Wyscout Analysis για τον τελικό Κυπέλλου Novibet 2023: Πινέδα vs Ντάγκλας Αουγκούστο, η «μάχη» της μεσαίας γραμμής στο ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (vids)

...

bet365

Στον τελικό του Novibet Κυπέλλου Ελλάδος στο Πανθεσσσαλικό, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ ποντάρουν πάρα πολλά στους Ορμπελίν Πινέδα και Ντάγκλας Αουγκούστο που «πρωταγωνιστούν» στον νευραλγικό χώρο του άξονα.

H ώρα της αλήθειας έφτασε για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, καθώς θα συγκρουστούν αύριο (24/5) στον μεγάλο τελικό του Novivet Κυπέλλου Ελλάδος. Με φόντο την κούπα δύο μεγάλες ομάδες θα επιδιώξουν να πιουν από το νέκταρ της, ώστε οι μεν «κιτρινόμαυροι» να πανηγυρίσουν το πρώτο τους νταμπλ μετά το 1978, οι δε «μαυρόασπροι» να πάρουν τον 5ο αντίστοιχο τίτλο τα τελευταία επτά χρόνια!

Σε ντέρμπι ανάλογου επιπέδου δεν «χωρούν» προγνωστικά και το μόνο βέβαιο είναι πως θα αναμετρηθούν clubs με (πολύ) ποιότητα και (πλούσιο) ταλέντο. Είθισται να λέμε πως σε ανάλογα παιχνίδια πολλά θα κριθούν από τη «μάχη» της μεσαίας γραμμής, όπου, μεταξύ άλλων, δεσπόζουν οι Ορμπελίν Πινέδα και Ντάγκλας Αουγκούστο.

Διαφορετικού στυλ μεν, αλλά εκατέρωθεν άκρως κομβικοί, μέσω του Wyscout αποτυπώνεται ανάγλυφα πόσες πολλές δουλειές κάνουν φέτος εντός των τεσσάρων γραμμών σε δημιουργικό, εκτελεστικό αλλά και ανασταλτικό κομμάτι.

Ορμπελίν Πινέδα
Αγώνες: 40
Λεπτά: 2.949'
Ο Μεξικανός αποτέλεσε το περασμένο καλοκαίρι προσωπική επιλογή του Ματίας Αλμέιδα και όχι μόνο δικαίωσε τον προπονητή του, αλλά το φινάλε της σεζόν τον βρίσκει ως εκ των βασικών υποψήφιων για τον τίτλο του MVP. Oχι μόνο για λογαριασμό της Ενωσης που κατέκτησε το πρωτάθλημα αλλά και όλων των εγχώριων διοργανώσεων.

Ο 27χρονος που αποκτήθηκε με τη μορφή του δανεισμού από τη Θέλτα είναι επί «χάρτου» ένας κεντρικός χαφ, «8άρι» δηλαδή, αλλά προκύπτει πως πρόκειται για «πολυεργαλείο» ολκής.

Ξέχωρα από «εσωτερικός» κεντρικός μέσος όπου έχει εμφανιστεί τόσο δεξιά όσο και αριστερά, συχνά-πυκνά παίζει και πίσω από τους φορ, ενώ ορισμένες φορές που κρίθηκε αναγκαίο τον είδαμε δεξιό μπακ (π.χ. στα ντέρμπι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό για τα play-offs, όπου με το «τριφύλλι» ήταν εκεί για 80') και φορ (στο 1-0 της Τούμπας). Ευρύτερα πρόκειται για έναν all around ποδοσφαιριστή.
..

Γκολ: 10
Τελικές: 63
On target: 27
Το ότι παίζει σε πολλές θέσεις έγκεινται στο πολύπλευρο σκέλος των ικανοτήτων του, όπου για παράδειγμα «έχει» (και) το γκολ. Ηδη μετρά 10 προσωπικά τέρματα στη σεζόν, εκ των οποίων τα εννέα ήταν στο πρωτάθλημα και το ένα στο Novibet Κύπελλο Ελλάδος (μεταξύ άλλων σε αρκετές περιπτώσεις στάθηκε και άτυχος, όπως π.χ. τα δοκάρια του με Αρη, Ιωνικό).

Αν εξαιρέσει κάποιος τα δύο πρώτα (με Λαμία στο «Αθανάσιος Διάκος» και ΠΑΣ Γιάννινα στη Ριζούπολη) όπου περίμενε στο ύψος της αντίπαλης μεγάλης περιοχής και με ωραία «τελειώματα» έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, τα άλλα οκτώ θυμίζουν (πολύ) στράικερ.

Σε όλα κινήθηκε ως κλασικός «φουνταριστός» και είτε ξεμαρκαρίστηκε σε πλεονεκτική θέση μέσα στο «κουτί» και εκμεταλλεύτηκε μεταβίβαση συμπαίκτη του, είτε ακολούθησε τη φάση και μπροστά από αυτόν δεν υπήρχε άλλη «κιτρινόμαυρη» φανέλα, ήταν δηλαδή η... αιχμή του δόρατος.

Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την οξυδέρκεια αλλά και ποιότητα που τον χαρακτηρίζουν, αφού δείχνει σε θέση να βρεθεί φάτσα με την εστία και να αποφύγει σε μικρό χώρο κάποιον αντίπαλό του στο 1vs 1.

Το δεύτερο αφορά και την ταχύτητα που τον διακρίνει, αφού μπορεί να βγει άμεσα στο τρανζίσιον και να ακολουθήσει τις φάσεις.

Το σχετικό «εύρημα» προκύπτει και από το γεγονός πως τα επτά από τα 10 του γκολ είναι μέσα από την αντίπαλη περιοχή και τα άλλα τρία στα όριά της, ενώ και οι περισσότερες τελικές του «θυμίζουν», τουλάχιστον, περιφερειακό επιθετικό, όπως αποτυπώνεται και στο κάτω συγκεντρωτικό τους γράφημα.
..

Πάσες: 1.268/1.521
Ποσοστό ευστοχίας: 83,4%
Ασίστ: 3
Δεύτερες ασίστ: 1
Τρίτες ασίστ: 3
Με γνώμονα τα παραπάνω και σε συνάρτηση ότι ορισμένες φορές είναι... παντού μέσα στο γήπεδο, στην Ενωση εκμεταλλεύονται την τεχνική του κατάρτιση. Ο 27χρονος ξέρει μπάλα και πασάρει με εξαιρετικά ποσοστά που «φλερτάρουν» με το 85%. Δεν είναι τυχαίο πως κατά μέσο όρο «παίζει» για συμπαίκτη του, ανεξαρτήτως αν το πετυχαίνει ή όχι, κάθε 114 δευτερόλεπτα, απόδειξη του πόσο ενεργός είναι στο κομμάτι της ανάπτυξης.

Ηδη μάλιστα έχει «φτιάξει» τρία τέρματα, αφού έδωσε τις ασίστ για το 2-1 του Αραούχο στους «Ζωσιμάδες», το 3-0 του Μαχαίρα κόντρα στην Κηφισιά και το 1-1 του Φαν Βέερτ στο «Κεάνθης Βικελίδης».

Την ίδια στιγμή πιστώνεται και μία «δεύτερη» στον εαυτό του, αφού το 3-0 στη φιέστα με τον Βόλο ήταν απόρροια ενός «1-2» που έπαιξε με τον Γκαρσία και εκείνος «τελείωσε» τη φάση.

Παράλληλα ήταν ουσιαστικά μέσα σε ακόμη τρία τέρματα της Ενωσης, καθώς βοήθησε στο «χτίσιμο» των φάσεων που απέφεραν το 2-0 του Λιβάι Γκαρσία κόντρα στον Παναιτωλικό στη Νέα Φιλαδέλφεια, το 0-1 του Μήτογλου στο Βόλο και το 3-0 του Φαν Βέερτ με αντίπαλο τη Λαμία.

Συνολικά έχει «φτιάξει» 41 μικρές ή μεγάλες ευκαιρίες της ΑΕΚ και μάλιστα δεν «περιορίζεται» σε έναν τομέα, αλλά «δημιουργεί» τόσο από τον άξονα με κάθετη ανάπτυξη όσο και από τα άκρα. Οπως για παράδειγμα συνέβη στο 2-0 επί του Αστέρα, όπου δημιούργησε τρεις.

...

Εκ των δυνατών του σημείων που αποτυπώνουν και την αξία του, είναι οι μακρινές του μεταβιβάσεις. Ουκ ολίγες φορές θα γυρίσει στην πίσω ζώνη και θα οργανώσει από εκεί, ενώ μπορεί να το πράξει τόσο από την πλευρά που θα βρίσκεται κάθε φορά όσο και με αλλαγή παιχνιδιού, κάτι που πολλές φορές «επιτρέπει» στους ακραίους του να βγαίνουν στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας.

Στο συγκεκριμένο κομμάτι πασάρει με 70,1% ποσοστό ευστοχίας, επίδοση που... λέει πολλά και αν προσέξουμε τις 6/8 που «μέτρησε» στο 4-0 της «OPAP Arena» με τον ΠΑΟΚ, αποτυπώνεται ο σχετικός πλουραλισμός που διαθέτει στο συγκεκριμένο σκέλος.

...

Την ίδια στιγμή χαρακτηρίζεται και από το πρέσινγκ που ασκεί στους αντιπάλους του, στοιχείο που υπάρχει αρκετά έντονο στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Ο Μεξικανός το «υπηρετεί» και είναι χαρακτηριστικό πως κατά μέσο όρο κάνει πέντε ανακτήσεις κατοχής σε κάθε «γεμάτο» αγώνα που συμμετέχει. Σε ορισμένες εξ' αυτών μάλιστα «κουβαλά» ο ίδιος την μπάλα στο ανοικτό γήπεδο και εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμος ελεύθερος συμπαίκτης του στη γραμμή κρούσης.

Ευρύτερα βγαίνει νικητής στο 61,1% των σχετικών διεκδικήσεων που εμπλέκεται, ενώ και από τη συγκεκριμένη κατηγορία φαίνεται πως λειτουργεί σε ελεύθερο ρόλο μέσα στο γήπεδο. Προσέξτε για παράδειγμα το χώρο που «πρωταγωνίστησε» σε εννέα αντίστοιχες φάσεις στο 3-0 επί του Αρη, όπου μάλιστα στις οκτώ «κέρδισε».
..

Ευρύτερα διαθέτει το απαιτούμενο καθαρό «μυαλό» και την ψυχραιμία να μην βάλει «δύσκολα» στην άμυνά του εφόσον δεν μπορεί να πάει τη δράση μπροστά (μόλις 11 λανθασμένες πίσω πάσες σε συνολικά 231 που έχει επιχειρήσει) και μεταφέρει σωστά την μπάλα στο «κιτρινόμαυρο» επιθετικό τρίτο (ποσοστό επιτυχίας 80,8%), κάτι που επιτρέπει στην Ενωση να αναπτυχθεί ορθολογικά.

Μάλιστα το πράττει και απέναντι σε «κλειστές» άμυνες, όπως για παράδειγμα συνέβη στο 2-0 επί του Αστέρα, όπου είχε 14/15 αντίστοιχες μεταβιβάσεις.
..


Ντάγκλας Αουγκούστο
Αγώνες
: 33
Λεπτά: 2.826'
Παρότι «τρέχει» το 26ο έτος της ηλικίας του λογίζεται στις «παλιές καραβάνες» του ΠΑΟΚ, αφού διανύει πλέον την 4η σεζόν του στο club. Ως επί το πλείστον έβγαλε την χρονιά στον άξονα, όμως από τα πατήματά του μέσα στο γήπεδο φαίνεται ανάγλυφα πως έχει, τρόπο τινά, «ρόλο» τόσο «δεκαριού» όσο και κλασικού «εξαριού».

Αλλωστε ουκ ολίγες φορές βρέθηκε «καθαρά» πίσω από τον εκάστοτε φορ, κυρίως στα πρώτα παιχνίδια της αγωνιστικής περιόδου, όπως για παράδειγμα και μεταξύ άλλων στο 2-1 του Φαλήρου αλλά και την ήττα, με το ίδιο σκορ, από τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα.

Ευρύτερα παρουσιάζεται ως το Α και το Ω της μεσαίας γραμμής του club. Μάλιστα δεν «περιορίζεται» μόνο σε μία πλευρά αλλά εναλλάσσεται δεξιά και αριστερά, ανάλογα με τις «ανάγκες» της εκάστοτε αναμέτρησης όπως φυσικά τις εντολές του Ραζβάν Λουτσέσκου.
...


Γκολ: 5
Τελικές: 42
On Target: 15
Παραπάνω αναφερθήκαμε στο ότι λειτουργεί αρκετά συχνά ως κλασικός μεσοεπιθετικός και δεν είναι τυχαίο πως διανύει την πιο παραγωγική εν Ελλάδι σεζόν του. Ηδη μετρά πέντε γκολ σε Stoximan Super League και Novibet Κύπελλο Ελλάδος, κάτι που τον καθιστά αυτόματα ως μία «βασική» απειλή για κάθε αντίπαλα καρέ.

Τα τρία μάλιστα ήταν από θέση φορ, αφού από τα περίπου 10 μέτρα βρήκε δίχτυα σε Αγρίνιο, Νίκαια και κόντρα στον Παναθηναϊκό στην Τούμπα (στο 1-2 των play-offs), δείγμα ότι ακολουθεί ψηλά τις φάσεις και μπορεί να βοηθήσει στη γραμμή κρούσης.

Τα άλλα δύο προήλθαν με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 3-0 επί του Βόλου και την εξαιρετική του «λόμπα» στο 5-1 του «Αθανάσιος Διάκος».



Αν μάλιστα παρατηρήσουμε το πώς «σπάνε» οι τελικές του, δηλαδή από που γίνονται, θα προσέξουμε πως δεν «φοβάται» τα πόδια του και βγάζει σουτ έξω από τα αντίπαλα καρέ, αλλά την ίδια στιγμή παρουσιάζεται εξίσου δραστήριος και μέσα από το «κουτί». Οπου παρότι δεν είναι πρώτο μπόι έχει αποδείξει πως ξέρει να «κινείται» στα στατικά και αρκετές φορές βγαίνει σε θέση βολής.
..

Πάσες: 1.615/1.803
Ποσοστό ευστοχίας: 89,6%
Ασίστ: 1
Δεύτερες ασίστ: 2
Ο Βραζιλιάνος είναι ουσιαστικά ένα «8άρι» με... διευρυμένες, ελέω ικανότητας, αρμοδιότητες. Δύναται να παίξει από «κόφτης» μέχρι «οργανωτής» και αυτό αποτυπώνεται (και) στο ότι πάει στα «σίγουρα».

Είναι χαρακτηριστικό πως πασάρει με ποσοστά επιτυχίας που «αγγίζουν» το 90% και αν κάνουμε τη διαίρεση του χρόνου συμμετοχής του στις εγχώριες διοργανώσεις και τις λανθασμένες μεταβιβάσεις του θα δούμε πως κατά μέσο όρο κάνει μία κάθε 15', παρότι επιχειρεί κάποια κάθε 1,5'! Δηλαδή και συμμετέχει άκρως ενεργά στο κομμάτι της ανάπτυξης/δημιουργίας και το πράττει σωστά.

Μάλιστα με εντυπωσιακό τακουνάκι έδωσε και την ασίστ για το γκολ του Ολιβέιρα στην ήττα (2-1) που γνώρισε ο ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ενώ «συμμετείχε» ουσιαστικά στο 0-2 του Μπράντον Τόμας στην Τρίπολη. Την ίδια στιγμή στο δικό του 0-2 του Αγρινίου ήταν εκείνος που «έχτισε» τη φάση από την αρχή.

Πάντως η βασική του συμβουλή στο κομμάτι της δημιουργίας είναι η μεταφορά της δράσης στο επιθετικό τρίτο της ομάδας του. Σε αυτό το κομμάτι πασάρει με πάνω από 80% ευστοχία (80,35%) και σε πολλά ματς πέτυχε ή και άγγιξε το απόλυτο. Για παράδειγμα στο φινάλε της Super League «μέτρησε» 11/13 στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ενώ στην «λευκή» ισοπαλία των «Ζωσιμάδων» είχε 24/29.
..

Αυτόματα αποτυπώνεται ανάγλυφα το πόσο επιδραστικός είναι, κάτι που συμβαίνει και επειδή διαθέτει τρεξίματα και ανακτά κατοχές. Κατά μέσο όρο το πετυχαίνει πέντε φορές σε κάθε «γεμάτο» ματς που εμφανίζεται και έτσι βγάζει άμεσα τον «Δικέφαλο του Βορρά» στην επίθεση.

Δηλαδή, σε ελεύθερη μετάφραση, βοηθά τα μέγιστα ώστε να απλωθεί το παιχνίδι της ομάδας του, ενώ εάν προσέξουμε τις 6/7 απόπειρες ανάκτησης που είχε με τη Λαμία στη Θεσσαλονίκη θα προσέξουμε πως πολλές ήταν ψηλά, κάτι που «μεταφράζεται» σε άμεσα κενούς χώρους για τον ΠΑΟΚ.

..

Την ίδια στιγμή «ψάχνει» και τη μακρινή μεταβίβαση, αφού πολλάκις το build up ξεκινά από τα πόδια του. Κατά μέσο όρο επιχειρεί πέντε σε κάθε αναμέτρηση και μίνιμουμ τρεις βρίσκουν «μαυρόασπρη» φανέλα (63% το αντίστοιχο ποσοστό του ευστοχίας), ενώ προκύπτει και μία σημαντική παράμετρο.

Οι περισσότερες εκ των «μεγάλων» που αναζητά δεν είναι από τη ζώνη άμυνας αλλά από το ύψος της μεσαίας γραμμής, όπως για παράδειγμα αποτυπώνεται στο αντίστοιχο 6/8 που «κατέγραψε» στα play-offs με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και έχουν ως αποδέκτες τα μπακ του που ανεβαίνουν για το overlap. Η παραπάνω εξέλιξη «επιτρέπει» στον ΠΑΟΚ να «σπάει» με αξιώσεις το παιχνίδι του στα άκρα.
..
Για φινάλε μία σημείωση και για τα ανασταλτικά του καθήκοντα που δεν τα... παραμελεί. Κάθε άλλο. Αουγκούστο ξέρει να παίζει (και) άμυνα και βοηθά σημαντικά. Οχι μόνο επιθετική ψηλά, αλλά και μπροστά από τα καρέ της ομάδας του, αφού συχνά μετατρέπεται, κυρίως για τα στόπερ του, σε έναν ανασταλτικό «κυματοθραύστη». Με ποσοστό επιτυχίας 64,2% σε όλες τις αντίστοιχες «μονομαχίες» που έχει εμπλακεί, τα γραφήματα του χώρου όπου «πρωταγωνίστησε» αποτυπώνουν πως υπάρχουν στιγμές που... παίζει παντού.

Για παράδειγμα στο 2-0 επί της Ενωσης για το πρωτάθλημα όπου και «μέτρησε» 9/12, το σχετικό αποτύπωμα παραπέμπει και σε μπακ-χαφ.
...

Την ίδια στιγμή εκείνο του «Κλεάνθης Βικελίδης» στα play-offs όπου είχε 5/6... θυμίζουν περισσότερο «8αρο-10άρο».
..

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα