Μουντιάλ 2022, Μαρόκο - Ισπανία 3-0 πεν. (0-0 κ.α, παρ.): Τα ιστορικά Λιοντάρια κατάπιαν τους Ισπανούς και πέταξαν στους «8» (vid)

Νίκος Κικίδης
Μουντιάλ 2022, Μαρόκο - Ισπανία 3-0 πεν. (0-0 κ.α, παρ.): Τα ιστορικά Λιοντάρια κατάπιαν τους Ισπανούς και πέταξαν στους «8» (vid)

bet365

Το παραμύθι του Μαρόκου συνεχίζεται προς τους «8»! Με τον Μπόνο να πιάνει δυο πέναλτι (Σολέρ, Μπουσκέτς) και τον Σαράμπια να σημαδεύει το δοκάρι στη ρώσικη ρουλέτα, οι Αφρικανοί τιμώρησαν τους Ισπανούς και προκρίθηκαν για πρώτη φορά στους «8» του Μουντιάλ μετά το 0-0 των 120 λεπτών!

Τα πρώτα δείγματα γραφής είχαν φανεί από τους ομίλους. Ακόμα και με υπερδυνάμεις όπως οι Κροατία και Βέλγιο να στέκονται στο δρόμο του, το Μαρόκο έκανε την έκπληξη καταλαμβάνοντας μια ανέλπιστη πρωτιά. Όπως αποδείχθηκε ωστόσο, αυτό ήταν μόνο η αρχή! Αφού κράτησαν στο μηδέν σε 120 λεπτά κανονικής διάρκειας και παράτασης μια ανούσια και άνευρη Ισπανία (0-0), τα Λιοντάρια του Άτλαντα είδαν τον Μπόνο να φοράει την κάπα του ήρωα στη διαδικασία των πέναλτι και με δυο αποκρούσεις να τα στέλνει στους «8» του Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία τους!

Ισορροπία σε ένα... άνοστο πρώτο ημίχρονο

Το πρώτο ημίχρονο κινήθηκε σε χαμηλό τέμπο, με τις ευκαιρίες να παράγονται με το... σταγονόμετρο. Είκοσι ολόκληρα λεπτά πέρασαν ανεκμετάλλευτα, με τις δυο ομάδες να αποφεύγουν τα ρίσκα και να στέκονται σε ισορροπία μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αν και το Μαρόκο χάρη στον άμεσο τρόπο παιχνιδιού του δημιουργούσε περισσότερες... υποψίες ευκαιρίας συγκριτικά με τους άτολμους Ισπανούς.

Χακίμι και Ζίγιεχ είχαν τις στιγμές τους για να κάνουν τη ζημιά στη Φούρια Ρόχα, η οποία ωστόσο κόντρα στη ροή θα μπορούσε να είχε τιμωρήσει τους Αφρικανούς για την προοδευτική χαλαρότητά τους. Αφού προειδοποίησαν με αδιανόητη χαμένη διπλή ευκαιρία με πρωταγωνιστές τους Γκάβι - Φεράν Τόρες που ωστόσο αποδείχθηκε ως μη γενόμενη, οι Ισπανοί άγγιξαν το προβάδισμα σε τελείωμα του Ασένσιο που σημάδεψε τα εξωτερικά δίχτυα του Μπόνο.

Το Μαρόκο κατάφερε να ανέβει ξανά πριν από την ολοκλήρωση του ημιχρόνου, απe;iλησε σε προσπάθειες των Μαζράουι (33΄) και Αγκέρ (42΄), δίχως ωστόσο να καταφέρει να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα.

Μονόλογος των Ισπανών που φόρτσαραν... πολύ αργά

Η υψηλή ένταση ωστόσο που έβγαζε το Μαρόκο στο β΄μέρος... εξαφανίστηκε στην επανάληψη. Οι Αφρικανοί δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους Ισπανούς σε αντοχές και ρυθμούς, με τη Φούρια Ρόχα να επιβάλλει έναν μονόλογο κατοχής στο δεύτερο μέρος χωρίς ωστόσο να μπορεί να φανεί απειλητική.

Ένα δυνατό σουτ του Ντάνι Όλμο που εξουδετερώθηκε από τον Μπόνο ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει το ματς για 35 λεπτά, το οποίο τελικά απέκτησε κάποια ζωντάνια μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Στο 81΄ο Μοράτα σπατάλησε κορυφαία στιγμή σουτάροντας άστοχα από δύσκολη γωνία, ενώ στο 89΄ο Άμραμπατ έκανε σωτήρια παρέμβαση πάνω στο σουτ του Νίκο Γουίλιαμς. Μια επέμβαση του Μπόνο σε φάουλ του Όλμο (90+5΄) ήταν η τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας, με το Μαρόκο να αντέχει και να στέλνει τον αγώνα στην παράταση.

Ισπανία... χιλιοστά μακριά από τη λύτρωση

Στο έξτρα ημίωρο, η εικόνα δεν άλλαξε άρδην. Οι Ισπανοί παρέμεναν πιο ενεργητικοί, είχαν την κατοχή της μπάλας όμως παραδόξως εκείνο που κόντεψε να «χτυπήσει» πρώτο ήταν το Μαρόκο! Στο 104΄ο Τσεντιρά ξεχύθηκε στην κόντρα, βρέθηκε στο τετ-α-τετ με τον Σιμόν, όμως ο Ισπανός τερματοφύλακας του αρνήθηκε το γκολ, διατηρώντας την Ισπανία ζωντανή.

Κάτι παρόμοιο μάλιστα έμελλε να συμβεί και δέκα λεπτά αργότερα όταν έπιασε εκ νέου την προωθημένη άμυνα των Ισπανών στον ύπνο, όμως ο Ρόδρι πρόλαβε να του πάρει τη μπουκιά από το στόμα λίγο πριν εκτελέσει. Κι από το σωτήριο τάκλιν, φτάσαμε στις καθυστερήσεις σε μια (παραλίγο) ασίστ. Στην τελευταία φάση του αγώνα ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι βρήκε τον Σαράμπια στην πλάτη της άμυνας, ο οποίος σημάδεψε το δοκάρι του Μπόνο σπαταλώντας την κορυφαία στιγμή της αναμέτρησης!

Ήρωας ο Μπόνο, στο μηδέν οι Ισπανοί

Ο αγώνας οδηγήθηκε νομοτελειακά στην διαδικασία των πέναλτι, εκεί όπου το άστρο του Μπόνο έμελλε να λάμψει! Με δυο αποκρούσεις στις εκτελέσεις των Σολέρ, Μπουσκέτς αποδείχθηκε κομβικός για την ιστορική πρόκριση του Μαρόκου που ευστόχησε στις τρεις από τις τέσσερις συνολικά εκτελέσεις και απέκλεισε την Ισπανία με το εντυπωσιακό 3-0 στη ρώσικη ρουλέτα.

Η διαδικασία των πέναλτι:

Σαμπίρι 1-0
Σαράμπια - Δοκάρι
Ζίγιεχ 2-0
Σολέρ - απόκρουση
Μπενούν - απόκρουση
Μπουσκέτς - απόκρουση
Χακίμι 3-0

MVP: Ο Μπόνο... έλαμψε στη ρώσικη ρουλέτα, αφού απέκρουσε τις εκτελέσεις των Μπουσκέτς - Σολέρ για να στείλει το Μαρόκο στα προημιτελικά. Παράλληλα ήταν κομβικός και στα 120 λεπτά κανονικής διάρκειας και παράτασης, με κρίσιμες επεμβάσεις κυρίως στις προσπάθειες του Ντάνι Όλμο.

Στο ύψος του: Ο Άμραμπατ ήταν... παντού για το Μαρόκο, με σπουδαίες και καίριες επεμβάσεις στις πολιορκίες των Ισπανών. Σίγουρα του αναλογεί ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την εξαιρετική ανασταλτική τους λειτουργία.

Η γκάφα: Την έκανε ο Σαράμπια στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Ισπανός επιθετικός δεν βρήκε καν εστία απέναντι από τον Μπόνο, στέλνοντας τη μπάλα στο δοκάρι στο πρώτο κρίσιμο πέναλτι της Φούρια Ρόχα.

Αδύναμος κρίκος: Ο Μπόνο γλίτωσε τον Τσεντιρά από το να χαρακτηριστεί μοιραίος για το Μαρόκο. Ο επιθετικός των Λιονταριών άλλωστε σπατάλησε δυο τετ-α-τετ στην παράταση και μαζί την ευκαιρία για τους Αφρικανούς να καθαρίσουν από νωρίτερα την υπόθεση πρόκριση.

Το στραγάλι: Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του Αργεντινού Ραπαλίνι, ο οποίος η αλήθεια είναι πως δεν χρειάστηκε να επέμβει σε πολλές περιπτώσεις. Κράτησε άλλωστε τις κάρτες στο τσεπάκι και άφησε το παιχνίδι να διεξαχθεί ομαλά, χωρίς να αποσυντονίζει τις ομάδες.

Το ταμείο του Gazzetta: Το Μαρόκο κοίταξε στα μάτια την Ισπανία για όλη την διάρκεια του αγώνα, με συμπαγείς γραμμές και σαφές πλάνο στις αντεπιθέσεις. Η στρατηγική των Αφρικανών λειτούργησε μέχρι κεραίας, αλλά χρειάστηκε και η ατομική ποιότητα (εν προκειμένω του Μπόνο) για να πάρει το εισιτήριο για τους «8».

Μαρόκο: Μπόνο, Χακίμι, Αγκέρ, Σάις, Μαζράουι (82΄Ατιάτ - Αλάλ), Άμραμπατ, Ουνάχι, Αμαλάχ (82΄Τσεντιρά), Μπουφάλ (66΄Αμπντέ), Ζίγιεχ, Εν Νεσίρι (82΄Σαμπίρι)

Ισπανία: Σιμόν, Γιορέντε, Ρόδρι, Λαπόρτ, Άλμπα (98΄Μπαλντέ), Μπουσκέτς, Πέδρι, Γκάβι (63΄Σολέρ), Όλμο (98΄Φατί), Φεράν Τόρες (75΄Γουίλιαμς), Ασένσιο (63΄Μοράτα)

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα