Αμπντελχαμίντ Σαμπίρι: Από τον «εφιάλτη» στη Χάντερσφιλντ σε... διάβολος του Βελγίου (vids)

Νότης Χάλαρης
Αμπντελχαμίντ Σαμπίρι: Από τον «εφιάλτη» στη Χάντερσφιλντ σε... διάβολος του Βελγίου (vids)

bet365

Έβαλε... φωτιά στον όμιλο, χάρισε ελπίδα πρόκρισης στο Μαρόκο και το Gazzetta σας δίνει στο... πιάτο την ιδιαίτερη ιστορία πίσω από τον Αμπντελχαμίντ Σαμπίρι.

«Ο ρυθμός του με την μπάλα στα πόδια του ήταν πάντα εντυπωσιακός», ήταν τα λόγια των ανθρώπων της Τους Κόμπλενζ όταν ο Αμπντελχαμίντ Σαμπίρι έκανε τα... μαγικά του όταν βρισκόταν εκεί σε νεαρή ηλικία. Από τότε έψαξε την... Ιθάκη του σε διάφορες ομάδες και χώρες, μέχρι που η Σαμπντόρια έγινε η το «σκαλί» του για να βρεθεί στο Μουντιάλ του Κατάρ με το εθνόσημο του Μαρόκο.

Το όνομά του σημαίνει «υπομονή» στα αραβικά και με ακριβώς αυτό τον τρόπο, περίμενε τη στιγμή που με απευθείας εκτέλεση φάουλ έκανε το 1-0 για τη χώρα του κόντρα στο Βέλγιο και άνοιξε τον... δρόμο για τη νίκη με 2-0. Το Gazzetta σας κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν του και σας ταξιδεύει στην περίπλοκη αλλά και ιδιαίτερη καριέρα του.

Από τριών ετών στη Γερμανία και ο... Έλληνας που τον έβαλε στον «ίσιο» δρόμο!

Αν και γεννήθηκε στο Γκουλμίμα του Μαρόκο, ο Σαμπίρι βρέθηκε από την ηλικία των τριών ετών στη Γερμανία, καθώς οι γονείς του αποφάσισαν να μεταναστεύσουν και να διεκδικήσουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Ο μικρός Αμπντελχαμίντ μεγάλωσε στην Φρανκφούρτη και εκεί βρήκε τον πρώτο του ποδοσφαιρικό σταθμό, όταν αποφάσισε να ξεκινήσει στις ακαδημίες της Μπεργκ Φρανκφούρτης.

Μέχρι τα 15 του περιπλανιόταν από ομάδα σε ομάδα χωρίς κάποια από αυτές να έχουν την προοπτική για το κάτι παραπάνω. Ωστόσο, όλα αυτά ανήκαν στο παρελθόν όταν δέχθηκε την πρόταση της Τους Κομπλενζ. Κάπου εδώ και έρχεται και το ελληνικό στοιχείο που του άλλαξε την καριέρα. Για την ακρίβεια, την έβαλε σε έναν πιο σταθερό δρόμο προς το υψηλό επίπεδο.

Ο Ελληνογερμανός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Ευάγγελος Νέσος ήταν ο άνθρωπος που πήρε από το... χεράκι τον νεαρό μεσοεπιθετικό και του έδειξε το πόσο ταλέντο διαθέτει για να πάει ψηλά στο ποδόσφαιρο. Μέσα σε τρία χρόνια, ο νεαρός παίκτης είχε τραβήξει τα βλέμματα από τις γερμανικές ομάδες και έτσι ήρθε η στιγμή της Ντάρμσταντ.

Το πρώτο (εφιαλτικό) βήμα, η αναζήτηση της... Ιθάκης και παντού Έλληνες (!)

Παρότι είχε αλλάξει αρκετές ομάδες, το πρώτο του επαγγελματικό βήμα έγινε στη Νυρεμβέργη όταν ήταν 21 ετών. Αν και είχε... αργήσει να γίνει επαγγελματίας, στην πρώτη του σεζόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον αφού πέτυχε 12 γκολ σε 21 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ανεβάζοντας κατακόρυφα την τιμή του, δεδομένου ότι το κατάφερε στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας.

Έτσι, το καλοκαίρι του 2017 πήρε την πρώτη του... επιβράβευση. Η Χάντερσφιλντ βγάζει από τα ταμεία της το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και τον κάνει δικό της με στόχο να ενισχύσει τη μεσοεπιθετική της γραμμή. Ωστόσο, η κατάσταση δεν ήταν τόσο ονειρική όσο την περίμενε, αφού ένας σοβαρός τραυματισμός τον άφησε αρκετά πίσω σε σχέση με τους συμπαίκτες του.

Από την άλλη, ο Σαμπίρι δεν προσαρμόστηκε ποτέ στα δεδομένα της Αγγλίας και η επιστροφή στη Γερμανία έμοιαζε με μονόδρομο για τη ψυχολογία του αλλά και το ποδοσφαιρικό του μέλλον. Έτσι το 2019 η νεοφώτιστη στη Bundesliga, Πάντεμπορν του δίνει αυτή την ευκαιρία και εκείνος επιστρέφει στη χώρα που μεγάλωσε.

Η τύχη δεν ήταν με το μέρος, καθώς παρότι έκανε μία σχετικά καλή σεζόν (τέσσερα γκολ και μία ασίστ σε 25 ματς), ο υποβιβασμός της γερμανικής ομάδας τον άφησε ελεύθερο και οι προτάσεις που έλαβε ήταν ελάχιστες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνει ακόμα ένα βήμα πίσω, υπογράφοντας για την Άσκολι της δεύτερης κατηγορίας της Ιταλίας.

Αξιοσημείωτο σε όλα αυτά, πως ο Σαμπίρι είχε αγωνιστεί ως συμπαίκτης, με τον Σεμπάστιαν Βασιλειάδη αλλά και τον Τάσο Αυλωνίτη, έχοντας έντονα το ελληνικό στοιχείο στα αποδυτήρια. Με τον ιταλικό σύλλογο, όμως, άνοιξε ο δρόμος για την... Ιθάκη του.

Είχε απορρίψει το Μαρόκο

Τα οκτώ γκολ σε 32 ματς στην πρώτη του σεζόν και τα τρία σε έντεκα στο πρώτο μισό της δεύτερης, έπεισαν τη Σαμπντόρια να τον αποκτήσει για έξι μήνες ως δανεικό. Για εκείνον, η αλλαγή στα μεγάλα σαλόνια της Ιταλίας ήταν σαν να μην άλλαξε τίποτα. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με τρία γκολ σε 14 ματς ενώ μοίρασε και δύο ασίστ, κερδίζοντας τη μεταγραφή έναντι ενός εκατ. ευρώ.

Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται και η κλήση στην Εθνική του Μαρόκο από τον Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς, με τον Σαμπίρι να έχει ήδη τρεις συμμετοχές με την Κ20 της Γερμανίας και να βρίσκεται στο... δίλλημα για το πιο εθνόσημο θα τιμήσει ως ποδοσφαιριστής.

Όταν ήρθε λοιπόν η κλήση από το Μαρόκο, ο 24χρονος μεσοεπιθετικός την... απέρριψε, χωρίς να γίνει γνωστός ο λόγος που το έκανε, με τα περισσότερα ΜΜΕ να τονίζουν ότι συνέβη γιατί περίμενε μία ευκαιρία από τη Γερμανία στο πλαίσιο της ανανέωσης του ρόστερ.

Εν τέλει, ο Βαλίντ Ρεγκραγκούι έκανε μία ακόμα προσπάθεια τον περασμένο Σεπτέμβρη και ο 25χρονος μεσοεπιθετικός όχι απλώς δέχθηκε αλλά πέτυχε και ένα πολύ ωραίο τέρμα κόντρα στη Χιλή.

Οι... απαντήσεις που έδωσε μέσα από το γκολ με το Βέλγιο!

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο Σαμπίρι είδε το όνειρο να... γκρεμίζεται στη Χάντερσφιλντ και έφυγε από εκεί ως μία από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές της δεκαετίας για τον σύλλογο. Κόντρα στην Κροατία έπαιξε για οκτώ λεπτά αλλά κόντρα στο Βέλγιο πήρε παραπάνω χρόνο συμμετοχής. Μία κίνηση, που ο ίδιος την επέστρεψε με ένα υπερπολύτιμο τρίποντο.

Στο 73ο λεπτό εκτέλεσε ένα φάουλ από δύσκολη γωνία αλλά κατάφερε να κερδίσει τον Τιμπότ Κουρτουά και να κάνει το 1-0 για το Μαρόκο. Ένα γκολ που άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη με το τελικό 2-0, ξαναβάζοντας στο παιχνίδι της πρόκρισης τη χώρα του. Μέσα από αυτό το τέρμα, ο ίδιος έδωσε την κατάλληλη... απάντηση όταν η Χάντερσφιλντ, τρία χρόνια χρόνια, τον άφηνε ελεύθερο για να πάει στην Πάντερμπορν.

Το ερώτημα εδώ είναι, τι θα γινόταν αν ο ίδιος είχε επιμείνει στην άρνησή του για αγωνιστεί με το εθνόσημο; Σίγουρα, αυτή τη στιγμή δεν θα μιλούσε όλος ο κόσμος για τον Αμπντελχαμίντ Σαμπίρι.

@Photo credits: Από το επίσημο Instagram του παίκτη
 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα