα» και το θετικό ρεκόρ

Η πρώτη παρουσία του Κριστιάνο σε ντέρμπι απέναντι στην Λίβερπουλ σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2004, με τον Πορτογάλο να περνάει ως αλλαγή και να αγωνίζεται για 19΄ δίχως όμως να καταφέρνει να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Οι Κόκκινοι πήραν τη νίκη μέσα στο «Όλντ Τράφορντ» χάρη στο τελικό 2-1 και ο νεαρός τότε ανερχόμενος σταρ γεύτηκε με τον... χειρότερο τρόπο το ντεμπούτο του στο μεγαλύτερο ντέρμπι της Αγγλίας. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Αντιθέτως, η Γιουνάιτεντ με τον Κριστιάνο στις επάλξεις πανηγύρισε πέντε νίκες, έναντι μόλις δυο ηττών σε πρωτάθλημα και FA Cup, ενώ ένα μεταξύ τους ντέρμπι έληξε ισόπαλο. Συνολικός απολογισμός: Πέντε νίκες, δυο ήττες και μια ισοπαλία για τους Κόκκινους Διάβολους με τον Ρονάλντο στο πλευρό τους, γεγονός που τους γεμίζει με αισιοδοξία ενόψει της επικείμενης αναμέτρησης.

Παρόλα αυτά το θετικό ρεκόρ των Κόκκινων Διάβολων δεν έχει προκύψει λόγω του Πορτογάλου. Αν μη τι άλλο ο Κριστιάνο δεν έχει καταφέρει να πληγώσει πολλές φορές τα δίχτυα της Λίβερπουλ, αφού σε μια πενταετία στο Νησί ευτύχησε να σκοράρει μόλις δυο φορές απέναντι στους «Reds». Το «πρώτο αίμα» μάλιστα συνέβη στην προτελευταία σεζόν του στο Μάντσεστερ, τον Μάρτιο του 2008, όταν ο τότε 23χρονος είχε σκοράρει στη νίκη της ομάδας του με 3-0. Ακολούθησε ένα ακόμη γκολ την επόμενη σεζόν στο «Όλντ Τράφορντ» από την άσπρη βούλα, σε μια εφιαλτική μέρα όμως για την Γιουνάιτεντ που συνετρίβη με το εκκωφαντικό 4-1 από τους εντυπωσιακούς Reds του Ράφα Μπενίτεθ.

«Βασιλική» υπεροχή και στέψη στο Κίεβο

Η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2009 πάντως δεν έβαλε φρένο στις συναντήσεις του με την Λίβερπουλ. Τουναντίον ο Πορτογάλος βρέθηκε ακόμα τρεις φορές αντιμέτωπος με τους Κόκκινους, με απολογισμό ισάριθμες νίκες και ένα μετάλλιο... πρωταθλητή Ευρώπης. Το πρώτο αντάμωμα με τα λευκά της Βασίλισσας ήρθε πέντε χρόνια αργότερα για τους ομίλους του Champions League (2014), με τον Κριστιάνο να σκοράρει μέσα στο «Άνφιλντ» και να οδηγεί τους Μερένγκες σε μια άνετη επικράτηση με 3-0. Στη ρεβάνς της Μαδρίτης μπορεί να μην είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως και πάλι κατάφερε να αναδειχθεί νικητής με τον Μαρσέλο να σκοράρει το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης και τη Ρεάλ (1-0) να κάνει το 2/2 στα ντέρμπι του ομίλου.

Το μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού όμως σημειώθηκε τρία χρόνια αργότερα. Τον Μάϊο του 2018, Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ συγκρούστηκαν για το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League, με τον Ρονάλντο να αποτελεί το μεγάλο «όπλο» των Μαδριλένων που προέρχονταν από δυο σερί κατακτήσεις. Οι αναμορφωμένοι Κόκκινοι του Κλοπ κατάφεραν να επιτελέσουν άψογα το έργο τους και σχεδόν να εκμηδενίσουν την επίδραση του Πορτογάλου στο παιχνίδι, αλλά ακόμη κι αυτό δεν στάθηκε αρκετό. Οι Ισπανοί πήραν τη νίκη με 3-1, σήκωσαν την κούπα, με τον 36χρονο να μετράει ακόμη μια νίκη αλλά και το πρώτο του τρόπαιο σε τελικό απέναντι στους Reds.

Πλέον η μοίρα έπαιξε τα δικά της παιχνίδια προκειμένου ο Κριστιάνο να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Η παράδοση κλείνει... περιπαικτικά το μάτι σε Ρονάλντο και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενόψει του επικείμενου ντέρμπι και η εντυπωσιακή φόρμα του Πορτογάλου μιλάει από μόνος του. Ο Γιούργκεν Κλοπ όμως έχει σπάσει πολλές κατάρες από τη στιγμή της άφιξής του στο λιμάνι και μένει να φανεί αν θα έχει ακόμα έναν κρυφό άσο στο μανίκι του για τον σούπερσταρ από την κωμόπολη Μαδέιρα.

Τα συνολικά του στατιστικά απέναντι στη Λίβερπουλ:

  • 11 ματς
  • 7 νίκες
  • 3 ήττες
  • 1 ισοπαλία
  • 3 γκολ
  • Γκολ ανά 317 αγωνιστικά λεπτά

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα