Μουντιάλ 2022, Φίλκρουγκ: Κρυπτονίτης του Ρόδρι, ένας πρωτάρης χωρίς «δόντι»

Μουντιάλ 2022, Φίλκρουγκ: Κρυπτονίτης του Ρόδρι, ένας πρωτάρης χωρίς «δόντι»

Μουντιάλ 2022, Φίλκρουγκ: Κρυπτονίτης του Ρόδρι, ένας πρωτάρης χωρίς «δόντι»

bet365

Ο Ρόδρι παραδέχθηκε πως δεν τον ήξερε. Κι εκείνος τον έκανε... σοφότερο με ένα γκολ «ξέμπαρκο», όπως και η παρουσία του στην εθνική Γερμανίας. Ο Νίκλας Φίλκρουγκ, ο «bomber» με τον χαμένο κοπτήρα που κάποτε βρήκε καρφωμένο ένα δόντι αντιπάλου στο κούτελο του, είναι ένας πρωτάρης ετών 29 στα Πάντσερ, αλλά τα κέρδισε όλα με το σπαθί του.

Πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, αν κάποιος έπρεπε να κατονομάσει μια εμφανή αδυναμία, ένα μειονέκτημα της εθνικής Γερμανίας αυτό ήταν η έλλειψη ικανού στράικερ. Ενός καθαρόαιμου φορ που θα αποτελούσε σημείο αναφοράς στην επίθεσή της. Ο Χάβερτς είναι παίκτης-υβρίδιο, στα χνάρια του πλέον ανυπότακτου σε «κουτάκια», Τόμας Μίλερ. Ο φιλότιμος και αναγεννημένος στη Λειψία, Τίμο Βέρνερ βλέπει το Μουντιάλ από τον καναπέ του σπιτιού του, τραυματίας γαρ.

Η αναμέτρηση με την Ιαπωνία φώτισε εκτυφλωτικά την λειψανδρία των Πάντσερ στο «9». Καταιγισμός στο πρώτο μέρος, ακυρωθέν γκολ, 1-0 αντί για 5-0 και στο τέλος, ήττα. Το έργο φαινόταν να επαναλαμβάνεται με λιγότερο σασπένς και κόντρα στην Ισπανία. Κάποιος έπρεπε να σκοράρει. Την ευθύνη, λοιπόν, ανέλαβε ο Νίκλας Φίλκρουγκ. Πώς είπατε; Φίλκρουγκ; Μα... ποιος είναι αυτός; Κάπως έτσι αντέδρασε ο Ρόδρι όταν είδε τον θηριώδη ξανθό να «μπουκάρει» μόνος του σε μια φάση του Μουσιάλα και να την κάνει δική του, τινάζοντας τα δίχτυα του Σιμόν. Ένα ξερό, «ξέμπαρκο» σουτ, που έκρυβε τις λέξεις «αφού δεν μπορείτε εσείς με τις 300+ συμμετοχές στην Εθνική, μπορώ εγώ».

«Ήταν κάπως τυχεροί στο γκολ, ήταν ένα rebound. Ακολούθησα σωστά τη φάση, αλλά η μπάλα έφτασε σε έναν επιθετικό τους, δεν ξέρω το όνομά του». Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόδρι. Και η αλήθεια είναι πως εκτός από τον Ρόδρι, ελάχιστοι γνώριζαν το σπάνιο όνομα με τα ύπουλα «ούμλαουτ» που μόλις προστέθηκε στον πίνακα των σκόρερ σε αγώνα Μουντιάλ και έδωσε παράταση ζωής στην εθνική Γερμανίας.

Fullkrug's on Fire

Ο Νίκλας Φίλκρουγκ είδε το πρώτο φως της ζωής τον Φεβρουάριο του 1993. Από ποδοσφαιρική οικογένεια, παππούς, πατέρας, αδερφή όλοι τους επαγγελματίες. Δεν ήταν παράξενο, συνεπώς, που και ο ίδιος ακολούθησε το ίδιο μονοπάτι. Ένα μονοπάτι που στο ξεκίνημά του, τον βρήκε στην ίδια Ακαδημία (Σπορτφρόιντε Ρίκλινγκεν) με παίκτες όπως ο Αντόνιο Ρούντιγκερ. Μόνο που στην περίπτωσή του, τα πρώτα «άντα» αχνοφάνηκαν πολύ μακριά από την ελίτ. Ένας στράικερ επιπέδου Bundesliga και μέχρι εκεί, με 27 γκολ σε μια δεκαετία από το ντεμπούτο του στο υψηλότερο σκαλί, για λογαριασμό του Ανόβερου (γενέτειράς του) και της Βέρντερ Βρέμης. Με ρήξη χιαστού τη σεζόν 2019-20, στα 28 του. Πόσοι επέστρεψαν από έναν τέτοιο τραυματισμό σε αυτή την ηλικία, έτοιμοι για την εκτόξευση;

Έναν χρόνο πριν το γκολ καριέρας κόντρα στην Ισπανία, ο ήρωας μας έπαιζε στην Τσβάιτε Λίγκα, τη β' κατηγορία. Βλέπετε, όταν η Βέρντερ υποβιβάστηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, εκείνος την ακολούθησε πρόθυμα στο δεύτερο επίπεδο. Τόσο πρόθυμα, που υπέγραψε μάλιστα νέο συμβόλαιο με μειωμένες αποδοχές κατά 30%. Αν έλεγαν σε κάποιον, ακόμα και στον ίδιο, πως ο Φίλκρουγκ θα έπαιζε με την εθνική Γερμανίας στο Μουντιάλ σε 12 μήνες από τότε, όλοι θα πίστευαν πως πρόκειται για τρολ.

Η... ευεργεσία, όμως, του χειμερινού Μουντιάλ και η έκδηλη ανάγκη για στράικερ, έστρεψαν τον Χάνσι Φλικ στην εντός συνόρων δεξαμενή. Και στην κορυφή της λίστας των Γερμανών σκόρερ, φιγούραρε δυναμικά το όνομα του Φίλκρουγκ. Με 10 γκολ σε 14 αγωνιστικές με τη Βέρντερ τη φετινή σεζόν, δεν γινόταν να μην κληθεί. Το φώναζαν οι φίλοι των Πράσινων, κάθε γκολ του Φίλκρουγκ ενέτεινε τις «πιέσεις» να γίνει διεθνής, έστω και στα 29 του. Μέχρι που έγινε.

Ο Φλικ τον κάλεσε για το φιλικό με το Ομάν, το μοναδικό των Πάντσερ πριν από το Μουντιάλ. Ένα ημίχρονο, ένα γκολ, το πρώτο του. Ήταν διεθνής με τις Κ-18 και Κ-20 της Γερμανίας, αλλά από τότε είχαν περάσει πια δέκα χρόνια. Έτσι, έγινε ο γηραιότερος Γερμανός μη τερματοφύλακας που ντεμπουτάρει με το εθνόσημο στην Ανδρών εδώ και πάνω από μια 20ετία, συγκεκριμένα από τον Μάρτιν Μαξ που το 2002 είχε λάβει το βάπτισμα του πυρός στα 33 του.

Ο χαμένος κοπτήρας, το «Κενό» και το δόντι αντιπάλου για... σουβενίρ

Στη Γερμανία, το status του ισορροπεί μεταξύ ενός συμπαθή τύπου και μιας καλτ φιγούρας. Ενός γεννημένου «killer» που προθερμαίνεται πάντα με το «Eye of the Tiger» στα ακουστικά. Το παρατσούκλι του είναι «Lücke», που θα πει «κενό». Του το έδωσε το γνωστό πειραχτήρι, Μάρκο Αρναούτοβιτς και το χαμόγελό του δίνει την απάντηση στον γρίφο, αφού προέρχεται από το κενό που υπάρχει εκ γενετής στα δόντια του, καθώς του λείπει ο δεξιός του κοπτήρας.

Φίλκρουγκ

Το δόντι που λείπει σε εκείνον, βέβαια, το αναπλήρωσε μια φορά με δόντι... συμπαίκτη. Μια σύγκρουση κεφάλι με πρόσωπο είχε στείλει τον Φίλκρουγκ και τον έτερο παίκτη των Νέων της Βέρντερ στο νοσοκομείο, με τον Γερμανό στράικερ να βρίσκει καρφωμένο το «σουβενίρ» στο κούτελό του σαν άλλο Εξκάλιμπερ.

Στη Βέρντερ, πάλι, απλά πίνουν νερό στο όνομά του. Όταν οι Πράσινοι εξασφάλισαν την άμεση άνοδό τους στη Bundesliga το περασμένο καλοκαίρι, ο Φίλκρουγκ έγινε ένα με τους οπαδούς, ανέβηκε στην εξέδρα και πανηγύριζε με το καπνογόνο στο χέρι. Ο «Lucke» γι' αυτούς είναι ένας πιστός «στρατιώτης», σύμβολο του roller-coaster με το οποίο ομοιάζει η πορεία της ομάδας τα τελευταία χρόνια.

Και στο εσωτερικό των Πάντσερ, πάντως, όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον. Για τη φιλοσοφία του, τον χαρακτήρα του, τον τρόπο που διαχειρίστηκε την απότομη «λάμψη», την σχεδόν χωρίς προειδοποίηση πρώτη κλήση του ενόψει Κατάρ. Αλλά και για την άμεση ανταπόκριση στα αγωνιστικά θέλω του Χάνσι Φλικ. Ο ομοσπονδιακός coach έχει πει πως «είναι ένα τρομερό παιδί με τα μυαλά και την καρδιά του στη θέση τους». Ο Νόιερ είχε δει το γκολ κόντρα στην Ισπανία να έρχεται:

«Νιώθει πολύ καλά όταν παίζει μόνος στην κορυφή, θα αποδειχθεί πολύ σημαντικός για μας», δήλωνε στην προετοιμασία, ενώ μετά το παιχνίδι κόντρα στην Ισπανία παραδέχθηκε πως «Το ματς το σώσαμε από τον πάγκο σήμερα».

Πώς αντιδρά σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη ο Φίλκρουγκ; Απολύτως cool. Με το «κενό» χαμόγελο, διάπλατο

«Η μπάλα ήρθε στα πόδια μου. Την κοντρόλαρα γιατί είχα φόρα. Μετά ανέλαβε το ένσικτο, που είναι πάντα καλύτερο από το να αρχίζεις να σκέφτεσαι υπερβολικά. Ήταν ωραίο που είδα την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα»

Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τούμπες, μετα από ένα 1-1 με την Ισπανία. Είμαι πάντα ήρεμος. Δεν είναι το πρώτο γκολ που πέτυχα στην καριέρα μου, έχω πετύχει πολύ πιο σημαντικά. Συγκεντρωνόμαστε στο επόμενο παιχνίδι. Αυτό το γκολ θα είναι λίγο για μένα αν δεν καταφέρουμε να περάσουμε τον όμιλο».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα