Πολύ παραπάνω από ένα παιχνίδι

Γιάννης Λαμπίρης Γιάννης Λαμπίρης
Πολύ παραπάνω από ένα παιχνίδι

bet365

Ο Γιάννης Λαμπίρης βρίσκεται στο Κατάρ για λογαριασμό του Gazzetta και παρακολούθησε το βρετανικό ντέρμπι μεταξύ Αγγλίας και Ουαλίας.

Το 104 βρετανικό ντέρμπι Αγγλίας-Ουαλίας (1ο όμως σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου) ανήκει πλέον στην ιστορία. Το Gazzeta βρέθηκε στην εξέδρα του Αχμάντ Μπιν Αλί στην άκρη της ερήμου και μπορεί να συνυπογράψει ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ήταν άλλο ένα του προγράμματος στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Το εισπράττεις από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις μέσα και βλέπεις (από τις λίγες φορές σε αυτή τη διοργάνωση) τους φίλους των δύο ομάδων να μην είναι ανακατεμένοι αλλά να έχουν εντελώς ξεχωριστές κερκίδες.

Οι Άγγλοι αισθητά περισσότεροι αρχίζουν να τραγουδούν το επικαιροποιημένο (μετά το θάνατο της Ελισσάβετ) «God save the King» και οι αποδοκιμασίες πέφτουν βροχή από την απέναντι εξέδρα. Σε λίγο ακούγεται από τους Ουαλούς το περίφημο «Hen Wlad Fy Nhadau» (η αρχή του εθνικού τους ύμνου που σημαίνει «Η παλαιά γη των πατέρων μου») και οι αποδοκιμασίες έρχονται πλέον από την απέναντι πλευρά.

Σε κάθε τάκλιν, σε κάθε άμυνα, σε κάθε σουτ, βλέπεις τις εκφράσεις στα πρόσωπα Ουαλών και Άγγλων στην εξέδρα και είναι ιδιαίτερες, όχι όπως σε άλλα παιχνίδια. Ο συγκεκριμένος αγώνας δεν είναι μόνο βαθμολογικής σημασίας, αλλά είναι και αγώνας «τιμής» μεταξύ των Λιονταριών και των Δράκων. Είναι μέρος της παράδοσής τους, απλά αντί να διεξάγεται στο νησί γίνεται στο μακρινό Κατάρ και αποτελεί αντικείμενο μελέτης για τους ουδέτερους !

Ακριβώς στην από κάτω σειρά κάθεται μια οικογένεια Ουαλών με τον μπαμπά (μορφή) με καπελάκι και παπούτσια ασορτί και φανέλα της εθνικής του με τον γιο δίπλα να φοράει φανέλα του Μπέιλ.

«Γιατί τέτοια αντιπαλότητα, δεν θα ήταν ωραίο να είχε το Ηνωμένο Βασίλειο μια ενιαία ομάδα, θα ήταν από τις καλύτερες του κόσμου» ανάβουμε το…φιτίλι και ο μπαμπάς Χάρι, από το Κάρντιφ, εκρήγνυται !

«Ποτέ των ποτών. Εγώ δεν μπορώ να τους βλέπω και θα παίξουμε και μαζί , όχι ποτέ δεν το συζητάμε καν, μάλλον με πειράζεις» μας απαντάει και του το επιβεβαιώνουμε, αλλά τον ρωτάμε.

«Γιατί τι έχετε να χωρίσετε» ;

«Τα πάντα, εμείς είμαστε Κέλτες, περήφανοι άνθρωποι, αυτοί ζουν με το…ένδοξο παρελθόν. Δες τους πως αποδοκίμασαν τον εθνικό μας ύμνο» λέει και όταν του θυμίζουμε ότι πρώτοι τον έκαναν οι Ουαλοι συνεχίζει απτόητος.

«Έχουμε διαφορά νοοτροπίας και δεν πρόκειται να μας καταλάβουν ποτέ. Και στον τρόπο που σκεπτόμαστε ακόμα είμαστε διαφορετικοί, ξεχωριστοί. Αυτοί κάνουν τα ίδια και τα ίδια. Εδώ αποφάσισαν να βγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η Σκωτία δεν ήθελε να βγει, είναι σωστο αυτό, πές μου» μας ρωτάει.

Ενθυμούμενοι ότι και η Ουαλία ψήφισε το Brexit (!) δεν του το αναφέρουμε γιατί σε λίγο αρχίζει το δεύτερο ημίχρονο (0-0 το πρώτο). Τα δύο γρήγορα γκολ των Άγγλων προκαλεί απογοήτευση στην εξέδρα των Ουαλών και στην οικογένεια κοντά μας. Το επόμενο ραντεβού τους θα είναι στο νησί.

Λεπτομέρεια: «Να βλέπεις τους Αγγλους να ανεβαίνουν στις κερκίδες κρατώντας νερό ή πορτοκαλάδα, σκηνικό απίστευτο. Καθώς τα προτιμούν από τη μπύρα χωρίς αλκοόλ των διοργανωτών.

Φιλαθλος
Αγγλος με νερό και ποροτοκαλάδα στο χέρι. Απίστευτο!

Νωρίτερα, οι σκηνές στον πάγκο των Σενεγαλέζων μετά τη λήξη του αγώνα με το Εκουαδόρ και την πρόκριση στους «16» είναι συγκλονιστικές. Η συναισθηματική φόρτιση είναι τεράστια όχι μόνο επειδή η αφρικανική χώρα προκρίνεται για 2η φορά (σε μόλις 3 συμμετοχές) στην ιστορία της στα νοκ άουτ.

Αλλά γιατί σαν χθες (29.11.2020) είχε φύγει από τη ζωή ο εμβληματικός Πάπα Μπούπα Ντιόπ που ως αρχηγός είχει οδηγήσει αυτή τη μικρή χώρα στο θαύμα του 2002, μέχρι τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποκλείοντας την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γαλλία, την Ουρουγουάη και την Σουηδια πριν «λυγίσει» δύσκολα από την Τουρκια με 1-0 στα προημιτελικά).

Η νίκη-πρόκριση είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη σε αυτόν με δάκρυα και συγκίνηση ενώ για λίγο σταμάτησαν και τα τρομερά τύμπανα (οι βουβουζέλες του 2022) των Σενεγαλέζων που εκτός από ρυθμό δημιουργούν και έναν τρομερό και ασταμάτητο θόρυβο.

Οι Σενεγαλέζοι ζουν πλέον μέρες 2002 και 20 χρόνια μετά ελπίζουν να προσθέσουν στη λίστα των διάσημων «θυμάτων» μετά τη Γαλλία, την Ουρουγουάη και τη Σουηδία, τώρα την Αγγλία. Λέτε ;

Υ.Γ. Χθες είχαμε και το πρώτο κρούσμα μεθυσμένου στο Κατάρ. Ενας Αγγλος οπαδός έχασε τις αισθήσεις του στο μετρο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Φανταστείτε όμως ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν - εάν δεν υπήρχε το θέμα της ποτοαπαγόρευσης - σε πολλαπλάσιο βαθμό ιδιαίτερα μετά από ένα τέτοιο παιχνίδι μεταξύ Αγγλων και Ουαλών.

ΥΓ 2: Ακολουθεί photostory για να νιώσετε τον παλμό του Μουντιάλ.

drones
Και τα drones στην υπηρεσία της ασφάλειας
Ουρά
Ατελείωτη η ουρά για το Αγγλία-Ουαλία στα δημοσιογραφικά
φίλαθλοι
Ο φίλος της Σενεγάλης αποκαλυπτει τα όνειρά του για τη συνέχεια
δημοσιογράφος
Ο άτυχος Κορέατης συνάδελφος (κάτω από το μπουφάν !) προσπαθει να κοιμηθεί λιγάκι αλλά δίπλα ο Ισπανός κάνει πρόβα μετάδοσης σε πολύ έντονο ρυθμό...
Εκουαδόρ
Οι φίλοι του Εκουαδόρ χαμογελούν παρά την πίκρα του αποκλεισμού.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Λαμπίρης
Γιάννης Λαμπίρης
  • Tags: