ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, τελικός Κυπέλλου Novibet 2023: Αλμέιδα vs Λουτσέσκου, η «μάχη» των πάγκων

Newsroom
...

bet365

Στον τελικό του Novibet Κυπέλλου Ελλάδος όπου θα συγκρουστούν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα «πρωταγωνιστήσουν» και δύο προπονητές που έχουν βάλει τη «σφραγίδα» τους τόσο στους «Δικέφαλους» όσο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Με τον τελικό του Novibet Κυπέλλου Ελλάδος θα πέσει αύριο (24/5) η αυλαία της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, καθώς ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ θα συγκρουστούν στο Πανθεσσαλικό με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο.

Σε ένα ντέρμπι που ενδέχεται να μετατραπεί σε μία αμφίρροπη παρτίδα σκάκι με «πρωταγωνιστές» τους προπονητές των «Δικεφάλων», όπου Ματίας Αλμέιδα και Ραζβάν Λουτσέσκου, κατά αλφαβητική σειρά, έχουν αποδείξει πως είναι σε θέση να... καθορίσουν τη μοίρα ενός αγώνα.

Ματίας Αλμέιδα: Ο αναμορφωτής της ΑΕΚ, αποφασισμένος για το νταμπλ

Του Δημήτρη Βέργου

Όταν ο Ματίας Αλμέιδα αναλάμβανε πέρυσι την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ αποδεχόταν παράλληλα μια μεγάλη πρόκληση. Να πάρει μια ομάδα η οποία είχε μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων και να την κάνει ξανά ανταγωνιστική σε μια σεζόν ορόσημο για τον σύλλογο που θα επέστρεφε στη φυσική του έδρα μετά από 19 ολόκληρα χρόνια. Η ΑΕΚ έψαχνε άλλωστε έναν προπονητή σημείο - αναφοράς ενόψει της εισόδου στην ολοκαίνουργια OPAP Arena και αυτή τη φορά δεν έπρεπε να κάνει λάθος στον εκλεκτό του πάγκου.

Ο Αργεντινός τεχνικός όμως ήταν αποφασισμένος να πετύχει κάνοντας για πρώτη φορά το βήμα στην προπονητική του καριέρα στην Ευρώπη. Και η προσωπικότητά του μαζί με τη φιλοδοξία του ήταν στοιχεία που έπεισαν τον Δημήτρη Μελισσανίδη να πορευτεί με τον «Πελάδο» και μαζί με το τεχνικό του επιτελείο. Το να έχει άλλωστε όλους τους συνεργάτες μαζί του ήταν προϋπόθεση για τον Αργεντινό τεχνικό προκειμένου να έρθει στην ΑΕΚ και το αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά δικαιώνει απόλυτα τόσο τον ίδιο τον Αλμέιδα όσο και τον διοικητικό ηγέτη της Ένωσης γι' αυτή την επιλογή.

Ο Αλμέιδα αποδείχθηκε προπονητής με το DNA της ΑΕΚ. Μετέδωσε στο σύνολό του τη νοοτροπία του νικητή, βασισμένος στις τέσσερις αρχές της ποδοσφαιρικής του φιλοσοφίας, όπως τις είχε αναλύσει στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασής του πέρυσι το καλοκαίρι. Την αγάπη, την αυτοθυσία, την ένωση και το πάθος.
.....

Εκμεταλλευόμενος και το βάθος του ρόστερ που δημιουργήθηκε από τις επιτυχημένες μεταγραφικές επιλογές, ο Αλμέιδα κατάφερε να διαμορφώσει ένα πολύ ισχυρό και δεμένο γκρουπ που αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα ατού της ΑΕΚ για να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στην πρώτη της χρονιά στο νέο γήπεδο.

Ο «Πελάδο» μπόρεσε να οδηγήσει σε λιγότερο από ένα χρόνο στον κιτρινόμαυρο πάγκο την Ένωση στην κορυφή της Ελλάδας και να στοχεύει πλέον στο νταμπλ με την διεκδίκηση της κατάκτησης και του Κυπέλλου Novibet. Κι αν το πετύχει, θα έχει βάλει ήδη τον εαυτό του σε περίοπτη θέση ανάμεσα στους προπονητές της ιστορίας της ομάδας. Κλειδί θα είναι και η πνευματική διαχείριση των παικτών του μετά την επιτυχία, ωστόσο ο Αλμέιδα έχει αποδείξει ότι ξέρει πως να κρατάει απόλυτα συγκεντρωμένο το σύνολό του στον στόχο. Και λίγες μέρες μετά τους πανηγυρισμούς του πρωταθλήματος, όλοι είχαν μπει αμέσως σε mood τελικού.

Κόντρα στον ΠΑΟΚ, ο Αλμέιδα κατάφερε να αναδειχθεί νικητής στα τρία από τα τέσσερα ματς απέναντι στον Ραζβάν Λουτσέσκου, χωρίς να δεχθεί γκολ σε κανένα από αυτά, ενώ ηττήθηκε μία φορά στο παιχνίδι της Τούμπας στον δεύτερο γύρο. Στις δύο νίκες στη Νέα Φιλαδέλφεια για την κανονική διάρκεια και τα play-offs, ο «Πελάδο» κατάφερε να επιβληθεί στη «σκακιέρα» με αντίπαλο τον Ρουμάνο προπονητή ποντάροντας στο πρέσινγκ και στην πίεση ψηλά στην άμυνα του αντιπάλου του. Χαρακτηριστικά που μαζί με την ένταση και την άμεση μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση αποτελούν από τους βασικούς τομείς του παιχνιδιού του Αργεντινού προπονητή. Ειδικά ο τομέας της έντασης αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο για εκείνον, πάνω στο οποίο θα ποντάρει και στον τελικό για τον μεγάλο στόχο του νταμπλ.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πριν, για να ολοκληρωθεί αυτή τη σπουδαία επιτυχία την πρώτη του χρονιά στον πάγκο της ΑΕΚ, για τον «Πελάδο» είναι σημαντικό όλος ο κιτρινόμαυρος οργανισμός να κάνει focus στο ματς του Πανθεσσαλικού.

Άλλωστε για τον ίδιο είτε μετά από πολύ θετικά αποτελέσματα, είτε μετά από αρνητικά, αυτό που έπρεπε να υπάρχει στο κεφάλι των ποδοσφαιριστών του ήταν το αμέσως επόμενο παιχνίδι. Και γνωρίζοντας πως η ΑΕΚ αν πανηγυρίσει το Κύπελλο θα έχει πετύχει το νταμπλ για πρώτη φορά μετά το 1978, δηλαδή μετά από 45 ολόκληρα χρόνια, ο Αλμέιδα θέλει να περάσει στους παίκτες του ότι μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, πρέπει να έρθει και η δεύτερη εγχώρια κούπα στη Νέα Φιλαδέλφεια.
..

Οι προηγούμενες μέρες, έπειτα από την επιστροφή στις προπονήσεις στα Σπάτα μετά την κατάκτηση του τίτλου, ήταν ουσιαστικά μια σωματική και πνευματική προετοιμασία του Αλμέιδα με τους παίκτες του καθαρά για τον τελικό. Επιθυμώντας να... πέφτουν κορμιά και κρατώντας άπαντες στην τσίτα προκειμένου όλοι να είναι ετοιμοπόλεμοι για τον στόχο του νταμπλ!

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Αλμέιδα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Αργεντινή για την επιτυχία του με την ΑΕΚ ότι «σε μια εβδομάδα παίζω τελικό», δείχνοντας την προσωπική του δίψα για ακόμα περισσότερες διακρίσεις με την Ένωση. Άλλωστε η επόμενη μεγάλη πρόκληση του «Πελάδο» από τη νέα σεζόν θα είναι η συμμετοχή με την ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League. Μέχρι τότε, ωστόσο, υπάρχει ακόμα καιρός... Τώρα αυτό που προέχει για τον Αλμέιδα και την ΑΕΚ είναι ο τελικός και το νταμπλ!

Ραζβάν Λουτσέσκου: Ο πιο πετυχημένος προπονητής του ΠΑΟΚ ψάχνει την 3η «κούπα»

Του Σταύρου Σουντουλίδη

Το αν ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι καλός ή κακός προπονητής, επιμένω όπως έχω γράφει πολλάκις, ότι θα το κρίνει η ιστορία, κατά βάση παραμένει να είναι θέμα υποκειμενικό. Πολλοί θα παραδεχθούν ότι είναι καλός προπονητής, διότι επί των ημερών του ο ΠΑΟΚ κατέκτησε ένα αήττητο πρωτάθλημα, δύο κύπελλα, πήρε στο χορτάρι ένα ακόμα πρωτάθλημα το οποίο έχασε για λόγους εξωαγωνιστικούς, όλα αυτά τη διετία 2018-2019 με βασικό αντίπαλο την ΑΕΚ, με τη γλώσσα των αριθμών είναι ο πιο πετυχημένος προπονητής που έχει περάσει ποτέ από τον «ασπρόμαυρο» πάγκo, με ποσοστό επιτυχίας άνω του 60% και 120 νίκες (μία λιγότερη από τον Άγγελο Αναστασιάδη) σε 193 επίσημα παιχνίδια.

Το κύριο χαρακτηριστικό του ως προπονητή είναι η ψυχολογία, τα αποδυτήρια, ο χειρισμός δύσκολων παικτών και κρίσεων και η δημιουργία ομάδας-οικογένειας, με παίκτες μαχητές που παλεύουν, όπως δηλώνουν, και γι’ αυτόν.

Ο Λουτσέσκου δεν ήταν, ούτε πρόκειται να γίνει, ένας συμβατικός προπονητής. Δε φοβάται να τσαλακωθεί, ειλικρινά δεν του καίγεται καρφάκι, ούτε έχει ανάγκη από δημόσιες σχέσεις, βγαίνει μπροστά και λέει αυτά που πιστεύει, γνωρίζοντας πως τα λόγια του τρελαίνουν τους αντιπάλους, που δεν είχαν συνηθίσει σε τέτοιους είδους επικοινωνιακά παιγνίδια. «Θα μπορούσε να είναι σε άλλη ελληνική ομάδα και να τον είχαμε αντίπαλο, κάτι που πιστέψτε με, δε το θέλαμε…», παραδέχθηκε πρόσφατα, με αρκετή δόση ειλικρίνειας, ο Κυριάκος Κυριάκος.

...

Ένας προπονητής με νοοτροπία νικητή χρησιμοποιηθεί κάθε παράσταση και κάθε ερέθισμα για να χτίζει αυτή τη νοοτροπία στην ομάδα του. Η στάση του απέναντι στην απόδοση της ομάδας του στο ντέρμπι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό παραμένει ένα κορυφαίο παράδειγμα σχετικά με τη νοοτροπία που πρέπει να έχει ένας προπονητής για να φτιάξει μια ομάδα που θα έχει νοοτροπία νικητή. Άλλο αν στο τέλος το σχέδιο απέτυχε και η ομάδα τερμάτισε στην τέταρτη θέση.

Πάμε τώρα και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα βρεθεί «ενώπιος ενωπίω» του Ματίας Αλμέιδα για πέμπτη φορά και ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει το κύπελλο απέναντι σε μια ομάδα από την οποία ηττήθηκε τρεις φορές στα τέσσερα προηγούμενα παιγνίδια της σεζόν.

Εξετάζοντας κάποιος το τι έγινε στις προηγούμενες αναμετρήσεις μπορεί εύκολα να αντιληφθεί και να καταλάβει, γιατί η ΑΕΚ κέρδισε δίκαια και καθαρά στο γήπεδο της (2-0 και 4-0), πέρασε από την Τούμπα μετά από «μάχη» στα play-offs και ηττήθηκε μια φορά στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Καταρχήν, ο τρόπος ανάπτυξης και συμπεριφοράς της Ένωσης πάνω στο χορτάρι είναι τέτοιος, που πέφτει πάνω στις αρχές του παιχνιδιού που θέλει να επιβάλει Λουτσέσκου στην ομάδα του.

Στον πρώτο αγώνα της Νέας Φιλαδέλφειας, ο ΠΑΟΚ είχε προβληματιστεί πολύ κατά το πρώτο στάδιο του χτισίματος των επιθέσεων, όταν προσπαθούσε να μεταφέρει μέσα από πολλές πάσες την μπάλα στο αντίπαλο μισό. Είχε προβληματιστεί επειδή η ΑΕΚ έχει επενδύσει πολλά στο ασφυκτικό πρέσινγκ ψηλά στο τερέν και επειδή εκείνος, ο ΠΑΟΚ δεν είχε μεγάλη εμπειρία σε αυτή την κατάσταση παιχνιδιού.

Τότε ο ΠΑΟΚ το πλήρωσε, με το πρώτο γκολ που πέτυχε η ΑΕΚ, αλλά ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν άλλαξε τρόπο παιχνιδιού, διότι δεν ήθελε να αλλάξει τις αρχές του παιχνιδιού, τις αρχές του μοντέλου παιχνιδιού που θέλει να έχει ο ΠΑΟΚ.

Το ίδιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στον αγώνα των play-offs παρότι από το 9ο λεπτό είχαν αλλάξει οι ισορροπίες, με την αποβολή του Κάργα. Πάλι το πλήρωσαν οι «ασπρόμαυροι» με δύο γκολ-δώρα στην Ένωση. Ο Λουτσέσκου (και ο ΠΑΟΚ) κέρδισαν ένα παιγνίδι, αυτό του περασμένου Φεβρουαρίου στην Τούμπα, γιατί αποφάσισαν να αλλάξουν τον τρόπο ανάπτυξης τους, απορροφώντας με άνεση την πίεση της ΑΕΚ. Καταπατώντας, από τα πρώτα λεπτά, τις βασικές αρχές τους.

...

Εκείνο το κρύο βράδυ στην Τούμπα οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ γνωρίζοντας την ικανότητα του αντιπάλου να πιέζει ψηλά στο γήπεδο και άμεσα για την ανάκτηση της μπάλας, αποφάσισαν να μην αναπτυχθούν από το αμυντικό τους τρίτο αλλά αντιθέτως να μεταφέρουν το παιχνίδι στο αντίπαλο μισό με μεγάλη μπάλα.

Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε η διάθεση των γηπεδούχων να επιτεθούν με άμεσα τρόπο, σημαδεύοντας με μακρινές μεταβιβάσεις (τότε) τον Ολιβέιρα ή σε κάποιες περιπτώσεις τον Νάρεϊ. Ο Σάστρε και ο Ράφα Σοάρες ήταν τοποθετημένοι σε όλο το πλάτος του γηπέδου, σε ψηλότερη θέση και με αυτό τον τρόπο δημιουργούταν κενό στον άξονα, με αποτέλεσμα ο Ίγκανσον να μεταφέρει την μπάλα προς το αντίπαλο μισό με στόχο να σπάσει την πίεση και οι παίκτες του άξονα με εντολή να ανοίξουν χώρο, ώστε να «χαμηλώσει» στο γήπεδο ο Κωνσταντέλιας για να υποδεχθεί μια μεταβίβαση στο μεσοδιάστημα.

Έχοντας ως δείγματα γραφής τέσσερα παιγνίδια, φαντάζομαι ότι κάπως έτσι θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ. Δεν ξέρω τι έχει δουλέψει όλες αυτές τις ημέρες ο Λουτσέσκου, ωστόσο είμαι σίγουρος ότι στο «ασπρόμαυρο» στρατόπεδο ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και τι δεν πρέπει να κάνουν, αν θέλουν να έχουν τύχη στον τελικό του «Πανθεσσαλικού».

@Photo credits: eurokinissi
 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα