Μουντιάλ 2022: Ο Λιονέλ Μέσι και η τέχνη του positioning

Μουντιάλ 2022: Ο Λιονέλ Μέσι και η τέχνη του positioning

Νίκος Κικίδης
Μουντιάλ 2022: Ο Λιονέλ Μέσι και η τέχνη του positioning

bet365

Ο Λιονέλ Μέσι στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου στον τελικό του Μουντιάλ και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout παρατηρεί πώς... σμπαράλιασε την άμυνα της Γαλλίας εκμεταλλευόμενος τον κενό χώρο.

Στην τελευταία του ευκαιρία... Εκείνη που θα καθόριζε μια για πάντα αν θα βάδιζε ποτέ στο ίδιο μονοπάτι με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, οδηγώντας την αγαπημένη του Αργεντινή στην Γη της Επαγγελίας. Ο ίδιος άλλωστε είχε φροντίσει να ανακοινώσει από νωρίς πως αυτό το Μουντιάλ θα ήταν το τελευταίο του. Και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε την ύστατη στιγμή να ολοκληρώσει το ποδοσφαιρικό του πεπρωμένο.

Με δυο γκολ και με ηγετική εμφάνιση βγαλμένη από τα όνειρα των φίλων της Αλμπισελέστε, ο Λιονέλ Μέσι κατάφερε να στεφθεί βασιλιάς στον κορυφαίο τελικό όλων των εποχών και να προσθέσει το τρίτο πετράδι στο στέμμα της Αργεντινής.

Πώς όμως κατάφερε να καθορίσει το πιο σημαντικό παιχνίδι στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας του; Η απάντηση κρύβεται μέσα από την... γεωμετρία, την εκμετάλλευση του χώρου, τη διόραση, το κενό που μόνο εκείνος θα μπορούσε να εντοπίσει.

Μέσα από τη βοήθεια του Wyscout, το Gazzetta είχε τη δυνατότητα να εξετάσει με μια πιο προσεκτική ματιά την παρουσία του 35χρονου μύθου στο χορτάρι του «Lusail Stadium» και να διακρίνει καταστάσεις που για τον Μέσι ήταν απλώς θέμα μερικών δευτερολέπτων.

Messi heatmap
Το heatmap του Μέσι στον τελικό

Αυτή η αντίληψη του χώρου μάλιστα και η διόραση που τον διακρίνει αποδείχθηκε καταλυτική στα δυο τελευταία γκολ της Αργεντινής. Για παράδειγμα, στη φάση του 2-0 ο Μέσι έχει την ψυχραιμία να δει κατευθείαν την κάθετη κίνηση του Άλβαρες ενώ παίζει με πλάτη το γήπεδο και με δυο επαφές να σπάσει το αντίπαλο πρέσινγκ, ξεκλειδώνοντας αστραπιαία επί της ουσίας την ορμητική επίθεση της Αλμπισελέστε που κατέληξε στο γκολ του Ντι Μαρία.

Messi Mundial France

Κάτι αντίστοιχο κατάφερε και στο β΄μέρος της παράτασης απέναντι στη Γαλλία, με τον ίδιο αυτή τη φορά σε ρόλο εκτελεστή. Από μια φαινομενικά ανύποπτη φάση - δηλαδή πλάγιο της Αργεντινής - ο Μέσι εντόπισε τον κενό χώρο στην πλάτη του και τον εκμεταλλεύτηκε με παράλληλη κίνηση, ολοκληρώνοντας την ενέργεια με σουτ που κατέληξε στην αγκαλιά του Γιορίς.

France Messi shot
Η... σάρωση του γηπέδου πριν από την κίνηση προς την περιοχή

Τελικά, μερικά λεπτά αργότερα ο ηγέτης της Αργεντινής κατάφερε να βρεθεί στο κατάλληλο σημείο και να πάρει το ριμπάουντ από την επέμβαση του Γιορίς στο δυνατό τελείωμα του Λαουτάρο, ανακτώντας έστω και προσωρινά το προβάδισμα για το σύνολο του Σκαλόνι. Μια εμφάνιση - αποθέωση του positioning, η οποία προστέθηκε στη συλλογή από masterclasses του βραχύσωμου επιθετικού.

Messi Lautaro

Τα στατιστικά που ξεχώρισαν από την εμφάνισή του κόντρα στη Γαλλία:

Ακρίβεια στις πάσες: 92%
Σουτ στο στόχο: 80%
xGoals: 1,88
Επιτυχημένες ντρίμπλες 17%
Επαφές στην αντίπαλη περιοχή: 5
Progressive carries: 4

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα