Φερνάντο Σάντος: Όταν στον ΠΑΟΚ είπε «όχι» στον Πάμπλο Γκαρσία, «έφαγε» 4 από τον ΠΑΣ αλλά δίδαξε πειθαρχία

Φερνάντο Σάντος: Όταν στον ΠΑΟΚ είπε «όχι» στον Πάμπλο Γκαρσία, «έφαγε» 4 από τον ΠΑΣ αλλά δίδαξε πειθαρχία

bet365

Ο Φερνάντο Σάντος στους 34 μήνες που πέρασε στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ήταν το απόλυτο αφεντικό, κάτι που το κατάλαβαν καλά τόσο ο Πάμπλο Γκαρσία, όσο κι ο Βασίλης Κουτσιανικούλης. Το Gazzetta θυμίζει…

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια στη χτεσινή εκπομπή του ΑΝΤ-1 για το Μουντιάλ ξεκαθάρισε ότι στις ομάδες του Σάντος, κουμάντο κάνει ο… Φερνάντο. «Αυτός κάνει κουμάντο», είπε, με αφορμή τη σκόνη που έχει σηκώσει το θέμα του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο αρχηγός του «Δικεφάλου του Βορρά», που πίνει νερό στ’ όνομα του συμπατριώτη του προπονητή, με τον οποίο συνυπήρξαν στον ΠΑΟΚ και μαζί κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016, την κορυφαία στιγμή στην καριέρα του Πορτογάλου άσου.

Με αφορμή την απόφαση του Σάντος να αφήσει εκτός 11άδας τον Κριστιάνο Ρονάλντο από τη νοκ άουτ με τους Ελβετούς, το Gazzetta θυμήθηκε ανάλογη διδακτική ιστορία από τα χρόνια του Πορτογάλου τεχνικού στον ΠΑΟΚ.

Όμως, το θέμα μας δεν είναι ο Βιεϊρίνια με τον οποίο ο 68χρονος Πορτογάλος προπονητής διατηρεί άριστες σχέσεις από το 2008 όταν και με δική του εισήγηση τον έφερε από την Πόρτο στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ.

Ο Φερνάντο Σάντος άντεξε σχεδόν τρία χρόνια σερί στην «ηλεκτρική καρέκλα» του προπονητή στην Τούμπα. Ο Θόδωρος Ζαγοράκης εγγυήθηκε βάζοντας πολλές φορές τα στήθη του μπροστά για εκείνον και στους 34 μήνες της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο Πορτογάλος προπονητής αγαπήθηκε από το δύσκολο και απαιτητικό κοινό.

Το «No Garcia, no party»

ΠΑΟΚ-Γκαρσία-πανο

Ένα από τα πιο γνωστά πανό που έχουν σηκωθεί ποτέ στην Τούμπα ήταν αυτό που έγραφε: «Νο Garcia, No Party». Και δεν είχε σηκωθεί τυχαία στις κερκίδες απέναντι από τα επίσημα σ’ ένα φιλικό παιγνίδι του ΠΑΟΚ απέναντι στον Εργοτέλη τον Αύγουστο του 2009.

Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούσαν επί μέρες φήμες που ήθελαν τον αγαπημένο της «ασπρόμαυρης» εξέδρας να αποτελεί παρελθόν, καθώς ο Φερνάντο Σάντος από το τέλος της προηγούμενης σεζόν είχε ζητήσει την απομάκρυνση του! «Είχα πει στη διοίκηση πως δεν θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα μας, αυτή είναι η αλήθεια», παραδέχθηκε ο έξι μήνες αργότερα όταν ο Ουρουγουανός ανανέωνε για δύο χρόνια το συμβόλαιο του.

Τι είχε συμβεί; Ο Σάντος είχε στείλει τον Γκαρσία στη διοίκηση και πολλοί έλεγαν ότι υπήρχε σκέψη για διακοπή συμβολαίου. Ο Πορτογάλος προπονητής δεν μπορούσε να χωνέψει ότι ο «Τσε» των ΠΑΟΚτσήδων δεν έδειχνε διάθεση να αλλάξει συμπεριφορά εντός αγωνιστικού χώρου, ενώ ο Ζαγοράκης είχε πει πως «δεν μπορεί κάποιοι να νομίζουν πως είναι τα αφεντικά στα αποδυτήρια. Όποιος ξαναδημιουργήσει πρόβλημα, θα τεθεί εκτός ομάδας».

Τελικά, με την πρόταση της τουρκικής Ανκαραγκουτσού να έχει φτάσει στο κατώφλι της Τούμπας, όλα ξεκαθάρισαν σε μια συζήτηση ανάμεσα στους τρεις άνδρες. Ο Σάντος αποχώρησε κάποια στιγμή από το προεδρικό γραφείο, έμειναν Ζαγοράκης και Γκαρσία να λύσουν τις διαφορές. Ο Πάμπλο άλλαξε συμπεριφορά, «αν δεν το έκανα, θα με είχαν διώξει από τον ΠΑΟΚ», είχε πει, φτάνοντας να υπογράψει νέο συμβόλαιο τον Ιανουάριο του 2010 με εισήγηση του Φερνάντο Σάντος. «Αυτό, αν θέλετε, δείχνει ότι δεν επηρεάζομαι από προσωπικά θέματα. Πριν από έξι μήνες ο προπονητής είχε τον Γκαρσία στο «μένεις - φεύγεις» και τώρα λέει ότι πρέπει να μείνει. Mε τη συμπεριφορά του και την απόδοσή του ο Πάμπλο κέρδισε το νέο συμβόλαιο. Τέτοιες νοοτροπίες τις θέλω στον ΠAOK», έλεγε ο Πορτογάλος.

Όταν ο Κουτσιανικούλης «στράβωσε» και το πλήρωσε

ΠΑΟΚ-Σάντος-Κουτσιανικούλης

O Πάμπλο Γκαρσία υπέγραψε το νέο συμβόλαιο στις 26 Ιανουαρίου 2010, δύο ημέρες μετά την «άλωση» του «Γ. Καραϊσκάκης» από τους «ασπρόμαυρους» και το «διπλό» επί του Ολυμπιακού, χάρη σ’ ένα γκολ του Εντίνιο. Ο ΠΑΟΚ ήταν μέσα στο... κόλπο του τίτλου, παραμένοντας για περισσότερο από δύο μήνες αήττητος στο πρωτάθλημα και έχοντας δεχθεί μόλις 8 γκολ στις 20 αγωνιστικές της Superleague.

Το ίδιο βράδυ χιλιάδες οπαδοί υποδέχθηκαν τους θριαμβευτές στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»! Ο μόνος που δεν πανηγύριζε ήταν ο Σάντος. «Εγώ θέλω να φτάσει ο ΠAOK σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να κερδίσει, για παράδειγμα, στην Αθήνα και να θεωρείται νορμάλ, να το βλέπουν οι οπαδοί μας σαν κάτι φυσιολογικό και να μη νιώθουν την ανάγκη να πάνε στο αεροδρόμιο να πανηγυρίσουν. Αυτό θα ήταν ξεκάθαρο σημάδι ότι είμαστε στο ίδιο επίπεδο με αυτούς», είχε τονίσει σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στο περιοδικό «ΕΘΝΟΣΠΟΡ».

Κάτι ήξερε, καθώς μια εβδομάδα αργότερα οι ποδοσφαιριστές έκαναν αποχή από την προπόνηση διαμαρτυρόμενοι για οικονομικές οφειλές. Η ομάδα έμπαινε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την παραμονή του εκτός έδρας αγώνα για τα προημιτελικά του κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι παίκτες μετά από διαβουλεύσεις που είχαν, αποφάσιζαν να συζητήσουν αντί να προπονηθούν, με τον Σάντος να γίνεται έξαλλος βλέποντας την ώρα να περνάει και τους παίκτες να μη βγαίνουν στο χορτάρι της Τούμπας.

Κάποιοι.. φωνακλάδες δεν μπήκαν καν στο λεωφορείο της αποστολής, που ταξίδεψε στα Ιωάννινα, εκεί όπου την επομένη μέρα ο ΠΑΟΚ μπήκε στο βουρκωμένο τερέν των «Ζωσιμάδων» με τσαλακωμένη ψυχολογία και από το άκουσμα της ενδεκάδας όλοι κατάλαβαν ότι «κάτι τρέχει». Για «ομάδα Σάντος» όλη αυτή η φασαρία ήταν μη αποδεκτή. Οι Κουτσιανικούλης και Παπάζογλου έπαιρναν φανέλα βασικού, αλλά με τον ΠΑΣ να έχει πετύχει δύο γκολ στα πρώτα 25 λεπτά, ο Πορτογάλος τεχνικός έβγαλε στο 33ο λεπτό τον «Κούτσια» από το γήπεδο και πέρασε τον Μουσλίμοβιτς στη θέση του.

Ο Έλληνας επιθετικός, που αποτέλεσε την πιο ακριβή μεταγραφή της διοίκησης Ζαγοράκη, με το που είδε να σηκώνεται το πινακάκι με το νούμερο «19» έφυγε με… σπριντ στη φυσούνα του γηπέδου και δε πήγε από τον πάγκο της ομάδας αποφεύγοντας τον Σάντος.

Ο μεσημεριανός εφιάλτης για το «φάντασμα» του ΠΑΟΚ, που είχε να δεχτεί γκολ 2,5 μήνες, ολοκληρώθηκε με το βαρύ κι ασήκωτο 4-0, ενώ ο Κουτσιανικούλης με εξαίρεση εννιά λεπτά απέναντι στον Ηρακλή πέρασε έναν ολόκληρο μήνα πότε ευρισκόμενος στον πάγκο και πότε καθισμένος στην εξέδρα...

@Photo credits: eurokinissi
 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα