Μουντιάλ 2022: Οπαδοί σε αποστειρωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο, ποιοι όμως έκαναν αίσθηση; (vids, poll)

Γιάννης Αρώνης
Μουντιάλ 2022: Οπαδοί σε αποστειρωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο, ποιοι όμως έκαναν αίσθηση; (vids, poll)

bet365

Η ατμόσφαιρα στο Κατάρ δεν «μύριζε» όσο ποδόσφαιρο είχαμε συνηθίσει σε προηγούμενες διοργανώσεις, όμως δεν ήταν λίγοι οι ταξιδιώτες που γέμισαν με χρώμα τις εξέδρες των γηπέδων για να υποστηρίξουν τη χώρα τους.

Μία από τις πολλές ενστάσεις που ακούστηκε από τους ποδοσφαιρόφιλους ανά τον κόσμο όταν ανακοινώθηκε η ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ σχετιζόταν με την έλλειψη ποδοσφαιρικής κουλτούρας της χώρας που μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να εισέρχεται στο διεθνές προσκήνιο της «στρογγυλής θεάς».

Οι διοργανωτές ήλπιζαν πως τα δώδεκα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2010 -όταν και τους δόθηκε το χρίσμα- θα αποδεικνύονταν αρκετά για να καταφέρουν να εμφυσήσουν στην κοινωνία του μικρού κράτους της Αραβικής Χερσονήσου την αγάπη για το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο, κάτι που ομολογουμένως δεν συνέβη παρά το ανεπανάληπτο ύψος των επενδύσεων.

Έτσι παρότι τα γήπεδα είναι κοντά και οι αποστάσεις για τους φιλάθλους μικρές, στην Ντόχα και τα περίχωρά της δεν επικρατεί η φρενίτιδα που συναντούσαμε σε προηγούμενες «πρωτεύουσες» των διοργανωτών. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο πασχίζουν να καλύψουν αυτές τις αδυναμίες των γηγενών και σε πολλές περιπτώσεις έχουν χαρίσει φοβερά στιγμιότυπα στον φωτογραφικό φακό.

Η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε και όσο οι 16 που απέμειναν ετοιμάζονται για τα νοκ-άουτ, το Gazzetta σας θυμίζει τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές από τις εξέδρες των γηπέδων του Κατάρ αυτές τις πρώτες 13 αγωνιστικές ημέρες της διοργάνωσης.

Βραζιλία

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα την Βασίλισσα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρότι πολυνίκης του θεσμού με πέντε τρόπαια δεν έχει γευθεί το νέκταρ της επιτυχίας εδώ και είκοσι χρόνια, σερί το οποίο ευελπιστεί να σπάσει στο κύκνειο άσμα του Τίτε στον πάγκο της. Φυσικά το ποδόσφαιρο καταλαμβάνει μία ιδιαίτερη θέση στην ψυχοσύνθεση των Βραζιλιάνων που παραδοσιακά παθιάζονται όσο λίγοι λαοί με την εθνική τους ομάδα. Για ακόμα μια φορά, αυτό αποδείχθηκε μετά τη νίκη της Σελεσάο στην πρεμιέρα απέναντι στην Σερβία:

Σενεγάλη

Παρά την σχετικά πρόσφατη και κατά κανόνα χωρίς μεγάλες διακρίσεις ιστορία τους στα Παγκόσμια Κύπελλα, οι αφρικανικές χώρες πάντα κέρδιζαν την συμπάθεια των ουδέτερων χάρη στο πιο «ελεύθερο» στυλ παιχνιδιού αλλά φυσικά και την πανδαισία χρωμάτων και χορών στις εξέδρες. Έτσι και η Σενεγάλη που προχώρησε στα νοκ-άουτ μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της -πρώτη από το 2002- και θα αντιμετωπίσει την Αγγλία έχοντας και πάλι στο πλάι της τους «πολύχρωμους» φίλους της που θα κάνουν το ταξίδι από την μικρή χώρα της δυτικής Αφρικής.

Αργεντινή

Η Αλμπισελέστε δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το (σχεδόν δεκαετούς διάρκειας) αποκορύφωμα της καριέρας του Λιονέλ Μέσι για να φτάσει στο βαρύτιμο τρόπαιο, και έτσι της έχει απομείνει μία μόνο ευκαιρία με τον GOAT στο ρόστερ της. 36 ολόκληρα χρόνια μετά το Μουντιάλ του Μεξικού ο αγέννητος τότε Μέσι θα κληθεί να επαναλάβει τα κατορθώματα του Μαραντόνα για να κατακτήσει το σημαντικότερο από τα ελάχιστα τρόπαια που λείπουν από την συλλογή του. Είτε τα καταφέρει είτε όχι, σίγουρα και στην συνέχεια το ποδοσφαρικό ταπεραμέντο των Αργεντίνων θα μας χαρίσει δυνατές εικόνες όπως αυτές:

Ιαπωνία

Οι φοβεροί Ιάπωνες φίλαθλοι γίνονται πρώτο θέμα κατά τη διάρκεια κάθε διεθνούς διοργάνωσης, χάρη στην αξιοθαύμαστη προθυμία τους να καθαρίσουν όσα οι ίδιοι προξένησαν πριν αποχωρήσουν από τα γήπεδα των αγώνων της εθνικής τους ομάδας. Φυσικά δεν θεωρούν την συλλογή των σκουπιδιών τους υποτιμητική ενασχόληση, γι' αυτό άλλωστε ο τηλεοπτικός φακός τους συνέλαβε να ανεμίζουν τις σακούλες τους πριν την έναρξη του παιχνιδιού απέναντι στην Κόστα Ρίκα! Παρεμπιπτόντως αυτό ήταν και το μόνο ματς στο οποίο γνώρισαν την ήττα αφού στα άλλα δύο κατέβαλαν Γερμανία και Ισπανία, δηλαδή δύο από τις τρεις προηγούμενες παγκόσμιες πρωταθλήτριες!

Τυνησία

Οι Τυνήσιοι έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού μόνο το Καμερούν έχει καταφέρει να προκριθεί σε περισσότερες τελικές φάσεις Μουντιάλ από τα έθνη της Αφρικής. Παρά τις πέντε (έξι με την φετινή) της συμμετοχές όμως η Τυνησία δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συνεχίσει στην νοκ-άουτ φάση κάποιας διοργάνωσης, κάτι που δεν πτόησε πολυάριθμους ακολούθους της ομάδας να κάνουν το ταξίδι στο κοντινό -από γεωγραφικής αλλά και πολιτισμικής άποψης- Κατάρ για να παρακολουθήσουν από κοντά τις προσπάθειες της εθνικής τους.

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα