Λιονέλ Μέσι, μήπως είσαι κακομαθημένος;

Λιονέλ Μέσι, μήπως είσαι κακομαθημένος;

Αλέξανδρος Λοθάνο Αλέξανδρος Λοθάνο
Λιονέλ Μέσι, μήπως είσαι κακομαθημένος;

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει για την αντικατάσταση του Λιονέλ Μέσι που τόσο μεγάλο σούσουρο προκάλεσε και διευκρινίζει τι ισχύει για το πώς σκέφτεται και ενεργεί ο Αργεντινός σούπερ σταρ στα αποδυτήρια.

Τον Οκτώβριο του 2013 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «Μυστήριο Μέσι». Στις σελίδες του, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Σεμπαστιάν Φεστ και Αλεσάντρε Ζιλιάρντ ξεδίπλωναν τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του Λιονέλ Μέσι έξω από τα γήπεδα και παρέθεταν, μεταξύ άλλων, μια ιδιαίτερη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Αργεντινό σούπερ σταρ, τον Πεπ Γκουαρδιόλα και, από σπόντα, τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Ο Σουηδός προσγειώθηκε στην Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2009 και, για να χωρέσει στην ενδεκάδα (όχι, όλοι οι καλοί δεν χωράνε τελικά…), πήρε την θέση του σέντερ φορ, με τον Λέο να κινείται από δεξιά και πιο πίσω, όντας λίγο πιο μακριά από τον χώρο δράσης του, την περιοχή δηλαδή.

Θυμίζω ότι είχε προηγηθεί η σεζόν του (πρώτου) τρεμπλ, με τον Μέσι να κάνει… όργια, αγωνιζόμενος ως επί το πλείστον ως «ψευτό – εννιάρι», θέση που έπαυε να υπάρχει, με παρόντα τον Ζλάταν μέσα στο «κουτί».

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο βιβλίο, λοιπόν, ο Αργεντινός φρόντισε να δείξει την δυσαρέσκειά του στον Καταλανό προπονητή μέσω ενός SMS στο κινητό, αφού ποτέ δεν ήταν του πολλού μπλα μπλα. Παραθέτω τις σχετικές παραγράφους.

«Ο Λιονέλ Μέσι ήταν ενοχλημένος, τρωγόταν με τα ρούχα του. Και αυτός που υπέφερε γι’ αυτό, όπως πάντα, ήταν ο Τζουσέπ Γκουαρδιόλα. Από την μια στιγμή στην άλλη, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα περιήλθε σε κατάσταση έντασης, νιώθοντας άβολα στην πρώτη σειρά του πούλμαν, Το κινητό του μόλις είχε δονηθεί και ο Γκουαρδιόλα επεξεργάζονταν την μικρή οθόνη με αμηχανία. «Κοίτα αυτό», είπε στον στενό του φίλο Μανέλ Εστιάρτε.

Η ανάγνωση του σύντομου SMS προκάλεσε στον Εστιάρτε την ίδια αντίδραση με αυτή στον πρώην «4» της Μπαρτσελόνα: Αναστάτωση, αμηχανία και ένα ελαφρύ χαμόγελο έκπληξης. Χωρίς να πουν τίποτα μεταξύ τους, οι δύο φίλοι συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο εκείνου του μηνύματος που μόλις είχε στείλει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο.

Η Ισπανία ζούσε στο φθινόπωρο του 2009 και το πούλμαν βρισκόταν στον δρόμο της επιστροφής μετά από έναν αγώνα πρωταθλήματος. Όσοι διηγούνται την στιγμή διαφέρουν στο τι ακριβώς έγραφε, αλλά συμπίπτουν στο πνεύμα του μηνύματος που ο Αργεντινός έστειλε στον προπονητή του: ‘Εντάξει, βλέπω ότι πλέον δεν είμαι τόσο σημαντικός στην ομάδα, οπότε…».

Αλήθεια; Ψέματα; Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα. Δεδομένα, όμως, ο Μέσι ήξερε πάντα τι σήμαινε για την ομάδα του και πόσο βαρύτητα είχε η γνώμη του και το να είναι ευχαριστημένος, έστω και αν δεν έψαχνε πάντα να την επισημάνει άμεσα, αλλά το έκανε μέσω τρίτων (τον πατέρα – μάνατζερ Χόρχε Μέσι ή τον στενό του άνθρωπο στα αποδυτήρια ονόματι Πέπε Κόστα). Ή, ενίοτε, και μέσω… μηνυμάτων.

Για την ιστορία, εκείνη την σεζόν ο Ίμπρα κατέληξε να παίζει στα άκρα της επίθεσης, να πλακώνεται πολύ άσχημα με τον Γκουαρδιόλα και να αποχωρεί το επόμενο καλοκαίρι με προορισμό τη Μίλαν, παρ’ ότι είχε παρουσιαστεί στο «Καμπ Νόου» μπροστά σε 65 χιλιάδες θεατές και ως η πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών στον σύλλογο (μέχρι τότε).

Είναι ξεκάθαρο ότι η αντικατάσταση στο ντέρμπι της Παρί Σεν Ζερμέν με την Λιόν αιφνιδίασε τον Μέσι, όπως έδειξε με την αντίδρασή του. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι είχε να γίνει αλλαγή για λόγο που δεν είχε να κάνει με τραυματισμό, από το… 2008!

Στην 15ετή θητεία του στην Μπάρτσα, ο Λέο υποστήριζε συνεχώς ότι δεν ανεβάζει – κατεβάζει διοικήσεις, ούτε βάζει – βγάζει προπονητές. Η γνώμη του, όμως, λαμβάνονταν πάντα πολύ σοβαρά υπόψη από τους εκάστοτε πρόεδρους – προπονητές.

Φρόντιζε, όμως, να την περνάει με τακτ, με εξαίρεση την «έκρηξη» των πρώτων ημερών του 2015. Ύστερα από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς και της (κλασικά) καθυστερημένης επιστροφής των Νοτιαμερικανών από τις πατρίδες τους, ο τότε προπονητής Λουίς Ενρίκε άφησε αρχικά στον πάγκο Μέσι και Νεϊμάρ, στην ήττα από την Ρεάλ Σοσιεδάδ στο Σαν Σεμπαστιάν.

Την επόμενη ημέρα, ο σύλλογος έδινε την (παραδοσιακή τις γιορτινές μέρες Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς) ανοιχτή προπόνηση για το κοινό στο παρακείμενο του «Καμπ Νόου» γήπεδο της δεύτερης ομάδας, «Μίνι Εστάδι», το οποίο δεν υπάρχει πλέον.

Όλως τυχαίως, ο Μέσι απουσίασε από την προπόνηση λόγω γαστρεντερίτιδας (;). Αποτελούσε κοινό μυστικό, όμως, ότι επέλεξε να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο για την επιλογή του προπονητή, με τον οποίο είχε ανέβει (πολύ) επικίνδυνα η ένταση.

Ο πρόεδρος Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, προτού αρχίσει να τα… διαλύει όλα, βρήκε κώδικα επικοινωνίας και με τους δύο, η κρίση καταπνίχτηκε προτού φέρει μεγαλύτερα προβλήματα και, τέσσερις μήνες αργότερα, Λέο και «Λούτσο» πανηγύριζαν αγκαλιά την κατάκτηση του τρεμπλ.

Η σχέση του Μαουρίσιο Ποτσετίνο με τον συμπατριώτη του παραμένει άψογη και ο Αργεντινός προπονητής απέδωσε την αλλαγή (και) στις ενοχλήσεις του Λέο, τις οποίες αποκάλυψε η «Equipe» και οι οποίες πράγματι υπάρχουν, ως «ενθύμιο» από το δολοφονικό τάκλιν του Αντριάν Μαρτίνες της Βενεζουέλας, στα πρόσφατα παιχνίδια για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Συνοψίζοντας, ο Λιονέλ Μέσι δεν είναι κακομαθημένος και δεν απαιτεί να του κάνουν όλα τα χατίρια. Γνωρίζει, όμως, το status του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο γενικότερα και στην ομάδα του ειδικότερα.

Και θέλει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του, να τυγχάνει της αντιμετώπισης που αξίζει γι’ αυτό που είναι και έχει προσφέρει στο άθλημα. Και αν χρειαστεί να γίνει αλλαγή, βεβαίως, θα γίνει μια και δύο και τρεις φορές, όπως συμβαίνει (ενίοτε) και με το αντίπαλο δέος του, τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Εντάξει, μην υπερβάλω κιόλας και για τον αριθμό αντικαταστάσεων των δύο εξωγήινων (χωρίς εισαγωγικά) ποδοσφαιριστών…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...