Τσάβι Σίμονς: Το άλλοτε παιδί-θαύμα που είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγή

Τσάβι Σίμονς: Το άλλοτε παιδί-θαύμα που είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγή

Τσάβι Σίμονς: Το άλλοτε παιδί-θαύμα που είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγή

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για την πορεία και τις αποφάσεις που έχει πάρει μέχρι στιγμής στην καριέρα του ο 19χρονος Ολλανδός μέσος, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε το “next big thing” του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Μπαρτσελόνα, Παρί Σεν Ζερμέν και τώρα Αϊντχόφεν. Τρεις από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, που κάθε ποδοσφαιριστής θα ήθελε να αγωνιστεί στην καριέρα του. Σε μία ολόκληρη καριέρα όμως, όχι ήδη στην ηλικία των 19 ετών. Δηλαδή, πριν καν ξεκινήσει αυτή η καριέρα. Εκεί, υπάρχει η... ένσταση σχετικά με τον Τσάβι Σίμονς. Και αν η σειρά ήταν αντίστροφη – δηλαδή PSV, Παρί, Μπάρτσα – τότε το πρόσημο θα ήταν σίγουρα θετικό. Τώρα, όμως, φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά και η πορεία του είναι φθίνουσα. Και σε αυτό φέρει ευθύνη ο ίδιος και ο περίγυρός του.

Από πολύ μικρή ηλικία, φαινόταν πως ο Ολλανδός είχε κάτι το ξεχωριστό πάνω του. Γεννημένος στις 21 Απριλίου του 2003, πέρασε το κατώφλι των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα μόλις στα επτά του χρόνια και πολύ γρήγορα όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον πιτσιρικά, που έκανε θραύση στη “Masia”. Στο επίσημο site του (ναι, έχει δική του ιστοσελίδα) έχει ως μότο «πίστεψε στα όνειρά σου». Δικό του όνειρο ήταν να αγωνιστεί μια μέρα στο πλευρό του ινδάλματός του, Λιονέλ Μέσι. Και όσο περνούσαν τα χρόνια, φαινόταν πως κάτι τέτοιο θα γινόταν σύντομα πραγματικότητα στο Καμπ Νου.

mas

Στο διάστημα που ανέβαινε τα κλιμάκια των ακαδημιών της Μπάρτσα, ο νεαρός Ολλανδός είχε αρχίσει να εμφανίζει κάποια ανησυχητικά δείγματα γραφής. Χορηγοί και social media είχαν μπει έντονα στη ζωή του και δεν τον άφηναν να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο. Κάποιοι, τότε, έκαναν λόγο για... κανονικότητα και νέα ήθη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όμως ξεχνούσαν πως επρόκειτο για ένα παιδί, που πολύ εύκολα θα μπορούσε να χάσει τον προσανατολισμό του. Όπερ και εγένετο, καθώς ο μικρός άρχισε να γίνεται απείθαρχος εντός αγωνιστικού χώρου και να πηγαίνει κόντρα στις εντολές των προπονητών του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί στο περιθώριο, προκειμένου να ωριμάσει και να καταλάβει που... βρίσκεται.

Η συγκεκριμένη μέθοδος έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντί ο Σίμονς να σκύψει το κεφάλι και να εργαστεί σκληρά στις προπονήσεις, ο ίδιος επέλεξε να αποχωρήσει. Παρά το γεγονός πως η Μπαρτσελόνα προσπάθησε να τον κρατήσει στις τάξεις της, ο πατέρας του και ο αείμνηστος Μίνο Ραϊόλα τον πήραν από τη “Masia” το 2019. Τα χρήματα που προσέφερε η Παρί Σεν Ζερμέν αποτέλεσαν μεγάλο δέλεαρ και ο ίδιος στα 16 του αποφάσισε να μετακομίσει στο Παρίσι. Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο ήταν οι απολαβές του Ολλανδού στην Παρί, με τον ίδιο να υπογράφει τριετές συμβόλαιο και να μετατρέπεται σε... σταρ πριν καν παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

par

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια μέχρι ο Σίμονς να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα των Παριζιάνων, με τον ίδιο να κάνει ντεμπούτο το Φεβρουάριο του 2021, λίγο πριν κλείσει τα 18 του. Αυτός που του έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία ήταν ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο πέρσι το καλοκαίρι. Τον πήρε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας, ενώ με τη μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι στην Παρί έγινε το όνειρό του πραγματικότητα. Να γίνει συμπαίκτης με το ίνδαλμά του. Μπορεί όχι στην Μπαρτσελόνα, όμως μια τεράστια προοπτική ανοιγόταν μπροστά του. Να αγωνιστεί πλάι στους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο.

mes

Τι κι αν είχε όλα τα εχέγγυα για να εξελιχθεί, στο ξεκίνημα της σεζόν 2021-22 ο Σίμονς επέστρεψε για προπονήσεις με τη δεύτερη ομάδα. Η δική του πρώτη ευκαιρία είχε ήδη χαθεί, αφού ο άνθρωπος που τον πίστεψε τον έστειλε ξανά πίσω. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο νεαρός Ολλανδός ξεπέρασε ξανά τα όρια, αυτή τη φορά με την εθνική ομάδα της χώρας του. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ είχε κληθεί στην U19 των «οράνιε», ο Σίμονς και κάποιοι άλλοι συμπαίκτες του κάλεσαν δύο κοπέλες στο ξενοδοχείο που διέμεναν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποβληθούν από την αποστολή, όχι μόνο γιατί υπέπεσαν σε πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά γιατί παραβίασαν και το υγειονομικό πρωτόκολλο κατά της πανδημίας. Όλα αυτά, όμως, για τον... αστέρα Σίμονς ήταν λεπτομέρειες.

Μέσα στη χρονιά, ο Ολλανδός έκανε κάποιες σποραδικές εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα της Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ μόλις μία φορά ξεκίνησε βασικός στο γαλλικό πρωτάθλημα. Όσο για το Champions League, ούτε δευτερόλεπτο συμμετοχής. Παρόλα αυτά, η Παρί είχε διάθεση να του προσφέρει νέο συμβόλαιο, εξακολουθώντας να πιστεύει στο ταλέντο του. Ωστόσο, η πρόθεσή της να τον παραχωρήσει δανεικό την επόμενη σεζόν, φαίνεται πως δεν άρεσε στον ίδιο. Το deal χάλασε και ο Σίμονς επέστρεψε στην πατρίδα του, υπογράφοντας στην PSV και ελπίζοντας σε μία επανεκκίνηση. Restart σε μια καριέρα που δεν έχει ξεκινήσει δε γίνεται, ωστόσο φαίνεται πως χρειάζεται restart στη νοοτροπία ο μικρός. Γιατί αλλιώς θα καταστρέψει κάτι, πριν καν το χτίσει. Μέχρι τώρα, το ποδόσφαιρο για εκείνον έχει έρθει σε δεύτερη μοίρα και από παιδί-θαύμα έχει μετατραπεί σε παράδειγμα προς αποφυγή.

psv

 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα