Τελικός Κυπέλλου: Αντρέ, αλήθεια το θυμάσαι; (vids)

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια είναι ένα από τα πρόσωπα του φετινού τελικού

bet365

Εφυγε άτιτλος, επέστρεψε ηγέτης και τροπαιούχος. «Man of the match» στον τελικό του 2018, νταμπλούχος το 2019, πρωταγωνιστής το 2021. Ο Αντρέ Βιεϊρίνια ετοιμάζεται να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σ’ ένα ακόμη ραντεβού με την ιστορία.

«Είναι ένας από εμάς», επιμένουν να λένε οι παροικούντες στην Τούμπα και δεν πέφτουν έξω, άλλωστε το κριτήριο του κόσμου είναι σχεδόν πάντα αλάνθαστο.

Ο «δικός τους» Αντρέ Βιεϊρίνια ήταν αυτός που τους έστειλε στα ουράνια με το γκολ-φάουλ στον τελικό του 2018, με την κλωτσιά στη διαφημιστική πινακίδα, με τους πανηγυρισμούς πάνω στο δοκάρι, με την αγανάκτηση που έβγαλε τους επόμενους μήνες για τον τρόπο που χάθηκε εκείνο το πρωτάθλημα.

Ο «δικός τους» Αντρέ ήταν αυτός που πήρε την ομάδα απ’ το χέρι και την οδήγησε σε μια τρελή κούρσα προς το αήττητο πρωτάθλημα και το νταμπλ την επόμενη σεζόν και στην κατάκτηση του τέταρτου κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό το 2021, ευστοχώντας από την «άσπρη βούλα».

Αν σας ρωτήσουν, «ποιος είναι ο ΠΑΟΚ του Βιεϊρίνια», να του δείξετε μια και μόνο φωτογραφία. Αυτή που αποτυπώθηκε δευτερόλεπτα μετά την επίτευξη του γκολ στον τελικό του 2018. Η αγανάκτηση και η δικαίωση του αρχηγού, σ’ ένα και μόνο «κλικ», σε μια φωτογραφία, μια εικόνα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες των χιλιάδων ΠΑΟΚτσήδων.

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ το 2018

Ο Βιεϊρίνια έχει αποδείξει στο γήπεδο ότι είναι ο ποδοσφαιριστής που με κλειστά μάτια του φοράς το περιβραχιόνιο και τον αφήνεις απλά να βρίσκεται πάνω στο χορτάρι. Αρχηγός. Ο Αντρέ είναι κατάλληλος αρχηγός, στην κατάλληλη ομάδα, την κατάλληλη στιγμή. Είναι παντού. Είναι η επιτομή της προσπάθειας, της σκληρής δουλειάς. Ένας μαχητής, πραγματική πηγή έμπνευσης, πιστός στο άσπρο και το μαύρο.

Πριν από πέντε χρόνια ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στο ΟΑΚΑ με ένα και μόνο στόχο: να κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας, όχι απλά για να το κρατήσει στον Λευκό Πύργο, αλλά για να λυτρωθεί για όλα όσα είχε βιώσει ως οργανισμός, μερικές εβδομάδες νωρίτερα, μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Ήταν το κύπελλο που το ήθελε περισσότερο, έπαιξε γι’ αυτό και δικαιότατα το πήρε!

Το βράδυ της 12ης Μαΐου του 2018, οι «ασπρόμαυροι» έψαχναν για απαντήσεις. Και τις έδωσαν με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, σ’ έναν επεισοδιακό (εκτός γηπέδου) τελικό, που εξελίχθηκε σε παράσταση για μια ομάδα. Ο Βασίλης Μπάρκας κρατούσε με νύχια και με δόντια ανέπαφη την εστία του μέχρι το 65ο λεπτό. Τότε, ήρθε η στιγμή του Αντρέ. Του ανθρώπου που ήξερε καλύτερα από τον καθένα τι σήμαινε εκείνος ο τελικός.

Στο 82ο λεπτό έγινε αλλαγή από τον Ραζβάν Λουτσέσκου, έβαλε το πάνω μέρος της φόρμας του στο κεφάλι και επέλεξε να καθίσει πίσω από τον πάγκο μέχρι να περάσουν τα τελευταία βασανιστικά λεπτά, όσο δηλαδή το σκορ ήταν στο ρευστό 1-0. Στις καθυστερήσεις τον λύτρωσε το γκολ του Δημήτρη Πέλκα.

«Από την στιγμή που έφυγα δεν άντεχα. Είναι αλλιώς από μέσα και αλλιώς απέξω. Προτιμώ να είμαι τα 90’ στον αγωνιστικό χώρο», έλεγε και φρόντισε να απαντήσει στην κριτική και τις άναρθρες κραυγές. «Δείξαμε σήμερα τι φοβήθηκε ο Χιμένεθ, τι φοβήθηκαν οι παίκτες της ΑΕΚ…», είχε πει με νόημα, μετά από εκείνον τον τελικό.

Ο ΠΑΟΚ κατακτούσε πανάξια το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο και κρατούσε τα καλύτερα για την επόμενη χρονιά. Μόνο που η μοίρα επιφύλαξε άσχημο παιχνίδι στον αρχηγό του.

Εξάλλου, κάθε τελικός, κάθε «κούπα» κρύβει από πίσω της πολλές ιστορίες, έχει μικρούς και μεγάλους ήρωες. Πρωταγωνιστές της μιας βραδιάς, που μένουν στο πάνθεον της Ιστορίας. Πρόσωπα και ήρωες που βρίσκουν τον τρόπο να κάνουν πράξη τη θρυλική φράση του Αλφρέντο ντι Στέφανο, που είχε πει ότι «τους τελικούς δεν τους παίζεις. Τους κερδίζεις»!

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια με την κούπα του 2018

Οι «ασπρόμαυροι» πήγαν στον τελικό του 2019 με το στέμμα του πρωταθλητή στο κεφάλι τους, αλλά και με πολλές απουσίες. Εκτός ο Μαουρίσιο. Εκτός κι ο Βιεϊρίνια. Αμφότεροι με ρήξη χιαστών!

Από την Πορτογαλία, όπου βρισκόταν προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση αποκατάστασης της ρήξης, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ είχε στείλει μήνυμα πίστης και εμπιστοσύνης στους συμπαίκτες του: «Πάμε να το πάρουμε», τους έλεγε στις μεταξύ τους κουβέντες. Τα τηλέφωνα και τα μηνύματα είχαν πάρει φωτιά εκείνες τις ημέρες και ο Δημήτρης Πέλκας δεν τον ξέχασε στην συνέντευξη Τύπου: «Ηταν καλύτερος ποδοσφαιριστής της ομάδας μας όλη τη χρονιά, θα παίξουμε και για εκείνον, για να τον κάνουμε χαρούμενο».

Σε πολλές κομβικές στιγμές της ιστορίας του, ο ΠΑΟΚ είναι ο αρχηγός του! Το «φώναξε» (και) στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2021. Μία ομάδα, σε αποστολή. Ο Αντρέ εμφανίστηκε στο άδειο, λόγω κορονοϊού, ΟΑΚΑ, διψασμένος για έναν ακόμη τίτλο.

Νωρίτερα είχε φροντίσει να οργανώσει την ιεροτελεστία με τα τατουάζ που «χτυπάνε» πριν από τους τελικούς οι Έλληνες (και όσοι νιώθουν Ελληνες…) ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ από το γνωστό tattoo artist, Γιώργο Μαυρίδη.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ με τον tattoo artist, Γιώργο Μαυρίδη

Πριν από τον τελικό μου είχε πει και το’ χα γράψει πως για εκείνη την «κούπα» θα έδινε όλο το βασίλειο του! Στα 35 του είχε πολλές δυνάμεις, καλές επιστροφές όποτε χρειάστηκε, «σκούπισε» πολλές μπάλες ως τελευταίος στην άμυνα, δεν έχασε μονομαχία, ενώ με την εμπειρία του εκτέλεσε το τέλειο πέναλτι με το οποίο ο «Δικέφαλος» μπήκε μπροστά στο σκορ. Κι όλα αυτά, στα 35 του…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα