Τζίμι Γκριβς: Ενας τεράστιος φορ, ένας μεγάλος πολεμιστής!

Τζίμι Γκριβς: Ενας τεράστιος φορ, ένας μεγάλος πολεμιστής!

bet365

Ο Τζίμι Γκριβς «έφυγε» και το Νησί θρηνεί για την απώλεια ενός τεράστιου φορ, ενώ παίκτη που έδωσε άλλη αξία στα σαββατιάτικα απογεύματα στα γήπεδα της Αγγλίας. Ενας πολεμιστής που νίκησε τους δαίμονές του!

«Είμαστε τρομερά λυπημένοι που μάθαμε τον θάνατο του τρομερού Γκριβς, που είχε ρεκόρ στο σκοράρισμα όχι μόνο στην Τότεναμ αλλά ήταν και ο κορυφαίος σκόρερ που έχει δει η χώρα» τονιζόταν στην ανακοίνωση της Τότεναμ. Ο Τζίμι Γκριβς απεβίωσε στο σπίτι του τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου και το Νησί είναι πιο «φτωχό», γιατί έφυγε ένας εκ των κορυφαίων, ένας γνήσιος σκόρερ, ένας Βρετανός που σήκωσε στην πλάτη του πολλά.

Aναγνωρίστηκε ως ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ της γενιάς του. Πέτυχε 132 γκολ στην Τσέλσι σε 169 αγώνες σε μια τετραετία. Αλλά μόλις άρχιζε την απίθανη του σχέση με τα δίχτυα. Στην Τότεναμ έγινε ο τοπ σκόρερ όλων των εποχών στον σύλλογο με 266 γκολ σε 379 αγώνες. Ο Γκριβς έβαλε επίσης 44 γκολ με την Εθνική σε 57 εμφανίσεις, έχοντας και 6 χατ τρικ! Κι όμως στη μεγαλύτερη στιγμή της Αγγλίας ήταν εκτός, γεγονός που τον βύθισε στην κατάθλιψη.


Γκριβς, μια ποδοσφαιρική ευφυΐα

Όταν ο Τζίμι Γκριβς αντιμετώπιζε την ομάδα που υποστήριζε κάθε φίλαθλος περίμενε πως και πως να τον δει σε δράση. Ήταν η ευχάριστη αναμονή για να δει κανείς έναν εκ των κορυφαίων σκόρερ της εποχής. Αυτόν τον μαυρομάλλη παίκτη με γρήγορα και καλά πόδια.

Όπως ο τρομερός Ντένις Λόου έτσι και ο Γκριβς ήταν παίκτης που μπορεί να μην ξεχώριζε τόσο μες στο ματς μέχρι την καθοριστική στιγμή που θα έκανε το... χτύπημά του και θα σκόραρε με εξαιρετικό τρόπο δείχνοντας την ποδοσφαιρική ευφυΐα του. Η επίδρασή του μες στο γήπεδο ήταν τρομερή και είχε δώσει άλλη αξία κι έννοια στα απογεύματα του Σαββάτου με την λευκή φανέλα της Τότεναμ και τα σπριντ που έκανε.

Ίσως ο πιο αυθεντικός και μεγάλος σκόρερ των Άγγλων. Ένα φυσικό ταλέντο που δεν είχε τίποτε άλλο στο μυαλό του από το να σκοράρει και να... σκοτώνει τον αντίπαλο. Η δίψα του για γκολ και η διάθεσή του στο γήπεδο ήταν πάντα σε μεγάλο βαθμό. Ο Γκερντ Μίλερ και o Ρομάριο θα λειτουργούσαν σε ανάλογο βαθμό όμως και οι δύο ανταμείφθηκαν με μία τιμή που ο Γκριβς τη στερήθηκε: δεν πήρε το μετάλλιο του νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου μέχρι την αλλαγή των κανόνων της FIFA το 2009.

Ο Τζίμι Γκριβς «έφυγε» σε ηλικία 81 ετών

Ο Γκριβς σκόραρε στο γήπεδο με κάθε τρόπο. Αφαιρούσε το όποιο αρνητικό στοιχείο για την ομάδα του. Χρησιμοποιούσε και τα δύο πόδια του με τρομερή ακρίβεια και μία ευκολία που έδειχνε έτσι τη μεγάλη διαφορά επιπέδου με τους άλλους παίκτες. Για έναν παίκτη στο ύψος του που ήταν λίγο πιο πάνω από 1.70 μέτρα είχε βάλει και έναν απροσδόκητα τεράστιο αριθμό γκολ με το κεφάλι. Είχε καλό άλμα και έβρισκε χώρους ανάμεσα στους αντίπαλους μπακ.

Ο Τζέφρι Γκριν στους «Times» σε μία φάση όπου ο Γκριβς έβγαλε ξανά γκολ σχολίασε πως «είναι σαν κάποιος να κλείνει την πόρτα μίας Ρολς Ρόις». Γεννημένος στο ανατολικό Λονδίνο ο Γκριβς ξεκίνησε ως πιτσιρικάς στην Τσέλσι σε μία ομάδα όπου οι παίκτης της παλιάς πρώτης κατηγορίας χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην περίπτωσή του σταματούσαν για ένα γεύμα με πίτα, χέλι και πουρέ με τον συμπαίκτη του, Πίτερ Μπράμπρουκ.

«Ήταν μία ζωή για την οποία ήταν γεννημένος», είχε πει ο πολύ καλός φίλος του Μπράιαν Μουρ για αυτόν σε μία παλαιότερη συνέντευξη στην τηλεόραση. Ο ίδιος δεν ήξερε τίποτα άλλο από το να παίζει ποδόσφαιρο, όπως έλεγε. Το να δουλέψει ως τηλεοπτικός σχολιαστής τον είχε ενθουσιάσει.
Ο ίδιος ήταν ευγνώμων καθώς κέρδισε ένα αξιοπρεπές εισόδημα μετά το τέλος της καριέρας του και έκανε κάτι που είχε να κάνει με το ποδόσφαιρο.

Τσέλσι, Μίλαν και ρεκόρ στην Τότεναμ!

Στην Τσέλσι κέρδιζε 17 λίρες την εβδομάδα συν 2 για μία νίκη και 1 για ισοπαλία και 7 λίρες το καλοκαίρι. Μία προσφορά 7.000 λιρών τον χρόνο συν 15.000 ως μόνους υπογραφής τον πήγε στη Μίλαν το 1961. Στον τελευταίο του αγώνα με την Τσέλσι χρίστηκε αρχηγός και έβαλε και τα 4 γκολ σε μία νίκη με 4-3.


Η περιπέτειά του στην Ιταλία τελείωσε πρόωρα. Είχε 9 γκολ σε 14 αγώνες και πήρε το μετάλλιο της Serie A παρότι είχε θέματα με τον κόουτς Νερέο Ρόκο, που αντικατέστησε τον Τζιουσέπε Βιάνι, τον τεχνικό που πήρε τον Γκριβς. Όμως όπως συνέβη με Λόου και Μπέικερ στο Τορίνο ο Γκριβς δεν συνήθισε ποτέ στην ποδοσφαιρική ζωή στην Ιταλία. «Ήμουν ένας νέος άνδρας που έκανε λάθος πράγματα τη λάθος στιγμή», είχε πει. Η Τότεναμ πλήρωσε τη Μίλαν 100.000 λίρες για να τον φέρει πίσω στην Αγγλία και δικαιώθηκε. Γκολ, ρεκόρ και αριθμοί που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία.

Η θλίψη για το… χαμένο Μουντιάλ, ο αλκοολισμός και η νίκη!

Λίγοι ποδοσφαιριστές μένουν στην ιστορία για ένα ματς στο οποίο δεν έπαιξαν. Ο Τζίμι Γκριβς ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, όμως δεν μπορείς να απαξιώσεις τις εκπληκτικές του ικανότητες που τον ανέδειξαν σε έναν από τους καλύτερους Άγγλους επιθετικούς όλων των εποχών.

Το βροχερό απόγευμα της 30ης Ιουλίου 196 στο Λονδίνο ήταν υπεύθυνο για τη λήψη αμέτρητων iconic φωτογραφίων, αλλά υπήρχε μια συγκεκριμένη που γέμιζε με θλίψη τους Άγγλους στο πέρασμα των δεκαετίων και έκανε την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου να αποκτήσει μυθικό status. Απεικόνιζε τον πάγκο της Αγγλίας τη στιγμή που ο Τζεφ Χαρστ ολοκλήρωνε το χατ τρικ για να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη 4-2 απέναντι στην Δυτική Γερμανία στο «Γουέμπλεϊ».

Υπάρχουν μόνο δυο άνδρες που δεν βρίσκονται στα πρώτα στάδια τρελών πανηγυρισμών. Ο ένας είναι ο Αλφ Ράμσεϊ. Ο άλλος είναι ο Τζίμι Γκριβς, ο επιθετικός που έχασε την θέση του στην Αγγλία από τον Χαρστ. Ο Γκριβς κοιτάζει αινιγματικά τον αγωνιστικό χώρο. «Δεν ένιωθα απολύτως τίποτα, ήμουν άδειος από συναισθήματα. Ακόμα και σε μια στιγμή απόλυτου θριάμβου και χαράς, βαθιά μέσα μου ήμουν λυπημένος» παραδέχθηκε χρόνια αργότερα ο Άγγλος σταρ.

Ήταν μια στιγμή που του άλλαξε τη ζωή. Εκείνη τη νύχτα ενώ όλο το έθνος πανηγύριζε και ο Πρωθυπουργός, Χάρολντ Γουίλσον, συνάντησε την ομάδα για να την συγχαρεί στο ξενοδοχείο Royal Garden στο Δυτικό Λονδίνο, ο Γκριβς μαζί με τη γυναίκα του ταξίδευαν για τη Μαγιόρκα. «Σκέφτηκα πως τελείωσε, δεν ένιωθα μέλος αυτής της επιτυχίας. Ήθελα να φύγω, ήμουν κενός».

Λίγα χρόνια μετά την πιο διάσημη μέρα στην αγγλική ιστορία, ο Γκριβς είχε μετατραπεί σε έναν απελπισμένο αλκοολικό, ζώντας χωριστά από την οικογένειά του, πουλώντας γυναικεία πλεκτά σε έναν πάγκο αγοράς για να βγάλει αρκετά χρήματα που θα ξόδευε αργότερα σε ποτό. «Ήμουν αλκοολικός από το 1972 έως το 1977» θυμάται. «Μερικές μέρες έπινα μέχρι και 20 μπύρες τη μέρα, πήγαινα σπίτι και μετά κατέβαζα ένα ολόκληρο μπουκάλι βότκα πριν κοιμηθώ». Οι μεγάλοι παίκτες όμως σηκώνονται, πολεμούν και κερδίζουν.

Εδωσε πολλές μάχες με τους δαίμονές του, νοσηλεύτηκε, παρακολούθησε δεκάδες συνεδρίες στους Ανώνυμους Αλκοολικούς και τα κατάφερε. Εγινε επιχειρηματίας κι έζησε μέχρι το τέλος όπως ήθελε αυτός να τον θυμάται η οικογένειά του.

Image

Πηγές: ΒΤ Sport, Τimes, Guardian

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα