Το μεγαλύτερο αστέρι για το Μαρόκο!

Το μεγαλύτερο αστέρι για το Μαρόκο!

Γιάννης Λαμπίρης Γιάννης Λαμπίρης
Το μεγαλύτερο αστέρι για το Μαρόκο!

bet365

Ο Γιάννης Λαμπίρης γράφει στο Gazzetta από το Κατάρ για το Μαρόκο που ζει ιστορικές στιγμές σαν και αυτές του 1986.

Αποστολή στο Κατάρ: Γιάννης Λαμπίρης

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 το Μαρόκο είχε καταφέρει κάτι μοναδικό ιδιαίτερα για αφρικανική ομάδα. Να τερματίσει πρώτο σε όμιλο με Αγγλία (0-0), Πορτογαλία (3-1) και Πολωνία (0-0) και να προκριθεί πανηγυρικά στους «16».

Εκεί που λύγισε τρία λεπτά πριν την παράταση με ένα μακρινό φάουλ του Λόταρ Ματέους (1-0 η μετέπειτα φιναλίστ Δυτική Γερμανία).

Όμως στο στάδιο «Αλ Τουμάμα» της Ντόχα, το Μαρόκο πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του με το 2-0 επί του (Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη) Βελγίου και πλέον οι Μαροκινοί βλέπουν μακριά.

Μαρόκο

Το gazzetta έζησε από κοντά από την αρχή ως το τέλος αυτή τη μεγάλη γιορτή δύο ουσιαστικά κόσμων, του αφρικανικού αλλά και του αραβικού.

Το γήπεδο…κατηφόριζε από πλευράς εξέδρας που ήταν συντριπτικά υπέρ του Μαρόκου (καθώς και όλοι οι Καταριανοί ήταν δίπλα στους Μαροκινούς).

Παλμό και πάθος από την πρώτη στιγμή και τον εθνικό ύμνο, ενώ ο κύριος που καθόταν δίπλα μας και τον μετακίνησαν οι υπεύθυνοι ασφαλείας γιατί ήταν θέσεις μόνο για τον Τύπου, αυτός πήγε τέσσερις θέσεις πιο κάτω ξεχνώντας το τσαντάκι του, με διαβατήριο χρήματα και τα πάντα όλα.

Όταν το δώσαμε στον υπεύθυνο ασφαλείας και του υποδείξαμε ποιος είναι, όταν πήγε να του το δώσει εκείνος του έκανε νόημα «Άσε με τώρα» γιατί ετοιμαζόταν να τραβήξει βίντεο την ομάδα του στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων.

Δεν τον ενδιέφερε εκείνη τη στιγμή το πώς θα κυκλοφορούσε την επομένη, τον ένοιαζε μόνο η στιγμή.

Μια οικογένεια Βέλγων πίσω μας έτρωγε αμέριμνη πατατάκια όταν το Μαρόκο σκόραρε στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου αλλά το γκολ δεν μέτρησε. Το βιντεάκι με τους πανηγυρισμούς αξίζει να το παρακολουθήσετε.

Όπως και επίσης τα βίντεο των πανηγυρισμών όχι οπαδών, αλλά δημοσιογράφων, ενός Άραβα του Μουσταφά Ασχούρ (που προβλέπει στην κάμερα του Gazzetta ότι το Μαρόκο θα πάει ψηλά τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά) και δύο Μαροκινών του Αμίν Ουμπάχα από το SNRTnews.com (Το…Gazzetta του Μαρόκου) και του εφημεριδά Αντίλ Μπενμάλεκ (με τα μούσια) από την εφημερίδα Ντέρμπι της χώρας του.

"Ειναι τρομερο γιατι ολοι οι συμπατριώτες μας που ζουν στο Βελγιο και σε μεγαλο βαθμό δεν τους φέρονται τόσο καλά, αύριο θα πανε στη δουλειά τους με ψηλά το κεφάλι" μας λέει για τη μεγάλη μειονοτητα των Μαροκινών στο Βέλγιο και ιδιαίτερα στην πόλη του Μόλεμπεκ με τους Βελγους να τους θεωρούν αιτία πολλών κακών και να μην τους συμπεριφέρονται ισοτιμα.

Το ασανσέρ προς τη μικτή ζώνη (στην οποία δυστυχώς δεν είχαν πρόσβαση και βγήκαμε στο ισόγειο) γεμάτο Μαροκινούς, ενώ χαμός και έξω από το γήπεδο με έναν εκ των υψηλά ιστάμενων του Κατάρ να δίνει ενθουσιασμένος συνέντευξη στα όρθια σε ντόπιους δημοσιογράφους για το θρίαμβο του αραβικού ποδοσφαίρου.

Στην επιστροφή δίπλα μας κάθισε και ένας δημοσιογράφος από το Μάλι που όταν έμαθε ότι είμαστε από Ελλάδα μας αποκάλυψε ότι είναι ο αδελφός του Νουα Ντικό του επιθετικού από το Μάλι που παίζει στον ΟΦΗ! Λατρεύει την Κρήτη και ανυπομονεί να ξαναπάει να δει τον αδελφό του και μας ζήτησε και βγάλαμε μια φωτό μαζι για να του τη στείλει. Μικρός που είναι ο κόσμος.

Μαροκο 2

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Λαμπίρης
Γιάννης Λαμπίρης
  • Tags: